Наеми в София 2026

• 916
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте !
Вече стана близо 20-25 дни със съпругата ми си търсим двустаен.
Хем бюджета ни не ми се вижда малък 650-700 евро в студенски, малинова, младост или витоша дори.
Оказа се голямо приключение. С много брокери  се срещнах, огледи и т.н.
Редовно брокери надуват цените, в 80% от случаите собственика идея си нямаше какво се случва. Съответно не една сделка пропадна заради този развален телефон. Преди 6 години последно наемах апартамент, изобщо не беше така. Директно от собственик, за 30 минути разговор и всичко беше готово. Дори без депозит го взех.( да ясно, че това граничи с невъзможното в 99.9% от случаите).
Тука се започна с глупостите от брокерите : Снимките не са актуални, нямат ключове за гараж или мазе редовно.
Топ лукс обзавеждане се оказва най евтиното, което изключително лесно се прецаква. Едни комисионни от 80-100 % вземани от двете страни ? Това нова практика е предполагам ? сиреч за брокера от 1000 до 1400 евро за това че е завел някого до апартамента ?
Сега нормално ли е 2 депозита да ми искат ?
Питам, защото явно този пазар е станал доста различен или брокерите ме лъжат ?
Къде може да се погледне имот директно от собственика ? Следя фасебоок групите и имот бг.

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 18:47 от Принца на белия кон

# 1
Във фейсбук има група за имоти без посредник. Има много обяви и за тези пари можете да си намерите хубаво жилище на удобно за вас място. Всичко се уговаря директно със собственик.

# 2
650 за 2ст заедно с мазе и гараж не е изобщо сериозно.
Не че няма някъде такова, но вече не говорим за "масова оферта" а някакъв "еднорог".
В ст. град на 650Е давам 2ст без гараж, без мазе, без тераса, с мебели виденов и последен ремонт преди 9г. Също и няма включен тв, телевизия, интернет, етажни такси. И то ми се наема от днес, за утре.

Брокерите не са чак толкова криви, колкото ги изкарвате.
Като в оня виц, "не е един в насрещното, много са".
Ако само при вас има някакъв проблем, шансовете са, че е "във вашия телевизор".
Желаещи много и всички се оплакват, че "апартаменти няма'.
Читавите апартаменти се взимат за ден. Останалото е фалшиви обяви или някакви соц панелки в периферията (далеч от ст град). Ако си мислите, че някой собственик ще ви чака точно вас и сте някакво изключение, значи изобщо не познавате пазара в София.
Да не си онова момче, женено за азиатка, дето им трябва адресна регистрация.
Ако, да, претенциозни са ви обявите, текста и се забелязва, че търсите не от 20 дена, ами сигурно 3 месеца. Аз в това време сигурно 5 апартамента преотдадох и смених наематели.

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 22:19 от dany1

# 3
Dany, брокер си виждам.  Засегна се, ако се припознаваш в написаното по горе, не е много добре.
Иначе си прав, читавите заминават много бързо, но там условията са други и наема е друг. Пример мога дам нещо което изпуснах : Студенски град близо до Унсс, 67 кв.м с гараж, 690 евро от собственик. Не знам дали и ден седя обявата.
Но пък ми стана любопитно.
Какво точно е претенция за един брокер ? 

# 4
Гледайте imot.bg и групите от собственик. В сайта ще познаете обявите от собственик - има само телефон,без агенция. Обикновено са на втора-трета страница.
Ако гледате с агенции - четете в обявата да пише "ключ в агенцията".
За да изпускате имоти или звъните по фалшиви обяви, или сте нерешителни. На оглед се ходи с поне капаро в джоба.
Иначе нещата,които описвате,са типични за "брокери" наеми. Те (масово) нямат възложени имоти от наемодатели, разчитат,че ще се докопат до вас и ще ви скъсат нервите,докато кандисате да наемете каквото има на пазара.
Ако гледате чисто нови жилища,има резон да са два депозитите. За съжаление, 1 депозит вече покрива сметките и ако има щети,не стига.
Иначе аз като съм отдавала без брокер и още в първите часове след обява получавам 50-60 обаждания от брокери. В доста от случаите се отдава още същия или на следващия ден. Мисля,че най-дълго при самостоятелно отдаване обявата стоя около седмица - тогава се съобразявах с часовете за оглед и можеше само в определено време и с уговорка,което утежни нещата. Та за това време определено ми се скъсват нервите всеки ден да звънят по толкова много хора, всякакви глупави сценарии и измислици.

# 5
Мхм, Дани май е прав за насрещното 😃

Има много хубави имоти в този бюджет (без паркомясто/гараж, само апартамент) и е странно, че не си намирате.

Два депозита е от година и половина при мен.

# 6
Всички явления ги има, но са по-скоро шумотевица, отколкото абсолютно стндартна норма. Да, за някой хазяин, който винаги иска 5 депозита, пазарът твърдо има характеристика 5 депозита Simple Smile Няколко разговора с наематели ще ти покажат, че такава характеристика няма Simple Smile
Има жилища , които отговарят на търсеното от теб, трябва търпение и отсяване. Аз лично не препоръчвам цитираните квартали, но ако те устройват и не си склонен на компромис, това удължава времето за намиране.
За съжаление няма как да зададеш търсене, което да ти гарантира имот от частно лице. Самотитулувани брокери са плъзнали навсякъде, налага се да ги избягваш в движение. Иначе да, комисионната вече е 75+ и то в сериозните агенции.
Имате ли изобщо време да търсите?

# 7
A комисионът е 50 до 60% от всяка страна. Т.е. би трябвало да е около 350 евро от вас. И още толкова от наемодателя.
Аз като си купих ап. и настоявах да видя мазето,а нямаше ключове брокерът ме попита "то ще обърне ли каруцата, ще ти промени ли решението?" и така и не го видяхме. Малко странно ми се вижда наематели да искат да ходят да гледат чак и мазе. Не ми звучи стандартно, честно казано, аз бих го показала,но ако трябва да ходя да взимам ключове,бих се замислила.
А и е много странно 'сделката пропада' - т.е. вероятно вие сте искали отстъпка за нещо или някакви специални условия? Аз обичайно сключвам договор с първите,които са съгласни на условията и се харесаме взаимно. Такива с пазарлъци може да са имали илюзия за сделка,но не ми влизат изобщо в селекцията. Или им казвам,че има други огледи (което е така), или ако съм с брокер,той им отказва.

Общи условия

Активация на акаунт