Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 441
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аха, освен да пробвам и аз вечер да го взимам. ама си чакам резултатите и напасване на дозата.

ако утре реша да го взема вечерта, проблем ли ще е , че са минали 72ч. от предходната доза? newsm78

# 106
Ооо, това за пиенето вечер звучи просто чудесно!!! Аз го пия нощем преди лягане, защото сутрин съм като ламя за кафето.

# 107
Ами, някои го пият вечер, но 2-3 часа след храна. Сигурно зависи колко добро е храносмилането.

А мисля, че няма да има проблеми да са минали 72 часа, защото говорим за тироксин - той (това го четох пак при Бланчард) имал полуживот 5 дни в организма, т.е. пропускането на 1-2 дози не е фатално. А и знаем, че тироксинът трябва да се понатрупа, за да се види дали дозата е подходяща, т.е. нивото на ФТ4 надали варира драстично от ден за ден, за разлика от нивото на ФТ3.

# 108
Именно че не варира толкова, ама защо пусто казват, че след изпиване на хормона да не се изследва болният, че резултатът ще е различен (не става въпрос за ТСХ, а за Т4). Чак пък толкова различен, да покаже голяма разлика... не мисля. То ако ни играят така хормоните...
Пропусната доза не е проблем.

# 109
Мери, като се вземе дозата, ФТ4 скача рязко през следващите няколко часа. Но това, че няма да пиеш хормона днес, не означава, че утре ФТ4 ще бъде драстично нисък - това искам да кажа. Той се променя по-трудно от ФТ3.

# 110
Чудя се колко ще да е това рязкото в цифри! Примерно при норма 9-22, ако Т4 е бил да кажем преди дозата 9 (като пример някой с по-тежка хипофункция), след дозата 9,5-10 ли да е, или 12-13? Ей това се чудя. Защото от едното до другото има голяма разлика, а има доктори, които умишлено искат изследване след дозата и явно искат да видят помръдва ли изобщо при изпиване на хапчето. Само предполагам. Но това "играене на хормоните", ако наистина е рязко), някак не мога да си обясня, да си в хипо, удряш дозата и минаваш в норма и след няколко часа си леко пак "потънал". Все си мисля, че плавно се случват нещата и с натрупване, а хапчетата само поддържат, без чак такъв рязък пик на действие. По-скоро отклоненията да са леки. Не знам, така мисля.

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 15:14 от Merelenda

# 111
Мисля, че ако преди дозата е бил 9, след дозата може да стане 15-16 дори и да излезе висок. Или поне да излезе близо до горната граница. Но това е за няколко часа след това.

# 112
Ако знам, че с моите лекарства ставам за опитно зайче, предвид че не са хормон, ще взема да го тествам тоя пик и спад. Smile Да, то си пише, че са най-активни в първите час и половина - два, и все пак ми се вижда голяма разликата.

# 113
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
сега тази последната лекарка, при която бях и от която в последствия не съм доволна, ми каза, че мога да дам кръв и след като съм си взела хормона, това не влияело  newsm78
а й казах, че ЛЛ иска така и спазвам това правило, за да мога да сравнявам изследванията.

казах й, че също съотношението между Т3 и Т4 ми се влошава с всяко изследване и тя каза, че калкулаторите в нета за смятане на това съотношение били пълна глупост, защото тялото по цял ден транспормирало едното в другото и нямат константни стойности.
такива ми ги наговори  Whistling

# 114
Т3 и ТСХ наистина имат циркаден ритъм. Т4 май не, не съм сигурна. Или май имаше такова нещо (Бланчард говори за това), че вечер ТСХ се повишава, защото организмът има нужда от повече Т4. Затова би трябвало вечер и Т4 да се повишава. И пак затова е удачно Т4 да се приема вечер, защото приемът имитира естествената секреция. Но ако при едни и същи условия съотношението се влошава, това не е заради някаква необяснима вариация, а точно си е влошаване.

# 115
Здравейте, душенето във врата на какво беше симптом?
Спрях селена и от няколко дни усещам това душене.

# 116
Аз съм същата днес. По-точно започна от снощи.
Не знам, свързвам го с промяна на времето. Поне при мен в такива моменти се изявява и ме държи по няколко дни.
Само че днес, освен в шията, е и в тила. Като от кръвно. Нервно ми е без причина.

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 06:55 от Merelenda

# 117
Аз също съм така. + дискомфорт в тила като от кръвно, временни замайвания и гадене, вътрешна болка, отиваща ту към едното, ту към другото ухо. Вече започвам да се мисля, че тялото предварително усеща бъдеща рязка смяна на времето и всичко идва оттам. Astonished Blush

# 118
При мен душенето означаваше много ниско ТСХ, но при всеки е индивидуално.При мен беше съпроводено със сърцебиене.

# 119
Съвсем скоро  пусках хормони, в хипо съм. Според изследванията последните 3 години, все така съм, но да, при всеки е различно. И аз съм със сърцебиене, ускорен пулс.
Но при хипер, хипо и нормални хормони,  май еднакво ме души и е на моменти, най-често при смяна на времето и докато се адаптирам.
Но пък всеки организъм е различен и реагира различно. При някои хора дадени симптоми са индикатор накъде върви жлезата.
В такива моменти, когато не съм сигурна... ползвам и температурния метод, а той не ме е подвеждал никога за тия 7 -8 години. Да, не ти показва стойностите на хормоните, но все пак ориентира.
И сигурно не при всеки показва, но при мен - да.

Общи условия

Активация на акаунт