Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 174
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
Благодаря, Стефан, ще проверим точно тази банка сега как е. Ако човекът почне работа без друго ще му трябва. Предполагам със студентското уверение се открива сметката там?
Да и с БСН номера, разбира се, това е холандското ЕГН един вид...
Дъщеря ми има сметка в момента в Рабо, няма никаква такса за нищо.
Не знам, обаче, дали причината не е някакъв договор, който нейният ВУЗ да има с тях, както и въза на голямата ми щерка, преди години, говоря за Утрхския уиверситет и сега - Еразмус. Ако Вашият университет има договор с ИНГ например, а няма с Рабо, може би ще има такса, нямам идея. Все пак, попитайте.

Последна редакция: ср, 09 яну 2019, 13:24 от StefanB

# 301
  • София
Не, Стефане,  ама по еврейски хитро... Прави си студентът сметка тук в Уни Кредит. Немската банка  Хипоферайнсбанк е де факто УниКреди, поне що се отнася до теглене от технии банкомати. Превеждам от моя сметка тук срещу 95 стотинки в Уникредит, тя ги изтегля там  и ги вкарва в немската си сметка.

# 302
Уф, изключих  за момент, че превеждаш в Германия.... Да, системата на Уникредит е много изгодна, дори от Маастрихт  студенти при случай ползваха банкомати на Хипо в  Колон (Кьолн) да теглят.
Ама не е еврейско, ако беше, нямаше и 65 ст, да струва, няма такива циции.
Еврейски - визирам Транферуайз и Пейсера, това е принципа на банкерите от Генуезката република - той ти отпуска пари в Генуа, а ти ги взимаш от агента му във Венеция, инфото е с гълъб.  Реално движение на пари няма. Същият е принципа на Пейсера и подобни - няма превод има клиринг на агенти. Затова е евтино. Не се ползва СУИФТ.

# 303
  • La casa de Mickey Mouse
Аз имам отново някакви неясноти по отношение здравните застраховки. Синът ми миналата година беше на почасова работа няколко месеца, като посредническата агенция не е изисквала от него и не го е информирала за никакви задължения нито при постъпването, нито по време на месеците на заетост. Чак сега, малко преди да се прибере в България за Коледа, повече от половин година след като е напуснал, получил писмо, че дължи застраховки и ако до средата на януари не ги внесе, ще търпи глоби. Е, внесъл ги е и от тук нататък ще внася всеки месец, въпреки че не работи. Аз просто недоумявам, тук не съм чула от никоя от вас детето ви да в задължено да се застрахова и да плаща по 100 евро месечно. Освен ако не работи, разбира се. Той сега е в процес на търсене на нова работа, но все пак оставам объркана какви точно са тези правила и кой дължи и кой не дължи здравни застраховки. Друг е въпросът, че срещу тези 100 евро са му казали, че отново сам би си плащал евентуални изследвания, застраховката му покривала сумите само ако надвишал някаква стойност. Моля, споделете вашия опит (ох, за пореден път, ама … аз все неразбрала Simple Smile )

Всеки рботещ тук е задължен да плаща здравна застраховка. Здравна застраховка се дължи всеки месец, не само месеците през които работиш - дължи се и за месеците през които си без работа. Най-вероятно синът ти има базисната застраховка, която му покрива прегледи при личния лекар и голяма част от прегледите при специалист, както и изследвания, но само и единствено когато са с направление. Няма право да избира специалиста, който ще посети или болницата където да му направят изследванията. Мисля, че са по местоживеене. Работодателите не са задължни да уведомяват работника, че му е необходима здравна карта, това е лично задължение, което рпинадлежи на работника. Работещият има право а поиска днъчна служба да му върнат част от здравната застраховка, в случаите в които не надвишава определени брутни доходи на година. За 2018 бяха около 30 000€ годишно. Всяка година тази сума се променя. Когато си подаде данъчната декларация може да поиска да му бъдат върнати тези пари или може да поиска да му ги плащат всеки месец и да ги ползва за да си плати здравните застраховки.

# 304
  • Варна
Схемата на русалката е подходяща, стига да има клон на Хипо-то в съответния град. С Paysera ми излиза 0,60ст. превод до немска сметка - това е сумата за превода от моята си сметка към пейсера партидата ми. За срок на изпълнение пък да не говорим. StefanB обясни как действа системата. С Transferwise нямаше ли някакви такси?

# 305
С Transferwise нямаше ли някакви такси?

Има, как без такси, самаряните свършиха.
Но са скромни
От сайта им:    Up to лв. 200,000.00 BGN 0.35% Fee + лв. 2.00

Тоест ако превеждаш 1000 лв, таксата ти е 5.35
Курсът е централния, за евро 1.95583

Или ако наредиш 1000 лв да се конвертират в евро и преведат в Холандия, бенефициентът ще получи 508,49 евро

https://transferwise.com/pricing/bgn-to-eur

Не съм ги ползвал, така че, да не си мислите, че е реклама. Ползвам стандартни банкови преводи, просто ползвам преференции по някакви причини.

# 306
  • Варна
С Transferwise нямаше ли някакви такси?

Има, как без такси, самаряните свършиха.
Но са скромни
От сайта им:    Up to лв. 200,000.00 BGN 0.35% Fee + лв. 2.00

Paysera например нямат такси. Обмяната е при курс 1.95854. От 1000 лв., бенефициентът ще получи 510,59 Е.
Да очакваме ли скоро да им вдигнат мерника или засега банките не се притесняват, защото не са много популярни?

# 307
  • София
Нашата банкова сметка е студентска в AMRO и нямаме никакви такси за нищо.

# 308
По отношение на студентските сметки в Холандия: Не съм чувала някоя банка в Холандия да има такси за обслужване на студентска сметка. Те са винаги при преференциални условия!

По отношение на здравните застраховки. Коментирахме го скоро (май лятото), че започнеш ли работа , законът те задължава да се осигуряваш здравно в Холандия, независимо че имаш застраховка в друга ЕС страна. А бях сложила и линк ( не помня на коя институчция), че даже е задължително, ако се регистрираш за постоянно живеещ в Холандия, но нашите студенти минават между капките, докато нямат вземане даване с данъчните

# 309
Подкрепям - в Рабо студентския пакет е без такса обслужване.
PAYSERA ползвам и аз - засега са безупречни. Превеждам наема, на този етап синът ми се , така да се каже, самоиздържа , а и ДУО-то помага.
 Sash, за заем в рамките на годишната такса определено няма изискване същата  да се внася на вноски. При моя син таксата беше платена еднократно, а заема му излезе бързо ( не без виртуалната ти помощ със съвети и указания)
И да, всяка работа която не е фриланд изискава задължителна  здравна осигуровка. Дали ще си я сключи работещия, или работодателя ще направи това от негово име, е въпрос на договорка.  Но както казвам и на синът ми - твое задължение е да си напълно наясно кой ще ти плаща здравните осигуровки, сключиш ли договор за работа.

# 310
  • La casa de Mickey Mouse
Точно така ross, всеки работещ и/или постоянно пребиваващ е длъжен да има здравна застраховка. Студентите от ЕС не са задължени да имат такава, при условие че имат медицинско здравно осигуряване в държавата от която идват. В момента в който студентът започне работа (дори и временна, дори и по часова) се задължава да си сключи здравна застраховка (от деня на започване на работа).
Обикновено работодателя предлага колективна здравна застраховка, в повечето случай е допълнение към личната. Единици са работодателите, които поемат цялата лична застраховка

# 311
а защо са длъжни да я поддържа тази застраховка и да внасят сумите за месеците, в които не работят?

# 312
а защо са длъжни да я поддържа тази застраховка и да внасят сумите за месеците, в които не работят?
Не вярвам за тези месеци да са длъжни. Няма материална предпоставка за това, а такава следва да е трудовото правоотношение. Някои работят само през лятото, например.
Иначе когато работят - да. Не бих рискувала с опит за "минаване между капките". Все пак и глоби има.

# 313

Paysera например нямат такси. Обмяната е при курс 1.95854. От 1000 лв., бенефициентът ще получи 510,59 Е.
Да очакваме ли скоро да им вдигнат мерника или засега банките не се притесняват, защото не са много популярни?

Да, нямат такси, но курса е различен от фиксирания, просто другите прилагат фиксирания, а отделно имат такса. Не по врат, а по шия. Всъщност таксата при Пейсера е в курса. И е подобна, както виждаме, разликата е 2 евра за 1000 лв. Пренебрежимо малко.

Колкото до притеснения на банките - не бих казал, че някой се е прителснил. С тази финансова култура на българина и същевременно тази маса сиви доходи и 200 лв да е таксата, пак ще има клиенти. Помните колко струваше мобилната карта за ГСМ преди 10 години ... 400 лв  само картата. И имаше абонати бол. Всички пищяха, че ескъпо и си говореха по телефона.
Така и с банките и с кредитите и с всичко. Хем им е скъпо, хем спестяванията вървят нагоре. Като едно време - дето имаше уж криза и купони, а всички бяха с пълни хладилници..
Нейсе...
Ами не са особено популярни, факт. Българина е традиционалист и не вярва, недоверчив. Особено на нещо, което е различно и уж по-ново. Но че старото за последните 30 години поне 3 пъти го е оставило гол като пушка, това забравя. Помните пирамидите.
После се чудим на бабите и хвърляните пари... Генетично ни е заложено. На банките уж не вярваме. Държим всичко под дюшека. казваме на разбойниците "ела вълчо изяж ме". Или не ползваме карти, или ползваме кредитни да теглим на банкомата с тях. Отиваме на почивка с паки на заем от бързи кредити... Рефинансираме с бързи кредити. На 60%. Живеем в панелка а караме жип.
Ей такива работи....
Та, засега Пейсера и Трансферуайз, според мен , не са конкуренция на банките, сериозна. Малко са мислещите, затова.

# 314
Не вярвам за тези месеци да са длъжни. Няма материална предпоставка за това, а такава следва да е трудовото правоотношение. Някои работят само през лятото, например.
Иначе когато работят - да. Не бих рискувала с опит за "минаване между капките". Все пак и глоби има.

ами очевидно сина на Sash го карат да плаща и за месеците, в които не е работил...

Е, внесъл ги е и от тук нататък ще внася всеки месец, въпреки че не работи. Аз просто недоумявам, тук не съм чула от никоя от вас детето ви да в задължено да се застрахова и да плаща по 100 евро месечно. Освен ако не работи, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт