Отговори
# 255
Да споделя моите познания за газовите котлони Като цяло се делят на два вида - за затворени помещения и за открито. Тези за затворени помещения трябва да имат специална защита и да могат автоматично да спират газта, ако падне температурата. При палене се задържа малко натиснато копчето, за да продължи да гори. Това е с цел безопасност, защото при изкипяване може да загасне пламъкът, а газта да продължава да тече.
Бутилка от 5 литра определено е къмпингарска. В Бг домашните бутилки са големи, фирми ги подменят по домовете с пълни.
За котлоните на открито - опрделено се влияят от вятъра. Нямат никаква защита и автоматика (поне тези, които съм виждала и ползвала) и определено не трябва да се използват в затворено помещение.
За използването и пълненето на бутилки. Бутилките периодично трябва да минават на проверка, за да няма риск от пробив в тях. Като се пълнят, трябва да се мери общото тегло на бутилката и газта, защото препълване може са се получи и това може да доведе до какво ли не.
В Бг по норматив туристически бутилки може да се пълнят само на места, които измерват теглото. В София от години не знам да има такива (изчезнаха след приватизирането на бинзиностанциите). Преди години съм намирала бензиностанции, които се съгласяваха да ги пълнят въпреки риска от сериозни санкции. Откакто станаха масови малките бутилчици за еднократна употреба, използвам само тях и съответните котлончета. Но газ ползвам само като сме някъде навън, където няма друга възможност за готвене. Тези малки котлончета и бутилчици не стават за сериозно и дълго готвене и за големи и тежки съдове.

# 256
На село има следната услуга Simple Smile оставаш в железарията своята бутилка (празна) и взимаш друга пълна (която си има технически преглед) - само дето така ти излиза по-скъпо газта, но пак е опция, ако нямаш възможност да идеш до града да си заредиш своята.
Майка ми и баща ми зареждат бутилката на газстанция (на бензиностанции май е забранено). Има само това ограничение, че лятото не ти я зареждат в горещата част на деня - не може между 9 и 18ч.

# 257
Фиффи, Недоволна, Азалия-ме,

благодаря ви много за изчерпателните отговори.
Този котлон има и сигурност срещу изгасване - спира подаването на газта, има и пиезовключване, долу-горе повечето екстри, които четох, че се предлагат.
Ще трябва да се информирам по-добре за газовите бутилки.
Щом 5 л. е за резерва, ще ми трябва опцията 11 литра - и това се предлага. Само не знам как ще я мъкна, защото и самата бутилка тежи. Най-добре е да търся зареждане по домовете.
Този котлон е за къмпинг, те повечето са за това. Има и професионални за продаване на наденички на улицата или подобни, но те струват над 250 евро, мисля че е прекалено. Не ми трябва чак толкова.

# 258
Мирела, провери още нещо - присъединяването между котлон и бутилка. Може да има разлика между стационарни и туристически - както котлони, така и бутилки.

# 259
  • Балчик
Днес тенджерката ми бе използвана за пилаф със свинско месо.

# 260
Джемма,

много вкусно изглежда. Добър апетит!
Аз днес съм на сухоежбина поради липса на време за готвене, но утре съм запланувла също пилаф. Имам едно пиле, свински ребърца и малко св. джолан. Ще се чудя до утре какво да готвя, но май свинското ще го оставя за кисело зеле.

Недоволна,
благодаря много за съвета!
Този котлон е за бутилка пропан-бутан. Видях и някакви вентили, които се слагат допълнително, засега събирам всичко в папката ‘‘ желани покупки‘‘ в амазон и като поръчвам ще разучавам още.  

# 261
  • Балчик
Дядо Коледа пристигнааа. Дойде Ле крюзето и тиганът Ситон.

# 262
Охо-хо!
Много е красива Крюзетката ти, със сребристите частички на сивия фон! Със здраве да си я ползуваш и нито грам да не наддадеш от вкусните манджички в нея. Кой размер е? 24 или по-голяма?
Този тиган сигурно ще става и за палачинки. Него от къде го купи? От чугун.бг ли беше?

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 14:50 от Анонимен

# 263
Честита Крюзетка, много е готина!!! Какъв цвят е, тъмно лилава ли?

# 264
  • Балчик
Благодаря. Хехе, хубаво пожелание за килогеамите, вярно е, вкусотийките трупат килиграми.
Да, тиганът е от чугун.бг. От там ми е и палачинковия, но на Биол.

PRIMADONNA Girl, благодаря. Сиво-черна е.

# 265
Да призная не съм виждала такава. Може ли да ми дадеш линк да видя цвета, защото на снимката не го виждам хубаво. Вътре е светъл емайл, нали?
С много здраве да я ползваш, да ти служи вярно и много дълго!
Сега прочетох коментара на Мирела, какви са тези сребристи частички?

# 266
# 267
Джемма, тъкмо ще ни кажеш има ли разлика между Крюзе и Берндес.

# 268
Днес тенджерката ми бе използвана за пилаф със свинско месо.

Този ориз ,предварително задушава ли го в тенджерата или в друг съд и после го прехвърля.

# 269
Стеле,

пристигна ли твоята тенджера?

Аз днес имам свободен следобяд и реших да сготвя пиле с ориз и за сос червена леща, която ще разбия с миксера. В момента лещата се вари на бавен огън.
Да хвърля ли първата вода? При боб го правя задължително, но при червената леща не съм хвърляла първата вода досега, само махам пяната.

Общи условия

Активация на акаунт