Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 884
  • 780
  •   1
Отговори
# 615
Понеже за богатите страни писа, та давам пример с богати страни. А това за стъкления капак на кариерата е много вярно за съжаление, социалната изолация също. Моя позната работи като болногледачка на възрастни хора в Германия и е добре платена, но това е работа, която германците не желаят да вършат, а има голяма нужда от такива кадри.

# 616
Като цяло, млитана и Иван са прави, макар че има особености. Най-висока е в Скандинавия, у нас е една от най-ниските съвсем съзнателно, за да се избегне масовия tax avoidance
Ето една референция:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_in_Europe

То махнат ли ниските и плоски данъци икономиката съвсем ще отиде и ще започним да си получаваме пак парите в пликчета, но ще има и голям износ на инвестиции. И от там и имотите...

# 617
Верно? Цените на имотите се определят от покупателната способност? Аз пък сигурно съм будала като си мислех, че се определят на пазарен принцип от търсене и предлагане. Пффф.
Едно време на Слънчака е имало повече търсене и затова цените са били по-високи, сега няма такова, а предлагането надвишава търсенето и цените са ниски. Сега в София търсенето е по-високо от предлагането и цените са високи, дали за в бъдеще ще продължава да е така или по някое време ще има пренасищане с имоти и съответно предлагането да надвиши търсенето и цените да паднат можем само да гадаем.
Верно, я. Иван, макар и АйТи, а не икономист, е напълно прав. Защото покупателната спосбност е основен елемент от търсенето - няма търсене без определена покупателна  способност и свързаната с нея affordability. Когато бяха кризите и хората се чудеха какво да ядат,  тоест, покупателната им способност беше близка до 0-лата, имотите струваха колкото е  лимита на кредитната карта на някой западняк. Естествено, има стоки с по-голяма и с по-малка еластичност за промяната на цените/доходите (тоест, колкото и да е ниска покупателната спосбност, все хляб и мляко ще купуваш), но като цяло, цените  се определят в голяма степен точно от покупателната способност, която задава търсенето - защото важното за цените е не търсенето изобщо, а платежоспособното търсене, което пък е пряко следствие точно на покупателната спосбност . Която пък е свързана с кредитирането. Изобщо, нещата са навързани и не толкова прости, но като цяло Иван е прав.
Ето малко четиво да се запознаеш:
Real estate & middle class purchasing power
http://www.realestateinsidermag.com/general/real-estate-middle-c … purchasing-power/
Mortgage rates drive buyer purchasing power
http://journal.firsttuesday.us/buyer-purchasing-power/3900/
https://www.nationalmortgagenews.com/slideshow/housing-market-pu … n-these-12-cities

Сега видях, че Yangdze е писала нещо подобно, но с други думи.

Точно така Попеа, научила си си урока. На някои стоки еластичността е доста ниска (при НИ също). Ти самата до скоро твърдеше, че дори и при криза цените си се запазват. А, ако беше видяла и следващия ми коментар щеше да видиш, че съм написал - и в момента има адски много домакинства (приблизително 50%), които реално нямат покупателната способност да закупят жилище и прибягват до кредити. И въпреки това търсенето на имоти продължава да се увеличава и цените растат. Изобщо не твърдя, че кредитите са нещо лошо. Само казвам, че покупателна способност реално много от домакинствата нямат, но пак се купуват имоти и цените си вървят нагоре.

# 618
Точно за Франция, моя близка е в Париж, работейки за същата компания, за която работеше и в София. На мнение е, че с в пъти по-малката в България заплата, би живяла по-добре, но има една разлика в абсолютна стойност на тези пари и когато пращаш на роднини в БГ, не е опция просто да се върнеш. И да данъците им са огромни, а за здравеопазване се чака много.

# 619
Скрит текст:
Верно? Цените на имотите се определят от покупателната способност? Аз пък сигурно съм будала като си мислех, че се определят на пазарен принцип от търсене и предлагане. Пффф.
Едно време на Слънчака е имало повече търсене и затова цените са били по-високи, сега няма такова, а предлагането надвишава търсенето и цените са ниски. Сега в София търсенето е по-високо от предлагането и цените са високи, дали за в бъдеще ще продължава да е така или по някое време ще има пренасищане с имоти и съответно предлагането да надвиши търсенето и цените да паднат можем само да гадаем.
Верно, я. Иван, макар и АйТи, а не икономист, е напълно прав. Защото покупателната спосбност е основен елемент от търсенето - няма търсене без определена покупателна  способност и свързаната с нея affordability. Когато бяха кризите и хората се чудеха какво да ядат,  тоест, покупателната им способност беше близка до 0-лата, имотите струваха колкото е  лимита на кредитната карта на някой западняк. Естествено, има стоки с по-голяма и с по-малка еластичност за промяната на цените/доходите (тоест, колкото и да е ниска покупателната спосбност, все хляб и мляко ще купуваш), но като цяло, цените  се определят в голяма степен точно от покупателната способност, която задава търсенето - защото важното за цените е не търсенето изобщо, а платежоспособното търсене, което пък е пряко следствие точно на покупателната спосбност . Която пък е свързана с кредитирането. Изобщо, нещата са навързани и не толкова прости, но като цяло Иван е прав.
http://www.realestateinsidermag.com/general/real-estate-middle-c … purchasing-power/
https://www.nationalmortgagenews.com/slideshow/housing-market-pu … n-these-12-cities

Точно така Попеа, научила си си урока. На някои стоки еластичността е доста ниска (при НИ също). Ти самата до скоро твърдеше, че дори и при криза цените си се запазват. А, ако беше видяла и следващия ми коментар щеше да видиш, че съм написал - и в момента има адски много домакинства (приблизително 50%), които реално нямат покупателната способност да закупят жилище и прибягват до кредити. И въпреки това търсенето на имоти продължава да се увеличава и цените растат. Изобщо не твърдя, че кредитите са нещо лошо. Само казвам, че покупателна способност реално много от домакинствата нямат, но пак се купуват имоти и цените си вървят нагоре.

Редактирам се - за теб "много" е около 50 % от домакинствата.  Това болднатото е  оксиморон - ако реално няма покупателна способност на 50 % от домакинствата, няма и да се купват имоти и да вървят цените нагоре.   Кредитът е част от покупателната способност, така че ако на 50 % от домакинствата  им дават кредит за желания имот, то тези 50 % имат реална покупателна способност и са част от платежоспособното търсене на имоти. Ако другите 50 % пък могат да вземат имот изцяло с кеш, това означава, че 100 % от БГ домакинстава всъщност имат реална покупателан способност за покупка на имоти - което няма как да е вярно, според мен, но ако е, това обяснява защо имотите нарастнаха толкова бързо.
От единия линк: Mortgage rates drive buyer purchasing power - лихвените нива определят покупателната способност на купувачите
Falling interest rates over the 30 years prior to 2013 directly increased mortgage funds available to buyers

При кризи досега спадът е бил около 20-30 % от предкризисните нива - емпирично доказано с исторически данни за две кризи - 1997 и 2008. Но всяко предкризисно ниво е в пъти по-високо от предишното.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 17:34 от Анонимен

# 620
Понеже нашето здравеопазване цъфти... Да се върнем към темата за имотните, данъците в чужбина не ги мислете. Ако има корекция в цените, както може би подсказват доста признаци, но в същото време има относително висока инфлация - дали имотите ще паднат осезаемо или просто ще се задържат на тези нива?

Или пък напротив, висока инфлация ще намали покупателната способност по-бързо, отколкото могат да растат заплатите, следователно търсенето ще падне, цените също? Като имаме предвид, че до няколко месеца може да има вдигане на лихвите.

# 621
Здравеопазването ни е достъпно, ама с тея 8% планирано увеличение за здравна застраховка, които така усилено обсъждат, все повече стигаме развитите страни по данъци. Само по заплати кътаме, че и без това бизнесът скача, вика и кряка за всяко увеличение, всяка година.

# 622
Щом влизате в такива подробности, напомням, че в Западна Европа пък живееш с мигрантите и всички неудобства, свързани с бита и нравите им без да може да се противопоставиш грам, политици и корупция има и там и даже в по-големи размери, отделно се сблъскваш с неприязънта на бюргерите към всичко де що иде от Източна Европа. И така - няма пълно щастие. И аз искам младите лекари да имат среда за израстване тук и май ще се принудим да им я създадем, щото след пет-шест годинки не зная кой ще ни лекува просто.
Хехе, тук понеже нямаме много от нашите събратя.. Grinning
Грам не може да се сравнява. При нас е в пъти по-добре. Ето ти една снимка от най-хубавата дискотека в Марбея. Преброй моля те колко бели мъже има. Въобще няма да ти е трудно. По-малко са от пръстите на едната ти ръка.

# 623
Скрит текст:
Верно, я. Иван, макар и АйТи, а не икономист, е напълно прав. Защото покупателната спосбност е основен елемент от търсенето - няма търсене без определена покупателна  способност и свързаната с нея affordability. Когато бяха кризите и хората се чудеха какво да ядат,  тоест, покупателната им способност беше близка до 0-лата, имотите струваха колкото е  лимита на кредитната карта на някой западняк. Естествено, има стоки с по-голяма и с по-малка еластичност за промяната на цените/доходите (тоест, колкото и да е ниска покупателната спосбност, все хляб и мляко ще купуваш), но като цяло, цените  се определят в голяма степен точно от покупателната способност, която задава търсенето - защото важното за цените е не търсенето изобщо, а платежоспособното търсене, което пък е пряко следствие точно на покупателната спосбност . Която пък е свързана с кредитирането. Изобщо, нещата са навързани и не толкова прости, но като цяло Иван е прав.

Редактирам се - за теб "много" е около 50 % от домакинствата.  Това болднатото е  оксиморон - ако реално няма покупателна способност на 50 % от домакинствата, няма и да се купват имоти и да вървят цените нагоре.   Кредитът е част от покупателната способност, така че ако на 50 % от домакинствата  им дават кредит за желания имот, то тези 50 % имат реална покупателна способност и са част от платежоспособното търсене на имоти. Ако другите 50 % пък могат да вземат имот изцяло с кеш, това означава, че 100 % от БГ домакинстава всъщност имат реална покупателан способност за покупка на имоти - което няма как да е вярно, според мен, но ако е, това обяснява защо имотите нарастнаха толкова бързо. .
При кризи досега спадът е бил около 20-30 % - емпирично доказано.

Ами оксиморон е или просто доказва, че теорията (че цената се определя главно от покупателната способност) просто не е вярна. Simple Smile  И тук някъде е редно да се отбележи откъде реално идват разногласията. Приемаш, че кредитоспособността е покупателна способност, но пък аз не го виждам така. Защото като теглиш кредит (при равни други условия, изключвам смяна на работата с друга с по-висока заплата) реално намаляваш покупателната си способност за други стоки и услуги за доста години напред. Тоест това само доказва, че кредитът е един вид вземане на покупна сила от бъдещето, но с цената на това в бъдеще да имаш по-ниска покупна сила (не знам дали се изразих разбираемо). Според мен жилището в психологията на човек е на първото стъпало от пирамидата на Маслоу и следователно като стока цената му е нееластична спрямо покупателната способност. Но това разбира се е мое виждане, не претендирам да съм прав на 100%.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 17:40 от Fuckforlife

# 624
Дюд, доста ти е крива логиката. От какво се определя цената тогава? Нали кредита, който можеш да си позволиш е част от покупателната ти способност?

# 625
Скрит текст:
Скрит текст:

Редактирам се - за теб "много" е около 50 % от домакинствата.  Това болднатото е  оксиморон - ако реално няма покупателна способност на 50 % от домакинствата, няма и да се купват имоти и да вървят цените нагоре.   Кредитът е част от покупателната способност, така че ако на 50 % от домакинствата  им дават кредит за желания имот, то тези 50 % имат реална покупателна способност и са част от платежоспособното търсене на имоти. Ако другите 50 % пък могат да вземат имот изцяло с кеш, това означава, че 100 % от БГ домакинстава всъщност имат реална покупателан способност за покупка на имоти - което няма как да е вярно, според мен, но ако е, това обяснява защо имотите нарастнаха толкова бързо. .
При кризи досега спадът е бил около 20-30 % - емпирично доказано.

Ами оксиморон е или просто доказва, че теорията (че цената се определя главно от покупателната способност) просто не е вярна. Simple Smile
Точно оттова се определя. Просто ти изхождаш от погрешна презумция, че покупателната способност е нещо различно, отделно от кредита, а тя не е.
Няма как да доказва това, защото, повтарям, ти изхождаш от погрешна презумция - ипотечният кредит е част от покупателната способност на купувачите.
При това, колкото по-развит е един имотен пазар, толкова по-голяма част от покупателната способност на купувачите формира кредитът. До степен в най-развитите пазари той да определя тази спосбност:
Falling interest rates over the 30 years prior to 2013 directly increased mortgage funds available to buyers
И тук някъде е редно да се отбележи откъде реално идват разногласията. Приемаш, че кредитоспособността е покупателна способност, но пък аз не го виждам така. Защото като теглиш кредит (при равни други условия, изключвам смяна на работата с друга с по-висока заплата) реално намаляваш покупателната си способност за други стоки и услуги за доста години напред. Тоест това само доказва, че кредитът е един вид вземане на покупна сила от бъдещето, но с цената на това в бъдеще да имаш по-ниска покупна сила (не знам дали се изразих разбираемо). Според мен жилището в психологията на човек е на първото стъпало от пирамидата на Маслоу и следователно като стока цената му е нееластична спрямо покупателната способност. Но това разбира се е мое виждане, не претендирам да съм прав на 100%.
Нещо ти куца логиката - виждането ти е правилно за еластичността, но именно защото е с ниска еластичност, това е последното нещо, от което ще се лишиш в рамките на една и съща покупателна способност в бъдеще - както хляба и киселото мляко. Тоест, като купиш имот, ти си снижаваш покупателната способност, ама за високо-еластични неща (пътувания и телевизори, примерно),  но без тях можеш да минеш, а без имот не можеш, защото и да не купиш, наем ще плащаш, тоест, тези пари ти ще ги даваш - дали за ипотека или за наем, но така или иначе ги вадиш от бъдещата си покупателна способност и просто в бъдеще няма д апътуваш или няма да пиеш уиски, или..., но за имот ще плащаш винаги, както и за хляб (обобщено за базисна храна). А кредитът допълнително увеличава покупателната ти способност за имот сега, за сметка на купуване на други, по-еластични стоки в бъдеще. Разбира се, има значение кредитната рамка, но улесненото кредитиране увеличава покупателната спосбност само за себе си (извън другите фактори за нея).

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 17:53 от Анонимен

# 626
Окей, приемам че сте прави.

# 627
Връщам се на подтемата за данъчната тежест на българите и на тези в чужбина. Не съм убеден дали е точно така в чужбина, макар и да има индикации, че не е, но прочетете тази статия:
https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/07/3159011_kolko_i_kakvi_ … ate_na_durjavata/
Става дума за това, че всъщност голяма част от данъчната тежест в България пада върху косвените данъци, които плащаме. Реално се получава, че и данъчната тежест при българите клони към 40%, даже и повече. Това, което ме кара да мисля, че в западна Европа не е точно така е (косвените данъци там са по-ниски), че там например има различни ДДС ставки за различните стоки за разлика от тук. Т.е. ако там ДДС върху храни и лекарства е 9%, а тук 20% реално излиза, че ние плащаме все пак по-скъп косвен данък.

# 628
У нас ДДС-то стимулира спестяването и инвестициите, а не харченето. Затова от ДДС страдат повече хората с по-ниски доходи, защото те харчат всичко и това всичко им се облага. А тези с по-високи доходи харчат половината например и така им се облага само тя с ДДС.

# 629
И стимулира да се правят фирми за закупуване на автомобили, имоти, и за правене на всякакви разходи. Реално ако работиш през фирмата си, плащаш много по-малко данъци (често никакви).

Общи условия

Активация на акаунт