АПРИЛчето с ръчички и крачета шава, а тумбакът вече го издава. - ТЕМА 3

• 52 197
  • 724
  •   1
Отговори
# 120
биохимичен скрининг = ранна фетлна морфология

# 121
Зависи от кои град си  и дали можеш да пътуваш. Аз за сега нямам проблем с пътуването и пътувам по 500 км за преглед. Иначе в София доц. Марков, д-р Чавеева са доста добри .

# 122

При биохимичния скрининг ми взеха кръв за изследване за риск от различни синдроми. Фетална морфология е 3д. По мои скромни познания 🙃🙃🙃 не знам доколко са съпоставими, феталната май е по-информативна , а и интересна.

Последна редакция: пт, 19 окт 2018, 11:45 от Mominasulza15

# 123

При биохимичния скрининг ми взеха кръв за изследване за риск от различни синдроми. Фетална морфология е 3д. По мои скромни познания 🙃🙃🙃

Странно, може да греша, но на мен цялото изследване включващо кръвни изследвания и ултразвук се казва биохимичен скрининг - пише го и на фактурата ми.
Феталната морфология втори триместър включва и 4D.

# 124
Jacqui, биохимичен скрининг не е фетална морфология....

Ето малко повече информация за ФМ и БХС.

# 125
Специалистите по фетална морфология гледат на 3Д, 4д пускат за вас - за личицето ,са снимката за спомен.
Повечето специфики, органи, кръвоток,  гледат на 3Д.
Биохимичният скрининг е кръвта, която вземат за статистиката за хромозомни аномалии, от няколко години насам се препоръчва и преглед със същата апаратура, която се използва за фетална морфология, за по-детайлно и обстойно оглеждане за маркери на хромозомните заболявания. ( нухална транслуценция, носна кост)
Simple Smile

# 126

При биохимичния скрининг ми взеха кръв за изследване за риск от различни синдроми. Фетална морфология е 3д. По мои скромни познания 🙃🙃🙃

Странно, може да греша, но на мен цялото изследване включващо кръвни изследвания и ултразвук се казва биохимичен скрининг - пише го и на фактурата ми.
Феталната морфология втори триместър включва и 4D.

Да, задължително и на видеозон минаваш за биохимичния, той трябва да е на не повече от 2 дни.

Последна редакция: пт, 19 окт 2018, 12:24 от Mominasulza15

# 127
  • София, България
Аз доколкото разбрах, по последни мъки да вникна в информацията, преди БХС задължително се прави преглед с ултразвук, който преглед някои наричат ФМ. Само че прегледът със стойностите може да ти направи и твоето АГ и да отидеш в Майчин дом (приерно) с тези показатели, взети от АГ-то и да ти направят БХС-то. Тогава НЕ се води Фетална морфология този преглед. Фетална морфология се извършва само от лица, удостоверени да извършват такива прегледи и минаващи редовно обучение. Прави се на 3Д апарат и се оглеждат много повече маркери, отколкото нужните за БХС Simple Smile Това разбрах аз...

# 128
Явно се нарича по различен начин в различните болници.:
"Тестът в първи триместър ( познат още като “биохимичен скрининг”)  обединява две неща: ултразвуково изследване на плода  и кръв от бременната. Ултразвуковото изследване включва –  нухална гънка, назалната кост, оценка на кръвотока през дясната клапа на сърцето, както и един малък съд в черния дроб (дуктус венозус). В кръвта на  бременната изследваме  две субстанции, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A). Изследванията от ултразвука и майчината кръв се комбинират в софтуерна програма и се изчислява риска за тризомия 21, 18, 13."

# 129
А вие при кой от двамата Марковс ходите? Аз се чудя за ФМ в 21 седмица къде да ходя. Май много набързо ми мина при Цолова във Фемина прегледа. Може би ще се запиша при Павлова в Марковс. Някой ходил ли е скоро при нея? Аз преди 6г чак, но предполагам е по-добра от преди. Мисля че тогава при Марков имаше опашка от чакащи.

# 130
Аз само при Марков ходя. Като ходих баткото беше много мило че от рецепция ти казваха да звъннеш в деня на прегледа и да ти кажат с колко му закъсняват часовете, така че можеше просто да отидеш по-късно и да не висиш там. Лично за мен той е най-добрия специалист. 

# 131
При кой от двамата?

# 132
А вие при кой от двамата Марковс ходите? Аз се чудя за ФМ в 21 седмица къде да ходя. Май много набързо ми мина при Цолова във Фемина прегледа. Може би ще се запиша при Павлова в Марковс. Някой ходил ли е скоро при нея? Аз преди 6г чак, но предполагам е по-добра от преди. Мисля че тогава при Марков имаше опашка от чакащи.
Аз ходих при Павлова в 12 г. с.  и съм много доволна. Определено прегледът беше повече от обстоен и за втората фетална пак при нея ще ходя.

# 133
Димитър Марков. 

# 134
Записах си час при Павлова от Марковс, ако някоя я интересува ще й кажа как е, но чак средата на другия месец 🙂

Общи условия

Активация на акаунт