Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 008
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
на мен ми е много полезно това, което споделяш, Ranick! благодаря ти

понеже наистина видимо излизат доста стаи в ssh за Утрехт, бях сигурна, че има някакъв тънък момент, и надали не сте проверили и там, сега вече си обяснявам как е реално положението - това, че някъде има обяви, изобщо не значи, че са реално достъпни

този проблем с намирането на квартира е моментът, който най-много ме плаши и е в състояние почти да ме откаже - разглеждах и аз сега опознавателно разни фейсбук групи - супер постно съдържание, шансът от там да се намери нещо ми изглежда минимален; сега, ако някой е готов да плаща по 700 евро за 8 квадрата, сигурно е по-лесно да открие бързо подобно място

Mini Mouse, предвид на това, че Ranick са готови да плащат и дублиращ наем за няколко месеца, за мен е показателно, че достатъчно сериозно си провеждат търсенето, и то съвсем отрано, така че критиката ти е малко неоснователна Simple Smile

# 541
Моля Ви не бъдете така настъпателни и бих казала дори груби към пишещите във форума.
Кой как не пише правилно(визирам себе си),кой какво му е детето или тя/той и т.н.Нека се опитваме да си помагаме кой с каквато информация може за да можем поне малко да сме по-спокойни за децата си.

# 542
  • La casa de Mickey Mouse
Моля Ви не бъдете така настъпателни и бих казала дори груби към пишещите във форума.
Кой как не пише правилно(визирам себе си),кой какво му е детето или тя/той и т.н.Нека се опитваме да си помагаме кой с каквато информация може за да можем поне малко да сме по-спокойни за децата си.

Не съм искала да съм груба ни най-малко. Изразих учудване, нищо повече. За 7г живот в Холандия, сме сменили доста квартири и на доста хора сме съдейтвали. Пак казвам, не е лесно, но не е трагично и драматично. Търсете във фейс групите, не само на студенти. Само за миналата седмица от фейс група в Хага се публикуваха най-малко 10 стаи на нормална цена.

# 543
  • София
В ssh миналата година квартирите свършиха за 1 минута и 20 секунди и то през май, когато за приема по нейната специалност не се знаеше много, защото имаше още един кръг от класирането в края на май. Реално платихме 2 наема, без да знаем дали сме приети и знаейки, че ще ни върнат само 50%, ако не е приета.

# 544
Ranick, съжалявам да го науча. Знам колко е тежко положението с квартирите и със сайтовете, с които много трудно реално се намират такива. "Излизат стаи", но когато се регистрираш, виждаш, че свободни няма или се предлагат за лятото. Ние минахме също по този път. Синът извади късмет, че негов приятел сменяше квартирата си в града, където и той заминаваше и директно отиде на неговото място. Друг негов приятел беше на палатковия лагер до ноември, добре че от Интеграл му удариха накрая едно рамо, та зазими на квартира.
Обмисляли ли сте възможност за наемане на квартира в близък град и студентката да пътува? В класа на моя човек някои го правят. Той, например, има и познати, които живеят в Харлем, и пътуват до Амстердам така. Дават се пари за път, но пък има къде да живеят и квартирата е пък по-евтина. И това е вариант, само да не прекъсва човекът.

Не съм искала да съм груба ни най-малко. Изразих учудване, нищо повече. За 7г живот в Холандия, сме сменили доста квартири и на доста хора сме съдейтвали. Пак казвам, не е лесно, но не е трагично и драматично. Търсете във фейс групите, не само на студенти. Само за миналата седмица от фейс група в Хага се публикуваха най-малко 10 стаи на нормална цена.

Едно е да живееш със семейството си в чужбина, друго е да отидеш абсолютно сам. Каква "пола на мама" - момичето е в чужда държава много далеч от мама, не на няколко минути или няколко часа път.
Няма нужда да правим такива аналогии, те не могат да издържат. За всеки се стичат по различен начин обстоятелствата.
Жената има проблем - споделя. Вече очевидно е търсила и с фейсбук групи, и с агенции.
Приятел на сина ми, холандец, например споделя, че около 700 евро е квартирата му, но получава от държавата някаква помощ като студент и на практика лично родителите му плащат около половината. За нас обаче такова подпомагане няма.
...
Добре е първокурсниците да знаят за този проблем. Защото той е наличен и сериозен. Много заминават без мама и тати или други роднини и без да имат много познати на място. Не са учили, нито са живели в Холандия преди това.

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 13:21 от Judy

# 545
  • София
Да, разбира се, че търсим в гооооооолям радиус, но колкото по-малко е населеното място, толкова по-трудно е.  А и Утрехт е малък град с под 300 000 жители, а университета е един от големите. Имам приятелка-холандска, която живее в Амстердам и тя помага с фейс групи, но търсим от месец. Споделих, не за да се оплаквам, а да кажа, че съм учудена, изумена и чак така не съм го очаквала. Работя с млади хора и от години следя нещата-просто последните 2 години квартирата криза се задълбочава. Нещата не са както са били преди 2-3 години и като цени и като предлагане.  Освен всичко друго има значение и колко българи има наоколо. 

# 546
Да, разбира се, че търсим в гооооооолям радиус, но колкото по-малко е населеното място, толкова по-трудно е.  А и Утрехт е малък град с под 300 000 жители, а университета е един от големите. Имам приятелка-холандска, която живее в Амстердам и тя помага с фейс групи, но търсим от месец. Споделих, не за да се оплаквам, а да кажа, че съм учудена, изумена и чак така не съм го очаквала. Работя с млади хора и от години следя нещата-просто последните 2 години квартирата криза се задълбочава. Нещата не са както са били преди 2-3 години и като цени и като предлагане.  Освен всичко друго има значение и колко българи има наоколо. 
Да, напълно си права. Ситуациите се променят постоянно и бързо. Ако за вчера имаме една информация, за днес тя може да е вече различна.
Как да си очаквала? Никой не е очаквал такива трудности по този, точно, въпрос, освен когато не му дойде на него лично да го решава. Миналото лято и ние поизтръпнахме по същия повод. Добре че беше това познато момче.
Един приятел на сина, например, беше при някакви араби в Енсхеде /Твенте/, докато не си намери стая. Те му и помогнаха с други техни познати.  Шансът си играе и тук.

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 13:52 от Judy

# 547

Ranick, сигурна съм, че ще намери детето. Синът ми също е в малък град, квартирата му е осигурена до края на юли, вече търсят активно, събрали са се 5 деца и преглеждат оферти, защото сега излизат доста, има завършващи деца които освобождават, други отиват на стаж или еразъм. Нека разпита горните курсове, сигурно има и завършващи в нейната специалност които тя познава.  От уста на уста, от дума на дума ще намери нещо подходящо.
 Децата знаят, че наемат ли, плащането започва веднага, но по добре така.  Ще дублираме наеми, но ще знаем, че наесен ще има къде да влезе. Април и май има най-много оферти, т.е. пазарът сега се отваря, спокойно, тя е там на място, ще намери. Всички сме така, повечето деца са с подсигурено жилище за първата година, но предимството е че са там и на място могат да търсят .  Щом са успели първата година, ще се справят и сега.

# 548
  • София
Както споменах много от състудентите й са холандци и пътуват от близки градчета-около 30-50мин с влак. Нооо, те пътуват безплатно, а за дъщеря ми карта за ЖП за студент е около 300Е на месец.

# 549
  • София
Не мога да разбера защо унитата не си построят собствени общежития. Да ги пуснат на по-ниски цени от предлаганите и пак ще са на печалба. Поне да поемат 1 курс - докато свикнат студентите с обстановката.

# 550
Не мога да разбера защо унитата не си построят собствени общежития. Да ги пуснат на по-ниски цени от предлаганите и пак ще са на печалба. Поне да поемат 1 курс - докато свикнат студентите с обстановката.

Повечето имат общежития и не стигат, нищо че не са на по-ниски цени.
Строи се непрестанно.
В момента има огроме наплив към Холандия.

# 551
Наскоро ходих на един семинар, на който един от лекторите беше холандец. Той разказа, че в момента това е най-гъсто населената държава в Европа и свободните площи са кът. Освен това, за разлика от нас, хората не желаят да реализират високо строителство и да застрояват всички зелени площи и земеделски земи. Въпрос е и на държавна политика в защита на собствените граждани. Защото все пак трябва  да се живее и качествено.

# 552
Наскоро ходих на един семинар, на който един от лекторите беше холандец. Той разказа, че в момента това е най-гъсто населената държава в Европа и свободните площи са кът. Освен това, за разлика от нас, хората не желаят да реализират високо строителство и да застрояват всички зелени площи и земеделски земи. Въпрос е и на държавна политика в защита на собствените граждани. Защото все пак трябва  да се живее и качествено.

А мисля, че е на първо място като комбинация от най-гъста населеност с добра инфраструктура.

Не само в Европа е в челните места по гъстота.
Размерът на Холандия е на 1/3 от България

# 553
  • La casa de Mickey Mouse

Едно е да живееш със семейството си в чужбина, друго е да отидеш абсолютно сам. Каква "пола на мама" - момичето е в чужда държава много далеч от мама, не на няколко минути или няколко часа път.
Няма нужда да правим такива аналогии, те не могат да издържат. За всеки се стичат по различен начин обстоятелствата.  Дъщеря ми не живее с нас, живее сама в другия край на Холандия и си намира сама жилище. Израстнала е и е учила в България, не тук
Жената има проблем - споделя. Вече очевидно е търсила и с фейсбук групи, и с агенции. За това се опитах да помогна, като казах, че не само групите на студенти са полезни, но и на българите в Холандия въобще, защото доста често има семейства, живеещи в къщи, които не могат да си позволят наема и си подпомагат като дават една от стаите под наем. Ето и линк към стаи, към настоящия момент в Утрехт. https://www.marktplaats.nl/z.html?attributes=S%2C4558&query= … mp;distance=10000
Приятел на сина ми, холандец, например споделя, че около 700 евро е квартирата му, но получава от държавата някаква помощ като студент и на практика лично родителите му плащат около половината. За нас обаче такова подпомагане няма. За нас го има сщото подпомагане, коментирали сме го много пъти, условието е студента да работи 40ч часа месечно и има, нека го наречем стиоендия, зависеща от доходите на родителите (максималната сума е около 380 евро), също така безплатна карта за транспорта. Това е от което се ползват холандските деца.
...
Добре е първокурсниците да знаят за този проблем. Защото той е наличен и сериозен. Много заминават без мама и тати или други роднини и без да имат много познати на място. Не са учили, нито са живели в Холандия преди това.

# 554
  • София
В Хага е точно така - има общежитие за 1 -ви крус, цаната хич не е по -ниска и е на принципа - записваш се за общежитие, плащаш едни 700 евро /преди три години/ и общежитието ти предлага до 3 стаи , ако не ги харесаш - не се занимават повече с теб. Цените на стаите варираха от 450 до 600 евро. Тогава дъщеря ми си намери квартира в Хага за 350 евро с вкл разходи. Общежитието е точно срещу унито, нейната квартира тогава беше на 25 минути с колелото.
Не мисля че сме в позиция да даваме акъл на холандците, по-скоро може да се поучиме от тях.

Ще допълня Mini Mouse - има опция българско дете да кандидатства и за пари за квартирата, точно като холандските деца, то е по -скоро като безлихвеният заем за обучението. В някакъв момент трябва да се връщат

Общи условия

Активация на акаунт