Майка,баба и свекърва..

• 7 355
  • 80
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Мдаааам, свека дойде да оплюе снаха си, ама не казва важните подробности - защо синът й не ходи при тъщата и детето при него ли остава, докато майка е при нейната майка? А защо момичето бяга за по седмица в друг дом ... май се сетихме.
Отделно не разбрах какво я тревожи всека това ходене - няма кой да прислугва на мумченциту й ли, или ???

Къде видя оплюване, афродитке?
Жената думичка срещу снахата не е казала. Обясни най- коректно и сдържано ситуацията и поиска мнение.
Да ти минава през ум, че си мълчи вкъщи и не е тръгнала да разпитва сина си защо не ходи при сватовете и той?
Като змии сте, ако мъж се съобрази за нещо с майка си, ама се оказа че масово тичате при мама за по седмици, че да ви обгрижва.

И да, може снахата да бяга, защото не са си паснали със свекървата и не иска да се скарат, след като скоро ще се изнасят, но за да не ходи зетят при тъстовете, не ще да са читави нещата.
Не че никой няма право да отиде и да види родителите си, но тук случаят не е точно такъв, явно.

# 61
Отделно не разбрах какво я тревожи всека това ходене - няма кой да прислугва на мумченциту й ли, или ???

Е, как какво? Ревност (баба ми, с която живеехме, много ревнуваше, когато ходехме на гости при другата баба през почивните дни и ваканциите), притеснение какво ще кажат хората, съмнения във верността на снахата... Много причини може да има.  Laughing

# 62
  • София

Е, как какво? Ревност (баба ми, с която живеехме, много ревнуваше, когато ходехме на гости при другата баба през почивните дни и ваканциите), притеснение какво ще кажат хората, съмнения във верността на снахата... Много причини може да има.  Laughing
Стига де, в 21-ви век сме #Crazy, още ли има ревниви баби, мислещи 'какво ще си кажат хората за нас". Мислех, че това е отминало вече.

# 63
  • София
Много елементарно е да обвиниш някой в архаични виждания от вида "Какво ще кажат хората".
Ревност от свекърва към снаха, че била отишла при майка си?
Това за пръв път го чувам, ама може и някой да го е преживял- ще е интересно да разкаже. Mr. Green

Аз, като тъща, ако дъщеря ми непрекъснато гостуваше за по седмица, докато зетя си седи в семейното жилище в съседния квартал, бих се притеснила.
Че нещо в отношенията им куца, а отделно от това, че нещо и в отношението на зетя към мен, не е както трябва, щом не иска да дойде.
Но, това съм аз- разбиранията ми за отделяне от полата на мама на омъжената щерка, са явно, остарели.

# 64
Бабата е виновна за всичко. И за това, че се притеснява.

# 65
  • София
Много елементарно е да обвиниш някой в архаични виждания от вида "Какво ще кажат хората".
Ревност от свекърва към снаха, че била отишла при майка си?
Това за пръв път го чувам, ама може и някой да го е преживял- ще е интересно да разкаже. Mr. Green

Аз, като тъща, ако дъщеря ми непрекъснато гостуваше за по седмица, докато зетя си седи в семейното жилище в съседния квартал, бих се притеснила.
Че нещо в отношенията им куца, а отделно от това, че нещо и в отношението на зетя към мен, не е както трябва, щом не иска да дойде.
Но, това съм аз- разбиранията ми за отделяне от полата на мама на омъжената щерка, са явно, остарели.
Ама между твоя пример и описаното от авторката има коренна разлика. Младите не си живеят в собствения дом, а в домът на майката на мъжа. Едно е да си живеят малдите сами и тя да ходи за по седмица у майка си и съвсем друго е да живеят със свекърите и жената да ходи у майка си.

# 66
  • София

Ама между твоя пример и описаното от авторката има коренна разлика. Младите не си живеят в собствения дом, а в домът на майката на мъжа. Едно е да си живеят малдите сами и тя да ходи за по седмица у майка си и съвсем друго е да живеят със свекърите и жената да ходи у майка си.

Напротив, написала съм "семейното жилище", което в случая е част от това, на свекървата.
В което снахата не е закарана насила, а по собствено желание обитава.

И да, както няколко пъти отбелязах- разбирам че може да не ѝ е конфортно и да има различия със свекървата, които я карат да си бие дузпата често, че да не се скарат, докато се изнесат.
Което е дори мъдро решение.
Това, което не е нормалното, е че си седи по седмица при мама, а мъжът ѝ там, явно е нежелан.
От кого, би било интересно, но свекървата не навлиза в подробности, а само пита дали това е нормално, при положение, че живеят в един и същ град?

Едно ще ти кажа и дано за тях не съм права, но който си свикне да бяга сам при мама за "рахат и обгрижване", и в собствен дом да живее, пак ще го прави.

# 67
  • София

Напротив, написала съм "семейното жилище", което в случая е част от това, на свекървата.
В което снахата не е закарана насила, а по собствено желание обитава.

И да, както няколко пъти отбелязах- разбирам че може да не ѝ е конфортно и да има различия със свекървата, които я карат да си бие дузпата често, че да не се скарат, докато се изнесат.
Което е дори мъдро решение.
Това, което не е нормалното, е че си седи по седмица при мама, а мъжът ѝ там, явно е нежелан.
От кого, би било интересно, но свекървата не навлиза в подробности, а само пита дали това е нормално, при положение, че живеят в един и същ град?

Едно ще ти кажа и дано за тях не съм права, но който си свикне да бяга сам при мама за "рахат и обгрижване", и в собствен дом да живее, пак ще го прави.

Тук оново стигаме до различните разбирания за семейсто и съответно семейно жилище. За мен семейстовото се състои от мъж, жена и техните деца до към 18-20г. В този ред на мисли младите не живеят в семейно жилище, а в жилишето на свекърите, може да го наречем фамилно /ако е къща на 2-3 етажа/, но не и семейно за младите. Семейно е за свекървата и мъжа й. Но не е семейно за всички.
 За мъжът не разбрахме той ли е нежелан или той не иска да ходи или майка му прави фасони и скандали и не го пуска, или жена му не го иска там. Варианти много. За бягането не си права. Момичето може да бяга от свека и навряния й нос в сем. на жената. След като се отделят, ако свека не ходи през ден или всеки ден на гости, вероятно няма да бяга при майка си.

# 68
  • София
... и не е тръгнала да разпитва сина си защо не ходи при сватовете и той?

Ти представяш ли си и синът да ходеше при тъщата за по седмица? JoyStuck Out Tongue Winking Eye

# 69
  • София

Тук оново стигаме до различните разбирания за семейсто и съответно семейно жилище. За мен семейстовото се състои от мъж, жена и техните деца до към 18-20г. В този ред на мисли младите не живеят в семейно жилище, а в жилишето на свекърите, може да го наречем фамилно /ако е къща на 2-3 етажа/, но не и семейно за младите. Семейно е за свекървата и мъжа й. Но не е семейно за всички.
 За мъжът не разбрахме той ли е нежелан или той не иска да ходи или майка му прави фасони и скандали и не го пуска, или жена му не го иска там. Варианти много. За бягането не си права. Момичето може да бяга от свека и навряния й нос в сем. на жената. След като се отделят, ако свека не ходи през ден или всеки ден на гости, вероятно няма да бяга при майка си.

Не може да има различни разбирания- законът е дефинирал кое жилище е "семейно".
Дали ще е под наем, дали при нечии родители, няма значение.
За мъжа, майката си каза- той не отива с нея.

Да гадаем защо, няма смисъл, но това за фасоните на майка му вече пресолява манджата.
Ако тя правеше фасони, нямаше да пита дали е нормално той да не отива при тъстовете.

За мен, това е въпроса, който няма отговор- кой него не го иска там?
И това би ме притеснило.

Елица, а защо да не ходи?
Само свекърите ли трябва да понасят младо семейство с бебе непрекъснато? newsm78
Те нямат ли нужда от малко почивка или тъстовете са богопомазани?

# 70
Момичета,имам си снаха и прекрасна внучка на годинка.Младите скоро ще се преместят в нов дом и ще са самостоятелни.Тревожи ме това,че снахата много често гостува на майка си  понякога и по седмица,а живеем в един град.Сина ми няма против,но той не отива с тях.Според мен е редно да са заедно и детето да си е с двамата родители.Мнооого дълго гости при мама прави снахата.Моля за вашето мнение.
Не е на гости, тя си е у дома.

# 71
  • София
...

Само свекърите ли трябва да понасят младо семейство с бебе непрекъснато? newsm78
Не, имах предвид маминка как ще реагира, ако и синчето бяга за по седмица. Sunglasses

# 72
  • София
Скрит текст:

Не може да има различни разбирания- законът е дефинирал кое жилище е "семейно".
Дали ще е под наем, дали при нечии родители, няма значение.
За мъжа, майката си каза- той не отива с нея.

Скрит текст:
Да гадаем защо, няма смисъл, но това за фасоните на майка му вече пресолява манджата.
Ако тя правеше фасони, нямаше да пита дали е нормално той да не отива при тъстовете.

За мен, това е въпроса, който няма отговор- кой него не го иска там?
И това би ме притеснило.

Оф явно и ти си от тези, които смятат, че семейстовото се състои от: детето, жената, мъжът и негоеите мама и тати.  Crazy Спорът е безмислен.

# 73
  • София

Не, имах предвид маминка как ще реагира, ако и синчето бяга за по седмица. Sunglasses

Ами, тя си го казва- притеснява я, че той не отива със снахата.
А, защо си мислиш, че няма да почувства облекчение да отиде по гащи до тоалетната? newsm78

Цитат на: Афродита

Оф,явно и ти си от тези, които смятат, че семейстовото се състои от: детето, жената, мъжът и негоеите мама и тати.  Crazy Спорът е безмислен.

Въобще не е явно, напротив!
Семейството се състои от родителите и детето, но семейното жилище е там, където живее семейството.
Никакво значение няма дали е под наем или на някого другиго и дали са се натъпкали роднини, познати и непознати като в дядовата ръкавичка.

Така че, спорът наистина е безсмислен, когато фактите и законите говорят.

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 12:38 от absurT

# 74
Стига де, в 21-ви век сме #Crazy, още ли има ревниви баби, мислещи 'какво ще си кажат хората за нас". Мислех, че това е отминало вече.

Е, не ги ли четеш и в темата?  Laughing
А манталитетът "какво ще кажат хората" не е присъщ само на по-възрастните поколения – я виж от тийнове до млади майки как всички се впрягат да се доказват на околните, дори за неща, които на практика не са такива, каквито изглеждат.
То затова е и манталитет – няма изтребване, само се пренася от поколение на поколение...

Общи условия

Активация на акаунт