Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 74 946
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
  • София-България, Израел - където си поискам
Дъщеря ми няма холандска карта и засега не е имала проблеми. Никъде не са и искали холандски номер, а има открита банкова сметка, получавала е и колети. Нейна приятелка втора година учи в Холандия и също е само с български номер.

# 76
Досега не се е налагало да представят холандски номер нито в банка /RABO и ING ползват/, нито в друго учреждение. Единствено със Спиди имахме спънки, но дадох своя бг номер /един за изпращач и получател/, а пратката пристигна направо на адреса без позвъняване. Благодаря за съветите, ще видим как ще подходят. А иначе... вече първо откраднато колело и то от двора на общежитието, но щерката се справи още същия ден през Marketplatz май се казва сайта, по-хубаво и по-евтино от първото дори. Що се отнася до разходите - тя харчи по около 150 евро на месец, а на него не и 300 му стигат със зор /явно зависи от човека/, но според моите наблюдение и от двуседмичния престой там 300 евро са предостатъчно за месец. Тя имаше разходи за учебници не малко, поне 400-500 евро, като някои си взе втора ръка, някои електронни. Копирането им в университета или дори в друг копирен център е изключено категорично. Минаха първите изпити. Дъщеря ми сподели, че разликата с пробните /примерните/ изпити била огромна - много по-трудни били сега и на няколко е скъсана. Имат право на инспекция и оспорване на резултатите и е възможно оценката да бъде коригирана. Изчакваме да видим... С климата нямат проблеми /нещо, което беше мое притеснение в началото/, по една тридневна лека настинка и това е. Аз съм ги запасила с лекарства от БГ за всякакви ситуации, но действително витамини, аспирини, лепенки и други подобни няма смисъл да се купуват и пращат от БГ. Тази седмица ще се борят с ДУОто, твърдят, че сайтът бил на холандски и неясен, но трябва да се оправят, големи хора са вече. Здраве и успех на всички!

# 77
  • София
Извинете за тъпия въпрос, но в НАП или в НОИ трябва да се занесе уверението, че сме записани за редовни студенти.

# 78
# 79
  • София
Извинете за тъпия въпрос, но в НАП или в НОИ трябва да се занесе уверението, че сме записани за редовни студенти.
В НАП по местоживеене.

А това с телефонната карта.... всъщност аз лично много се учудих, че изобщо някой там може да мине без холандска карта.
Когато обаче го прочетох лятото тук, във форума, говорих със сина ми и той каза, че много от неговите приятели българи си били там с българските номера. Което наистина е странно. Преди три години, още преди да замине, направо се видяхме в чудо без холандски номер. Дори агенциите за квартирите, искаха само и единствено холандски номер. Да не говорим по-нататък, както казахте - банка, ДУО, DigiD, здравни застраховки и какво ли още не - никъде и нищо не ставаше без такъв...
Не знам сега вече, явно нещата са се променили, щом има такива, които вече повече от година са си само с българските номера.... Моята логика е, че с премахването на роуминга явно са променили нещата и по институциите. Но определено съм изненадана като си спомня през какво минахме ние докато извади този пуст номер ...
Смятам обаче, че по-голяма сметка има с холандската карта. Той даже и не я сменя като се прибира. Ползва си само нея, казали са му там, че интернета в целия ЕС му е еднакъв, не както при нашите оператори - с лимит. Има си и мисля 200 минути разговори, но той не ги и ползва кой знае колко (не обича да приказва по телефона). И лятото си беше месец и половина тук. Не е платил дори цент над месечната му сметка...

# 80
Дъщеря ми няма холандска карта и засега не е имала проблеми. Никъде не са и искали холандски номер, а има открита банкова сметка, получавала е и колети. Нейна приятелка втора година учи в Холандия и също е само с български номер.
И при моя син е така. А той има наистина много приятели от България, които също са си с българскити карти.
Със Спиди не сме имали никакъв проблем.
Нещата сега и от преди 3 години са много различни, поради таз-годишните промени за граждани на ЕС.

Последна редакция: ср, 07 ное 2018, 21:30 от Judy

# 81
До 4 месеца ще може спокойно да си говорим с бг карта, след което ще трябва да се прикачи към бг оператор.Тъкмо за Коледа ще си дойде и ще се занули.Мен ме предупредиха че ще получава някакви СМС , но да не обръщам внимание.Дъщеря ми си купи холандска карта но така й седи и никъде не я ползва.В банката е дала бг номера.

# 82
  • София
А иначе... вече първо откраднато колело и то от двора на общежитието, но щерката се справи още същия ден през Marketplatz май се казва сайта, по-хубаво и по-евтино от първото дори.
Не познавам човек, живял в Холандия, на когото да не му е било откраднато поне едно колело. Нашият опит досега показва, че най-добрата защита е дебела верига с много яка ключалка или катинар (което разбира се, не дава 100% гаранция, но поне малко спокойствие). Ние тази седмица изпращаме такава верига от България, защото на старата се развали ключалката. От България е по-изгодно да се купи, там са много скъпи.

# 83
Саш, синът ми ни показа една много хитра джаджа, заключва задното колело. Почти невидима е, прекарва се през колелото и рамката, заключва  колелото , ако някой чак толкова е загорял за него, би трябвало да го мъкне на ръце. Моя син си го вкарва в стаята. По принцип е голяма, слага подложка на пода и му седи там. Много си го гледа. Относно това че се краде... чела съм в темата по въпроса, макар че умът ми не го побира. Да откраднеш колело, и то старо...странно ми е, ама както изглежда, дано не стига на никой до главата.
 Преди  два месеа поръчахме топъл панталон с много висок воден стълб, по молба на сина ни. Чакахме го много дълго, следихме го в сайта с тракинг номера, накрая видяхме, че е пристигнал и приет от "съсед", както бяха написали. Но синът ми така и не го намери. От  тогава мина месец. След няколко мейла с Амазон, и молба от моя страна да ми сканират товарителницата за да  видим името и подписа на лицето което го е получило, от Амазон ни върнаха парите и се извиниха за неудобството. Ние закупихме подобен панталон от тук и го изпратихме , детето си го носи, много е доволен, казва, че само той го спасява от вятъра, топъл и много удобен е, не се мокри. Както и да е, забравихме за загубения, синът ми спря да пита съседи за случайно приета пратка до него. До вчера, когато на него са оставили пратка до съседен адрес, и когато е отишъл да я остави при съседите, те му дали.... непокътнат пакет с неговото име. Вътре - панталона който бяхме поръчали. Simple Smile

# 84
  • София
G..D.., хаха, и сега си има два панталона, супер! Ама тия пичове защо не са го потърсили да му предадат приетата от тях пратка? Виж той как веднага го е направил? Абе, казвам ви аз, нашите деца са по-читави! По-възпитани, кой каквото ще да разправя. Затова много ме е яд като ги третират като втора ръка - някакви си там източноевропейци. Не правят разлика между децата ни, отишли там да се образоват и повечето от тях да си се върнат (дай Боже) у нас, а не да им висят на социалната система, и тези наши мили сънародници, които ходят да крадат и просят по улиците.

Моля, дай линк, за да видим непромокаемия панталон, че той ще бъде удобен за нашите нежни души, изложени на суровия им влажен климат. Също те моля са споделиш и за специалната заключваща джаджа. Ще бъде полезно за всички

# 85
https://www.amazon.de/gp/product/B074T9NNBN/ref=oh_aui_detailpag … ie=UTF8&psc=1

такъв тип панталон върши отлична работа, ние му взехме и от тук един ice peak, който му стана любим. Синът ми е зверски зиморничав и се облича добре.
Ще го помоля да снима заключващия механизъм и ще го пусна тук, нека само даде признаци на живот, че след като си взе първите кредити излезе в някаква странна ваканция и обърна нощта в ден и обратно. Относно другаруването и отношението - моя син има много приятели от тамошните, руснаци, англичани, и всякакви други всевърможни нации и раси - как веднъж не го чух да каже нещо лошо за който и да е било. Не че за българите е казал, но примерно, прави му впечатление че българите масово не зачитат молбата на университета да се говори на английски и като се съберат повечко си пердашат на нашенски, докато на чужденците които са в компанията  не им стане неудобно и се изнесат. Това подозирам е една от причините синът ми да общува предимно с чужденци. Има и българчета в обкръжението му, но определено са единици.  Веднъж седмично се събират на групи по домашному и работят по някакви си техни неща, ами доколкото е споделял, все чужденци са и  едно момче от България с което много си допаднаха, защото бяха единствени в унито които не се прибраха за есенната ваканция и това ги сближи.
За ДУО - той подаде в седмицата която се водеше ваканция. По съвет на мамите тук го помолихме да отиде в офиса лично, а не да подава онлайн. Направил го е, 5-6 седмици мисля беше казал, и тогава вече може да се надява на резултат. Такъв срок са му дали.

# 86
синът ми ни показа една много хитра джаджа, заключва задното колело. Почти невидима е, прекарва се през колелото и рамката, заключва  колелото , ако някой чак толкова е загорял за него, би трябвало да го мъкне на ръце.

Имаше старото колело на дъщеря ми такава джаджа на задната гума, готина е, но сега новият продавач й е препоръчал да сложи такава и на предната гума, защото иначе крадецът може да бута колелото само на предна гума. Ако има на двете, ще трябва да носи...

# 87
хахаха, violea - умен ход, ще споделя с младежа. Че в неговото градче и на бар ходят с колело. После като пообиколят 3-4 бара и се чудят къде са си зас...и колелата,  си ги търсят с googlemaps.Simple Smile

# 88

Това е въпросното заключващо устройство

# 89
Не че за българите е казал, но примерно, прави му впечатление че българите масово не зачитат молбата на университета да се говори на английски и като се съберат повечко си пердашат на нашенски, докато на чужденците които са в компанията  не им стане неудобно и се изнесат. Това подозирам е една от причините синът ми да общува предимно с чужденци.

E, и холандците не са особено съобразителни в тая посока. Моята все се оплаква, че много често обръщат на холандски и даже й говорят на холандски в университета. Не че тя не ги коригира де Smile

Общи условия

Активация на акаунт