Отговори
# 225
  • Балчик
Разбира се, че и с квас се пече в чугун. Втасваш в ба етон и леко объщал в загрята чугунене ренджера или форма. Аз съм си харесала една такава:
Petromax Kastenform k4 mit Deckel https://www.amazon.de/dp/B016DGV4E0/ref=cm_sw_r_cp_apa_YevaCbY5E4WGM

След малко отивам да пробвам моята тенджерка.

# 226
Ще трябва да си купя форма специално за хляб, то се е видяло...
Valqq пълни темата със снимки смело!!! Ако може само марката да пишеш, че и тя ми е важна😊

# 227
Не може в чугун по моя начин на правене на хляб, защото ще ръждяса. Аз правя Kastenbrot (хляб с правоъгълна форма; трябват ми филийки с правилна форма и определена големина за кутията на хлапето) и го втасвам във формата, в която го пека (ползвам стъклена). Освен това меся с еднозърнест лимец, а с него тестото става доста "кално".
Ако само се обръща на загрятата форма и хлябът има допир с нея само по време на печенето, не би трябвало да има проблем. Peace

Mirella Nova, Petromax е фирмата. Техните продукти са главно за готвене на огън, но аз този тиган го купих с идеята да го ползвам само във фурната, а и по принцип нямам толкова голям котлон. Цената беше много добра.

colibri, сама си правя квас със стартер от плодов фермент. Така и не успях да захвана квас само с брашно и вода, а съм опитвала безброй пъти преди. Преди няколко месеца попаднах на рецепта как да си направиш със стартер от плодов фермент и оттогава аз съм хлебарката вкъщи. Mr. Green То всъщност се оказа ужасно лесно правенето на хляб с квас.

# 228
  • Балчик
Така, пробата ще е с картофи със свинско.
Скрит текст:

Запържих месо и лук в тиган.

Прибавих нарязани картофи, сол, червен пипер, черен пипер, дафинов лист и чубрица (обичаме я), понякога вместо нея слагам копър.

Долях вода и сега чакам да си покъкри на слаб огън.
Последното ми левито мадре го захванах от стафиди, много лесно стана.
https://youtu.be/15QrVhqCYJw
 А квасът ми е от ръжено брашно и вода, префасонирано с бяло брашно. У нас не се яде черен хляб, само аз съм му почитател.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 17:56 от Джемма

# 229
  • София
Аз продължавам с тестовете във фурната.
Вчера правих картофи с масло и розмарин, иначе ги правя в тавичка под фолио. Онзи ден пилешко филе на хапки с гъби, моркови и сос с топено сирене, досега го правех в йенска тенджера. Всичка става супер,  мозък, по-бързо, после се мие по-лесно. Доволна съм. Sunglasses

# 230
Синьо, и от мен добрв дошла, макар за сега да съм само воайор 😁
Не е по темата, но моля да спорелиш рецепрата за хляба с квас. Може и на лично, но не мисля, че ще ни се карат Grinning

# 231

Тенджерата е Льо Крюзе, гофретникът е Хускварна, тиганът е Камп Шеф, НР и уока нямам инфо. Купувала съм го от ОЛХ. Пускани са май отдавна в Метро. И един мини тиган .

Последна редакция: сб, 01 дек 2018, 15:26 от bubanka

# 232
  • Балчик
Да докладвам за резултата. Ястието стана много вкусно, но смедващият пут ще намаля течността. Не сгъстявам с брашно, а с плътния капак не се изпарява. Кученцето и то намаза, залях му гранулите със сос, сега ме гледа влюбено. И малко с червения пипер прекалих, не съм свикнала да готвя в такава малка тенджерка. Следващият опит мисля да е във фурната. Вече нямам търпение и по-голямата да пристигне.

# 233
Браво Джемма,няма страшно,ще свикнеш.Може ли малко да подскажеш как качваш снимките ,че нещо се балтая.
PP Oправих се със снимките.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 21:18 от valqq

# 234
Момичета, за хляба с квас четох този блог. Жената е обяснила всичко много добре, щом чак аз схванах. Joy И на други места съм срещала добри обяснения.

# 235
Аз продължавам с тестовете във фурната.
Вчера правих картофи с масло и розмарин, иначе ги правя в тавичка под фолио. Онзи ден пилешко филе на хапки с гъби, моркови и сос с топено сирене, досега го правех в йенска тенджера. Всичка става супер,  мозък, по-бързо, после се мие по-лесно. Доволна съм. Sunglasses

Елица,
точно картофи с розмарин ми беше първото ястие  в тенджерата на Лодж. Спомням си, че седмици наред само това ядях, толкова ми беше вкусно.
Ти в какъв съд го пече?

Браво Джемма,няма страшно,ще свикнеш.Може ли малко да подскажеш как качваш снимките ,че нещо се балтая.
PP Oправих се със снимките.

valqq,

когато пишеш пост (не в прозореца за бърз отговор, а нормалния прозорец, горе има меню със символи и трябва да натиснеш това с фотоапарата. От там имаш опция да качиш директно от компютъра или да дадеш линк от нета.
Не знам как става от телефон, на мен снимките от телефона ми се качват на компютъра, от там правя експорт в една папка за такива снимки и от тази папка от компютъра ги качвам в темата.
Така имам контрол над това къде, какво качвам. От самия icloud не давам никакви линкове.

Момичета, за хляба с квас четох този блог. Жената е обяснила всичко много добре, щом чак аз схванах. Joy И на други места съм срещала добри обяснения.

Синьо,
много добър линк, благодаря!
Ще се пробвам като ми оправят печката.

# 236
Mirella Nova благодаря, от компа се оправих ,но от тел . днес нещо не успях.

# 237
valqq,
и аз благодаря за снимките!
Ти си имаш направо олдтаймъри на чугуна, страхотен набор от съдове. Синята тенджера и уокът изглеждат много интересно, такива не бях виждала още.

# 238
Valqq благодаря за снимките и за марките, на Синьо за линка. Страхотна тема, за което пък трябва да се благодари на Мирела!

# 239
PRIMADONNA Girl ,

благодаря много и на всички момичета и момчета. Grinning
Много ни е хубава темичката, скоро може да направим една изложба с нашите красавици и красавци. Innocent
Аз на голямата ми Крюзетка и казвам ‘‘Моята красавица‘‘. Много ми е приятно да готвя в нея и дори да я мия, толкова е лесна поддръжката.

Като писах момчета, та се сетих за нашия Гри. Къде ли е? Ще се радвам пак да пише.

Последна редакция: сб, 01 дек 2018, 01:32 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт