Майчинството счетоводно-78

• 46 874
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, въпросът ми е - как и кога се уведомява писмено работодателя за бременността? Знам, че има някакъв документ, който се издава от следящия аг, но кога? Аз съм вече в 13 г.с. и аг не ми даде такъв документ. Аз ли трябва да си го поискам?

# 601
  • В полите на Пирин планина
Да попитам и аз, че счетоводителката на ММ е супер зле. Управител на фирма, тоест се самоосигурява. Според нея няма как да си ползва 15 дни бащинство, защото било отпуска и го плаща работодателя. Та въпроса ми е какви документи са нужни и какво трябва да подаде тя, че явно ще трябва той да ѝ обяснява.

Може да ползва, само ако е осигурен на по-високия процент с вкл. фонд ОЗМ.
Трябва сл. бележка от болничното заведение за датата на изписване на бебето и декларация - приложение №3 - http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity. Подава се в НОИ, чрез дружеството, в което се осигурява.

Здравейте, началото на другия месец ми изтича болничния в фирмата в която съм и ме освобождават. Веднага след като ме освободят започвам формално в друга фирма. Каква е процедурата на деня на изтичане на болничния се прекратява договора, и на другия ден подписвам новия? Термина ми е май месец, какво се очаква от мен като заплащане в новата фирма? Казаха ми за януари и февруари трябва да си плащам пълни осигуровки, които ще са около 200лв и след това ми започва 45 дневния болничен, след това какво следва?

По всяко време може да се сключи нов договор и след няколко дни, а не веднага. Може да се ползва болничен до излизане в този, който започва 45 дни преди термин.

Последна редакция: ср, 19 дек 2018, 14:25 от Lady Brinne

# 602
  • София
Здравейте, въпросът ми е - как и кога се уведомява писмено работодателя за бременността? Знам, че има някакъв документ, който се издава от следящия аг, но кога? Аз съм вече в 13 г.с. и аг не ми даде такъв документ. Аз ли трябва да си го поискам?

На мен следящия ме АГ ми каза, че трябва да дам копие от амбулаторния лист на работодателя. Аз добавих и уведомление в свободен текст, че съм бременна и приложено давам документ от АГ. В ЧР казаха, че за първи път получават документ на хартия, винаги все устно са ги осведомявали.

# 603
  • В полите на Пирин планина
За да е официално е добре да е писмено, в смисъл, за да се ползва евентуалната закрила по КТ. Иначе работодателят може по всяко време да каже, че не знае за бременността.

Няма конкретно време, до което жената е длъжна да уведоми работодателя. Това е по нейно усмотрение.

# 604
Бащинството не се ли изплаща от НОИ?

# 605
Lady Brinne, благодаря! Осигурява се за ОЗМ, но както казах, счетоводителката е много зле. Трябва да я сменя явно.
 @steraki, от НОИ се изплаща. Тя му ги е набърборил тези, че си било отпуска.

# 606
Дами, имам нужда от вашата помощ. Терминът ми беше определен за 25.09.2018 г., но преносих и родих на 01.10.2018 г. Съответно виждам в сайта на НОИ, че подадената декларация по чл. 50 и 51 е до 25.09.2019 г. вкл. Ясна ми е сметката за 410 дни, но реално детето ще навърши 1 година на 01.10.2019 г. Предвид ситуацията, означава ли това, че от 26.09.2019 г. ще получавам обезщетението за 2-ра година гледане на дете (380 лв.), въпреки че реално детето няма да е навършило 1 година? По принцип смятам да се върна на работа, защото минималното обезщетение не ме устройва в дългосрочен план. Наясно съм, че ако работодателят се съгласи, мога да ползвам платен отпуск за тези няколко дни до 01.10.2019 г., но ми е любопитно как са уредени нещата от законова гледна точка. Ако има къде да прочета вече коментиран този казус, моля, насочете ме, за да не повтаряте едно и също. Благодаря.

# 607
Дами, имам нужда от вашата помощ. Терминът ми беше определен за 25.09.2018 г., но преносих и родих на 01.10.2018 г. Съответно виждам в сайта на НОИ, че подадената декларация по чл. 50 и 51 е до 25.09.2019 г. вкл. Ясна ми е сметката за 410 дни, но реално детето ще навърши 1 година на 01.10.2019 г. Предвид ситуацията, означава ли това, че от 26.09.2019 г. ще получавам обезщетението за 2-ра година гледане на дете (380 лв.), въпреки че реално детето няма да е навършило 1 година? По принцип смятам да се върна на работа, защото минималното обезщетение не ме устройва в дългосрочен план. Наясно съм, че ако работодателят се съгласи, мога да ползвам платен отпуск за тези няколко дни до 01.10.2019 г., но ми е любопитно как са уредени нещата от законова гледна точка. Ако има къде да прочета вече коментиран този казус, моля, насочете ме, за да не повтаряте едно и също. Благодаря.
Да, така както смяташ е. "Платеното майчинство" е до 410 ден, т.е. от 26.09 ще получаваш 380 лв.

# 608
Да попитам и аз, че счетоводителката на ММ е супер зле. Управител на фирма, тоест се самоосигурява. Според нея няма как да си ползва 15 дни бащинство, защото било отпуска и го плаща работодателя. Та въпроса ми е какви документи са нужни и какво трябва да подаде тя, че явно ще трябва той да ѝ обяснява.

Може да ползва, само ако е осигурен на по-високия процент с вкл. фонд ОЗМ.
Трябва сл. бележка от болничното заведение за датата на изписване на бебето и декларация - приложение №3 - http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity. Подава се в НОИ, чрез дружеството, в което се осигурява.

Самоосигуряващите се лица попълват приложение №11 - http://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril11_2018.doc

# 609
Viva_123, той лично ли трябва да го подаде или счетоводителката?

# 610
Здравейте, болничният ми от педиатъра на детето ми изтича през януари. После какво трябва да подам към работодателя и/или НОИ?

# 611
  • Across the Multiverse
Заявление-декларация по чл.50 и 51 от КСО (прил. номер 2 от сайта на НОИ) попълнено към работодателя/ счетоводителя от където го подават в НОИ.
За КОГА- по ваше усмотрение, няма задължителни срокове. Документ единен и общовалиден също не знам да има, моята АГ ми издаде един вид медицинска бележка (не помня точно как се водеше), където фигурираха имената ми, в коя седмица съм бременна и ВТР. Каза: "Това ще ти свърши работа. Като се налага бременните да излизат от работа за прегледи им издаваме същия документ." Като извинителна бележка  Wink Laughing Да, вие трябва да си го поискате.

Последна редакция: ср, 19 дек 2018, 23:54 от Gigito

# 612
Някой има ли проблем с отваряне на справката http://www.nssi.bg/component/weblinks/weblink/31-nssi/63
Откакто НОИ имаха проблеми не мога да я отварям.

# 613
При мен работи, на вас каква грешка ви дава или просто зарежда бял екран?

# 614
Не приема код/потребителско име. А същите работят в други справки.

Общи условия

Активация на акаунт