Отговори
# 195
Копирам от първата страница на Чугунките, където бях превела от страницата на Крюзе.

Елица,

щом пишат, че има опасност от спукване, значи такава има.  При моята първа Крюзе емайлът се напука, защото ползувах на висока температура без мазнина, пробвах да запъжвам като на тиган, ама светлият емайл не е пригоден за това.

Съдове на Le Creuset

Често задавани въпроси
Скрит текст:
Често задавани въпроси
Превод на немската версия на  страницата на Le Creuset .    https://www.lecreuset.de/ratgeber-gusseisen

Могат ли чугунените продукти да се почистват в съдомиялната машина?

Всички продукти с вградена чугунена или фенолна дръжка са подходящи за съдомиялни машини. Въпреки това, за да се поддържа блясъка на емайла в дългосрочен план, ние препоръчваме почистване на ръка със съдомиялни четки или почистващи гъби. След почистване, съдовете от чугун трябва да бъдат добре изсушени, преди да бъдат поставени в шкафа.

До колко градуса са емайлираните продукти от чугун, устойчиви на топлина?

Продуктите с черни фенолни капаци са предназначени за употреба в пещи до 190 ° С. Продукти с  капак от неръждаема стомана, както и продукти с чугунени дръжки като тиганите за печене, пържене и сервиране може да се използват в конвенционална фурна при високи температури. Употреба върху скара също е възможна.

Каква е разликата между светлия и тъмния емайл?

Светлият емайл се използува предимно в тави и тенджери. Тези продукти са особено подходящи за приготвяне на ястия с леко запържване. Повърхността е много гладка, така че почистването е много лесно.
Черният емайл е малко по-груб от светлия емайл и е специално формулиран за хрупкаво запичане и запържване в тиган. С времето, от запичането на масла и мазнини се образува патина (защитен слой), който не трябва да се отстранява с  препарат. Патината подобрява свойствата на печене и гарантира незалепване на печеното.

Емайлът устойчив ли е на надраскване?

Емайлът на Le Creuset е устойчив на надраскване, но препоръчваме използването на дървени, пластмасови или силиконови прибори за готвене. За лесно почистване препоръчваме специалния препарат за почистване на чугун Le Creuset, предназначен специално за емайлирани съдове за готвене.

Ръждясват ли чугунените продукти?

Обикновено емайлираните съдове от чугун от Le Creuset са неръждаеми. Видимите места без емайл на капака и горния ръб са снабдени с тънък грунд. Тези области винаги трябва да се изсушават добре.

Как да изпека правилно моя чугунен тиган Le Creuset?

Изпичането вече не е необходимо поради оптимизираното емайлиране. Процесът на печене беше препоръчван преди това, за да се запечата много дебелата повърхност и по този начин да се получи по-гладка повърхност, подобна на днешния емайлинг.

Какво представлява патината?

Патината се създава от изгорените минерали на маслата и мазнините. Патината създава вид естествено незалепващо покритие и намалява връзката между храната и тигана. Рискът от залепване се намалява от патината.

Могат ли да се използват чугунени съдове за готвене на газ или въглища?

Нашите продукти можете също така да използвате и на вашата скара. Моля, имайте предвид, че цветът на кухненските съдове от чугун може да се повреди поради загорели остатъци и сажди.

Съвети за ползуване на чугунени съдове на Le Creuset

Кухненската посуда от чугун на Le Creuset може да се използва върху всички източници на топлина. Диаметърът на източника на топлина трябва да бъде подходящ за размерите на съдовете. Тъй като топлината се разпределя оптимално, няма проблем, ако топлинният източник е малко по-малък (0,5 до 1 см°) от диаметъра на продукта.

Повдигйте съдовете и не ги плъзгайте назад и напред - това може да доведе до драскотини по стъклокерамиката, ако например има частици сол, полепнали по дъното.

Затопляйте бавно чугунените съдове при ниски или средни температури. Мазнината трябва да бъде в съда за готвене от началото на процеса на затопляне, тъй като продуктите от чугун не са подходящи за сухо готвене.°°

Дръжките от чугун и копчето за капака от неръждаема стомана се загряват при готвене. Следователно препоръчваме да ползувате предпазни средста като ръкавици или подобни аксесоари.

!След готвене, нагрятите продукти се охлаждат, преди да се сложат в гореща вода за накисване. Никога не потапяйте загряти съдове в студена вода или не ги пълнете със студена вода, ако са загрети. (Опасност от спукване)

След почистване изсушавайте много добре съдовете за чугун и ги поставете на сухо място.

°бел. на Мирела
°°така се напука емайлът на моята Крюзетка.

# 196
Мирелла, писала си ѝ в грешната тема Simple Smile Може Елица да не чете тази.

# 197
  • София
Е, да, емайлът при сухо готвене сигурно ще се напука или някакви екстремни разлики в температурата...
А иначе с твърдата част на гъбата може ли да се мият чугунените емайлирани?
И как стои въпросът с контакта на самия чугун с храната?
Имам предвид при първата драскотина върху емайла ли е редно да подменим съда? Нали иначе има съдове от чугун без покритие, т.е. не е проблем контактът с храната.

А  върху тъмно покритие не е ли трудно да се следи състоянието на емайла? Аз може би заради това бих търсила по-големият съд също да е със светло отвътре...
Знаете ли лидъл какви размери предлагат и на каква цена са, че моят нали е подарък?

# 198
Елица, аз имам опит само с Крюзе и не мога да кажа как е при всички чугунени съдове.
Тъмният емайл на Крюзе може да се мие с твърда гъба. Не се надрасква, смятам че е по-устойчив от белия. Светлият емайл не смея да го мия с твърда гъба, ползвам сода, ако има нещо загоряло. Содата не надрасква емайла. Изпробвала съм го умишлено. Дори и да не е напълно разтворена, тя не е агресивна.  Не бих изхвърлила Крюзе, заради драскотина. Предполагам обаче има голямо значение въпросният емайл какво точно съдържа.
Тъмният емайл се вижда много ясно на светлина.

# 199
Ето обещаните снощи снимки на новата ми придобивка - както опаковката, така и самата тенджера. Извинявам се за лошите снимки, но са от телефона.
Отворен големия кашон, в който бяха кашоните с двете тенджери.

Отворен транспортния кашон на тенджерата - вижда се фирмения кашон.

И самата тенджера:

След малко ще я сефтосам с едни сърми с полувтасалато ми зеле. Навън е сериозна зима и много ми се доядоха сърми.

# 200
  • Балчик
А аз днес не получих смс от Еконт, надявам се утре.

# 201
Честита да ни е.. Много добре изглежда

# 202
  • Бургас
Айде и аз да се отчета ,че вече съм весел чугун:)Взех си една 23 см за да си пека хляба https://www.amazon.de/gp/product/B07962BTJY/ref=oh_aui_detailpag … ie=UTF8&psc=1 и прословутата 10 паундов Berndes oт английския

# 203
10 паундовата тенджера вече е пълна със сърми и на котлона. Какво установих, като пуснах по-голямата зона (20 см). Дъното на тенджерата е малко по-малко от зоната и я преместих на малката (16 см).
Тъпите производители на тенджери и тигани кога ще се научат, че стандартите са основно 20 и 16 см. Нагледала съм се на комплекти неръждавейки, като всяка тенджера, касерола и евентуално тиган е с различен диаметър на дъното. За газ няма проблеми, но все пак голяма част от хората готвят на ток...
За чугуна не е фатално, ако не се загрява цялата площ на дъното. Но за неръждавейката и особено за алуминия това означава или отопляване залудо на околната среда или студени краища на съда за готвене.

# 204
  • Балчик
Аз реших този проблем с индукционните котлони.

# 205
  • Балчик
Ето я и моята тенджерка. Чудя се с какво да я сефтосам.

Mirella Nova, светлият емайл подходящ ли е за печене на хляб, нали се загрява предварително тенджерата?

# 206
Mirella Nova, светлият емайл подходящ ли е за печене на хляб, нали се загрява предварително тенджерата?
Защо да се нагрява предварително съд, в който ще се пече хляб? Никога не съм го правила.
И мене ме интересува същия въпрос - нали наближава Бъдни вечер.

# 207
  • Балчик
Ами така знам, че трябва чугунът да е загрят. Аз пека върху камък, той също се загрява предварително.
https://djemmasvetlana.blogspot.com/2017/09/blog-post_22.html?m=1

И с квас, като втасва я банетон, се обръща на горещ камък и в гореща тенджера.

# 208
Не съм Мирела, но светлият емайл е подходящ за хляб. Не знам как ще се загрее самата тенджера предварително и след това тестото ще се сложи вътре. При самото местене  тестото спада. За хляб с квас не знам как стоят нещата. Аз лично оставям тестото да си втаса втори път  в тенджерата и я слагам в загрята фурна, засега няма проблеми. На 180 градуса пека хляба.

# 209
  • Балчик
180 е малко за хляб по принцип. Аз пека на 220 10-15 минути с пара и допичам после на 200 без пара.  Тенджерата е до 200 гр.

Общи условия

Активация на акаунт