Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 895
  • 780
  •   1
Отговори
# 585
Значи да разбирам твърдението ви, че тук стандартът на живот е по-висок от този в Германия, Англия, САЩ? Защо ли ми става смешно само като си го помисля? Или гледате нещата през розови очила или в мен нещо не е в ред, но аз лично нямам такова усещане за нещата. Само като погледнете в какви имоти живеят половината от българите (гадните панелки) и какви коли се карат. Ми не вярвам, че стандартът на живот тук е по-добър, изключено.
Апропо, не съм убеден, че цените на стоките за бита в западна Европа са много по-високи. Наскоро гледах, че цените в големите супермаркети в Германия, Австрия и други, доста си приличат на тези в България.

# 586
Иване, забрави и наемите, да не говорим за цените на НИ в чужбината. Наистина е така. Имам позната лекар, която признава, че стандарта който има в ЮК в момента спокойно може да го постигне и тук, а в БГ са близките й.

Имам познат хирург в Германия, взема малко по 4000 евро бруто. Друг познат ортопед в България на частна практика си докарва над 3000лв. Според вас кой живее по-добре?

За Германия не знам, за Англия не е вярно. Майка ми е лекар. https://www.indeed.co.uk/cmp/Nhs/salaries?job_category=meddr

За банкерите - започнала съм от най-ниското стъпало през 2014г. Не на каса. 750 лв. БРУТО.

Това са заплати бруто, нали се сещаш? Нетото е долу-горе на половина.

Да дам пример с моята професия. Старши програмист с опит в България може да взема 6-7 хил лева заплата нето. В Англия също може да  взема 6-7 хил паунда, но позициите за тези пари са по-малко. И ще ги взема чисто, само ако направи схемата да работи през фирма, а не като служител. И после идва най-важното - със 7 хил лева в България може да си позволиш повече, отколкото със 7 хил паунда в Англия.

При лекарите е сходно, защото в България е много по-лесно да започнеш работа на частна практика. Там е почти невъзможно.

# 587
Бруто са, в България да не би да ги обявяват нето? Както казах - в банковия сектор съм започнала за 750 лв. бруто. Смешно си е заплащането тук, както и да го гледаш. И конкретно за моята позиция в момента, за която с много работа и нерви докарвам до 2к, са ми пращали позиции с обявена работна заплата в Белгия и UK за около 6000 евро / лири. И двете са бруто, не само техните.

# 588
Старши програмист може и да вземе в някоя фирма 6-7000 лева, ама повечето не взимат толкова Wink А в чужбина наистина има и по-ниски цени от нашите магазини.

# 589
Бруто са, в България да не би да ги обявяват нето? Както казах - в банковия сектор съм започнала за 750 лв. бруто. Смешно си е заплащането тук, както и да го гледаш. И конкретно за моята позиция в момента, за която с много работа и нерви докарвам до 2к, са ми пращали позиции с обявена работна заплата в Белгия и UK за около 6000 евро / лири. И двете са бруто, не само техните.

Да, и при техните данъци ще вземеш нето малко над 3000, с което евентуално ше си докараш стандарт колкото 1800лв нето в българия. Даже в Белгия по-малко защото там всичко е много скъпо. Особенл в големите градове, за всяка услуга, заведение или нещо извън сметките и супермаркета ти режат главата.

# 590
Продържайте се към темата.

# 591
Само че данъците в БГ не са 50%, а около 20 от заплатата. И Иван много добре го е обяснил за неговия сектор и не само. Просто тук с по-малко пари може да си позволи човек повече неща. Не съм написала, че стандартът на живот в БГ е по-добър от този в Германия например, а просто че на нашите специалисти не всичко им е по мед и масло там и по редица съображения по някога предпочитат живота тук.

# 592

Да, и при техните данъци ще вземеш нето малко над 3000, с което евентуално ше си докараш стандарт колкото 1800лв нето в българия. Даже в Белгия по-малко защото там всичко е много скъпо. Особенл в големите градове, за всяка услуга, заведение или нещо извън сметките и супермаркета ти режат главата.

И това е така, затова написах поста за цените в заведенията и казах, че и двамата сте прави. Просто за някои професии разликата е очевадна, за други не толкова. Както и класите - там средната класа може да си позволи много повече, отколкото тук за 510 лв. МРЗ. Последни думи по темата, обещавам Grinning

# 593
  • София
По темата сме, че той пазара от заплати се движи, нищо че е недвижим , има връзка и то пряка.... айде и продажбата на някоя селска нива да бута пазара също...

# 594
ТОчно това ми е мисълта, цената на имотите се определя от ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ на живеещите там хора. Разликата между София и Слънчака. Където има работа и хората изкарват пари имотите ще държат цена.

# 595
Верно? Цените на имотите се определят от покупателната способност? Аз пък сигурно съм будала като си мислех, че се определят на пазарен принцип от търсене и предлагане. Пффф.
Едно време на Слънчака е имало повече търсене и затова цените са били по-високи, сега няма такова, а предлагането надвишава търсенето и цените са ниски. Сега в София търсенето е по-високо от предлагането и цените са високи, дали за в бъдеще ще продължава да е така или по някое време ще има пренасищане с имоти и съответно предлагането да надвиши търсенето и цените да паднат можем само да гадаем.

# 596

Най-добрата ми приятелка е млад лекар на 30 год- искам да ви кажа, че 1во нямат места да специализират, второ местата се заемат от децата на лекарските фамилии, а ако не си такова дете за да специализаш ти плащат 2 мин. работни заплати-  на нея й предложиха да подпише договор дори с който се отказва и от тях- т.е дарява ги един вид за да специализира. Допреди 2 години младите лекари специализираха безплатно или ако те си плащат( това са 5 год. ) Тези лекари, които взимат добри заплати са само в големите частни болници и то доста често след 40тата си годишнина. Тя сега роди и учи немски, защото скоро и тя ще замине.  Не й се работи тук за мизерни пари години наред и предпочита да е в Германия( предложиха й мисля някъде около 4 хил евро) само за да специализира. При нас стандарта и да взимаш 10 бона на месец, но да си тук и децата ти да учат тук, пак не е ок, защото пак караш по същите улици, пак стават катастрофи и пак се сблъскваш с балканската ни работа на всеки ъгъл, политиците са същите, корупцията е същата, а детето ти има шанс да е заобгръдено от среда на децата на мутрите и т,н .  

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 16:00 от AnetaDD

# 597
Щом влизате в такива подробности, напомням, че в Западна Европа пък живееш с мигрантите и всички неудобства, свързани с бита и нравите им без да може да се противопоставиш грам, политици и корупция има и там и даже в по-големи размери, отделно се сблъскваш с неприязънта на бюргерите към всичко де що иде от Източна Европа. И така - няма пълно щастие. И аз искам младите лекари да имат среда за израстване тук и май ще се принудим да им я създадем, щото след пет-шест годинки не зная кой ще ни лекува просто.

# 598
Щом влизате в такива подробности, напомням, че в Западна Европа пък живееш с мигрантите и всички неудобства, свързани с бита и нравите им без да може да се противопоставиш грам, политици и корупция има и там и даже в по-големи размери, отделно се сблъскваш с неприязънта на бюргерите към всичко де що иде от Източна Европа. И така - няма пълно щастие. И аз искам младите лекари да имат среда за израстване тук и май ще се принудим да им я създадем, щото след пет-шест годинки не зная кой ще ни лекува просто.
Хехе, тук понеже нямаме много от нашите събратя.. Grinning

# 599
Плюс това, че в никакъв случай не те броят за местен, пък ти ако искаш се смятай да ариец първа категория.
Иначе на думи - да, отворени сме, етно разнообразие, братство, равенство. На практика - в добрия случай имаш стъклен таван на кариерата, в лошия - попадаш в система, в която децата на имигрантите се разпределят към занаятчийски училища три пъти по-често от децата на местните.

Навсякъде има плюсове и минуси. Нито тук са само минуси, нито там са само плюсове.

Общи условия

Активация на акаунт