Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 74 405
  • 740
  •   1
Отговори
# 15
Това го прочетох, но при условие, че нашия билет е закупен преди тази дата, ще важат ли старите правила?

Днес мернах тази информация и мисля, че прочетох, че хората със заварено положение ще получат безплатно Приорити, каквото и да значи това.
Би следвало на сайта им да е обяснено подробно, освен ако не разчитат да изкарат пари от платения телефон...

след прозвъняване до колцентър  на уиз, и след няколко часова комуникация от kiwi, от където са закупени билетите, става ясно, че уиз ще разрешат безплатно чекиране до 10 кг, разбирай макс, р-р 55/20/40. Но чекиран!
В кабината ще може да се качи 40/30/20. Нови правила. За което се извиняват и ти казват да духаш супата, ако искаш да пътуваш с ръчен 55/20/40...

# 16
Здравейте, синът ми е студент в Хага - втора година. Няма да обяснявам трудностите при намиране на квартира. От заминаването през септември остава временно при различни познати, но така и няма постоянна квартира. При някакъв българин се нанесе от седмица и вчера му заявил, че на следващия ден трябва да напусне /т.е. днес/. Моля ви, ако някой има информация за стая в Хага /чрез децата разбира се/, помагайте! Благодаря!
Здравейте, изпратих ви на лично нещо, на което попаднах. Дано да ви бъде от полза!

# 17
Относно квартирите,  май който и месец да е все е трудно.

# 18
  • София
Е, много гадно това с багажа. Ясно беше, че това хвърчане насам-натам с нискотарифните компании не може да продължи дълго при тези така изгодни условия. Много се разглези светът Simple Smile . Сега ще трябва нови чанти да купуваме и с по-малко багаж да се учим да летим.
Ето таксите на Wizz air за различните видове багаж, актуализирано от сайта им.

# 19
За да премине билета в "приорити" е необходимо доплащане от 6 евро на полет.  Така пътника ще запази правото си да се качи в кабината с багаж 55/40/20.  Доплащането може да се извърши директно в страницата на уиз, както и чрез колцентърът им.  При разрешен багаж 40/30/20 за бейсик билет,  детето се отказва от носене на компютъра си. Поне на моето компа не влиза в такъв вид чанта.  Има вариант, ако сте с бейсик билет да ви ъпгрейднат до ниво безплатен чекинг за багаж до 10 кг ( това важи за закупилите билет преди обявяване на промените). Но кой ще си чекира компютъра? Аз прецених че е по добре да доплатя за приорити, но дето ми да не чекира багаж.

# 20
  • София
И аз да се вкюча в темата. Това с билетите и богажите ще го учим в движение Simple Smile

# 21
С приятеля ми подготвихме всички документи и след два дни кандидатсваме за Ханзе.
Стискайте палци, тъй като неговата академична справка е доста зле(3ки,4ки) ..
Синът ми е в 11 клас и се интересувам от обучение в Холандия. На изложението за световно образование  ни информираха, че успехът от дипломата трябва да е 5 и над 5. С 3 и 4 може ли въобще да се кандидатства. Моят човек не е особено старателен  и не съм сигурна, че ще се справи. Засега е на ръба на 5-цата (с 4, 91 от мин. година). Има ли въобще шанс с успех под 5?

# 22
Синът ми е в 11 клас и се интересувам от обучение в Холандия. На изложението за световно образование  ни информираха, че успехът от дипломата трябва да е 5 и над 5. С 3 и 4 може ли въобще да се кандидатства. Моят човек не е особено старателен  и не съм сигурна, че ще се справи. Засега е на ръба на 5-цата (с 4, 91 от мин. година). Има ли въобще шанс с успех под 5?

Тук отговорът е ясен - "зависи". Зависи от университета и специалността. Някои приемат всички, други - имат квоти. Някои държат на успеха, други - повече на интервюто. Влизате в университета и четете. В нашия университет бяха изброени всички европейски дипломи и минималния бал. Но мисля, че с 3 и 4 рядко се намират университети. Всички, които гледахме ние, искаха минимум 5, а един даже имаше изискване 5.30 (не помня кой).
Крайната оценка на дипломата е 1/3 от изминалите години, 1/3 матури и 1/3 специалните предмети. Шанс да излезе над и под 5 има и в двете посоки т.е. нищо не е още загубено.
Поставете му ясен въпрос - Искаш да ставаш нещо, което те влече, или се насочваш към певец на чалга? Не ми отговаряй на мен, отогвори на себе си. (използвайте нещо, което презира - танцьор в клуб, хигиенист в старчески дом....)

# 23

С приятеля ми подготвихме всички документи и след два дни кандидатсваме за Ханзе.
Стискайте палци, тъй като неговата академична справка е доста зле(3ки,4ки) ..

Здравейте!Ние ще кандидатстваме в Ханзе с Game Design, казаха ни, че няма квоти, съответно шанса за прием на приятеля ми е сравнително голям.От моите проучвания мога да кажа, че в Холандия гледат предимно мотивацията, CV-то.Дипломата е по-скоро, за да видят съвпада ли с тяхната-има ли нужни часове и т.н., така ч да, синът ви според мен има огромен шанс с тази диплома.
Но ако не е сериозен няма смисъл, ученето там особено първата година не е за всеки.

# 24
  • София
Да, свикнали сме у нас да поздравяваме младите хора с успеха, че са приети в университета. Винаги съм мислила, че е погрешна тази наша система на труден подбор и после лесно дипломиране.

При тях е обратното - и смятам, че е правилно - всеки, който успее да ги убеди, че е мотивиран, е добре дошъл (какво лошо да му вземем парите Simple Smile ), но после проличава кой наистина иска да учи точно това, което е избрал и така недостатъчно мотивираните отпадат по естествен начин.

Съвсем скоро гледах ректора на Софийския университет, който сочеше "тревожната тенденция" да се приемат почти всички, които кандидатстват. Как не им увира на нашите академици, че могат само да печелят от големия наплив, а после от тях зависи що за специалисти излизат от висшето образование. Защото не е важно колко и какви влизат, а какви излизат после.

# 25
  • в полите на Балкана
Привет момичета! Извинявам се, че нахлувал така в темата ви, но имам спешен въпрос за антибиотик. Трябва ми спешно ciprofloxacin, на холандски ciproxin перорална суспензия. Разбрах, че в Холандия я има. Въпросът ми е как мога да я закупя? Знам също, че рецепта от бг важи за всички лекарства без специален режим на продажба, но АБ с какъв режим на продажба е?
Силно се надявам да имате информация, която да помогне.
Хубав ден и успех на децата ви, в не лекия път на живота!

# 26
  • София, Младост 2
Антибиотиците са без специален режим на отпускане, би трябвало нормална рецепта да свърши работа.

# 27
  • в полите на Балкана
hedra, благодаря! АБ, скоро ще бъде при нас!

# 28
Здравейте, да ви попитам какви антибиотици сте дали на децата? Аз сложих само зинат и сега започва да ми работи отново фантазията, та да й приготвя още нещо да й дам когато си дойде за Коледа.

# 29
  • София, Младост 2
Само аугментин съм му сложила, защото покрива повечето от най-честите инфекции, вкл такива на пикочните пътища (за синузити не е най-доброто, ама за това съм му дала синупрет, който и без това му върши работа и е билково). Не виждам необходимост от повече от това, освен ако детето няма специфични състояния или алергия към определена група аб и затова да му трябва нещо по-специално (за момиче бих метнала обаче един монурал за цистити и едни глобули против вагинални гъби, че и двете неща се срещат често покрай настинки, адски са досадни и разправията по доктори за тях е допълнителна неприятност). Много малко лекарства съм му сложила - но докато бях там с него се постарах да му покажа къде в супермаркетите какво има, така че знае откъде да си купи прахчета при настинки, спрей за нос, таблетки за смучене за гърло и ибупрофен. При здрави младежи и девойки повече от това обичайно не им е необходимо. Иначе нашият младеж още веднага след orientation week-a пипна едно класическо вирусче с хрема, кашлица и прочее - оцеля и без нашите грижи Simple Smile 

В момента човекът си е у дома за есенната им ваканция... много ми е мило (и вече непривично... бързо се свиква с всичко...). Следващия понеделник се връща обратно в Енсхеде - и им започват изпитите, досега не са имали и на него още му е хем любопитно, хем притеснено какво ще е.

Общи условия

Активация на акаунт