Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 891
  • 780
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Верно? Цените на имотите се определят от покупателната способност? Аз пък сигурно съм будала като си мислех, че се определят на пазарен принцип от търсене и предлагане. Пффф.
Едно време на Слънчака е имало повече търсене и затова цените са били по-високи, сега няма такова, а предлагането надвишава търсенето и цените са ниски. Сега в София търсенето е по-високо от предлагането и цените са високи, дали за в бъдеще ще продължава да е така или по някое време ще има пренасищане с имоти и съответно предлагането да надвиши търсенето и цените да паднат можем само да гадаем.
А търсенето от какво се определя? То това е въпрос за 2ри клас сигурно , не към вас.
Нали пак сме при същият доктор, казано по този или онзи начин все тая.
Няма да се събудя една сутрин и да реша че ми се купува имот, независимо от финансовото ми състояние.... пак по джоба ще е всичко.... той пазарния принцип не е звездолет...
Пазар , пазар , ако съм с малка заплата само си зяпам.... по сергиите.... ако всички зяпат .... продавачът ще е надолу с цените... ( само луксовете са изключение) Grinning

# 601
Според мен търсенето се определя не само по покупателна способност. Жилището за българинът е нещо повече от просто вещ. То е все едно да се сравнява с хляба или някоя друга жизненоважна стока. Ама си купуваш храна и хляб независимо каква ти е покупателната способност. Много точен пример. И в момента много хора реално нямат възможността да извадят пари и да си купят жилище и въпреки това го правят - КРЕДИТ. Нали и това е причината както някой по-нагоре спомена, че голям процент от сделките са именно с кредити.

# 602
То винаги е било така и по цял свят е така. Много малък процент хора могат да извадят кеш да си купят жилище. Даже на запад процента е още по-малък, в България е учудващо висок. Кредита е най-нормалното средство за купуване на жилище. В България доста хора успят без кредит поради наличието на земи, пари за пране със съмнителен произход или някакъв друг източник особен за нашите географски ширини.

# 603
Какво му е лошото да е с кредит? Днес случайно ми попадна сравнение в един текст, бях забравила - преди малко повече от 10 години миналната заплата е била 180 лв. Скоро ще се вдигне до 560 лв. Това си върви с инфлация. За хората, взели кредит преди повече от 10 години, инфлацията е изяла много от парите. Същото и за тези, които са "събирали", за да купят. Казвам събирали, а не тези, които са ги инвестирали с доходност.

# 604
И двамата сте прави. Ще дам пример, онзи ден се върнахме от почивка в UK. Обяд в кръчма/заведение от стандартите на Хепи за двама - около 70 лири, съвсем нормални храни, около 2-4 порции. Тук е толкова в лева, много често и по-евтино. Но работя в институция, каквато има и там. Ако тук заплатата е (например) до 2000 лв., там е 6-7000 лири - проверено. Няма място за сравнение.
6-7000 лири и после има 50 процента данък. Остават 3-3500, а това вече е крайно недостатъчно за да живееш добре в Лондон. Да не говорим,  че там белите хора станаха кът и е много неприятно да си заобиколен навсякъде  от мангали.

# 605
Качеството на живот в България, заради което бягат хората, не се определя само от парите. Стандартът на средна класа от ЕС е постижим и в България заради по-ниските цени и данъци. Но качеството на живот зависи не само от покупателната способност, а и от цялата свинщина, която ни заобикаля. И която сами си правим, щото сме българи, а не европейци. Та хората емигрират (респективно не купуват имоти) не само заради пари, а и заради чистота, правила, възпитание, хубави улици и пътища и т.н.

Българите наистина са склонни да харчат несъразмерно с доходите си не само за имоти, но и за вещи - коли, плазми, телефони и т.н. И това тласка пазара нагоре.

# 606
NikoT, споделям ти, че мои роднини са много доволни по следните причини - голяма част от извънкласните дейности на децата им са безплатни. Тук разпитваха от любопитство колко ще им струва да запишат сина на спорт, дъщерята на балет, образование, курсове и т.н. - сметнаха, че е много скъпо на фона на доходите. Извън това, като стандарт поддържат приблизително това, което щяха да имат и тук. Но съпругът е местен и не е са започнали от нулата. Доста приятели ходиха, поработиха и се върнаха, само някои останаха и то предимно с аргумента "за децата е по-добре".

# 607
Верно? Цените на имотите се определят от покупателната способност? Аз пък сигурно съм будала като си мислех, че се определят на пазарен принцип от търсене и предлагане. Пффф.
Едно време на Слънчака е имало повече търсене и затова цените са били по-високи, сега няма такова, а предлагането надвишава търсенето и цените са ниски. Сега в София търсенето е по-високо от предлагането и цените са високи, дали за в бъдеще ще продължава да е така или по някое време ще има пренасищане с имоти и съответно предлагането да надвиши търсенето и цените да паднат можем само да гадаем.
Верно, я. Иван, макар и АйТи, а не икономист, е напълно прав. Защото покупателната спосбност е основен елемент от търсенето - няма търсене без определена покупателна  способност и свързаната с нея affordability. Когато бяха кризите и хората се чудеха какво да ядат,  тоест, покупателната им способност беше близка до 0-лата, имотите струваха колкото е  лимита на кредитната карта на някой западняк. Естествено, има стоки с по-голяма и с по-малка еластичност за промяната на цените/доходите (тоест, колкото и да е ниска покупателната спосбност, все хляб и мляко ще купуваш), но като цяло, цените  се определят в голяма степен точно от покупателната способност, която задава търсенето - защото важното за цените е не търсенето изобщо, а платежоспособното търсене, което пък е пряко следствие точно на покупателната спосбност . Която пък е свързана с кредитирането. Изобщо, нещата са навързани и не толкова прости, но като цяло Иван е прав.
Ето малко четиво да се запознаеш:
Real estate & middle class purchasing power
http://www.realestateinsidermag.com/general/real-estate-middle-c … purchasing-power/
Mortgage rates drive buyer purchasing power
http://journal.firsttuesday.us/buyer-purchasing-power/3900/
https://www.nationalmortgagenews.com/slideshow/housing-market-pu … n-these-12-cities

Сега видях, че Yangdze е писала нещо подобно, но с други думи.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 17:03 от Анонимен

# 608
И двамата сте прави. Ще дам пример, онзи ден се върнахме от почивка в UK. Обяд в кръчма/заведение от стандартите на Хепи за двама - около 70 лири, съвсем нормални храни, около 2-4 порции. Тук е толкова в лева, много често и по-евтино. Но работя в институция, каквато има и там. Ако тук заплатата е (например) до 2000 лв., там е 6-7000 лири - проверено. Няма място за сравнение.
6-7000 лири и после има 50 процента данък. Остават 3-3500, а това вече е крайно недостатъчно за да живееш добре в Лондон. Да не говорим,  че там белите хора станаха кът и е много неприятно да си заобиколен навсякъде  от мангали.

Таратанци! Работила съм там през 2011-2013, докато бях студентка. Данъчната тежест им беше към 30%, сега е 30 и няколко. Да, много неща са им скъпи, данъците във Великобритания, обаче, не са едни от тях. https://ekipbg.com/bulgaria-niski-danuci-mit/ Много съжалявам, че източника на статията е екипбг, но който го интересува ще си потърси по достоверен. За други държави не мога да коментирам, но там съм живяла и работила съвсем легално и с данъците съм пределно наясно. В Лондон е много скъпо, но Великобритания не е само Лондон. За цветнокожите няма да коментирам, то тук няма.

# 609
Ама Амброзия, като споделяш, че там текат реки от мед и масло, стягай куфарите! Аз имам друга информация, вече я споделих тук. Имам обаче някои съмнения, че нещата от 2011 са доста по-различни там, както и тук впрочем.

# 610
Ако съм го смятала да съм ги стегнала. Не бих работила извън България, старая се да имам добър живот тук. Просто се ядосвам, че се твърди, че данъците в богатите страни са двойно на нашите. Абсолютна глупост! Не всичко е Белгия и златният Брюксел, нито пък Франция и Париж. Както виждате съм съгласна за останалото, за това, че в заведенията е същото, но в лири/евро и т.н., но за данъците не съм. Не можеш да ми твърдиш, че точно в Англия данъчната тежест е 50%, освен ако не получаваш над 150 000 лири годишно. Просто е безумие.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 17:16 от Ambrosia

# 611
Аз не бих се изказвала толкова категорично. Във Франция отиват към 60 % а в Белгия са над 50%. Та я пак кое е глупост?
https://money.bg/charts/frantsiya-e-shampion-na-es-po-razmer-na-danatsite.html

# 612
Не всичко е Белгия и златният Брюксел, нито пък Франция и Париж. Написала съм го. За там не споря, хем го подчертах и пак...

# 613
Ако съм го смятала да съм ги стегнала. Не бих работила извън България, старая се да имам добър живот тук. Просто се ядосвам, че се твърди, че данъците в богатите страни са двойно на нашите. Абсолютна глупост! Не всичко е Белгия и златният Брюксел, нито пък Франция и Париж. Както виждате съм съгласна за останалото, за това, че в заведенията е същото, но в лири/евро и т.н., но за данъците не съм. Не можеш да ми твърдиш, че точно в Англия данъчната тежест е 50%. Просто е безумие.

Сега ги погледнах в UK:

до 11850 годишно са 0%
от 18851 до 46350 - 20%
от 46351 до 150000 - 40%
над 150000 - 45%

така че не са 50% и за разлика от България имат прогресивен данък Wink

# 614
Като цяло, млитана и Иван са прави, макар че има особености. Най-висока е в Скандинавия, у нас е една от най-ниските съвсем съзнателно, за да се избегне масовия tax avoidance При тов ау нас е плоска, а навсякъде другаде, вкл. ОК, е диференцирана ставката, при това в различни комбинации:

Ето една референция:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_in_Europe
За ОК:
47% (45% income tax + 2% NI) - theoretically,
62% for earnings between £100,000 - £123,000 (40% higher rate tax + removal of tax free personal allowance + 2% NI)

Общи условия

Активация на акаунт