Отговори
# 180
 Hug

Мирела
изчетох ревютата..мии нещо не са щастливи оплакват се от отлюспване след 2 месеца  употреба..

# 181
  • Балчик
В английския амазон има Denby в дневните сделки.
А във френския Staub са намалени.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 11:24 от Джемма

# 182
Hug

Мирела
изчетох ревютата..мии нещо не са щастливи оплакват се от отлюспване след 2 месеца  употреба..

pinko,

за амазон бейзик не съм чела особено негативни рецензии, не искам да те подвеждам, на мен ми се вижда добра оферта. Ако някой ще ти я поръча в Германия, може безпроблемно да се върне, ако има дефект. Между другото, първата червена  Крюзе не ми хареса на външен вид и я смених. Беше минимален козметичен дефект на капака.
Втората също има едно съвсем мъничко петънце на ръба, но то не ми пречи и си я оставих.

Ако искаш виж тогава за Берндес -
 в момента малката е 19 паунда в английския амазон
https://www.amazon.co.uk/Berndes-1504101-Round-Casserole-Litre/d … le%2Bred&th=1

От 4 литровите в момента и в немския и в английския няма.

В английския амазон има Denby в дневните сделки.
А във френския Staub са намалени.

Джемма,

Стауб страшно са развалили качеството. Преди Крюзе бях купила Стауб - 4 литрова.
Не беше така приятна за готвене и за чистене, и след няколко месеца емайлът на дъното буквално се отлепи с яденето. Капакът ужасно трудно се чистеше, тъмният емайл поемаше един мазен филм и трябваше с вряла вода и много веро винаги да го чистя. Добре, че рекламирах и без проблеми ми върнаха парите. След това купих Крюзе и от тогава всеки ден готвя и съм много доволна.

# 183
  • Балчик
Благодаря за информацията.

# 184
По отношение на Стауб още да споделя -дъното беше криво и тенджерата се клатеше  на котлона. Рекламирах тогава, но и втората беше така. Оставих я, защото не ми се занимаваше с нови пратки. Готвеното в нея ставаше също вкусно, но едва сега оценявам разликата със светлия емайл - много по-приятен  за гледане и докосване, а за чистене е 5 пъти по-лесен.
Крюзе стои супер стабилно, има добре направено дъно - в средата леко конкавно, т.е. вдлъбнато и при нагряване става абсолютно право.

# 185
  • София
Днес тествах и във фурна как е, правих ориз със зеленчуци, моркови, чушки, царевица.
Е, супер вкусно стана. Принципно ползвам обикновени емайлирани тави или йенско стъкло за фурната...
Но ще ставам чугунка и аз явно, когато е приложимо. JoyStuck Out Tongue Winking Eye
Почвам да дебна за някоя 4 - 4,5 литра...

# 186
Браво, Елица!
Много се радвам. Ако имаш възможност за покупка от Турция, в момента съдовете на Лава излизат изгодно. Някой беше писал тук. Но не от бг сайта, там са скъпи, а директно от Турция. На мен повече ми харесват съдовете със светъл емайл, но ако цената е изгодна, и тъмният емайл е ОК.

Другият вариант е да се следи в английския Амазон, от там доставката до БГ е по-евтина.
Има различни марки, някои ги познаваме, някои още не.

Какво стана с поръчките на Джемма, Недоволна и Стела?

Скрит текст:
В момента съм на вълна ‘‘гювеч‘‘. Много зеленчуци, малко картофи и малко телешко крехко месо. Готвя на котлона, още нямам време за поправка на фурната. Пак става идеално. Толкова е  приятно да си стоплиш ръцете на загрятата тенджера, като едно мини чугунено парно е.
Онзи ден готвих прясно зеле с домати, в сравнение с обикновената тенджера, почти не се образува онази натрапчива миризма на зеле, която е характерна за това ястие. Стана много бързо, за около 45 минути, на слаб огън, на 2 и почти без умирисване на цялата къща.

# 187
Мирела, аз довечера ще взема тенджерите.

# 188
  • Балчик
Моята Berndes е в България вече, но не съм в София и ще я чакам с Еконт утре или вдругиден. Le cruset-о още пътува с друг курс на Габко.

# 189
Аз нетърпеливо чакам, между временно си поръчах един грил тиган на Лава от промоцията . Днес ще го получа. Имам гладък,но нека и грил да има.  Grinning

# 190
Браво, тъкмо за Коледа ще можете да сготвите вкусни сърми. Аз съм си купила буркан със зелеви листа от бг магазин тук и ще правя сърми в тенджерата. Много ми харесва и тази Берндес, ще я следя при нас, дано да я намалят, в момента е на 30 Евро. Пак не е скъпо, но психологически някак си не ме подтиква към покупка. Струва ми се, че вече сме ‘‘тренирани‘‘ да купуваме от промоция.

# 191
Докладвам съвсем на кратко, че се прибрах мокра (няма как като влача по една тежка торба с тенджера да държа и чадър), ръцете ми още треперят, а чакам гости

Тенджерата е много симпатична, емайлът е дебел, прилича на старите руски емайлирани тенджери.
Само че горният ръб на тенджерата и долният ръб на капака, където се допира до тенджерата, не са емайлирани. Явно трябва често да се омазняват, за са не ръждясат.
Опаковката е невероятна - първо един транспортен кашон, точно с размера на двете тенджери.
Всяка тенджера в отделен транспортен кашон, вътре в него плътно е фирменият щарен кашон с тенджерата. Така затворен машинно, че единствениятначин да го отворя беше да го разрежа на няколко места.
Поради тази причина не съм нипала нито един от двата кашона на тенджерата на Стела, въпреки нейната молба. Все пак трабва да пропътува половин България, за да стигне до нея. Най-добре е да си е в оригиналната опаковка.
Снимки - най-рано утре вечер.

# 192
  • Балчик
Недоволна, хайде честито. Радвам се да чуя, че и на живо е красива като на снимката.

# 193
Скрит текст:
Докладвам съвсем на кратко, че се прибрах мокра (няма как като влача по една тежка торба с тенджера да държа и чадър), ръцете ми още треперят, а чакам гости

Тенджерата е много симпатична, емайлът е дебел, прилича на старите руски емайлирани тенджери.
Само че горният ръб на тенджерата и долният ръб на капака, където се допира до тенджерата, не са емайлирани. Явно трябва често да се омазняват, за са не ръждясат.
Скрит текст:
Опаковката е невероятна - първо един транспортен кашон, точно с размера на двете тенджери.
Всяка тенджера в отделен транспортен кашон, вътре в него плътно е фирменият щарен кашон с тенджерата. Така затворен машинно, че единствениятначин да го отворя беше да го разрежа на няколко места.
Поради тази причина не съм нипала нито един от двата кашона на тенджерата на Стела, въпреки нейната молба. Все пак трабва да пропътува половин България, за да стигне до нея. Най-добре е да си е в оригиналната опаковка.
Снимки - най-рано утре вечер.

Честито и на двете! Брои се вече.

Ръбовете не са емайлирани, поради технологията на производство при този тип тенджери (светъл емайл). И тенджерите на Крюзе са така, даже бях писала, че точно там ръждяса, когато я пусках в миялната машина. Тази ръжда я изчистих лесно с накисване във вода с лимонтозу и след изсушаване намазах много леко с ленено олио и я бях забравила за един месец. Когато отново я извадих, лененото олио беше така попило в метала, че дори след готвене и миене (вече само на ръка, без силни препарати) филмът е останал и не ръждясва.
Новата Крюзе я мия само на ръка, подсушавам веднага и намазвам с малко кокосово олио.
То е по-леко от лененото и е идеално за всекидневната употреба. Едно малко бурканче стига за една година може би. Кокосовото олио не гранясва като слънчогледовото, на мен ми е по-приятно, но ако няма в момента такова, може и всяка друга мазнина да се вземе.

Много се радвам, че ще си споделяме за нашите чугунки!
Емайлът е много стабилен и устойчив, само трябва да се спазват някои условия.
Да не се нагрява тенджерата празна, на най-висока температура  да сеготви в нея само ако е пълна с течност -например супа, или варене на нудели, да не се бърка с метални или твърди прибори вътре - най-добре прибори от мек силикон или дърво и да не се оставя в шкафа неизсушена.

За днес се отчитам с едно пиле със зеле. Невероятно вкусно стана, сложих пресни домати и малко целина. Снимка може да постна утре.

# 194
  • Балчик
Това с кокосовата мазнина е хубава информация, аз я ползвам много, ще си мажа и тенджерките с нея, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт