МОН - промените продължават (2)

• 59 691
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
След като децата ще кандидатстват за профил в 10 клас, означава ли, че няма гарантиран такъв? Т.е. не е профил по желание и интерес, а е с изпит?
От това, което аз получих по отправено от мен запитване до училището, разбрах, че подават само заявления за профилите.

# 691
Планът на Испанската ми изглежда добър. Все пак е ЕГ и е логично водещо да е езикът, а след това да идва останалото.
Нашето училище е СУ и също е логично първоначално да си определят по-детайлно профилите, най-малкото някои от паралелките са с ИИЧЕ, а други с РИЧЕ.
Проблем, според мен, при избор на профилиращи предмети за втори гимназиален етап в 10-и клас е, че не можеш предварително да бъдеш сигурен дали ще се съберат необходимият брой ученици. Да, училището може да предлага физика, примерно, но ако освен теб има още само двама-трима желаещи да учат физика, увисвате. И в крайна сметка се учиш това, което желаят повечето.

# 692
  • Варна
След като децата ще кандидатстват за профил в 10 клас, означава ли, че няма гарантиран такъв? Т.е. не е профил по желание и интерес, а е с изпит?
От това, което аз получих по отправено от мен запитване до училището, разбрах, че подават само заявления за профилите.

Да, ама от посоченото от Дидева за 73-то, точно с изпит се разпределят децата. Върху материала от 9 и 10 кл. Очевидно всяко училище решава само за себе си.

# 693
Аз говоря за друго училище. В отговора, който получих от директора пише, цитирам дословно: "Профилиращите предмети ... в 11-ти и 12-ти клас профилите трябва да бъдат поне три и намерението ни е третият/четвъртият профил да се съобрази максимално с интересите на учениците, които обаче не можем да знаем още при приемането..." /имат предвид в осми клас/.  "Учебните планове се гласуват всяка учебна година и се отнасят само за тази година.".
Така че всичко до момента, касаещо планове и програми за 11-ти и 12-ти клас е само проект. За трети и четвърти профил ще се подават заявления в 10-ти клас. Значи намерението на конкретното училище, до което съм отправила запитване, е да се съобразят с желанията /интересите/ на самите ученици. Това би било най-доброто, стига да стане така, а не да се спуснат просто едни профили фиксирани и децата да са задължени да подават само за тях, дори състезавайки се за най-желаните.

# 694
Доколко е редно, така да го кажа, това повторно състезаване, тези изпити за профили? Явно имат право, оставили са им от МОН сами да решават, но какво се случва наистина? Ако няма желаещи за физика например, а по оценки класират 27 деца в профил физика, си наместват учителя по физика по този начин явно. Вместо да назначат още един учител по желания профил. До колко е коректно така да се замени избор и то това се случва със задна дата-никой не е бил подготвен за такава развръзка.
Четейки планът за разпределяне на 73-то ми изниква следното-ако едно дете посочи няколко профила, защото пише, че трябва класира, да изброи изборите си, това означава да държи изпити по всички предмети за даден профил. Като сложим и НВО по бел и мат се получава доста как да кажа, издевателство над тези деца там. Това вече дори не е подготовка по два предмета за кандидатстване след 7 клас, а по поне 5-6 предмета със същото темпо и отлична успеваемост така, че да успеят да се класират. А е ясно, че няма да се класират всички. Това не е ли всъщност училище с езиков профил, защото някъде в това всичкото езикът, който се учи там май никакъв го няма.

# 695
Ми да, с прости думи според мен е точно това- каквито учители могат да осигурят, и "желания" на учениците, измежду предоставения избор...проблема с кадрите е огромен, и вместо да го решат по нормален начин, оставят училищата да реагират и натъкмяват според ситуацията. Това е

# 696
  • Там, където мечтите се сбъдват
Добре, но ние как да разберем кои са възможните 3 и 4 профил. В справочника за кандидатстване след 7 клас са показани само 2 профила. Примерно, за СМГ всички паралелки са с профил математика и информатика, НПМГ - математика/физика кои са другите 2 така да ги кажем скрити профили?

# 697
Ами не, аз разбирам че учител има. Щом има обявен такъв профил. Но няма да допуснат всички желаещи в този профил, а ще ги разпределят по равно по обявените 4 или 5. Чрез изпити.

# 698
Ами не, аз разбирам че учител има. Щом има обявен такъв профил. Но няма да допуснат всички желаещи в този профил, а ще ги разпределят по равно по обявените 4 или 5. Чрез изпити.

За да запълнят нечии нормативи...

# 699
Изпити няма ли да има само при много желаещи. Ако си се разпределят по профили без драма, няма да има изпит, или? Аз пък никак не се вълнувам от тия 3 и 4 профил, не са чак пък толкова часове, че да има някакво значение. По който и предмет, дори двойно и тройно да се вдигнат часовете, пак няма да е много. Така че ми е все тая.

# 700
Надявам се училищата с предварително обявен 3,4 проф ил да не дръпнат много с бала. Макар да има такава опасност заради предвидимостта. Трябваше да има накакъв по-общ регламент, а не "всяка коза за свой крак".

# 701
Изпити няма ли да има само при много желаещи. Ако си се разпределят по профили без драма, няма да има изпит, или? Аз пък никак не се вълнувам от тия 3 и 4 профил, не са чак пък толкова часове, че да има някакво значение. По който и предмет, дори двойно и тройно да се вдигнат часовете, пак няма да е много. Така че ми е все тая.

Важни са после, при кандидатстването - по тях се държат зрелостни изпити, а някои университети имат изисквания за матура по Х предмет, ако искаш да кандидатстваш У специалност, например. Както и брой часове по предмета в училището. А ако не си го учил последните две години как ще хванеш бройката часове?

# 702
  • София

Е, как да не са много часовете? Точно по 3-ти и 4-ти профил има най-много часове във втори гимназиален етап. Повече са и от часовете по езиците. Само БЕЛ се изучава с повече часове.

# 703
  • Русе

Е, как да не са много часовете? Точно по 3-ти и 4-ти профил има най-много часове във втори гимназиален етап. Повече са и от часовете по езиците. Само БЕЛ се изучава с повече часове.
При нас казаха за езиците по 8 часа , а за 3 и 4 профил  по 6 часа във втори гимназиален

# 704
В 11 и 12 клас ще изучават само профилиращи предмети +БЕЛ. Няма как да не ме вълнува, а и децата също, защото ще имат право да се явят на матура само по профилиращи предмети (досега имаше матури по избор и по желание... ако щеш 10 предмета пиши и се явявай!), а ако е с "неподходящ" профил спрямо изискванията на някой университет за матура Rolling Eyes Например университет иска математика + икономика (добре, имаме предмет "География и икономика"), но ако профила е география + ИТ (както видях в списъка профили на 73то)?

Общи условия

Активация на акаунт