Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 904
  • 780
  •   1
Отговори
# 510
  • София, Bulgaria
Че то има ли имоти без ипотека, особено след 2000г. Разбира се дали да купиш или не такъв имот е личен избор, но е абсолютно ненужно ограничение. Дори напротив, наличието на ипотека донякъде пази имота от злоупотреби на трети лица.

# 511
Иване, и твоята сделка не беше чиста (под чиста разбирам един собственик,без тежести, без условия от типа да се мине на дан.оценка),но затова пък цената беше по-ниска от еквивалентни апартаменти без врътки. Така че колкото и да говориш на теория, всякакви особености около собствеността и сделката си влияят на цената.

Не бих казал, че беше толкова много ниска цената. Тогава цените бяха други, а блока беше и преди акт 14. За мен беше важня локацията и точната площ и разпределение, което определиха точната цена. Затова и предолях всички пречки и глупости. И когато се нанеса в този апартамент пет пари няма да давам как точно съм го взел.

# 512
Че то има ли имоти без ипотека, особено след 2000г. Разбира се дали да купиш или не такъв имот е личен избор, но е абсолютно ненужно ограничение. Дори напротив, наличието на ипотека донякъде пази имота от злоупотреби на трети лица.
Какво значи дали има имоти без ипотеки? Има разира се, как да няма.

# 513
  • София, Bulgaria
Има един риск при покупка на зелено, който не е коментиран много, а именно,  че купувачът подписва предварителен договор, прави някакво плащане и то не малко, а най-вероятно още няколко в последствие и всичко това на етап предварителен договор, който никъде не е вписан и освен продавач и купувач никой не знае за него. Купувачът виси на честността на продавача.

Какво значи дали има имоти без ипотеки? Има разира се, как да няма.

Въпросът беше реторичен, разбира се, че има имоти без ипотеки, както и много с ипотеки. В сделките последните години все повече са тези с ипотеки. На 10 сделки 5-6 имота са с ипотеки, това са моите наблюдения. При сделки със старо строителство, преди 1990г. са значително по-малко особено, ако не е имало покупко-продажба на имота последните 20 г.

# 514
tomeva е права, с развитието на кредитирането и като следствие, нарастването на цените, все повече имоти на пазара ще са с ипотека, което прави това "новото нормално", без ипотека ще са евентуално наследени от много възрастни хора, купували още по соц.-а, които ще стават все по-малко. Или имоти на звезди или богаташи, които са 1-ци. На развитите вторични пазари (ЕС, САЩ, Канада) имот за продан без ипотека е като бяла лястовица и никой не се смущава от имотите с ипотека, и цената им е съвсем пазарна. У нас в момента тече процесът, който там е завършил преди десетки години. Ако сега у нас са 50:50, тенденцията е към  превес на имотите с ипотека, така че новото нормално все повече ще е имот с ипотека, което пък значи, че няма как да има различна от пазарната цена. Всички, които сме на пазара по една или друга причина, трябва да свикваме с това. Говоря за вторичен пазар.

# 515
Tomeva, абсолютно съм съгласна за риска при купуване на зелено без нотариално прехвърляне. Защото освен риска да не се построи имота, има го и риска от недобросъвестност на продавача и сключване на няколко предварителни договора с различни купувачи. Именно заради тези рискове, цената при купуване преди акт 16, трябва да е чувствително по-ниска - поне 30-40% от завършен имот. Такива са правилата - ако влизаш в по-рискова сделка, трябва да имаш по-голяма възвращаемост.
Сега ще скочите и ще кажете, че никой строител не продава на 600 евро при цени на готови имоти по 1000 евро, ами парите и оценката на риска са си ваши, вие ще си прецените.
Относно международния стандарт и това,че всеки щял да купува с ипотека - не съм съгласна, защото българите имаме собствени жилища и като цяло ценим дома повече от всичко, затова всеки гледа да продаде старото (което в Европа нямат,защото са живели под наем), и със събраните пари от лишения да дофинансира за ново. В Европа ценят повече лайфстайла, не биха брали с години ягоди, за да се върнат и да купят двустайно в родния град.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 10:07 от Анонимен

# 516
Сега ще скочите и ще кажете, че никой строител не продава на 600 евро при цени на готови имоти по 1000 евро, ами парите и оценката на риска са си ваши, вие ще си прецените.
Те от няколко години ако не го купиш на зелено, до А16 я останало някое ателие, я нищо. В момента в районите със силно търсене, апартаментите се разпродават още като излезе скицата на сградата. Появи ли се табела за строеж, да знаеш, че са останали само най-гадните Simple Smile

# 517
Кой казва, че ние не ценим лайфстайла? Аз дадох хипотетично решение при криза, не бера ягоди и съм със смея да твърдя много добра професия с адекватно заплащане и ипотечна вноска от 600 лв., която е малък процент от дохода ми. Що веднага се нахвърляте на хората с ипотеки? Точно защото и ние ценим лайфстайла и си ходим на хубави почивки няколко пъти в годината не сме го изплатили предсрочно. Иначе имаме депозитни сметки и освен, ако не дойде криза като тази от 90-те имаме достатъчно пари, които да използваме, за да си стъпим на краката. Спрете да втълпявате на останалите, че хората с ипотеки едва ли не плащат сума, надхвърляща 50% от дохода само за ипотеката, има и разумни, преценили адекватно риска. За мен това е оптималния вариант, не хвърлям всичко спечелено в жилище, живея си ок и след време бих имала нещо свое. Под 30 г. сме, моите набори ги дават за наеми и без това.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 11:07 от Ambrosia

# 518
Ще ти се да има такива цени на зелено Laughing То ако беше така никой строител нямаше да продава на зелено, а щеше да си взема банков кредит на ниска лихва и да продава после. Някои го и правят.

От друга страна, ако гледаме откъм риска, то ако нивото на риск е чак толкова високо, че цената да слиза толкова ниско, то това изобщо не е приемлив риск при единични сделки, каквито са нашите. Такъв висок риск може да се управлява само ако купуваш стотици и хиляди имоти. Само тогава добрата цена ще компенсира процента издънени сделки. Но за отделния купувач, ако има такъв риск, то това изобщо е "забрави".  

Точно защото такъв риск е неприемлив той се оптимизира с проучване на строителя. Строителят обаче не е балама и като си знае, че всичко му е точно, няма никаква логика да сваля с 30% цените. Може да свали само толкова, колкото да компенсира банковата лихва и чакането, защото при ранна продажба може отново да завърти парите. Ама ти се надявай де, няма лошо.

Относно сделките с ипотеки - според мен и у нас ще станат обичайни. Нека вземем вече нарицателния пример с Иван. Той е млад и ерген, взел си е едно малко жилище, което за  момента му е ОК, а ипотеката му ще е над 20 години. Да ама далеч преди да си изплати ипотеката ще навлезе в една по-сериозна възраст, ще се появят жена и дете и апартаментът ще отеснее. Ще трябва нов, ама тази ипотека още няма да е приключила. И тогава какво? Ми ще продаде този апартамент с неизплатената ипотека на друг младеж, който ще купува своето първо жилище, а той ще купи с нова ипотека нещо по-голямо. После децата като се изучат и заминат нанякъде може пак да продаде с неизплатена ипотека и да си купи пък по-малко. А може и той да замине и изобщо да иска да продаде. Абе накратко, да продаваш с ипотека си е нормално, а не е само практика при закъсали с вноските, както се приема у нас. Но има време, ще се нормализират нещата.

# 519
Относно международния стандарт и това,че всеки щял да купува с ипотека - не съм съгласна, защото българите имаме собствени жилища и като цяло ценим дома повече от всичко, затова всеки гледа да продаде старото (което в Европа нямат,защото са живели под наем), и със събраните пари от лишения да дофинансира за ново. В Европа ценят повече лайфстайла, не биха брали с години ягоди, за да се върнат и да купят двустайно в родния град.
Може да имаме собствени жилища, обаче:
1) В голямата си част не са в София - масово купват хора от провинцията, а тенденцията на преселение продължава, а и на закупвуане на 2-ри, 3-ти имот в София "за инвестиция". В по-малка степен подобно е за другите големи градове. Какво те грее собственият имот в Каспичан, ако живееш в София?;
2) Дори и за тези от София собственият имот е на родителите/бабите и има по няколко наследника, тоест, в голяма част от случаите те пак ще трябв ада си купят свое. Продажбата на стария имот помага за даун, обаче за останалото пак е ипотека.
3) Дописвам - Томева правилно отбеляза и за смяната на един имот с по-голям или на по-добро място - което пак е с ипотека. И Черна станция също е дала добър пример.
Имаш доста погрешна представа за Европа Simple Smile, а и Европа е 500 милиона, разпределени в различни географски ширини и лайфстайлс. На мен приятелка белгийка ми е казвала, че в Белгия имат поговорка, че всеки белгиец се ражда с тухла в корема - до такава степен държат на собствения дом. Но никой не си и помисля за купуване без ипотека, родителите може да продадат своята къща и да помогнат с даун, но останалото пак с ипотека. А може и изобщо да не ти помогнат.
Колкото до брането на ягоди, ела ми се обади когато с бране на ягоди в Англия си купиш имот в София без ипотека. Беше това, когато заради огромната разлика в стандарта с изкараното от няколко години гурбет си купуваше апартамент в София - в епохата на кризите, хиперинфлацията и липсата на банково кредитиране. Може да си купиш евентуално  в родния град и то зависи кой е той, защото ако е Пловдив или Варна, пак същото като в София. Но и в Плевен, и в Русе е пак така. Изобщо с намаляване на разликата в стандарта ни с развития свят все повече намалява и смисъла от гурбета.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 10:34 от Анонимен

# 520
  • София, Bulgaria
Чак се чудя, как сме оцелели ние, които не правим сделки на зелено, сигурно най-гадните имоти сме намирали за наши клиенти.

Ииии..относно разлика в цената на ипотекиран и неипотекиран имот...НЯМА такава!  Ипотеката не е недостатък, а и последните 5 години не е и причина за продажбата. Просто хората сменят имотите си, за по-голям, за друг квартал..и т.н. Не всички живеят до живот в един имот.

# 521
Иначе съм попадал на строители, които ако платиш цялата сума на жилището на зелено ти правят отстъпка от цената поне 100-150евро на квадрат.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 10:45 от DonJon

# 522
Ето нещо, което може би ще е интересно и в духа на разговора. https://www.24chasa.bg/novini/article/6647978
Има една съществена разлика между преди и сега и това е фиксираната надбавка, част от променливата лихва. За моята банка е 2.75%, може да се променя само РЛП (естествено, вече се определя от банките и може да "скача", но по-скоро биха вдигнали фиксираната надбавка), но през 2008 базовите лихвени проценти са били около 9%.

# 523
От всеки 10 сделки да са 5-6 с ипотека е друго Simple Smile И аз си мислех за нещо подобно. Разликата с ЕС е, че ипотеката масово е по-малък процент от доходите при останалите държави. Иначе не е нещо страшно, естествено но не е масоватс ситуация. Хората около мен са 50/50 купили със и без ипотека. Даже май 60-70 в полза на тия без.

# 524
От всеки 10 сделки да са 5-6 с ипотека е друго Simple Smile И аз си мислех за нещо подобно. Разликата с ЕС е, че ипотеката масово е по-малък процент от доходите при останалите държави. Иначе не е нещо страшно, естествено но не е масоватс ситуация. Хората около мен са 50/50 купили със и без ипотека. Даже май 60-70 в полза на тия без.
Щом толкова много хора купуват без ипотека значи, че цените на имотите не са високи или поне не спрямо доходите. Във Франция и Англия са единици хората, които купуват имоти кеш.

Общи условия

Активация на акаунт