Отговори
# 330
 chef
Мерси и аз ги направих + пържолки в оребрения

# 331
  • София
Ммммм вкусни бяха 😀

# 332
  • Балчик
Думата "бяха" казва всичко. Simple Smile
Радвам се, че са ви харесали. За мен това са идеалните картофи-чугун+св.мас+картофи+лук. Любим вкус!

# 333
Много сте заразителни значи!
Утре ще накупя картофи и мас.
Днес направих и аз филенца (свински) със салвия и зелен пипер. Чудно станаха.

# 334
  • София
Хаха, тук в тази тема май намерихме перфектните рецепти и минаваме на специална диета - месо със салвия и зелен пипер и за гарнитура картофи и бекон в мас Simple Smile (+/- лук) хихи, май всички само това ядем, като някаква секта станахме Simple Smile - чугунена
И аз днес ги направих картофите с бекон. Изядоха се докато се усетя да снимам. Синът ми - капризен тийн - яде картофи в мас - не е за вярване! Това е някаква магия Simple Smile

# 335
Не се учудвам, Саш!
Щях да пиша - мисля, че специално картофите стават най-добре на чугун. При други ястия може и да не се усеща разлика, но картофите придобиват неповторим вкус. мисля, че е заради емисивността на чугуна, топлинните вълни проникват в картофите и ги правят меки като памук отвътре, а коричката е препечена и хрускава.
При месото също усещам чугунения ‘‘ефект‘‘. Става по-крехко и сочно.

# 336
Здравейте и от мен!
Отдавна само ви чета и реших най-накрая и аз да се включа. Толкова много сте се разписали, че взех, че и аз поръчах една тенджера от емайлиран чугун на Kela. Четох терзанията на Джема за отлюспеното парченце на нейниата Крюзе и напълно я разбирам. С такъв трепет чаках моята и взе, че дойде с шупла на капака, само дето моята е червена и шуплата е по-голяма та се набива на очи.... Каквото такова, пак ще си я ползвам.
Гледам ги вашите картофки и понеже имам само чугунен грил тиган Крюзе съм решила да взема утре ей този, че и аз да си изпържа. Някой от вас дали го има https://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Frying-pans-and-woks/Frying … r-46692/90264845/
Събрала съм 10 лв в икеа точки та си мисля, че цената е повече от прекрасна или бъркам?

Благодарности на Джемма и за плочката за печене. Взех една и от нея и ще я пробвам за пици и пърленки като дойде. Дали е добра идея?

# 337
drago_2008,

добре дошла, радвам се , че се присъединяваш и ти към редиците на запалените чугунки!

Не можеш ли да рекламираш тази шупла на капака?
На мен цената от 49 лева за тигана от Икея ми се вижда добра, но защо не си поръчаш тиган от суров чугун?
Едно от предимствата на суровия чугун е това, че няма какво да се отчупва. При емайлиран съд може винаги да се чукне и обели емайлът.

# 338
Хич не ми се занимава да поръчвам нова. От външната страна е и не пречи.
Ами нещо ме наплашихте с това печене на суровия чугун. Голяма играчка ми се стори, а и икейския мога да го взема още утре, а такъв от суров чугун сигурно трябва да го чакам с поръчка? Някакъв конкретен препоръчвате ли? Бяхте писали за Лава ако не бъркам?!
Май и БИОЛ коментирахте. Видях ей тази преса, която мисля да поръчам след като гледах как натискаш месцата , Мирела
https://www.amazon.co.uk/Cast-Iron-Steak-Press-Grill/dp/B06XDG4N … 743700&sr=8-8

Последна редакция: пт, 14 дек 2018, 01:31 от drago_2008

# 339
Драго, нищо му няма на суровия чугун и изпичането.
Биол са на добра цена, мисля, че Джемма имаше биол за палачинки. Аз бих взела Лодж, но не знам къде в БГ се продават освен в магазина на Лава.
Суровият чугун е супер практичен - не се мие, забърсва се със салфетка, ако има загоряло, се остъргва с шпатулата и готово.
Освен това и картофи, и месо в суровия чугун стават най-добре.

По принцип всички тигани ги продават предварително изпечени, трябва само да го измиеш добре, да загрееш в него едно олио, което да хвърлиш и след това си готвиш. Патината се образува с времето, което ще рече - с времето става още по-незалепващ.

Ето този мисля, че е на добра цена.
https://www.amazon.co.uk/Lodge-26-04-10-25-Skillet-Frying/dp/B00 … H1B7ADSG&th=1

Лоджа стават и за запичане във фурната, което тиганът от Икея не би понесъл заради дървената дръжка.

Последна редакция: пт, 14 дек 2018, 01:58 от Анонимен

# 340
  • София
Моят инвентар се увеличава непланирано..
Майка ми, оценявайки подобаващо въодушевлението ми по чугуна, ми връчи един тиган от суров чугун.
Купувала го била отдавна от вс телешоп Rolling Eyes, ползвала го няколко пъти, но не й допаднал. Аз нямам спомен, била съм тийн тогава и явно не съм се вълнувала от готвене Sunglasses
Има малко мазнотии и ръжда по него, ще снимам после, да дадете инструктаж какво да го правя...
Но не е оребрен и е с дървена дръжка, подобна на икейския.

# 341
  • Балчик
Ох, не мога да ви изчета сутринта в бързината. Активирали сте се. Хехе, и аз си помислих-като секта сме.
drago_2008, съжалявам за тенджерката ти, но на качествата ѝ няма да се отрази, тежка е и не си струва връщането.
Аз съм доволна от Биол и Ситон. За картоги ти препоръчвам суров чугун, неенайлиран. За друго, не знан, нямам емайлиран.
Плочара става за пици и пърленки и аз за това я взех.
Ще разгледам по-късно пресата, която си показала. Най-еече размерите ме интересуват. Набелязала съм и аз няколко варианта.

# 342
Немирах това видео за суровия чугун. Не е толкова играчка колкото си мислех права си, Мирела
https://biol.com.ua/uhod-za-posudoj/

Джема, мерси, че се включи Simple Smile

# 343
  • В градината...
Вчера ММ пече кебапчета и наденички. Но за пръв път се случва да се запали мазнината. Понеже пече навън и вятърът духнал огъня нагоре, та се бяха поопърлили. Но по-вкусни кебапчетата никъде не стават, хем, сочни, хем с вкус на скара.

# 344
  • Балчик
Тиганите на Биол и Ситон, които купих от чугун.бг и имат подробно упътване за ибработка. Всичко спазих точно. Те са сурови. Не е голяма философия, просто отнема малко време.

Общи условия

Активация на акаунт