Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 899
  • 780
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Изплащането на кредит не му ограничава покупателната способност, защото иначе човекът щеше да плаща наем, та все тая... ако не плаща наем ще трябва да иде в провинцията да живее с родителите си и да взема 1/3 от заплатата си в София, и пак все тая... по джоба му се определя какво и що може и до къде..

# 631
Аз не мога да разбера, защо автоматично смятате,че човек има само по едно жилище, и автоматично ако не купи, значи ще е под наем?
Вчера споменах статистиките за наеми, ами да живееш под наем в Лозенец излиза много по-изгодно в дългосрочен план, отколкото да купиш там. И,не,не е същото дали ще плащаш заем или наем, защото собственото жилище изисква много по-голяма първоначална инвестиция,има невъзвръщаеми разходи като данък придобиване и нотариус, както и годишен данък. Има разлика дали ще дадеш поне 20 000 евро предварително, или само 500.
Има разлика дали ще вземеш 100% кредит с брутална вноска, няма как да ти излезе на цената на наема.

# 632
И двамата сте прави. Ще дам пример, онзи ден се върнахме от почивка в UK. Обяд в кръчма/заведение от стандартите на Хепи за двама - около 70 лири, съвсем нормални храни, около 2-4 порции. Тук е толкова в лева, много често и по-евтино. Но работя в институция, каквато има и там. Ако тук заплатата е (например) до 2000 лв., там е 6-7000 лири - проверено. Няма място за сравнение.
Не знам колко си проверил/а там, но при заплата 6-7000 паунда, годишната е 72000-84000, което е далеч от действителността. За заведенията е същото. Последната наи сметка, р-т на летището, да но Гордън Рамзи - 3-та си хапнахме порядъчно ( повече от 1 на човек) - сметка 120 паунда

# 633
Последните страници излезе че да живееш в България е най-добре. Между другото скоро гледах статистика точно за покупателна способност. Средна за ЕС 100, за София 102, за Варна 48, като имаше наши градове с 28. Ако я намеря ще споделя.
https://www.economic.bg/bg/news/8/standartat-na-zhivot-v-sofiya- … evropejskiya.html
Поправям се има градове и с 23 индекс. Хайде сега да проверим в тях колко е цената на кв/м - 350 евро средно.
Аз не разбирам защо веднага се цитират заплати от 2000 лв. Средната за страната е в сайта на НСИ. Силната централизация мисля не е добре, но не зная може и да греша.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 20:47 от Stamatko

# 634
1500 е детегледачка, 2000 секретарка, как да не дойдат всички в София (в ливадите и вадите).

# 635
  • София
Като човек доста пътувал бих казала че в България не е най- добре, разбира се, пак зависи с къде сравняваме, но пък не е толкоз зле, ако имаш добри доходи..., че е за предпочитане пред други, вкл . европейски дестинации. Генерално други неща правят живота ни по -зле (здравеопазване, социална сфера, корупция, кофти правосъдие, манталитет дори), но не, че няма как да живее човек добре в България, или в частност, да няма имот. Аз пък това в други държави дето се раждат под наем и умират под наем , пък не го разбирам, а има и такива... че и богати нации, нормално е за там...

# 636
Като човек доста пътувал бих казала че в България не е най- добре, разбира се, пак зависи с къде сравняваме, но пък не е толкоз зле, ако имаш добри доходи..., че е за предпочитане пред други, вкл . европейски дестинации. Генерално други неща правят живота ни по -зле (здравеопазване, социална сфера, корупция, кофти правосъдие, манталитет дори), но не, че няма как да живее човек добре в България, или в частност, да няма имот. Аз пък това в други държави дето се раждат под наем и умират под наем , пък не го разбирам, а има и такива... че и богати нации, нормално е за там...

Е явно щото сме добре, затова и с всяка година намаляваме...

# 637
Осигуряват по-добър стандарт ли? Не мога да спра да се смея. Пич, стига говорил смешни работи. Цените в чужбина може да са по-скъпи, но аз вече се повтарям като казвам, че за такава работа се плаща в пъти повече, иначе няма никаква логика чуждите фирми да аутсорсват в държави като нашата и на Филипинските острови например. В чужбина поне има работеща държава и социална система (инвалиди, пенсия, здравни заведения, учебна система и др.), за разлика от тук. Най-малкото само заради това нямаш право да казваш, че тея пари осигурявали по-добър стандарт на живот в България!

Няма никанви значение, че в чужбина се плаща повече. Важното е какво може да си купиш в тази държава с тези пари. В България 2000лв са повече от 2000 паунда. Или колко мислиш ще се плаща за тази работа там? Ходила ли си на някое обикновенно ресторантче в Англия, щото аз съм ходил?
Качеството на храната в "паунди" е на светлинни години от това с "левове" ако едно кюфте в София е 1.50 не се ли питате дали има месо в него?

# 638
Мисля, че се изпуска един важен момент при сравненията между БГ и други европейски държави. Не са определящи само заплатите и това какво може да се купи с тях и дали е по-добре да даваш парите за кредит вместо за рента. Имам поглед над Австрия. Тук има доста варианти на наемане на жилище (субсидирани наеми за бедни; пожизнени наеми на наистина смешни цени; наем с перспектива да се закупи жилището, като се внесе някаква по-голяма сума като начало и мн. други). Така всеки си преценява как хем да не плаща много пари за наем, хем да има добро жилище. Местните не се юркат да купуват апартаменти, това го правят до голяма степен "пришълците". В БГ няма много алтернативи и затова българина предпочита да даде парите си за кредит вместо за наем. Има логика. Въпросът е - как ти се подобрява стандарта като живееш на изплащане на кредит вместо под наем. Ами, никак; поне не твоя.....но пък децата ви ще имат свое жилище - това е логиката на българина. По света не е точно така, защото никой родител не иска дацата му да са крепостни. Днес са в Европа - утре в Америка, Австралия и т.н. Собсвеността е котва и отговорност, пари. В Австрия един апартамент има "месечни разходи по подръжката му " нещо като парите събирани от етажните собственици.....само, че не са 2-10 лева ами са 100-200 Евро и са задължителни и няма мърдане да не ги платиш ако си собственик.
Просто не върви да сравняваме Европа с БГ, защото различията са в приципната организация на нещата, не само в това какво мога да си купя със заплатата.
Не мисля, че цените растат в София, напротив виждам много апартаменти с намалени цени. Не е само въпрос до това можеш ли да купиш апартамент в София, а въпросът е "Искаш ли да живееш в София и БГ". Ако е за лични нужди - ОК с или без кредит по-добре е твое отколкото под наем (за БГ говоря). Ако искаш да инвестираш - хм, след като българина не иска да живее под наем, кой ще ви наема апартаментите???Туристите?студентите?
Значи ако има пазар за продажбите на апартаменти - наемите ще паднат; ако не се купуват апартаменти - наемите ще растат. Не може хем да купуват хем да наемат.....

# 639
Мисля, че се изпуска един важен момент при сравненията между БГ и други европейски държави. Не са определящи само заплатите и това какво може да се купи с тях и дали е по-добре да даваш парите за кредит вместо за рента. Имам поглед над Австрия. Тук има доста варианти на наемане на жилище (субсидирани наеми за бедни; пожизнени наеми на наистина смешни цени; наем с перспектива да се закупи жилището, като се внесе някаква по-голяма сума като начало и мн. други). Така всеки си преценява как хем да не плаща много пари за наем, хем да има добро жилище. Местните не се юркат да купуват апартаменти, това го правят до голяма степен "пришълците". В БГ няма много алтернативи и затова българина предпочита да даде парите си за кредит вместо за наем. Има логика. Въпросът е - как ти се подобрява стандарта като живееш на изплащане на кредит вместо под наем. Ами, никак; поне не твоя.....но пък децата ви ще имат свое жилище - това е логиката на българина. По света не е точно така, защото никой родител не иска дацата му да са крепостни. Днес са в Европа - утре в Америка, Австралия и т.н. Собсвеността е котва и отговорност, пари. В Австрия един апартамент има "месечни разходи по подръжката му " нещо като парите събирани от етажните собственици.....само, че не са 2-10 лева ами са 100-200 Евро и са задължителни и няма мърдане да не ги платиш ако си собственик.
Просто не върви да сравняваме Европа с БГ, защото различията са в приципната организация на нещата, не само в това какво мога да си купя със заплатата.
Не мисля, че цените растат в София, напротив виждам много апартаменти с намалени цени. Не е само въпрос до това можеш ли да купиш апартамент в София, а въпросът е "Искаш ли да живееш в София и БГ". Ако е за лични нужди - ОК с или без кредит по-добре е твое отколкото под наем (за БГ говоря). Ако искаш да инвестираш - хм, след като българина не иска да живее под наем, кой ще ви наема апартаментите???Туристите?студентите?
Значи ако има пазар за продажбите на апартаменти - наемите ще паднат; ако не се купуват апартаменти - наемите ще растат. Не може хем да купуват хем да наемат.....
С тези бесни темпове на мангализация на Европа все повече българи ще се замислят дали да заминат в чужбина или да търсят реализация в България. В Щатите също с бързи темпове намаляват белите. В Детройт например вече са ПО-МАЛКО ОТ ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА. Така че определено не съм съгласен, че като си купиш апартамент ставаш крепостен. Още повече, че в България за разлика от чужбина месечните разходи за апартамент, в който не се живее са нищожни и винаги можеш да го заключиш и да заминеш за някоя и друга година да работиш където си искаш и след време като се върнеш да си харчиш парите или европейската пенсия в България.

# 640
Осигуряват по-добър стандарт ли? Не мога да спра да се смея. Пич, стига говорил смешни работи. Цените в чужбина може да са по-скъпи, но аз вече се повтарям като казвам, че за такава работа се плаща в пъти повече, иначе няма никаква логика чуждите фирми да аутсорсват в държави като нашата и на Филипинските острови например. В чужбина поне има работеща държава и социална система (инвалиди, пенсия, здравни заведения, учебна система и др.), за разлика от тук. Най-малкото само заради това нямаш право да казваш, че тея пари осигурявали по-добър стандарт на живот в България!

Няма никанви значение, че в чужбина се плаща повече. Важното е какво може да си купиш в тази държава с тези пари. В България 2000лв са повече от 2000 паунда. Или колко мислиш ще се плаща за тази работа там? Ходила ли си на някое обикновенно ресторантче в Англия, щото аз съм ходил?
Качеството на храната в "паунди" е на светлинни години от това с "левове" ако едно кюфте в София е 1.50 не се ли питате дали има месо в него?
Това не е съвсем вярно. Примерно 450 грамов много вкусен “датски” котлет в приятно заведение в София струва 14-15 лева порцията, а същата порция със същото качество на месото в Париж или Лондон ще струва почти тройно. При кафетата и напитките в хубавите заведения е още по-фрапираща разликата.

Последна редакция: чт, 01 ное 2018, 03:54 от Анонимен

# 641
Бих добавила - не искат да са под наем, но не могат да си купят: Значи остават под наем по нежелание

# 642

В Англия храната от супермаркетите е отвратителна. Най-долен сто процента изкуствен боклук е всичко на цените около нашите в паунди. А хубавата храна е доста по-скъпа и не се намира на всякъде. От мнението ти оставам с впечатление, че или не си били в Англия или си нямала идея какво ядеш.

# 643
Можете да работите в Агенцията за българите в чужбина, да върнете някой и друг емигрирал Grinning Иван да им разясни на простите емигранти, че ядат боклуци и че с тия паундове, дето получават са много бедни Grinning

# 644
И двамата сте прави. Ще дам пример, онзи ден се върнахме от почивка в UK. Обяд в кръчма/заведение от стандартите на Хепи за двама - около 70 лири, съвсем нормални храни, около 2-4 порции. Тук е толкова в лева, много често и по-евтино. Но работя в институция, каквато има и там. Ако тук заплатата е (например) до 2000 лв., там е 6-7000 лири - проверено. Няма място за сравнение.
Не знам колко си проверил/а там, но при заплата 6-7000 паунда, годишната е 72000-84000, което е далеч от действителността. За заведенията е същото. Последната наи сметка, р-т на летището, да но Гордън Рамзи - 3-та си хапнахме порядъчно ( повече от 1 на човек) - сметка 120 паунда

Това е наистина последният ми коментар по темата, тъй като не е в светлината на имотите, според мен.
В пост след този съм дала сравнителни разсяснения за какви заплати става дума. Говоря за уважавана институция, не фирмичка, в която много мои бивши колеги вече отидоха. Мога да изпратя обява за работа, но на лично, честно казано не ми се пише тук за това. Разликата в заплатите е 5 пъти, говоря за експертно ниво, дори не старши експерт. Общо взето най-ниското. Имам предвид това, че много професии тук не са оценени, а ние с въпросната институция, от която съм получавала оферта, работим в тясно сътрудничество и съм наясно с работата им, в т.ч. ежемесечни командировки. Затова съм убедена и заставам зад думите си. Аз не съм наясно с какво заплащане е останалата част от населението, знам за сферата, в която се развивам, както и съм запозната с данъците им, защото сме проучвали всичко. В крайна сметка сме избрали да останем тук, в т.ч. да си купим жилище и нямаме намерение да излизаме навън.
За заведенията имах предвид тип Хепи, което също съм споменала в другия пост под този, например Хард рок кафе. Те дори може да имат меню в интернет, не съм проверявала, но може да се види. За порция мак енд чийз, бургер с картофки, две бири и комбинирано плато с напр. крилца, луч. кръгчета и т.н. сме платили 70 паунда сметка. Останалите, които сме посещавали са в този ценови диапазон (изключвайки Макдоналдс, естествено), аз лично по-евтини не съм видяла, тъй като знаете, менютата им ги има навсякъде пред заведенията.
По темата - избрали сме да останем тук, защото сме млади и търсени все още, владеем свободно по два езика и смея да твърдя, че сме добри в професиите си. За мен животът тук е приемлив, т.е. позволяваме си хубави почивки, частна ясла и т.н., но се съгласете, че МРЗ е 510 лв. Затова хора, работещи на минимална тук отиват да берат ягоди на минимална там.

Общи условия

Активация на акаунт