Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 417
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
  • в огледалото на живота
Какво мислите за противогрипните ваксини? Слагате ли си?
Лично аз се въздържам...
Достатъчно прием на лекарства имам,та и да се обременявам допълнително с ваксина,но ти си знаеш тялото най-добре!

# 76
  • Варна
Момичета, здравейте ...
От две седмици съм на ВМ НВХ и по-висока двиг.активност . В началото имах неустойчив пулс, намалих тренировките, оставих само вървенето в бърз ход, засичах пулс преди/веднага след тренировка и на 4тата минута след приключване. Стабилизираха се нещата, но се появи болка в шията.

Нямам възли, или поне на последната ехография през май месец структурата на ЩЖ си беше типична за хашимото без възли . ТСХ  3.7 на 05окт , вдигнах дозата от 50 на 56.2мг, рано е още за контрола
Незнам как да тълкувам болката/стягането около гръкляна, и малко странично към лимфите. Въглехидратите ми са не повече от 60-65гр, боря ИР без лекарства.

Минавал ли е някой през режима с такъв симптом, временно ли е, или говори , че не съм намерила оптимален вариант.

Нямам онова задушаване, което често се описва, нито болки при преглъщане, наудобството е някак разлято по цялата шия. Не боли и по онзи начин, когато правим коремни преси или упражнения и напрягаме мускулите на врата ...

# 77
Г-це Д., не знам дали четеш в групата във ФБ (Сладурките), но там наскоро една жена беше с подобно оплакване и после писа, че след като увеличила въглехидратите, изчезнало. Ако 50-65 грама ги броиш с фибрите и ако идват само от зеленчуци, това де факто са почти нула грама използваеми въглехидрати, т.е. на практика кетогенно хранене. (За зеленчуците важи това, че не само имат прекалено малко чисти въглехидрати, но и фибрите в тях затрудняват смилането, така че енергията, която организмът харчи, т.е. глюкозата, която използва за смилането им, на практика надвишава глюкозата, която те внасят. Затова ги наричат храни с отрицателни въглехидрати.) За повечето хора този вариант не е оптимален.

# 78
  • Варна
Cioccolata, не , не пиша в тази група. Може ли да ми пуснеш линк ?Simple Smile
Тези въглехидрати -60-70гр са общо с фибри и захари. А въглехидратите ми са от -домат, краставица, зелена/червена пиперка, ядки, морков, сурова тиквичка, червено цвекло,млечни.
Фибрите според Фитдей са между 1/3 и 1/4 от тези 60-70гр на ден.
Ще пробвам да ги увелича и аз, но тия зеленчуци не дават много въглехидрат, трябва с килограми да ги ям , а тези , които са по-въглехидратни са изключени при ИР ...

# 79
Здравейте,

Вече 6 години съм с тревожност и паник атаки и се опитвам да се боря с проблема си със всички средства. През тези години напълнях много, страдах от косопад , който в момента вече е умерен .Опитвам да си докажа , че проблемът ми е "химичен". Започнах с изследвания : пълна кръвна картина, желязо, захар, бъбреци, б12, освен това пия билки. Определено чувствам подобрение, но ми обърнаха внимание че може да е Хашимото. Личната лекарка 2 пъти ми пуска изследвания, но само тези които са поети от ЗК. За нея щом са в граници, няма проблем. Пуснах си пълен пакет вече за трети път,въпросът ми е : може ли в случая да се говори за хипофункция? Почти на 40 съм. Благодаря на отзовалите се .

Щитовидна жлеза - разширен      Профил   *   *
FT3      3.93   pmol/L                               3.10 - 6.80
FT4      12.63   pmol/                      12.00 - 22.00
TSH      3.23   mkIU/ml                     0.27 - 4.20
Anti - Tg      10.00   IU/mL         До 115.00
Anti - TPO   23.68   IU/mL           До 34.00

# 80
Г-це Д, аз бих вкарала кореноплодно ( пащърнак, алабаш) или някое вариво като боб, леща (сварени - 100 г порция), елда (2-3 с.л. сурова слагаш да се свари). Може също малко тиква към печеното месо + гъби, много си подхожда, или сладък картоф. Зелен боб, грах.
Шоки беше пускала някакво /проучване, статия, не помня точно какво/, не помня и къде... дали не беше в групата на ВМХ хранене, в което ставаше въпрос за инсулина и захарта, че въпреки консумацията на варива като боб, леща и др., захарта и инсулина не се повишаваха при диабетно болни и имаше добър контрол. Нещо такова.
Аз самата като бях на режима, периодично съм хапвала такава храна. Веднъж в месеца боб, другия месец леща. Говорим за малка порция. И като включиш единия ден сладък картоф 100 г, на следващия 2-3 с.л. елда към зеленчука, на следващия салата алабаш или нещо такова, мисля че няма да изпуснеш контрола.
Знам че целта ти е по-скоро кетогенно хранене, но не забравяй жлезата.

Аз имах съвсем други симптоми при кетогенно хранене, не се чувствах добре и промених нещата, като вкарах и други храни. Това което изпитвах в гушата е нещо като нервност със сякаш стягане в тила и под ушите. Не беше кръвно, не мога да го обясня. Едно като опъване и ми ставаше нервно.
Ако си само с ИР, тогава нещата са различни. И да отбележа, че аз започнах плавен преход към режима, не от раз. С повече въглехидрати, ама не кой знае колко много, че да пречат на целия процес на вкарване на захарта и килограмите в норма.  След няколко месеца минах на строг режим, с цел да размърдам килограмите, че бях в застой, и там се появиха сиптомите.
И за справка само, понеже съм ти казвала, че съм на Метформин 1000 мг/което се води поддържаща доза/, който ми изписаха с поставяне на диагнозата, спирала съм го за месеци, най-дълго за 5, по-често за 1-2 месеца, спазвайки малко по-либерален режим на хранене, не съм имала повишаване на захарта. Правила съм ежемесечни контроли. Чувствах се много добре. Тялото/организмът помни.

Освен да слушаш тялото, а не да си изцяло стриктна с режима, друго не знам какво да кажа. Дай му време за преход и адаптация. Не при всички нещата се получават както искат, тръгвайки от раз на режима.

Хрис, жлезата е в хипофункция.

# 81
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
при мен храненето играе също голяма роля. всеки път когато сме на почивка (пак готвя) и виждам как започвам да се подувам от задържана вода, да съм мудна и изнервена...
като се прибера: познавам си продуктите, имам повече избор, особено на добри зеленчуци и за няколко дена се променят нещата.

аз не спазвам режим, избягвам бързи калории, както и рафинирани продукти.
зеленчуците си ги произвеждам сама като следя да са "стари" сортове, с по-добри показатели откъм минерали и вкус, отколкото от към визия... Peace

в сряда ми пуснаха изследвания, очаквам утре обаждане, ако не - аз ще ходя, защото само за утре имам хапче.  Crazy
на ехограф нищо не видяха пак, освен 2 мини възелчета, нямало структурни изменения, всичко изглеждало добре.
косападът ми трайно намаля, падат ми по 5-10 косъма, не по една шепа. незнам от какво е тази промяна. newsm78

от известно време имам ниско кръвно, пия много малко течности (не ми се пие), гледам супи да ям, за да си набавям течност.
сега открих мисото и го пия него, май се подобряват нещата. слагам и сол.
давайте други идеи. само вода не ми се пие, чай - само ментата ми е вкусна, ама тя сваляла кръвното, нищо студено не ми се пие, че пак влезнах в мръзнеща фаза. Rolling Eyes

# 82
Повече сол за кръвното. Но браво за косопада, проблемът явно е решен, какъвто и да е бил.

# 83
Ася, то си беше сезон за косопад. И при мен премина, както всяка година по същото време. Пролетта пак. Някъде април се почва и кара докрая на май. Поне при мен.

Според мен водата нищо не може да я замени. Аз също имах проблем преди години с нея. Не пиех изобщо. Насилвах се и си поставях цел след като изкарах няколкомесечно лечение на цистит. И установих, че човек като се научи да пие по 2 литра вода дневно, тялото си я търси после. Както като се научи да не пие.
Все се "карам" на мъжа ми, че не пие дори чаша вода. Години... то с голям зор. Започнах да обръщам внимание на водата след моето лечение.
И той стигна до спешния с песъчинки. Научи се да пие вода, месеци беше стриктен. Пи разни хапченца билкови, мина му и пак се започна старата песен. Не знам дали и чаша вода пие на ден. Водата си е нужна. Никой не говори за прекаляване с нея, а един нормален прием по 1,5-2 литра на ден, без другите течности като супи, сокове и т.н.

Мисото подправка ли е, супа ли си правиш? Не съм запозната. Моля поясни, че ми стана любопитно Simple Smile

# 84
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Мисото подправка ли е, супа ли си правиш? Не съм запозната. Моля поясни, че ми стана любопитно Simple Smile

моят косопад не е сезонен, а целогодишен  Crazy
колкото повече вода пия, толкова повече пикая и се обезводнявам  Rolling Eyes и аз съм се насилвала, ама не става... даже сол слагам във водата, за да не излиза веднага. Whistling

мисото е паста от ферментирала соя, ориз или ечемик. има различни видове.
може да се прави супа (долива се само гореща вода и готово, отделно се слагат сварени нудъли, зеленчуци, месо), може да се ползвам към дипове, майонези и подобни.
не трябва да се обработва само термично, макар да съм виждала рецепти.
казват, че има В12 и доста протеини. преди детето много ядеше на супа и една кутия беше останала, та сега я отворих и копая в нея. Mr. Green

# 85
Хрис, жлезата е в хипофункция.
Благодаря.

# 86
  • Варна
Г-це Д,
Скрит текст:
аз бих вкарала кореноплодно ( пащърнак, алабаш) или някое вариво като боб, леща (сварени - 100 г порция), елда (2-3 с.л. сурова слагаш да се свари). Може също малко тиква към печеното месо + гъби, много си подхожда, или сладък картоф. Зелен боб, грах.
Шоки беше пускала някакво /проучване, статия, не помня точно какво/, не помня и къде... дали не беше в групата на ВМХ хранене, в което ставаше въпрос за инсулина и захарта, че въпреки консумацията на варива като боб, леща и др., захарта и инсулина не се повишаваха при диабетно болни и имаше добър контрол. Нещо такова.
Аз самата като бях на режима, периодично съм хапвала такава храна. Веднъж в месеца боб, другия месец леща. Говорим за малка порция. И като включиш единия ден сладък картоф 100 г, на следващия 2-3 с.л. елда към зеленчука, на следващия салата алабаш или нещо такова, мисля че няма да изпуснеш контрола.
Знам че целта ти е по-скоро кетогенно хранене, но не забравяй жлезата.

Аз имах съвсем други симптоми при кетогенно хранене, не се чувствах добре и промених нещата, като вкарах и други храни. Това което изпитвах в гушата е нещо като нервност със сякаш стягане в тила и под ушите. Не беше кръвно, не мога да го обясня. Едно като опъване и ми ставаше нервно.
Ако си само с ИР, тогава нещата са различни. И да отбележа, че аз започнах плавен преход към режима, не от раз. С повече въглехидрати, ама не кой знае колко много, че да пречат на целия процес на вкарване на захарта и килограмите в норма.  След няколко месеца минах на строг режим, с цел да размърдам килограмите, че бях в застой, и там се появиха сиптомите.
И за справка само, понеже съм ти казвала, че съм на Метформин 1000 мг/което се води поддържаща доза/, който ми изписаха с поставяне на диагнозата, спирала съм го за месеци, най-дълго за 5, по-често за 1-2 месеца, спазвайки малко по-либерален режим на хранене, не съм имала повишаване на захарта. Правила съм ежемесечни контроли. Чувствах се много добре. Тялото/организмът помни.

Освен да слушаш тялото, а не да си изцяло стриктна с режима, друго не знам какво да кажа. Дай му време за преход и адаптация. Не при всички нещата се получават както искат, тръгвайки от раз на режима.

Мереленда, благодаря ти персоналния анализ, много ми помагаш с твоя опит ...Simple Smile
Благодаря и на Chioccolata , във ФБ групата открих поста на жената, която се оплаква от същите симптоми , като мен и ниските въглехидрати . Още вчера добавих допълнително от ядки и зеленчук, отпусна ме малко.
Ще се коригирам, и ще разчитам на спорта да яде инсулина.

За съжаление златната среда не я умея никак - плавното преминаване към нещо, или плавно спиране  при мен е провал, ако не го направя от раз нямам самодисциплина да се контролирам. Затова и с ВМ НВХ и тренировките се получи така , с голямата подробност , че не съм здрава , нито пък на 20г.

# 87
  • София
здравейте,

направих контролата на хормоните и антителата и очаквах по-добри резултати.

Юли месец :
фт4  0,94 /0,700-1,480/
фт3 1,78/1,88-3,18/
ТСХ 1,968/0,35-4,94/
МАТ 476 /<40/
ТАТ  21,90 /<35/

Промяна на дозата Еутирокс. 100-1 ден,75-6дни

октомври месец:
фт4  0,95 /0,700-1,480/
фт3  1,88/1,88-3,18/
ТСХ  1,276 /0,35-4,94/
МАТ 453,40/<40/
ТАТ  31,80 /<35/

Какво мислите ?

# 88
Добро утро, дами!
Тсх 2,67
Фт4 1,00
Хемоглобин 109 (трябва да го вдигна, предстои ми операция)
Fe 5,92 при норма 9,6-23,2

Пия елтироксин 50 ежедневно и метфодиаб 500 ежедневно.
За тази анемия какво да пия? Чак другата седмица ще се върне ендокриноложката ми да покажа резултатите. Познат лекар ми препоръча феро фолгама НЕО, било уж по-добро от старото. Някой пие ли такова? Ще се радвам да чуя мнения. Благодаря!

# 89
Аз съм пила ферофолгама,дразнеше ми стомаха.Смених го с Малтофер(пак железен препарат) ,но и той не ми понесе.Имай впредвид ,че се пият 4 (или Sunglasses часа след хормона.Трябва да изследваш и Вит В 12. Железните препарати смъкват В12.

Общи условия

Активация на акаунт