За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 70

• 34 379
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Синът ни мрази да стои сам и няма вариант да го оставя да заспи сам. Всяко дете си е различно, въпреки общите ни физиологични нужди. Сравнявайки децата на мои близки, всяко е много различно, някои си заспиват съвсем сами, играейки в кошарата, за мен това е мираж. До средата на осми месец го приспивах в кошарата и го държах за ръка, до шести месец сам си слагаше ръката ми на лицето си и по друг начин не заспиваше, после се позалъгваше с играчка, опряна в лицето. След кризата от зъби и скок в растежа в средата на осми месец, истерично плачеше и отказваше да заспи в кошарата, та започнах да кърмя легнала на спалнята като преди това играя с него и гледах да се смее много, къпем и така заспива изморен на гърдата. После го местя в кошарата, когато се събужда, давам вода и веднага заспива. Биберонът го давам само вечер, мъча се да го изморя и да заспива без него, но събуди ли се вечер и ако след водата не заспи пак, без биберона се събужда и плаче. И ако режимът през деня не се спази, трудно заспива, изнервя се. Иначе като цяло е много важно за децата и за нас да сме спокойни.
През деня сме на радио основно, аз и не гледам много тв. Най-много час да оставям тв в негово присъствие, но е встрани от него, ако видя, че се заглежда и гледа като хипнотизиран, изключвам.

# 586
Че е вредно е факт, не необосновано мнениеhttps://kidshealth.org/en/parents/tv-affects-child.html
Ето тук има информация относно препоръките на Американската Педиатрична Асоциация. Бебето трябва да си развива абстрактното мислене и двигателните умения през игра. Седенето пред екран забавя развитието.
То е ясно, че много родители не го намират за проблем, екраните са удобни.

# 587
Скрит текст:
Salsis ha, какво прави малко бебе навън? Ако ти кажа, че спеше само като се движи количката, ще кажеш, че е оправдание. И може и така да е, но вкъщи ревеше непрекъснато.
А иначе, по въпроса че ако едно дете не заспива, значи има някаква причина, аз мисля, че при моето дете причината е именно това- не е там, където се спи!
Но приемам аргументи всякакви и най-вече съвети как да променя това със спането в количката. Казваш излишни действия, но все пак това рано или късно трябва да спре! Нито е удобно там, нито ми е приятно аз да си почивам, примерно, на дивана, докато детето ми спи вързано в количката в коридора!
Мога да пробвам да го оставя да прави каквото си иска, но няма да отиде да си легне, просто ще се изтощи до краен предел, няма да яде, ще мрънка за щяло и нещяло и ще се изнервим и двамата. 
Уф, не знам какво са пробвам вече...
Аз пък отскоро започнах за пускам точно бебешки канали и се заглежда и дори се вълнува.

Трудно е така да се разсъждава през форума, но мисля, че има доста неща за пробване. Например с двойните навици, както правят за отказване от биберона. Няколко дни, понякога седмици дори, заедно с биберона дават играчка за гушкане, или пускат конкретна мелодия - една и съща. И постепенно махат биберона, остава само втория навик - играчката, музиката, миризмата, каквото си избрала.
Може да му слагаш специална възглавничка, или одеалце, когато е в количката, после да са същите в леглото и така. И без това се занимаваш, има много тактики, все някоя ще проработи.

# 588
Аз виждам, че се заглежда в бебешките канали. Танцува, пляска, но не го оставям дълго. Гледа каквото гледаме и ние. Понякога му пускам песни от Ютюб. Мисля да му взема една колонка с карта и да слуша песни без да гледа клипове.

# 589
  • Варна
И ние пускаме детски песни от youtube, но повечето са ужасна скръб. Хубави песни, в ужасно изпълнение, от които мога да си прережа вените. Отделно като се заслушам в текстовете...(майката казва шът, шът по целия път или нещо такова). Много харесва Жаба жабурана, ама текстът пак... ще скубем щърка. Simple Smile Иначе съм чела статии, че образите от тв претоварват крехката детска психика и поради тази причина ги избягвам, предпочитам да се учи да се занимава сам с нещо. Гледам да му пускам разнообразна музика, класическа, народна, рок, различни радиа, интересна ми е реакцията му. Simple Smile  Интересът му е по 5 минути за всяко нещо, но като изредя разните книжки, дрънкалки, гризалки, става работата. Simple Smile

# 590
Ужас, а моето будува повече от 12 часа, сега е на 3 месеца, а като беше по-малко будуваше дори повече, през деня почти не спи, макар, че ми се струва, че му се спи много
Упс, сега видях, че вече обсъждате друго

# 591
И моята има дни будува по 7-8 часа. А ок ли е да спи на гърдите ми по корем в леглото? Само така заспива, но се чудя дали й е добре така по корем лежаща

quote author=anie11 link=topic=1067486.msg37611329#msg37611329 date=1540934181]
Ужас, а моето будува повече от 12 часа, сега е на 3 месеца, а като беше по-малко будуваше дори повече, през деня почти не спи, макар, че ми се струва, че му се спи много
Упс, сега видях, че вече обсъждате друго
[/quote]

# 592
  • Плевен
И аз пускам детски песнички. Харесват му, но гледам да не прекалявам. Какво да се прави живеем в света на технологиите.

# 593
От няколко години има бум на късното проговаряне. Причините са комплексни, но процесът е много мъчителен. И понеже вече съм го минавала, сега дребното седи на изключен телевизор, песничките ги пея основно аз или пригласям на ютюб, когато ми се изчерпи репертоарът и упражняваме редовно фината моторика.

# 594
  • София
Добро утро!
Ще пробвам за спането това с одеалцето. В количката го завивам с едно ДМ-ско. И без това имам 2 такива! Simple Smile
То моето гледа ТВ от около 10-Ина, ама никак го няма в проговарянето. 

# 595
От няколко години има бум на късното проговаряне. Причините са комплексни, но процесът е много мъчителен. И понеже вече съм го минавала, сега дребното седи на изключен телевизор, песничките ги пея основно аз или пригласям на ютюб, когато ми се изчерпи репертоарът и упражняваме редовно фината моторика.
Упражненията за фината моторика не се ли отнасят за по-големи деца? Може ли да се прави при бебета на 3-4 мес примерно и как? Извинявам се ако въпросът е глупав

# 596
На 3-4 месеца се развива по-скоро общата моторика. Масаж на ръчички и пръстчета, подаване на играчки и дрънкалки, да кажем имат някакво отношение и към фината.

Не си представяйте, че бебета на месеци нижат макарони. Започва се с по-едри предмети и игри, в които ръчичките имат основна роля.

# 597
  • София
Не давам на бебето да гледа екрани. Пускам телевизор или нещо на компютър само когато не му е в полезрението и не може да се загледа.
Нашето като беше на месец-два и беше с най-силните колики ревеше по 7-8 часа на ден. Без да спи. Сега, на 6 месеца, си спи чудесно, по 3-4 часа дневно и по 10-11 часа през нощта.
Смятам, че почти всяко бебе може да бъде научено да спи само от определена възраст нататък (3-4-5-6 месеца), но при някои се изисква огромно търпение, упоритост и креативност от страна на майката. Всеки си преценява кое е най-добре за неговото дете и неговото семейство.

# 598
Аз пък пускам песнички от You tube на телевизора, бебка изобщо не ги гледа.
Много обича аз да и пея , аз пък незнам детски песнички. И да знам са до половината...

# 599
Аз телевизия изобщо не гледам. Съответно не се пуска, докато съм вкъщи. Обаче, как се справяте с телефона? Аз с него се разсейвам Sad И за съжаление забелязвам, че се случва да ми е в ръката и да пиша/чета нещо, и бебето да се заглежда.

Общи условия

Активация на акаунт