Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 407
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
След месец приемане на ЕУТИРОКС , ТСХ влезна в норма и ендокринолога ми каза да продължа да го пия по същата схема 25/50. След 6м , изследване. Това е.

# 61
Голям бъркоч стана. А на мен не ми показа, че другите са писали. Ама реално едно и също е.

# 62
Dove, да не те подведа, но мисля че стойността е една и съща и в двете мерни единици.
1000mL в1L и 1000μU в 1mU - една и съща стойност на ТСХ.

Да, благодаря. Референтната област е друга, за това не мога да се ориентирам. Simple Smile

# 63
След месец приемане на ЕУТИРОКС , ТСХ влезна в норма и ендокринолога ми каза да продължа да го пия по същата схема 25/50. След 6м , изследване. Това е.

Лошо... Щом резултатите ти сега са такива, трябва да вдигнеш дозата на хормона. И TSH е твърде високо, и FT4 - твърде ниско. Confused Доста сериозна хипофункция.

# 64
И това влошаване, доколкото разбирам от предходните мнения na Dove в темата се е случило за има няма 5 месеца на доза 25/50. Преди 5 месеца на тази доза са били:
Ft4 9.7 (7.7/15.5)
Tsh 2.0 (0.35/5.1)
Anti tpo 563.9 (0/9)
Atg tat 1.9 (0/4)
Месец преди тези резултати ТСХ е бил малко над 6.
И изведнъж от 2 на 12 за 5 месеца.

# 65
Sad не звучи добре.. май ще трябва да потърся и друг ендокринолог.. благодаря ви все пак

# 66
Какво мислите за противогрипните ваксини? Слагате ли си?

# 67
Здравейте момичета да помоля за малко помощ. Напоследък качих много килограми и си пуснах изследвания. Имам ли нужда от лекар при тези показатели:
TSH 3.45      mcIU/ml   0.27 - 4.20
FT4   14.73   pmol/l   10 - 25
FT3   4.27   pmol/l   2.8 - 7.1

# 68
Може би - да. TSH е височко, а FT4 - относително ниско, при тези референтни граници.

Мисля, че е хубаво да пуснеш и антителата - TAT и MAT, за по-пълна картина. А също така да направиш ехография на жлезата.

Щом се оплакваш от напълняване, не е зле да изследваш и Инсулин + Кръвна захар на гладно. Peace

# 69
 Здравейте, момичета! За първи път пиша тук. Нямам Хашимото, гледана съм на ехограф при двама ендокринолози. Явно при мен е само хипотиреоидизъм, който според тях е следствие от лъчетерапия (преди 5г имах лимфом Хочкин). Края на юли след силна умора, отпадналост и замаяност пуснахме пълна кръвна картина + хормони на щит.жлеза. Всичко е в норма, освен хормоните:
TSH 7.43   реф. 0,35-5
fT4  16       реф. 7,8-15
fT3  4.96    реф. 3,5-6,5
MAT 16.6   реф. до 34
TAT  13.6   реф. до 115
 Изписа ми Еутирокс - 3 дни по 50 и 4 дни по 25. След две седмици умората изчезна и имах доста повече енергия.  45 дни по-късно резултатите ми са:
TSH 4,90   реф. 0,35-5
fT4  16       реф. 7,8-15
fT3  4.36    реф. 3,5-6,5
MAT 16      реф. до 34
TAT  19      реф. до 115

Ендокриноложката ми каза да увелича хормона на 5 дни по 50 и 2 дни по 25 микрограма, но последните 2-3 седмици получавам сърцебиене, треперене...много е неприятно.
 За замаяноста ходих на невролог, оказа се шип във врата, пия Вестибо от 10 дни и вече има известно подобрение.
 Стана много дълго, но въпроса ми е: според вас мога ли да продължа да си пия Еутирокса по старата схема, защото така сърцебиенето ме смазва? Благодаря ви Simple Smile

# 70
Би трябвало след известно време да  привикнеш към по високата доза

# 71
На мен ми е любопитно защо ФТ4 стои толкова висок. Ендокринолозите си гледат само ТСХ, то е ясно, но това не е типична картина и не знам дали решението е повишаване на дозата. Сърцебиене и треперене са симптоми на хиперфункция, а в случая може да е висока доза. Също може да са от норадреналин заради хипофункция - и ТСХ, и ФТ3 по принцип говорят за това. Но при всички положения става нещо необичайно и може би трябва да се търси проблем другаде на първо време.

# 72
Не знам вече какво да си изследвам, докторите са на мнение, че не е от старото ми заболяване, там нещата следим редовно. fT4 ми обясни докторката, че остава високо заради хормона, който приемам. Друго нещо, което започна от известно време е, че след хранене, особено ако хапна малко повече, започва гадене, понякога чак ми прилошава, не знам това може ли да е от щит.жлеза. Ходих на гастроентеролог - нищо ми нямало. Започнах на своя глава да не ям нищо с глутен и почти без захар -  е нещата се подобриха. Вече не знам....ще се радвам на всякакви насоки от ваша страна .Ендокриноложката ми каза чак декември да проверим TSH само...

# 73
Елиминационната диета е най-добрият начин да се провери за непоносимости, така че браво, че без глутен нещата са по-добре. Но ФТ4 е бил висок и преди хормона, а след това остава непроменен. Затова се чудя дали това не може наистина да е свързано по някакъв начин с лъчетерапията.

# 74
Никаква идея нямам, тотално се омотах от толкова много четене...докторите се оказва, че си лекуват по някакви стандартни схеми, независимо дали има някакви специфики свързани с конкретния пациент Sad

Общи условия

Активация на акаунт