Отговори
# 240
  • София
Скрит текст:
Аз продължавам с тестовете във фурната.
Вчера правих картофи с масло и розмарин, иначе ги правя в тавичка под фолио. Онзи ден пилешко филе на хапки с гъби, моркови и сос с топено сирене, досега го правех в йенска тенджера. Всичко става супер,  мозък, по-бързо, после се мие по-лесно. Доволна съм. Sunglasses
Елица,
точно картофи с розмарин ми беше първото ястие  в тенджерата на Лодж. Спомням си, че седмици наред само това ядях, толкова ми беше вкусно.
Ти в какъв съд го пече?
Мирела, в лидълската тенджерка, която показах по-назад.
Скоро няма да купувам друга, че надхвърлих кухненския бюджет за следващата година с един робот, та ще си тренирам с тази... Grinning

Валя, ти скромно включване направи.
Гофретникът и тиганът са жестоки, много ретро Sunglasses

# 241
Елица благодаря,е да за мен бе удоволствие.Всички  в нас знаят за моята пристастеност,дори децата знаят , че могат да ме впечатлят с чугунен съд.Събирала съм ги във времето откъде ли не.От сайтове,от магазини за внос , имам и на Лава,абе луда работа.

# 242
  • Балчик
Mirella Nova благодаря, от компа се оправих ,но от тел . днес нещо не успях.

От телефона е лесно, кликваш на иконката, петата от ляво на дясно и избираш снимката, трябва да е под 5 мб обаче.

Аз днес ще врътна едно задушено месце с лук, гъби и вино във фурната.

Последна редакция: сб, 01 дек 2018, 10:53 от Джемма

# 243
Джемма,благодаря ти.Така опитах ,но се качва само по една снимка на пост.А като опитах да кача 4 излизат всяка в отделен пост.и затова се отказах.Вкусно изглежда в твоята тенджера!

# 244
  • Балчик
 Могат да се качват повече, но една по една, не наведнъж.
Арсеналът ти е завиден.

Тиганът емайлиран или неемайлиран е по-добре да е? Имам опит само с неемайлиран. Залепва ли храната в емайлирания?

Последна редакция: сб, 01 дек 2018, 12:10 от Джемма

# 245
Зависи за какво искаш да го ползваш.Емайлирания не трябва да го загряваш празен и ще те ограничи откъм функции.Ако искаш само да задушаваш и пържиш става.Но ако искаш да си запечатваш пържоли, месо, печеш филийки хляб дори и т.н повече ще ти е от полза суровия чугун.В него си правя и палачинки с капка мазнина.Най- важно е да си го обработиш и изпечеш добре и ще ти служи вечно.Колкото повече готвиш в него ,толкова по-добър става.Аз нямам емайлиран , защото за тази цел мога да ползвам овалната тенджера като касерола.Не залепва храната а се карамелизира хубаво .Но всъщност ти ще видиш на по твоята тенджера, тя ти показва как ще стане яденето и в емайлиран тиган.

# 246
Могат да се качват повече, но една по една, не наведнъж.
Арсеналът ти е завиден.

Тиганът емайлиран или неемайлиран е по-добре да е? Имам опит само с неемайлиран. Залепва ли храната в емайлирания?

Джемма, аз нямам емайлиран тиган, но ако съдя по тенджерата на Стауб, която беше с тъмен емайл, суровият чугун би бил за мен първата покупка и след това, ако има изгодна промоция някъде и един емайлиран чугунен тиган.
И двата вида имат предимства и недостатъци.

За мен вкусът на печено (месо или зеленчуци) на силно нагорещен суров чугун (обезателно на терасата) е направо божествен. Емайлираният няма как да го докара, при него емайлът ще се скапе от толкова висока температура.

Ако искаш без мазнина да печеш, то по-добре е суров чугун. Само трябва да изчакаш да се стабилизира патината, тогава почти всичко става с намазване с мазнина и обирането и със салфетка, така че да се образува само някакъв тънък филм. А някои ястия стават и без намазване, т.е. съвсем без мазнина.

Недостатък на суровия чугун е, че не можеш да правиш в него кисели неща - например сос с вино или домати, също кисело зеле, но тези неща ги правя тогава в емайлираната тенджера.

По отношение на поддръжката, сега вече, след като усетих как се ‘‘държи‘‘ патината, суровият чугун ми е също така лесен за почистване, както емайлираният.

Недостатък на суровия чугун е също така фактът, че поема от аромата на продуктите. Затова силно ‘‘ароматни‘‘ риби не бих пекла в суров чугун.

Предимство на суровия чугун е, че е много издържлив, почти вечен. Ако патината се развали по една или друга причина, то тя може да се свали и тигана да се опече наново. Това съм го правила. От варене на кисело зеле, патината от дъното  беше станала нестабилна, изтърках с едра тел, после варих и киснах със сода, махнах всичко и запекох отново.

Комбинираните модели на Лодж са практични за хора с по-малко място.

Аз имам ето този комплект, в момента е много евтин в англ. амазон, 37 паунда, моят беше към 67 евро.
https://www.amazon.co.uk/Lodge-litre-quart-Pre-Seasoned-Cooker/d … s=Lodge+cast+iron
Капакът става за тиган. Става идеално за печене на хляб. Само не знам дали с квас също е добре, не съм правила досега хляб с квас, още съм на ниво - отглеждане на квасова култура. Тъкмо си отгледах квас и капакът на фурната ми се развали.

Този комплект тук е подобен, той е по-голям, но е по-скъп - 67 паунда.
https://www.amazon.co.uk/Lodge-litre-Pre-Seasoned-Double-Handles … s=Lodge+cast+iron

На Синьо формата също е много практична, става и като тавичка за Farinata di Ceci и Dutch Baby Pancake, но може да се ползува и като тиган.

# 247
  • Балчик
Още преди да се включа в темата бях загледала този, тъй като от известно време ми се въртеше мисълта да сменя тиганите с чугунени и започнах с този за палачинки, че беше по-належащ, показах ви го по-напред. Сега  поръчах този, неемайлиран:
http://chugun.bg/shop/2191/
От същия сайт ми е палачинковия, но на друга фирма.

Последна редакция: сб, 01 дек 2018, 17:36 от Джемма

# 248
Джемма, хубав е тиганът и дръжката е много красива.

На мен днес ми щукна гениалната идея напролет да не купувам индукционнен за верандата, а газов. Имам един нормален електрически от Алди за 20 евро и него мога да ползувам за кръглия тиган на Лодж. Обаче не е добър за оребрения на Скепшулт.

Има ли някой тук, който да има газов котлон на терасата и може ли да ми даде някакъв съвет?
Предпочитам още сега да си избера модел и марка и през април да го поръчам за старта на грил сезона.

# 249

Цвърчащо беконче на чугунче!

# 250
Поредните супер полезни съвети, които получавам тук.
Джемма, благодаря ти, че сподели сайта. Не го знаех досега, а има толкова интересни неща. Прегледах, но набързо и от телефон. Много ми се иска да зарадвам моя мъж с хубава голяма тенджера за традиционното му кисело зеле със свинско, но от големите видях само суров. Ще прегледам пак хубаво утре. За моя ранг на аматьор, мисля, че е по- подходящ емайлирания чугун.
Мирелка, аз имам газов котлон на терасата и досега само така съм готвила. Нямам самочувствието да давам съвети, но при газовите ми се струва, че няма нищо специфично, ако съм разбрала правилно, че по- скоро търсиш съвет за котлона и мястото, а не за начина на готвене Simple Smile

# 251
Kristaline,

благадаря ти за включването! Търсих тема из бг мама, но не намерих.
Интересува ме дали има изискване за някаква минимална мощност, дали има различни големини, и колко долу-горе газ отива за готвене на месец.

Спряла съм се на този : 5 киловата, с пиезозапалване и ‘‘сигурно‘‘ запалване, с маркуч и някакъв регулатор.
https://www.amazon.de/dp/B00JJV43J0/?coliid=IL3PZWL4S7UYM&co … _=lv_ov_lig_dp_it

Смятам да ползувам от тукашната верига Оби опцията за бутилка от 5 кг, която да се зарежда. Преди да поръчам котлона ще прескоча до Оби и ще питам на място дали стават бутилките им.

Също така ме интересува дали се нагрява само средата на дъното или цялото и дали има проблеми при ветровито време.

# 252
Привет 😜 , много интелигентно изглежда Heart  (в сравнение с нашия ) - като гледам 5-та снимка, се нагрява цялото дъно.

Ние имаме един на село, който е на 100 години, а като има вятър пламъкът се мести малко, влияе се от вятъра.

5кг мисля, че са Ок за месец.

Майка ми ползва нашия с 10 кг бутилка за около 2 месеца - готви на котлона за двама (ако броим и кучето - трима Hug), не всеки ден, и не само на него (и на електрическия, и на фурната)

Допълвам се, по принцип бутилката не се пълни догоре, ама сигурно го знаете

# 253
azalia_me,

благодаря много за отговора.
Не знам абсолютно нищо за газовите котлони, но след като се оказа, че подвижните котлони за чугун не са най-доброто решение, защото защитата от прегряване се включва и няма ‘‘фул макс‘‘ нагряване като за истинска скара, реших да проуча как стои въпросът с газовите котлони, преди да е настъпила пролетта, за да съм подготвена и да действувам бързо.

# 254
Ние сме с централна газ за всичко и нямам идея за потребление, но иначе за котлона е супер (фурната още ми прави номера със сладкишите). По съвет тук слагам тигана намаслен на ниска степен за 5-10мин и мисля, че добре разпределя температурата. С тиганче за палачинки може би има разлика къде нагрява, но пак си стават. Но голям тиган слагам на големия кръг, не виждам в опиданието дали има на самите дюзи диаметър, за са си представиш докъде ще стига на съдовете.

В добавка котлоните са съвсем обикновени и се влияят от силата на газта, която пък зависи от потреблението в блока, така че степените са ми “на око”. Този котлон изглежда като оборудване на космически кораб направо Simple Smile и сигурно няма да го има този проблем. Ако има течение силно, както си представям, че е на терасата понякога, огънят се “клати” и дори ако е на ниска степен, аха-аха да изгасне ми изглежда.

Родителите ми винаги са били с печка на газ на терасата, спомените са ми за бутилка и маркуч точно Simple Smile Само че те имаха от тия високите бутилки, не помня колко често са я сменяли. 5л имаха за резерва, направо се слагаше отгоре едно мини-мини котлонче, но то е като за къмпинг и джезве с кафе, иначе ми се струва предразполагащо към съборени тенджери.

Общи условия

Активация на акаунт