Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 506
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравейте!
Извинявам се, ако въпросът ми не е за тази тема, но дали някой може да изкаже мнение относно резултатите от хормоналните ми изследвания. Така като ги гледам ми се струват наред, но симптомите, които имам ме притесняват и се чудя дали изобщо има смисъл да ходя на ендокринолог.
ТСХ - 1,67 (0,27-4,2)
FT3-  3,92 ( 3,1-6,8)
FT4- 16,67 (12.0-22.0)
Благодаря предварително!
Здравей! Simple Smile
Щом имаш симптоми смисъл от преглед при ендокринолог си има. Hands V
Освен това ФТ3 ти е малко нисък. Но не е задължително това да означава, че имаш някакъв проблем с жлезата. Действително всичко друго изглежда наред. Все пак няма да е излишно да се види на ехограф, а също да се пуснат и антитела. Дори само профилактично. Проблемите не се отразяват рязко в серумните показатели. В повечето случаи в кръвните резултати отклоненията се появяват доста време след като процесите са започнали. Но един по-внимателен преглед и последващо проследяване би могло да ги предвиди. А какви са симптомите, които те притесняват?

здравейте,

направих контролата на хормоните и антителата и очаквах по-добри резултати.

Юли месец :
фт4  0,94 /0,700-1,480/
фт3 1,78/1,88-3,18/
ТСХ 1,968/0,35-4,94/
МАТ 476 /<40/
ТАТ  21,90 /<35/

Промяна на дозата Еутирокс. 100-1 ден,75-6дни

октомври месец:
фт4  0,95 /0,700-1,480/
фт3  1,88/1,88-3,18/
ТСХ  1,276 /0,35-4,94/
МАТ 453,40/<40/
ТАТ  31,80 /<35/

Какво мислите ?

Цвети, нивата на щитовидните ти хормони са доста ниски, но ТСХ сякаш не отразява съвсем адекватно това. Обикновено при такива ниски нива на ФТ3 и ФТ4 той се покачва повече, а твоят не е особено повишен предвид това колко са ниски щитовидните. Увеличението в дозата се е отразило на ТСХ, понижило го е. Обаче нивата на ФТ3 и ФТ4 все още са ниски и принципно говорят за ниска доза. А този ТСХ, напротив, казва обратното. Не знам това несъответствие на какво се дължи. Дали е някаква особеност в хипофизата или друго.. Може би ще е по-удачно да разчиташ повече на симптомите си да ти подскажат дали си на првилната доза или пък ти трябва малко повече хормон.. Confused

Привет! Пуснах си Т3, след като не го изследвах заедно с Т4 и ТСХ в началото на месеца. Резултатът е 2.59 (при реф. 2-4,4). ТСХ беше 1.51, а Т4 - 14,64. Това говори за нарушено преобразуване на т4 в т3, нали? Какви мерки мога да взема за подпомагане? На L-tiroxine 50 съм.
Да, конвертирането се блокира при по-висока доза, според  мен. Но не мога да дам съвет, защото е добре показателите да се анализират едновременно и трите. Обаче, само при положение, че са изследвани заедно в един и същи момент. Към момента при това ниво на ФТ3 вече може да са съвсем различни нивата на ФТ4 и на ТСХ. Така резултатите не са съвместими.. Мога само да предположа, че 50 мгр са ти малко в повече.

Осмичка, ТСХ 1.53 ми звучи като малко по-висока доза от нужното и при теб. Но без стойностите на ФТ4 и ФТ3 не може да се каже с точност.

Относно вит. D, за мен Вигантолът е доста задоволителен. Струва 2.70 лв, стига за няколко месеца в зависимост от дозата и най-вече - ефективен е. Ама с 2-3 капки трудно ще се повлияе тежък дефицит. Аз зимата съм на 8 капки (дневно) и така поддържам доста добри нива.. Пия го заедно с МК-7 и магнезий. Тях си ги взимам отделно. Вероятно и сублингвиалните спрейове си вършат работа, но не мисля, че ще са ми по-изгодни или пък по-ефективни от Вигантола. При повече финансова свобода едва ли ще е проблем да се опитат.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 00:32 от veseto5775

# 166
  • София
Весе, точно това е странното, че аз се чувствам много добре в момента.  Наспивам се, чувствам се много активна, даже косопада е намалял. Според моята ендокриноложка нещата са ок, но да си пия селена 200 три месеца, да си пия и другите добавки като витамините Б , магнезий и евентуално витамин Д, но трябва да си направя изследването и тогава ще уточняваме дозата.

# 167
  • София
Добре, проследявайте и дано всичко е наред! Hug

Изследвай и селена. Не е желателно той да се повишава много, става токсичен. Просто внимавай. Wink

# 168
Много полезно ми беше споделеното от теб. Веси. Не отворих линковете, ще го направя в почивните дни, но това което сподели ме накара да се замисля, най-вече над действието на тиреостатика при мен и дали действието му е в същия ритъм, както при вас тироксина.
Ако се окаже сходен, то аз след приема на тиреостатика си влизам в по-сериозно хипо, но интересното е, че точно след хапчето се чувствам по-добре и обяснението ми е, че именно защото след хапчето Т4 и Т3 падат надолу, въпреки иначе по-високия ТСХ, който пък би следвало да се вдигне още.
Като пример (сега малко наизуст ще говоря, че си забравих стойностите), при сутрешни стойности на ТСХ 3,28, Т4 19 и Т3 5 и нещо, след прием на тиреостатик, то Т4 би следвало да спада до около 16, Т3 малко да пада под 5, но ТСХ да се вдига в първите часове. Може би затова се чувствам по-добре, защото спада Т4 и малко Т3, и въпреки че ТСХ би следвало да скача повече от стойност 3 след тиреостатика, на мен тия първи часове след хапчето ми е най-добре, явно заради Т4 и Т3.
Това всичко е ако тиреостатика действа като тироксина, по същия начин.

Не мога да спя, вижда се и кога пиша. По-точно мога да спя, но заспивам рано, често преди 22 часа и се събуждам по никое време. Понякога, както снощи, заспивам в 18 часа, ей така, както гледам филм, събуждам се в 21, после съм като заблудена и след час заспивам пак.
Преди да отключа Базеда, често ме питаха рано ли ми се приспивам, уморена ли съм, отпаднала и все да търся дрямката. Имало общо с хипофункцията на жлезата.
Когато отключих хиперфункцията, там нямаше заспиване. По цяла нощ се въртях, до 1-2-3 часа, мъчех се да заспя, нервната система бушуваше, спях по 3-4 часа и се събуждах много изморена, нервна, с ускорен пулс. Пак ми се спеше, но не можех да спя.
Сега спя по 5-6 часа, но по никое време и всякакви опити да наглася така нещата, че да заспивам в 24:00 часа и да ставам в 6-7, са неуспешни. Легна ли в 20:00 часа, спря 6 часа и повече не мога. Ако се залежа в леглото ми става лошо, затова ставам. Легна ли в 22, 23:00 часа, пак спя 6 часа. По изключение, ако си легна в 1-2:00 в малките часове, пак се събуждам в 4-5:00 часа, тогава "натискам парцалите" и успявам да заспя пак и да спя още 2-3 часа.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 04:34 от Merelenda

# 169
Весе, мерси за отговора! Сигурно звучи смешно, че си самоназначих изследвания но постоянно ми е студено (колкото и да съм облечена) и съм изморена дори и да съм спала много. Има дни , в които един час след ставане съм като парцал. Има нощи като тази, в които колкото и да ми се спи, се будя към 3 ч и после не мога да заспя. И съм още по-зле. Има моменти, в които от умора ми се вие свят и се чувствам ужасно зле. Понякога ми се появява и нещо като задух, но това не е постоянно. Иначе тонусът ми е нулев. А съм качила и кг, които не мърдат дори с 200 гр и цяла седмица почти да не ям. Задържам и вода, защото и пръстите са ми подути. Болят ме мускулите.Това може да са неща, несвързани с щитовидната жлеза, но реших да проверя хормоните, заради този постоянен студ. Абсолютно нехарактерен е за мен. Обикновено ми е топличко дори. Та затова. В общи линии това са оплакваният ми.

# 170
Весе, аз имах предвид, че щом ТСХ вечер се повишава, това е точно заради понижение на ФТ4, но след повишението на ТСХ би трябвало да се повиши и ФТ4 на свой ред, поне при нормално работеща щитовидна жлеза.

А между другото, понеже преди време се обсъждаше дали е възможно първо да бъде поставена диагноза Хашимото и след години да се отключи Базедова болест: наскоро в една шведска група, където чета понякога, една жена писа, че при нея станало така - години наред Хашимото и хипофункция, но изведнъж отключва Базедова болест. Т.е. среща се и този вариант, а нищо чудно дори да не е толкова рядък.

А по отношение на дозирането, специално за Т3 се препоръчва да се приема не само сутрин, а на няколко пъти през деня, за да не се получават такива резки вариации. Но също е важно съотношението между приеманите дози Т4 и Т3 да е правилното - в направените до момента проучвания очевидно са използвали или прекалено високи дози Т3 по принцип, или в неправилно съотношение (прекалено малко Т4 и прекалено много Т3), или пък са пробвали да заменят Т4 изцяло с Т3 (в същата доза като Т4, което е пълен абсурд).

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 07:35 от Cioccolata

# 171
Да, може след Хашимото да се отключи Базед, но по-често е от по-рядък контрол на терапията и предозиране. Доскоро мислех, че не може да се отключи Базед при предозиране с тироксин. Една форумка в темата за Базеда сподели какво се е случило и че години е била с Хашимото, включила терапия с Т3 и при предозиране е отключила Базедова болест. И попаднах на някакви статии, вече нямам навик да отбелязвам и запазвам, в които пишеше за предозиране и вероятност от Хашимото да се премине в Базедова болест.
Имаше случаи на Хашимото, с години давност, последваща ремисия и след това се отключва Базедова болест. Вероятно други са факторите за отключване на заболяването: стрес, бременност, раждане, но има всякакви случаи.
Включително имаше случай пак на форумка, за която доктори твърдели, че е и с Базедова, и с Хашимото.
Не знам същото ли е като Хашитоксикоза, защото гледам все в листа от контролните прегледи пише - Хашитоксикоза, Тиреотоксикоза/ Базедова + Нодозна струма.

# 172
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Всъщност, Ася, не ми стана ясно как точно се изследваш.. Ако го правиш примерно 1-2 часа след сутрешен прием, резултатите отразяват нивата след дозата. Има значение, дозата влияе, естествено.

аз не разбирам какво точно ме питаш?... ако е за последния ми пост, той се отнася само до феритина и кръвна картина, която не включва хормоните на ЩЖ.
хормоните на ЩЖ ги изследвам сутрин, без да съм взимала хормон, но според последната лекарка нямало значение дали съм го взела или не  newsm78

аз преминах пак на сутрешен прием, по-скоро неволно.
в понеделник ми беше много зле и не успях да си взема хапчето, взех го вторник сутринта, бях полузамръзнала. Crazy от няколко нощи пак не мога да спя, т.е. будя се. Crossing Arms

D_D_D , аз бях години наред така: замръзвам, нямам сила (аз и сега нямам де  Rolling Eyes), апатична, събирах вода, но на ултразвук жлезата беше без изменения, хормоните уж в граница. Rolling Eyes
редовно ме пращаха на психолог! #Cussing out
след като вече едвам се влачех, ЛЛ се смили над мен и ме прати на ендо (в Германия са рядкост и се чака месеци за прием) и там по антителата хванаха проблемите с щитовидната.
в момента и аз съм навлечена, вечер си лягам с чорапи Crazy, защото краката са ми като ледени блокове.

# 173
  • София
Може би затова се чувствам по-добре, защото спада Т4 и малко Т3, и въпреки че ТСХ би следвало да скача повече от стойност 3 след тиреостатика, на мен тия първи часове след хапчето ми е най-добре, явно заради Т4 и Т3.
Това всичко е ако тиреостатика действа като тироксина, по същия начин.
...
Да, звучи логично да се чувстваш по-добре, когато тиреостатикът смъкне нивата на ФТ3 и ФТ4. Щом го усещаш, вероятно има подобно на тироксина действие, т.е. влияе сравнително непосредствено след прием. Но не съм срещала проучвания точно с тези медикаменти, не съм и търсила де. Възможно е да има.. За съня, явно те мъчат тия по-високи нива вечер, затова не можеш да се отпускаш. Дали няма да ти е по-добре, ако си увеличиш дозата малко, да ги потиснеш леко тия нива..? Не знам.. Confused

Весе, аз имах предвид, че щом ТСХ вечер се повишава, това е точно заради понижение на ФТ4, но след повишението на ТСХ би трябвало да се повиши и ФТ4 на свой ред, поне при нормално работеща щитовидна жлеза.

Не съм разбрала напълно мисълта ти, извинявай. Но точно това имам предвид и аз - ФТ4 при нас на терапия спада вечер, ТСХ реагира и се покачва, а това се отразява на ФТ3. Той се вдига малко след ТСХ. Но не и на ФТ4, той продължава да спада. Това на дневна база.. Иначе, ФТ4 може да се завишава от ТСХ заедно с ФТ3 при начална хипофункция. Това сме го коментирали и друг път. Simple Smile

аз не разбирам какво точно ме питаш?... ако е за последния ми пост, той се отнася само до феритина и кръвна картина, която не включва хормоните на ЩЖ.
хормоните на ЩЖ ги изследвам сутрин, без да съм взимала хормон, но според последната лекарка нямало значение дали съм го взела или не  newsm78

По повод мнението на тази лекарка постнах клиничното проучване, в което ясно се вижда, че за резултатите от изследванията на хормоните определено има значение дали хапчето е изпито или не преди вземането на кръв. Тогава се усъмних и дали ти не се изследваш случайно така, на фона на изпит тироксин преди изследването. Благодаря за уточнението! Hug
Колкото до приема, не мисля, че е от огромно значение кога ще си пиеш хормона, а колко точно ще изпиеш. Дали е максимално близо до това количество, от което тялото ти се нуждае, или ти е в повече (или пък недостига). Успех на следващата контрола! Дано сега като те следят по-начесто да си определиш по-успешно дозата. Simple Smile

D_D_D, при всички описани от теб оплаквания изобщо не е смешно, ами направо си е похвално, че си се изследвала. Би могла да си пуснеш антителата МАТ и ТАТ, и да направиш УЗ за да се доизясни състоянието ти. Можеш да изследваш също КЗ и Инсулин на гладно. Успех! Simple Smile

Ps: Зимата и аз спя с чорапи, брр.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 12:33 от veseto5775

# 174

По повод мнението на тази лекарка постнах клиничното проучване, в което ясно се вижда, че за резултатите от изследванията на хормоните определено има значение дали хапчето е изпито или не преди вземането на кръв.

ааа сега разбрах.
аз не се занимавам да го поучавам лекарите, радвам се, че тук намирам обилна информация и мога сама да си създам мнение... Peace

аз съм ядосана! преди 2 седмици ми взеха кръв и още няма резулатат! днес ще звъня пак.
какво ме бъркат честите контроли, като чакам седмици за резултат   Close

# 175
  • София
А немците уж били прецизни и изпълнителни.. Unamused

# 176
А немците уж били прецизни и изпълнителни.. Unamused

Whistling

обадих се, няма резултати още... просто нямам думи...

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 14:37 от asyalein

# 177
Благодаря на всички за отговорите! отидох на преглед. Хормоните са ок, а УЗ показа 2 малки кисти. Докторът каза, че оплакванията ми не са от кистите. Каза, че не вижда нищо притеснително. След година да отида на контролен, за да се види дали нарастват. Това е от мен. Поне се поуспокоих, че не е от жлезата.

# 178
Момичета изпуснала съм ви...връщам се да чета.Хубав ден на всички!

# 179
Поне се поуспокоих, че не е от жлезата.

и на мен така ми обясняваха.  Rolling Eyes
за жалост не вярвам да намериш лекар, който да те вземе насериозно.
а ти ще си се влачиш със симптомите.

само мога да те посъветвам да си направих контрола поне на 6м., не чакай цяла година.
тази грешка я платих прескъпо. Tired

Общи условия

Активация на акаунт