Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчинството счетоводно-78

 • 39 899
 • 738
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 18 383

Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

И ако обичате нека темата да не се пълни със ЗАПИС! Благодаря за разбирането!!!!!

Темите до сега: Тема 1; Тема 2; Тема 3; Тема 4; Тема 5; Тема 6; Тема 7; Тема 8; Тема 9; Тема 10; Тема 11; Тема 12; Тема 13; Тема 14; Тема 15; Тема 16; Тема 17; Тема 18; Тема 19; Тема 20; Тема 21; Тема 22; Тема 23; Тема 24 Тема 25, Тема 26 Тема 27, Тема 28, Тема 29, Тема 30, Тема 31, Тема 32, Тема 33, Тема 34, Тема 35, Тема 36, Тема 37, Тема 38, Тема 39, Тема 40, Тема 41, Тема 42, Тема 43, Тема 44, Тема 45, Тема 46, Тема 47, Тема 48,Тема 49,Тема 50,Тема 51,Тема 52, Тема 53, Тема 54,Тема 55,Тема 56,Тема 57,Тема 58,Тема 59,Тема 60, Тема61, Тема62, Тема63, Тема64, Тема65 Тема66,Тема 67,Тема 68,Тема 69,Тема 70,Тема 71,Тема 72,Тема 73,Тема 74,Тема 75,Тема 76,Тема 77,


 bouquet ЗА ВСИЧКИ КОНСУЛТАНТИ:    bouquet
Ала-Бала; Lady Brinne; ДейзиГ; Elfita;Стики; Viva 123;pantera66;Шана


Телефони на НОИ София за проверка на обезщетенията
926 10 10

Калкулатор за изчисляване на заплата и всички осигуровки - на КиК
Калкулатор за изчисляване на майчинството (с огромни благодарности за katya_k и колегите й  bouquet)

Адреси на ТП на НОИ където можете да получите информация за болнични и др. обезщетения - в сайта на НОИ - Контакти

Във форума
- тема за детските


Справки може да си правите в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично.

Много полезен код!  Peace

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Напр:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали –
е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

-   справка за изплатените болнични -
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН "
https://benefits.nssi.bg/EGN/

-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

Как се изчисляват болнични? актуализирано за 2011, благодарение на Стики

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Какво включва майчинството?

Застъпване на майчинства

Процедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г

Необходими документи за обезщетенията - http://www.noi.bg/ - от менюто в ляво избирате УКАЗАНИЯ

Териториални поделения на НОИ, филиали, и архивни стопанства в страната

# 1
 • Мнения: 1 644
Здравейте, преди доста време ме касаеше тази тема и съм позабравила доста неща и затова сега бих помолила за малко помощ.
За да получава майката  майчинство, се вземаше доходът за 18 месеца назад, нали така?
Колко време назад не трябваше да има прекъсване?

# 2
 • София-Младост
 • Мнения: 22 696
Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

За изчисляване на обезщетението се взимат 24 календарни месеца, предхождащи месеца, в който е издаден болничния за бременост и раждане.

# 3
 • Мнения: 1 294
Здравейте отдавна не съм писала , но сега ми изникна въпрос. Ситуацията е такава, какво ще се случи с майката, ако работодателят затвори работното място, но има такива в други градове. Детенцето  е на 10м.
Какво следва за служителя до края на втората година , а и евентуално след това . Ако предложат работа в друг град и откажеш.?
Незнам дали правилно зададох и въпроса.
Благодаря ви!

# 4
 • Мнения: 31
Здравейте момичета! Наложи ми се да прекъсна отпуската си за отглеждане на дете до 2 г. От една работа постъпих в друга. Това, което знам е че ми се полага половината обещетение. Днес обаче превод нямаше, та въпроса ми е как точно става това? Няксква декларация ли трябва да се подаде и в какъв срок? Мислех, че бившата счетоводителка е подала каквото трябва, но вероятно не е, дори не ме е уведомила. Много благодаря предварително! Пожелавам чудесен ден на всички ви!

# 5
 • София-Младост
 • Мнения: 22 696
Ваше е задължение да си подадете приложението, с което декларирате, че не ползвате отпуска и искате да получавате 50% от обезщетението.
Приложение 8
http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity
Бившата счетоводителка е подала прекъсване на ТД и вероятно промяна в обстоятелствата, за да не получавате пълния размер на обезщетението.

# 6
 • Мнения: 31
Благодаря за отговора, не знаех наистина Sad А след като има закъснение от един месец, това предполагам, че ще повлияе по някакъв начин?

# 7
 • София-Младост
 • Мнения: 22 696
Благодаря за отговора, не знаех наистина Sad А след като има закъснение от един месец, това предполагам, че ще повлияе по някакъв начин?
Никак на сумата, просто парите ще ви дойдат със закъснение.

# 8
 • Мнения: 31
Благодаря за отговора, не знаех наистина Sad А след като има закъснение от един месец, това предполагам, че ще повлияе по някакъв начин?
Никак на сумата, просто парите ще ви дойдат със закъснение.


Благодаря отново! Бъдете здрави Simple Smile

# 9
 • Край морето... при пясъка и сините вълни
 • Мнения: 6 887
Благодаря за темата!

*ShawTy*, Ваше задължение е да подадете декларацията и то към новия работодател.Бившата счетоводителка си е свършила точно работата.

# 10
 • София
 • Мнения: 4 391
Детето ми прави 2г на 5февруари дотогава го гледа свекърва ми ..... (аз работя и тя взима моето майчинство)въпроса ми е :колко време имам право на неплатен отпуск ?Кога мога да го дам на ясла/градина ?

# 11
 • София-Младост
 • Мнения: 22 696
Детето ми прави 2г на 5февруари дотогава го гледа свекърва ми ..... (аз работя и тя взима моето майчинство)въпроса ми е :колко време имам право на неплатен отпуск ?Кога мога да го дам на ясла/градина ?
След като навърши 2 години, до осмата...6 месеца неплатен има всеки родител, като 5 могат да се прехвърлят.
На ясла може по всяко време, но ако стане преди да навърши 2 се прекъсва отпуска на бабата и няма право на обезщетение.
Неплатения за дете по чл.167а КТ не влияе на яслата.

# 12
 • Мнения: X
Здравейте, някоя от вас подавала ли е документи за възникнало застрахователно събитие в резултат на продължителен болничен? Имаме изтеглен ипотечен кредит и имаме застраховка към него, която включва временна нетрудоспособност. Проблемът е, че не намирам никаква информация в интернет за хора, на които реално са им покрили част от вноските по кредита, докато е траела нетрудоспособността по време на бременност. Изискват ни се страшно много документи, но евентуално може да ни покият до 6 месеца от вноските, така че сме решили да подаваме с мъжа ми и каквото стане, но ме е страх, че накрая ще ни откажат с някакъв глупав довод. Много ще се радвам, ако споделите някакъв опит Simple Smile

 

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 146
Здравейте,дано въпросите ми са на подходящото място
Приеха детето на ясла,на 21.10.2018 става на 2г
В заявлението попълних данните на фирмата в която съм на тд и имам +1т.,но съм в майчинство все още
От кога трябва да се върна на работа(ще си използвам отпуската),от датата на записване на детето ли или по-рано.И каква бележка да представя в яслата,че имам тд или че вече работя
Съвсем се обърках

# 14
 • София
 • Мнения: 17 285
Здравейте, някоя от вас подавала ли е документи за възникнало застрахователно събитие в резултат на продължителен болничен? Имаме изтеглен ипотечен кредит и имаме застраховка към него, която включва временна нетрудоспособност. Проблемът е, че не намирам никаква информация в интернет за хора, на които реално са им покрили част от вноските по кредита, докато е траела нетрудоспособността по време на бременност.
Не съм корифей, но дали ще приемат изобщо такава причина? Забременяването е съзнателен акт и не е злополука или неочаквано заболяване.

Общи условия

Активация на акаунт