Майчинството счетоводно-78

• 46 871
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • София-Младост
Вписват се данни от акта в приложение на НОИ, което се подава, за да се получи обезщетение за тези дни бащинство.

# 571
Вписват се данни от акта в приложение на НОИ, което се подава, за да се получи обезщетение за тези дни бащинство.
Данните от акта са задължителни само, когато детето няма ЕГН. ако бащата е попълнил ЕГН на детето не е необходимо да се изисква акт за раждане.

# 572
  • София-Младост
А ЕГН от къде се вижда, освен от акта?

# 573
Здравейте, след няколко месеца изтича първата година от майчинството ми. Искам да попитам дали трябва да подавам някакви документи за втората година или от счетоводството си ги подават към НОИ и трябва ли да им го напомня във втория случай?

# 574
  • София-Младост
Здравейте, след няколко месеца изтича първата година от майчинството ми. Искам да попитам дали трябва да подавам някакви документи за втората година или от счетоводството си ги подават към НОИ и трябва ли да им го напомня във втория случай?
Трябва, молба за отпуска както и приложението на НОИ за обезщетението.

# 575
Добър ден,

Бременна съм в 20 г.с. Чак сега на 11.12  избрах АГ по ЗК , който да следи бременността ми и той тогава ми предложи да ми издаде болничен за 30 дни, но аз бях обещала на работодателя ми да работя до края на месеца. АГ обаче ми записа час за 14.01 , когато ще ми даде болничен. Личния ми лекар каза, че може да ми даде до 14 дни за общо заболяване, докато ми дойде часа при гинеколога. Проблем ли ще е ако взема от личния болничен за 14 дни от 31.12, а на 14 януари гинекологът ми даде друг болничен.

П.С.
Извинявам се, ако отговорът го има някъде във форума, но днес се регистрирах и още не знам кое къде е.
Поздрави на всички настоящи и бъдещи майки и хубав декември!

# 576
Бащата излиза в бащинство на база бележката, но обезщетение от НОИ се изплаща само след предоставяне на акта за раждане при работодателя - това от личен опит знам, нямам идея дали е разписано някъде.

# 577
От документа, който попълва бащата (приложение №3 от НПОПДОО).

# 578
  • София-Младост
От документа, който попълва бащата (приложение №3 от НПОПДОО).
Въртим се в кръг, бащата обаче няма как да знае ЕГН-то на детето преди да е готов акта.
Т.е. за да подаде счетоводителя приложението, ще трябва да се изчака акта за раждане. Прз това врем никой не спира бащата да си ползва отпуска на база подадената молба и бележка с датата на изписване от болницата.

# 579
Здравейте, силно се надявам да можете да ми отговорите на въпроса? Детето ми става на 2 години на 27.12. Работодателят ми каза, че от първия работен ден, след това ще ме освободи по взаимно съгласие. Кой е този ден - 28.12. ли се явява? И друго да попитам, ако намеря фирма, която да ме назначи за един месец и след това да ме съкрати по чл. 328., до колко дни трябва да ме назначат, за да не се води прекъсване? Проблем ли ще е за борсата, ако ме назначат, например след 1-2 януари?

# 580
Взаимно съгласие означава вие да сте съгласна да напуснете. Ако не сте съгласна ще види бая зор да ви съкрати. Минах през това преди няколко месеца, ако искате ми пишете на лично.

# 581
Това ми е ясно, но аз дефакто не мога да отговоря на техните изисквания. Т.е. на работното време. Малко е сложно и за това искам някой да ми отговори на въпросите. Аз съм съгласна, но те отказват да ме освободят по 328, защото настоявам да ми изплатят отпуските. Въпреки, че счетоводителката каза, че не е проблем и ще минем формално обезщетението, което се полага в този случай. За това питам за другите варианти. Благодаря все пак.

# 582
Независимо по кой член си тръгнете, те са длъжни да ти изплатят отпуските. Няма мърдане от това.

# 583
Това го разбрах, но до колко дни след прекратяване на договора, трябва да сключа нов с друга фирма, за да не се води прекъсване?

# 584
Пепи, тук не съм сигурна, че мога да помогна. Аз имах две седмици прекъсване, но осигуровки си имах, защото нямах месец без платени осигуровки.

Общи условия

Активация на акаунт