Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 996
  • 780
  •   1
Отговори
# 105
А с какво правото на първия отменя правата на другите? Всички са имали право да строят, но първите искат другите да не могат. Къде е логиката? Това, че дълги години земята си е стояла като полянка и те са свикнали с нея, не я превръща в градинка или зелена площ. Мислиш ли, че стотиците кооперации в центъра не предпочитат да имат по 20-30 метра отстояние от съседите? Сигурно предпочитат, но са построени на калкан, защото така е по план. И няма значение кой пръв е построил.
А иначе ако общината има пари да откупи по пазарни цени площта всичко ще е наред, ама надали има такива възможности. И надали иска да харчи парите баш за това.

# 106
 Да, но в центъра все пак са запазили  някога място за улици, тротоари , дворове, училища , обществени сгради. А може ли да се живее блок до блока, без никаква инфраструктура. Смятате , че не може да се руши - но и във Франция, и в Испания събаряха сгради , поради нецелесъобазно застрояване. В Ирландия дори случайно станах свидетел на такъв момент. Бутнаха цял жилищен блок. Не знам как ги обезщетяват , къде ги изпращат, но се подчиняват на такива за нас неприемливи  институционални решения .

# 107
Ако е незаконно построено и у нас събарят. Но ако е законно, а после някой решава, че пречи, трябва да има обезщетение.

# 108
 Нали архитектското семейство е купило упи-то от общината с намерение да строи? Щом след години се променя статутът на имота сделката би трябвало да може да се развали и общината да си изкупи обратно имота, който е продала. В името на общественото благо би трябвало да се води такова дело и точно това да е изходът от ситуацията.

"Младост" го е строила държавата едно време преди 50 години. Първоначално инвеститорите не са физически лица, а е държавата. После идва пазарната икономика и всякакъв ред се срутва, всеки започва да прави каквото иска. В даден момент кварталът вече е тотално презастроен и се виждат всякакви архитектулни абсурди. Това не може да продължава до безкрай, в даден момент просто няма повече място за всички желаещи и първите са построили, но последните не могат, защото няма вече къде. Не може всяка градинка и всяко междублоково пространство да се застрои. Никъде в развития свят няма такива безразборни строежи, а България уж е развита страна, а не някакво ориенталско гето.

# 109
  Във Франция събаряха , защото сградите били прекалено големи и загрозявали - бяха поне на 20 г.  В  Испания - заради презастрояване. Прецениха, че спада качеството на туризма. В Ирландия, беше един от малкото панелни блокове, които видях. Не разбрах причините, но не беше никак нов. Така, че едва ли са се сетили след 10-20 г., че е незаконен.
 За съжаление точно като ориенталско гето се развива. И като гледам, че на много хора не им пречи. Личният келепир над всичко.

# 110
Ти ще си събориш ли къщата без обезщетение заради обществения интерес? Интересно ми е. Или пък дали ще дадеш 300 000 за земя и после ще я прежалиш да бъде градинка?

# 111
Ти ще си събориш ли къщата без обезщетение заради обществения интерес? Интересно ми е. Или пък дали ще дадеш 300 000 за земя и после ще я прежалиш да бъде градинка?

Оффф, нали това казвам, да си водят дело да се развали сделката и общината да си изкупи обратно зелената площ, която им е продала. Никой не казва да прежалват хвърлените пари. Казвам, че е тъпо да водят дело за връщане на статута на УПИ, ако могат да водят дело за разваляне на сделката. Ама е зор, зор, зор да се строи точно там, пък.

# 112
Те си избират за какво да водят дело - за пари или за статут. Харесва им там, имат си планове, искат си правото. Да не говорим, че с парите, които ще им върне общината, няма да могат да си купят същия имот. Все едно да ти изкупят апартамента за 15 000, както бях писала преди. А върви си купи друг с тези пари, а?  Wink

Пък вече ако общината е толкова убедена, че иска да има градинка, тя трябва да им направи оферта. Или живеещите наоколо - да съберат по 1000  лева от апартамент и ето ти тяхно парче земя за градинка.

П.П. А да се съдиш с общината за пари е загубена кауза изначално Twisted Evil

# 113
Когато държиш земя да отлежава и не строиш, си готов да поемеш всички рискове с изменения на градоустройствения план.

# 114
Черна станция, то дори и в момента има места, на които не може да се строи, голяма работа, че някой си има земя там. Има хора, които притежават земи в парковете на София, но това не означава, че може да се строи. Щом има такива случаи, какво пречи и за в бъдеще така да се измени устройственият план, че да не се позволява презастрояване? Има и много парцели с мнооого ниски стойности на плътност на застрояване, височина и т.н. И извинявай, ама ако инвеститорите така си правят сметките без кръчмаря, еми сори.

# 115
  • София
И аз мисля, че не може да се сравнява Център с квартали с блокове като Младост, Овча купел и т.н. Центърът си има градинки, църкви, тротоари. Кооперациите не са чак толкова високи и макар да няма много от т.нар. междублокови пространства, пак си е хубаво.

В кварталите с блокове си мисля, че трябва да има отстояния и прилични общи пространства. Това УПИ в Младост, което е за жилищно строителство, ако толкова е неприемливо да се строи върху него, Общината да си го откупи на пазарни цени от семейството на архитектите. Не зная къде е УПИ-то и затова не е много лесно и редно да се коментира, може да е на място, където не се пречка с нищо - просто местните да са решили да правят бойкот, защото примерно искат още една ДГ в квартала или още една площадка за игра, защото децата са много. Или защото застрояването на целия район става твърде плътно. А то че е плътно, това е така - сещам се за много гледки на хармонично разположени една спрямо друга стари панелки и изведнъж съвсем незнайно как - между тях, напреки, залепен нов блок. Хем на новия блок не му е добре, хем пречи на старите. А старите са били разположени така, че и към ниските етажи да има светлина и топлина, и паркоместа да има, и място за игра, и т.н.

Въобще чудя се как в границите на квартал като Младост, който е строен с идеята да си е само той на това място, може във вътрешната част да има оставени частни райони за продажба. Дали са реституирани или продадени от Общината на частни лица - няма значение. Разбирам да се построи МОЛ, магазини или нещо друго, което хипотетично може да е полезно за всички, но жилища, офиси?

# 116
 Определено няма да дам 300 000 за земя , ако е на проблемно място - т. трябва да давам подкупи, за да ми разрешат да се навра между блоковете,  да заплашвам околните собственици - защото и  за такива случаи знам . Имам земя в регулация, в  населено място - има интерес към нея . Не сме се засилили да строим. Съображения тук няма да излагам. В моя живот вероятно ще стои така.
  А и не мисля, че градоустройството трябва да се подчини само на частния интерес и да опира до лично съзнание. Споменах за нашия познат в Англия. Предполагам , че и в други държави е така. Едва ли всеки може да си вдигне блокче на бащинията.

# 117

Определено няма да дам 300 000 за земя , ако е на проблемно място - т. трябва да давам подкупи, за да ми разрешат да се навра между блоковете,  да заплашвам околните собственици - защото и  за такива случаи знам .

Ама нали не говорим за проблемна земя, дето трябва с мошеничество да се строи. Говорим за земя, на която е можело да се строи към момента на покупката, но просто собствениците са закъснели със строежа и вече им викат "не може".

# 118
Аз да питам, например да вземем Младост. Защо като всички знаят колко е презастроено там, всеки трети там иска да купува? Че даже купува и на третия месец почва да се оплаква, че няма градинки, няма детски градини и тнт. А и като купуваш не е лошо да гледаш устройствения план, току виж си видял, че парцелите около блока, в който искаш да купиш, са предвидени за застрояване. Тогава просто си преценяваш дали да купиш или не, а не се правиш после на изненадан.

# 119
 Самите закони за застрояване се приеха проблемни - намали се драстично отстоянието. Както и в други сфери , законите се изработиха изцяло в услуга на корпоративния  предприемачески интерес.Да не говорим как се получават разрешителни. Убитата кметска секретарка от Пазарджик се беше облажила с 500 000 покрай застроителната мафия. Но щом смятаме, че така трябва да бъде  и печалбата е над всичко, значи така ще е. Ще се гъчкаме и оплакваме - нищо ново .

Общи условия

Активация на акаунт