Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 884
  • 780
  •   1
Отговори
# 645
Имам въпрос.
Познат продава гарсониера в "Надежда 1" - стандартна, панелна (стая, кухня, коридор, сан. възел и тераса), до метрото и спирките на градския транспорт. Сменена дограма, вътрешен ремонт.
Колко е реалната цена на имота, някой има ли представа на каква цена са сделките?

# 646
Имам въпрос.
Познат продава гарсониера в "Надежда 1" - стандартна, панелна (стая, кухня, коридор, сан. възел и тераса), до метрото и спирките на градския транспорт. Сменена дограма, вътрешен ремонт.
Колко е реалната цена на имота, някой има ли представа на каква цена са сделките?

Интам вече нещата са над 800евро на квадрат.

# 647
Аз не мога да разбера, защо автоматично смятате,че човек има само по едно жилище, и автоматично ако не купи, значи ще е под наем?
Вчера споменах статистиките за наеми, ами да живееш под наем в Лозенец излиза много по-изгодно в дългосрочен план, отколкото да купиш там. И,не,не е същото дали ще плащаш заем или наем, защото собственото жилище изисква много по-голяма първоначална инвестиция,има невъзвръщаеми разходи като данък придобиване и нотариус, както и годишен данък. Има разлика дали ще дадеш поне 20 000 евро предварително, или само 500.
Има разлика дали ще вземеш 100% кредит с брутална вноска, няма как да ти излезе на цената на наема.
Кредитът и съответно възможността да купиш (покупателната способност) нямат общо като такива с целта на покупката - ако е за живеене, замества наема (вече го обсъдихме), ако е за инвестиция, се прави с цел доход и е въпрос на конкретна сметка - правят се парични потоци и се смятат показатели. Тоест, вторият случай е еквивалент на кредит за бизнес. Няма да навлизам в темата изгодно ли е, това всеки да си го смята за себе си, както може - и това важи за всеки бизнес, впрочем, и никой не е застрахован от загуба. Факт е, че имоти за инвестиция се купуват в София и големите градове.  Има и междинни случаи - за децата, а междувременно за доход, и разни комбинации, но принципно цените се движат от покупателната способност - което беше поантата на разговора. Наем или заем е едно и също от гледна точка на еластичността, защото ако е за живеене, така или иначе плащаш наем, а ако е за инвестиция - така или иначе някой на теб ти плаща (в смисъл на много ниска еластичност на този елемент от кошницата)  - което беше темата и fuck я разбра.

Иначе разбира се, че има разлики, но те са въпрос на отделен анализ. Като финансови измерения е въпрос на конкретна сметка и всеки си я прави, като психологически измерения има особености - за наема - мобилност и по-малко отговорности, но чувство за несигурност, неудобства от чужд дизайн, неудобства от често местене, и т.н. Зависи от конкретния човек и с какво може и с какво не може да прави копромис, какво иска от живота, как живее, какво работи и т.н, и т.н. При покупка тези (и вероятно, други, които пропускам в момента) неудобства ги няма, за което си  плащаш цената.
За Лозенец - ти гледаш само наем срещу ипотечна вноска, но забравяш да отчетеш капиталовата печалба, която в исторически план е над 500 % (пет пъти) върху цената от 1994-та в твърда валута - отгоре на получения или спестения наем (зависи) за тези години . Което, разбира се, не гарантира подобна печалба и за в бъдеще, но прогнозата за капиталовата печалба е основен елемент от анализа на паричните потоци и възвращаемостта, който ти забравяш да вземеш предвид. Иначе всеки си прави сметката за конкретния случай - кой с инструменти за оценка, кой на око, кой по думите на съседката - който както може Simple Smile
Като цяло - покупката на имот има рационална и емоционална страни, и във всеки конкретен случай е следствие от най-разнообразни комбинации от фактори от тези две страни. Пълен анализ на всички тях ще заеме поне 100-ина страници и ще трябва да участват статистици, демографи, финасисти и психолози, а ще трябват и надеждни статистически данни. С което приключвам по темата, защото е безкрайна Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 ное 2018, 10:11 от Анонимен

# 648
Имам въпрос.

40-42 хил. евро.

# 649
Сега ги погледнах и ми стана лошо. Ми те си вървят по 1000Е / кв.м. Около, 40-42 хил. евро са, да.

# 650
Имам въпрос.
Около 50000 евро от раз!

# 651
Предлага ми я за 36 х. евро, не му се занимава с брокери, обяви и размотаване.
Ще отида да я видя, дано ни хареса. Струва ми се малко далече, синът ми работи до "Г. М. Димитров".

# 652
Ще отида да я видя, дано ни хареса. Струва ми се малко далече, синът ми работи до "Г. М. Димитров".
Доста под пазарната цена. на мен веднага би ми светнала червената лампа.  Това, че не му се занимава е малко подозрително......да не изгърмите?!

# 653
  • София
Колко точно ви е "познат" продавачът? И за какво ви прави тази "услуга"?
Ако не му се занимава с брокери и т.н., може да смъкне едни 3-5 % от пазарната цена, ама 10-15 %  и повече веднага е съмнително.....
Да не е под наем там?

# 654
И не стана ясно колко квадрата е тази гарсониера, може просто да е малка.

# 655
  • София
ами пише жената:
стандартна, панелна (стая, кухня, коридор, сан. възел и тераса), до метрото и спирките на градския транспорт. Сменена дограма, вътрешен ремонт.

едва ли е 36 хил евро ако е до метрото, знам ли и аз, в Надежда съм ходила за последните 10 години един път Confused

# 656
  • София
А да не е на 1ви или последен етаж, да не е в лошо състояние блока? Има още фактори... Да е преградена от по-голям апартамент?

# 657
Не. Има много имоти и му тежи да се занимава. Гарсониерата е наследствена и той е единствен собственик. Човекът го познавам от 30 години, няма какво да ме притеснява относно собственост и права.
Не съм ходила на място, но доколкото знам гарсониерата е южна, среден етаж, в блока има парно и относно етажната собственост всичко е ОК.
Не живее в Сф и му е далеко. Сега е дадена под наем за около 250 лв, той е доволен защото наемателите не му създават проблеми, по НА е около 42 м2 + мазе. Нотариалният акт е сигурно от старите, в които терасите не влизат в площта или ако влизат са с коеф. 0.3, мазетата също не влизат в площта.

# 658
В Надежда са над 45х гарсониерите панел. Дори да е в лош вид. За мен е съмнително. Това трябва да е в началото на Надежда , след пазара според мен. Там са сравнително нови панелките, но много неподдържани входовете (не всички, но попаднах в един такъв на гости).
Ходете го вижте, искайте нотариален акт да погледнете, за наследници не забравяйте също да питате. При всички случай, ако минете към сделка и решите си вземете адвокат и му платете. Тази сума е малка , подсигурете се. Понякога човек си набелязва неща дето да пита и гледа, ама после се обърква и омотва и изобщо... не бързайте според мен. Заявете желание, ако ви харесва, но се подсигурете. Това е поне 10х под пазарната цена според мен, при това в лошо състояние на жилище и  вход.
ПП. Писали сте преди мен и не съм видяла . Щом го познавате е добре, но ...мен нещо ме съмнява. Наема му нисък , сега на ниска цена продава. Това е изгодно много, но... вие си вземете адвокат все пак или не знам, някой да ви проучи нещата .

# 659
ами пише жената:
стандартна, панелна (стая, кухня, коридор, сан. възел и тераса), до метрото и спирките на градския транспорт. Сменена дограма, вътрешен ремонт.

едва ли е 36 хил евро ако е до метрото, знам ли и аз, в Надежда съм ходила за последните 10 години един път Confused

Добре, ама в това описание няма квадрати. Аз съм виждал гарсониери и по 30кв и по 50кв.

Общи условия

Активация на акаунт