Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 74 632
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Цитат
А защо агенциите го предлагат и какво му е предимството.
Какво точно предлагат агенциите? Кои агенции?
Цитат
Но инае да, за това говоря.
?

Да не би пак това, за което говорим - помощ за подаване на документи преди започнат 12-ти клас?
Или друго?
До сега не съм чувала предимство за прием от типа на "Първия по време е първи по право".
Дай по-конкретно - кой какво предлага.
Виж и това:
https://studyabroad.bg/bachelor-menu/bchlr-application/%D0%B1%D0 … 0%B4%D0%B8%D1%8F/

За 2017, например:
Цитат
Централизираната система за прием на документи отваря на 1 октомври, а препоръчителният срок за кандидатстване е 1 март.  burgasinfo.com

За 2018:
https://www.facebook.com/integralbulgaria/photos/%D1%81%D0%B8%D1 … 2295177850718408/

Скрит текст:
"Системата за кандидатстване в Холандия отваря на 10-ти октомври!
📆 Възползвай се от промоцията и подай документи безплатно за всички университети.
✅ Ела в офис на Интеграл и бъди от първите кандидатствали!
✅ Ще получиш още един бонус от нас - безплатен превод на документите ти!"
Това е начин за привличане на клиенти - рано почваш с тях и получаваш "бонус"

В един от линковете, например, се препоръчва ранен прием, но пак октомври, заради търсенето на квартири, което би започнало в този случай по-рано.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 15:36 от Judy

# 661
Код,
Университетите и специалностите, които имат статистика, че нямат голям наплив от холандци, могат да си позволят да отговорят по-рано.

В Холандия системата им  е такава, че ако си завършил там образованието си и не е специалност нумерус фиксус ( специалности с огромен наплив, за които има създадени правила за кандидатстване), просто кликваш, че искаш да учиш в този университет, тази специалност и университетът е длъжен да те приеме.

Някой трябва да изчакат да видят поне колко холандци са се ориентирали към тях.

# 662
Код, според мен това е стартегически ход на агенциите да съберат повече  "мющерии".
Ако мога да съм полезна на започващите кампания тепърва, за Холандия не е чак толкова необходимо ползването на агенция. Всеки грамотен млад човек може да си направи регистация в щудиенлинк и да следва стъпките.  На практика, прави са агенциите, защото каквато академична справка ще извадите началорто на 12 клас, същата ще е и непосредствено след завършване на 11 клас. Но съм се убедила, че приказките на агенциите от рода на - подавайте по--рано, шансовете са по-големи, не отговарят на истината. Може да си подал последния възможен ден и да получиш прием за сметка на друг, подал в първите дни от отваряне на портала. Това не е борба за места, подбора е по  критерии. 

# 663
Код, според мен това е стартегически ход на агенциите да съберат повече  "мющерии".

Дам, явно.
И аз не виждам никакъв смисъл от агенции, просто изведнъж се стреснах, че има нещо непроучено във връзка с това ранно подаване на документи.
Още повече, че хлапето като гледам се е ориентирало към специалности, в които наплив хич няма - народа бяга от многото математика явно Simple Smile. Не виждам такъв нито в Тилбург, нито в Ротердам, така че изглежда едно леко кандидатсване без никакво напъване в 12-ти клас ако се ориентира към Холандия.

# 664
Код, опита ми с посредници в БГ (а той е почти 30 годишен, занимавам се в тази област, макар на финансовите пазари) е, че е важен оборота, защото той от това печели. Да има как, три пъти ще те "превърти" и три пъти ще си вземе комисиона. Затова при финансите най-сладката работа е посредничеството - колкото повече играе клиента, толкова по-голяма заплата взимаш, независимо дали печели или губи той, грижата ти е да не фалира, има ли пари, той е твой, умело поддържайки в него илюзията, че който рискува - печели, който не- е аутсайдер.
Предвид факта, че от хохитата посредниците взимат комисион на доведен студент, подозирам, че са пуснали мрежите по-нашироко.
Това , оставяйки настрана умело поддържаните заблуди, битуващи в БГ относно спецификите на холандската система, разлики между "университет" по холандски и Приложен университет пак по тяхному - нещо като нашите , навремето ВУЗ и полувисше...
Така че, не се учудвай, комисионерската наглост е функция на хорската неосведомедост и по-трагичното - мързел и навик да търсят наготово, макар необятните възможности , даващи мрежата и факта, че информацията е само на един клик и един език разстояние....
Оказва се непостижимо за някои.
Та, каквото търсил намерил.... Могат да му говорят приказки безкрай....
Пък друго си е да се похвали на село, че питомеца е вече "приет" за студент в 11-ти клас....

# 665
Цитат на: link=topic=1067882.msg38564593#msg38564593 date=1555423146
... хлапето като гледам се е ориентирало към специалности, в които наплив хич няма - народа бяга от многото математика явно Simple Smile. Не виждам такъв нито в Тилбург, нито в Ротердам, така че изглежда едно леко кандидатсване без никакво напъване в 12-ти клас ако се ориентира към Холандия.

След първоначалните причини, които ми хрумнаха вчера на прима виста относно идеите за много ранно кандидатстване:
Цитат
Това е начин за привличане на клиенти - рано почваш с тях и получаваш "бонус"
- в полза на агенциите и
Цитат
В един от линковете, например, се препоръчва ранен прием, но пак октомври, заради търсенето на квартири, което би започнало в този случай по-рано.
- в полза на студента

и с оглед последния пост на кодбг, се сетих за трета, която е пак в полза на студента - ако се кандидатства математическа /или друга - инженерна, технологии/ специалност, може да се наложи студентът да държи изпит, тъй като нашите програми по този предмет не съвпадат с холандските напълно и кандидатите за студенти, когато се наложи, държат изпити върху части от математиката, които не са залегнати в нашия учебен план. Така, напр., точно поради късното присещане на едно момче миналата година, което искаше да учи "Приложна математика", му се даде много кратък срок за подготовка върху неизучаваната материя, тъй като за изпитите си имаше дати, а той късно подаде документи и късно разбра. Трябваше за някакви дни да готви мисля частта с интеграли и други неща. И накрая просто не му се получи. Това най-вероятно нямаше да се случи, ако бе подал документи по-навреме и по-навреме бе получил информацията за този изпит, за да се подготви на спокойствие.
Друго познато момче кандидатства в Делфт и бе прието също след изпит, но там нещата тръгнаха навреме.

Въпреки това преди отварянето на системата за кандидатстване не виждам смисъл да се прави това. След октомври има достатъчно време да се подадат документите, да се получат отговорите със съответните допълнителни изисквания, да се организира подготовката за тях и да се стартира.

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 09:40 от Judy

# 666
  • под Витоша
От университета в Делфт ни предлагат срещу 228 евро да ни включат в Дуо Акомодейт и да ни помогнат с намирането на жилище. Плюс това, ако ни намерят ще дължим още 150 евро административна такса. Има ли смисъл да се възползваме от тази услуга??

# 667
ДиВа ,

да заслужава си. Мисля, че ако не Ви намерят, връщат сумата веднага.

# 668
Дива,

За всеки град с квартирите е различно. Като цяло има проблем с намирането на квартира в Холандия. Делфт се забавиха с откриването на новото общежитие, което не улеснява студентите.
А и Делфт е малко градче, което също е леко притеснително.
Опитахте ли с ФБ групите на студентите?
Проблемът е, че нямам идея как действа Дуо акомодейт.
Дано някой се включи.

Писали сме с Петя едновременно! Супер, че има опит с тях

# 669
От университета в Делфт ни предлагат срещу 228 евро да ни включат в Дуо Акомодейт и да ни помогнат с намирането на жилище. Плюс това, ако ни намерят ще дължим още 150 евро административна такса. Има ли смисъл да се възползваме от тази услуга??
Моят син беше приет миналата година в ТУ Делфт, от ДУО не намериха квартира и ни възстановиха сумата. Отидохме на място през август и отново не  намерихме квартира. Оставихме студента на хостел в Ротердам, после  една временна квартира за един месец в Хага и след това отново квартира за по-дълъг период в Ротердам и пътуване до Делфт с  влак....Чак сега през април си намери квартира в Делфт, когато се освобождаваха от завършващите.
Моят съвет е - непременно се възползвайте от ДУО първата година.

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 20:50 от wertyu

# 670
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте, имам въпрос относно междинните ваканции във Фонтис- Айндховен.- ICT. Имаше качен някакъв календар според който октомври има 1 седмица ваканция. Иска ми се да предвидя евентуално билети за тогава. Но....се чудя, възможно ли е през тази седмица да имат все пак някакви ангажименти по проекти или някакви изпити и да изгорят билетите.
Опасявам се от изненади, защото според същия този календар iNTRODUCTION DAYS започва на  25.08 взехме билети за 22.08 и сега изведнъж календарът изчезна от сайта и отнякъде изникна едно съобщение, че ги очакват на 20.08 в университета и трябва да сменям полета с доста доплащане, добре че е Флекс. Всъщност, какво точно се очаква да се случи между 20ти и 23ти, заради което да е важно да са там и да не може да се свърши 2-3 дни по- късно?
Знам, че трябва да си представят оригиналите, има регистрации в общината, банкови сметки и т.н и сигурно тогава обясняват за тях, но ако това се направи по време на iNTRODUCTION DAYS има ли проблем според вас?
Накарах го да пише на университета, но втори ден няма отговор.

# 671
В Тилбург по време на registration days всички служби са събрани в университета и не трябва да се търчи из града по институции - банкова сметка, час за общината, студентска карта, карта за библиотеката... Пред университета продават колелета втора употреба. Освен това им дават малки, но полезни подаръци - 10 евро в сим-карта, карта за отстъпки от магазини... А в orientation week всъщност им направиха 5 дневен купон с различни изяви през деня (басейни, състезания, обиколка на града..) и дежурно запиване вечер.
Мисля, че могат и да се пропуснат, но трябва да предупредите университета.

# 672
Здравейте, имам въпрос относно междинните ваканции във Фонтис- Айндховен.- ICT. Имаше качен някакъв календар според който октомври има 1 седмица ваканция. Иска ми се да предвидя евентуално билети за тогава. Но....се чудя, възможно ли е през тази седмица да имат все пак някакви ангажименти по проекти или някакви изпити и да изгорят билетите.
Опасявам се от изненади, защото според същия този календар iNTRODUCTION DAYS започва на  25.08 взехме билети за 22.08 и сега изведнъж календарът изчезна от сайта и отнякъде изникна едно съобщение, че ги очакват на 20.08 в университета и трябва да сменям полета с доста доплащане, добре че е Флекс. Всъщност, какво точно се очаква да се случи между 20ти и 23ти, заради което да е важно да са там и да не може да се свърши 2-3 дни по- късно?
Знам, че трябва да си представят оригиналите, има регистрации в общината, банкови сметки и т.н и сигурно тогава обясняват за тях, но ако това се направи по време на iNTRODUCTION DAYS има ли проблем според вас?
Накарах го да пише на университета, но втори ден няма отговор.

Здравейте, да и ние видяхме програмата  Фонтис- Айндховен.- ICT и също взехме билети за 21.08.2019г. Сега гледах в сайта, няма информация.

# 673
А кандидатствахте ли за квартири? От юнифай ми обясниха че за “получаване” на квартирата се ходи на 15.08.. независимо от старта на intro weeka

# 674
  • София, Младост 2
Да не би да сте гледали миналогодишния календар, който е за тази учебна година- синът ми е в друг университет, но по спомени календара за учебното година се появи доста късно, някъде лятото.

Иначе да, имат ваканция есента - дори да гледате календара за 2018-2019 уч. година, лесно може да изчислите кои ще са датите за 2019-2020. Ваканцията си беше ваканция, нямаха задачи (Ама все пак става въпрос за друг уни и друга специалност). Ние бяхме взели билети още от лятото и синът ми се прибра тогава. После пак имаха малко ваканция между двата куотъра и пак си идва, изобщо голямо прибиране падна. Сега пак има някаква ваканция след третия куотър от другата седмица, ама каза, че няма да си идва (приятелката му ще ходи, а и иска да поработи). Изобщо имат възможности да си почиват Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт