Отговори
# 210
Здравейте момичета!Чета ви и реших да се включа и аз към отбора на чугунките .Готвя от около 10 години само в чугунени съдове,просто са ми страст.Имам уок 32см, тенджера  Le Creuset 29 см,тиган за палачинки,4 тигана суров чугун-патинирани,чугунени плочи за скара и 2 големи за пуйка.Абе -страст. Всичко в тях става перфектно.А най -важното ,че са вечни.Хляб пека в Крюзето като затоплям във фурната , докато тестото втасва.Отврям както се е напекла,изсипвам тестото вътре и затварям.Оставям така да се пече и отварям 20 мин. преди края за коричката .Става невероятен селски хляб.Важно е да се пече затворен ,за да остава парата вътре и да се получи хрупкава коричка.

# 211
  • Балчик
И аз така знам, благодаря. На колко гр печете в чугуна?

# 212
Ами ,зависи какво готвя. Хляба както каза и ти Джемма-на 200гр.А иначе готвя на газ и съм нагрявала суровия чугун до червено. Така перфектно се запечатва месото и прави карамелизирана коричка.Става супер вкусно.

# 213

Valqq добре дошла в отбора. Наистина чугунът се превръща в страст.

Аз нарочно не искам да пека на 220 градуса, защото слагам тенджерата в загрята фурна. Освен това, когато е на програма вентилатор, реално градусите са 200. Навсякъде казват, че с вентилатор градусите са с 20 повече. Още повече, че след като хлябът ми се получава, значи всичко е както трябва да бъде за мен.

# 214
  • Балчик
Разбира се, всеки готви според своя вкус. На мен повече ми харесва хлябът печен както описах. Та затова се чудих заради белия емайл дали има проблем да я нагрявам празна. Иначе неемайлираният чугун знам, че не е проблем.

# 215
Да Джемма, хубаво е белият емаил да не се загрява празен за да не се напука.Иначе другия съм го загрявала дори на къмпинг на огън. А там градусите са доста.PRIMADONNA GIRL-благодаря за поздрава! Hug

# 216
  • Балчик
Благодаря, няма да я нагрявам.

# 217
Здравейте момичета!Чета ви и реших да се включа и аз към отбора на чугунките .Готвя от около 10 години само в чугунени съдове,просто са ми страст.Имам уок 32см, тенджера  Le Creuset 29 см,тиган за палачинки,4 тигана суров чугун-патинирани,чугунени плочи за скара и 2 големи за пуйка.Абе -страст. Всичко в тях става перфектно.А най -важното ,че са вечни.Хляб пека в Крюзето като затоплям във фурната , докато тестото втасва.Отврям както се е напекла,изсипвам тестото вътре и затварям.Оставям така да се пече и отварям 20 мин. преди края за коричката .Става невероятен селски хляб.Важно е да се пече затворен ,за да остава парата вътре и да се получи хрупкава коричка.

valqq,

и от мен едно сърдечно ‘‘Добре дошла‘‘!
Ти си направо тежката артилерия с твоето оборудване. Разбирам те напълно, чугунът е голяма страст!

Джемма, по въпроса ти за светлия емайл :
 в моята Крюзе не съм пекла хляб и леко се притеснявам, ако я сложа на 200 градуса празна, да не би емайлът да се повреди. Освен това се притеснявам да не би ако без да искам съм омазала някъде външния емайл с мазнина, той да се запече и тенджерата да стане неугледна. Понеже имам на Лодж от суров чугун с подобна вместимост, смята да ползувам него за хляб.

Писах без да чета всички постове, затова се повтарям.
Значи и аз няма да я ползувам за хляб. Светлият емайл може да се напука или да потъмнее.

На първата страница, там където бях превела от страницата на Крюзе , най-отдолу има рецепта за селски хляб и там пише:

‘‘Формата за печене с капака поставете върху решетката на долната релса във фурната.
Загрейте фурната до 250 ° C на функция ‘‘топлина / долна топлина‘‘ (ниво на газ 5), не се препоръчва циркулиращ въздух. ‘‘

Цитирам си поста от предни страници:
За всички, които се интересуват от печене на хляб в чугунена тенджера, едно видео, където всъщност се сравняват два вида закваски за хляб - френска и финландска, и където стъпка по стъпка много подробно се показва целия процес на заквасването, месенето, втасването и печенето на хляб с квас.

https://www.youtube.com/watch?v=fskZ3S9zFnU

Също може да се види как се слага втасалия хляб в нагорещената тенджера. Един момент, който досега не ми беше станал ясен от рецептата за хляб на страницата на Льо Крюзе.

Да не забравя да честитя на Джемма за новата придобивка! Супер изглежда Берндес-ът, със здраве да си я ползуваш и много вкусни гозби да къкрят весело в нея!
И на Недоволна, и на Стела, и на Милен -нашият нов Чугун същото пожелавам!
Чакам с нетърпение да разкажете за вашия опит с чугунените тенджери.

Аз в момента не съм много по засуканите манджи, имам доста работа. Днес сварих кус-кус в обикновена тенджера, след това запържих коктейлни доматчета в зехтин в Лоджа, сложих и сварения кускус.  Много вкусно стана.

Последна редакция: сб, 01 дек 2018, 15:17 от Анонимен

# 218
 Mirella Nova ,благодаря сърдечно за приема  HugЧестито и от мен на момичетата  с нови придобивки.Вкусни  рецепти и приятни мигове с чугунчетата ви пожелавам.Освен изброеното имам и форма за гофрети,малък уок за мекици ,грил тиган и чугунено барбекю.Наречете ме ЛУДА.Май е така.

# 219
Valqq няма ли да ни покажеш тези красоти? Може да ме вдъхновиш да попълня с нещо ново. Ако не всичко, то поне формата за гофрети.

# 220
С удоволствие,като се прибера от работа, че трябва да събера арсенала за снимка  Hug

# 221
Я, каква тема имало! Simple Smile
И аз съм горд ползвател на чугунени тигани. (И още неща съм замислила за купуване, но едва ли ще стигна valqq с нейната чудна колекция).

Последно си купих такъв тиган:
Скрит текст:
специално за печене на Farinata di Ceci и Dutch Baby Pancake. Laughing
И аз искам джаджа за гофрети, и форма за мъфини искам. Трябва ми и отделен тиган за месо.

Хляб за съжаление не мога да пека в чугунен съд, защото правя хляба винаги с квас (нали е по-полезно...).

# 222
Охо,

valqq
чакам с нетърпение снимки на съкровищата.

Всъщност за търговците е по-лесно и по-изгодно да продават леки съдове. Може би затова чугунените изобщо не ги бях виждала допреди 10-на години. Просто не са ми попадали пред очите, а и не съм била още в бг мама.
Тогава за първи път посетих един outlet център, където ми направи впечатление магазин за чугун. Влязох, разпитах, огледах и купих за проба един малък съд - овален тиган с дръжка и дървена подложка за 10 евро. Оказа се, че всичко става невероятно вкусно и затова оттогава малко по малко попълвам с чугунени съдове домакинството си.

Синьо, радвам се, че ни намери!
Тиганът е много красив. На коя марка е?

# 223
Синьо, добре дошла.
Хлябът с квас не може ли да се пече в чугун? Ще трябва да се науча да го правя този хляб с квас. Не ми се получи два пъти и се отказах. Само мая ползвам.

# 224
  • Deutschland/HE
Хляб за съжаление не мога да пека в чугунен съд, защото правя хляба винаги с квас (нали е по-полезно...).

Защо не може хляба с квас да се пече в чугунен съд? И какъв квас ползваш? Аз съм замислила в неделя да опитам хляб с квас и купих един в пликче от Реве, но очаквам провал Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт