Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 86 089
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 510
И наборът вчера се поти над Илиада,даже го чувах,че нещо на глас чете.Няма вдяване на тая митология,не е неговото нещо.той много харесва Алеко.
   Вчера в сутрешната смяна,която е на математическата гимназия,двама Убавци се сбили и счупили парното.Какво точно,не знам,но сградата е била без отопление.Намалени часове,а по случая,вместо да се прибере по-рано,айде У фитнеса,после айде на тренировка,в 22.00ч ходих да си го прибера.
   Важното е да сме живи и здрави!
 Санака,сигурна съм,че девойката се е справила както трябва.Явно ти си по-критична.

# 511
  • София
Синчо по бел уж е фурия, досега проблеми не е имал с нито един формат за писане, но по немски се очертава 4 за срока, което въобще не ме радва Frowning1
Досега никога по нищо не е имал 4 за срока, той и петици много-много не е имал...Ама колкото - толкова, няма да се караме за оценки, голям е вече. Виждам, че учи, не е като да е седнал да си клати краката...Да, може и повече, но може пък по-натам да се засили Rolling Eyes

# 512
Моята пък писа есе на тема Любовта.  Нещо не й се получават, госпожата казала, че не може а се изразява добре. По рисуване на тест има 3.50, среден успех на класа-4. Смях!
По другото е машина, комбинаториката щом удари със 6.....
Сега на 13.12 ще има РС. Да видим...

# 513
Ееее, Белинда, до края на срока има още цели два месеца. Може нещата да се променят доста за това време.  Плюс това съвсем нов език и то интензивно....не му е леко. Постепенно, като натрупа запас от ново научени думи, ще видиш как ще се изгладят нещата. Щерката нали и тя започна школа по немски тази година, първият месец мигаше на парцали и половината думи звучаха с английски акцент Joy. В петък са правили поредно контролно и има 21,5 т. от 25 точки / само за сравнение втората седмица имаше13 от 25 точки/ , което ми говори, че напредва вече. Но при тях натовареността не е като в училище с интензивно изучаване, така че скоро очаквай напредък Simple Smile)).
Моята ме изненадва приятно тази година с математиката, има цели три шестици /на входното, на контролна за комбинаториката и вчера са им върнали класната работа/. Ама решава задачи де, та пушек се вдига.
По литература е на двете крайности- или ще и се получи много добре, или ще звучи, все едно го е мислил първокласник. Не знам защо се получава така. Може би мързел и желание да попретупа на бързо Tired Face. Ще я видя в четвъртък какви ще ги сготви на класната по БЕЛ с есето. Още не е седнала да напише и ред...

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 14:18 от 3ори

# 514
  • София
Като спомехте за класно, реших вчера да попитам небрежно кога се планира класно по БЕЛ - отг: "утре"... Развиках се, че не съм видяла да учи нещо, да пише, да чете. Щяло да е тест, с дежурните четене с разбиране, граматически въпроси и кратък отговор на някакъв въпрос. Отиде да си чете есетата, дето твори за Ахил, Хектор и каквито там им беше давала като домашни, та да има материал да сглоби сложния кратък отговор. Мързелът добива гигантски размери, плашещи са вече... Получих и съобщение от класната в дневника, че и по испански работи на санитарния минимум, за сега се справял учудващо добре за минимума усилия, които полагал...да се гръмна ли, него ли да подхвана с точилката...
Не че не ми се случва постоянно в  работата да нося отговорност за грешки на други хора (екип, който стои зад мен), ама да отговарям и за мързела на отрочето ми идва в повече! А колко беше добре в 1 клас! Мишо, сядай да пишеш - сяда да пише. Мишо, ето тези задачки да решиш - след малко ги носи решени. А сега имам чувството, че и "здрасти" да му кажа и ме погледжда, все едно го обвинявам в нещо Sad

# 515
      И у нас е така и наборът е с последно предупреждение,че ще бъде наказан да не излиза до края на ваканцията.Баща му снощи му зададе някакъв обикновен въпрос,а пубера с такова пренебрежение го изгледа,лелеееее....ММ е адски спокоен човек,като канара непоклатим.замълча си,а аз направо избухнах.
  И ще го накажа,ако продължава да ми се "големее".Ай сиктир!!!

# 516
  • столицата
Търпение, търпение, търпение. От възрастта е . Казват, че преминавало Simple Smile
Надниквам аз във вашата темичка и леле -Русалка стихове твори, трошат се  телевизори, дивани, плочки, сватби се готвят. Много интересно.
Белинда, НЕ е труден, а ако не бъркам детето ти  бе в 91НЕГ, т.е. и темпото е интензивно, учителите са изискващи, а и момчетата не са "читанки" като девойките. Ще се справи, ще видиш. В класа на дъщеря ми ситуацията бе подобна миналата година. С малки изключения класът завърши много добре.
Продължавам да се изненадвам на 2 и 3-ки на тестове по рисуване и музика, но да не отварям тази болна тема.

# 517
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
https://offnews.bg/razsledvane/kak-se-vliza-v-smg-kogato-klasira … henie-693186.html

Тази новина обсъдихте ли я ?

# 518
Да. В множество други теми. Не е необходимо да става и тук. Все пак акцентът е върху приема в пети клас.

# 519
  • София
Роузи, това не е новина и няма нищо за обсъждане. Когато излезе новината, може и да я обсъдим. Но все пак, това е темата на опиянените от бЕло, червено, бира и други субстанции! Joy
Като ви чета, става ми едно леко на душата, типично по шопски, че не съм сама в драмата с пубертета, настроенията и т.н., повредата не е само у наше село.
Преборих се, че задачи по мат трябва да се решават И над санитарния минимум, това е похвалата.
Сега съм в чуденка какво ще правят на класно по БЕЛ. Не са писали това чудо - есе. Та, заела съм се да издиря правила и обяснения на структура и съдържание, с надеждата, че ще прочете нещо. Даже, като Санака, надявам се да напише нещо. А дано, ама...
Белинда, аз също мисля, че като за начинаещ, на това темпо и с това натоварване е добре. Още повече, че в езика, има повтаряемост. Лексика, граматика, с всеки следващ ден, направено упражнение или препис на текст, нещата се усвояват и идват на място. Практика му е майката...
Записало се е моето диване на Оли по матемтика. Мотивите и целите няма да споменавам, мъжка им работа в групичката Joy, но не знам ще сколасат ли да изчистят корените до следващата събота.
И те така... исках още нещо да се оплача, но забравих!

# 520
Слънце,  не са ли вече големи да си търсят сами?
Като ви чета, всеки нещо издирва за детето, като са решили да ходят на олимпиади, ще се справят. И за класните, толкова са добри с приложенията на телефона, в електронните игри,, ровене в ю тюб,  не мисля че им правим услуга с това.
Нашето класно не знам и кога е, нейна си е грижата да се подготви. Купих й всички възможни сборници, ползвани от училището, да видим....
Сега поне има някакъв стимул, макар че не знам докога ще е. Има телефона на 1 година, сега искала по-новия модел, и събира стипендиите. Тъй, че ако не се добере до такава, месеците до желаната покупка се увеличават.

Когато ние бяхме ученици, имахме по 2 сборника и с малко късмет някакви разработки от познат. И това е. Сега е пълно с информация в интернет, просто им трябва малко амбиция, организираност и време.

# 521
  • Варна
Аlexova, по наше време програмите не се сменяха всяка година и горе-долу образованието вървеше в някакви коловози. Сега всяка година с нов учебен план. Аз търсих олито по БЕЛ - ами на сайта на МОН не публикуват стари теми от 2014, освен на тази по астрономия. А е нормално преди да отидеш, да се подготвиш. На всичкото отгоре, до преди година и формата е бил различен. Сега е тест, а преди е бил ОЛВ. Същото е по всички предмети. Едно е в учебника, друго е по контролните. А и не всичко в интернет е вярно. Така че предпочитам учебник от 300 стр, но вътре да пише всичко, отколкото учебник от 100 стр и половината от важните неща да липсват вътре.

# 522
. Така че предпочитам учебник от 300 стр, но вътре да пише всичко, отколкото учебник от 100 стр и половината от важните неща да липсват вътре.

Аз даже си мечтая за такъв учебник.Да си е систематизирано всичко вътре- урок, правила, упражнения. А не да е разпиляно по емнайсет помагала и тетрадки.
Втори комплект папки купувам, разкъсаха се само от тежестта на учебниците, амбалажът ми е голямо перо.А и така разпиляна информацията мисля, че никак не е от полза

Друго- с нетърпение чакам детето да стане осми клас.Предполагам, като има право да пише по учебниците, да подчертава, вече и по друг начин ще се усвоява знанието. Аз за себе си не мога да си представя да науча нещо, без да пиша и подчертавам.

Синът ми като чете през лятото задължителната литература- от моята "библиотека за ученика" остана изумен "Мамо, защо си драскала по книжките?"Ами драскала съм, ама така съм "драснала" и по мозъка си.

# 523
  • София
Ох, Алексова, що сега така ми развали рахатлъка? Joy
Предлагам да разделим темата на две, за момчета и за момичета. За оли по мат ровя, щото както каза Манжелка, аз трудно се ориентирам със смяната на програмите, той пък съвсем...
А по БЕЛ, защото като не са правили есе до сега, на него и през ум не му минава, че и такова чудо съществува. Освен това, БЕЛ му е мноогооо слабо място, а като добавим и почти нечетливите му йероглифи...
Аз това обсъждах с приятрелка, че до 8ми клас, не съм се занимавала с неговото училище изобщо, но всички учители си бяха на мястото. Не е имал възможност да шикалкави, защото се изпитваше под всякаква форма достатъчно често, домашните се проверяваха и изпълняваха, получаваха се слаби оценки и забележки за без домашно. В същото време, винаги е имало, достатъчно обемни и редовни. Сега, като 8класник, в гимназията му се видя не свобода, а пълна свободия. Трябва някак  да създаде навици сам да се контролира и да си дълбае в областите, които са в интересите му. За всичко останало, да подържа необходимо ниво...
Определено, упражнявам контрол, който в неговия случай е необходим! Не мога и не очаквам от него, само защото вече е гимназист, за една нощ да се е събудил зрял и с друго съзнание!

# 524
Слънце, слабост си ми, не исках, повярвай ми, но много се дразня на подобно отношение към младежите/ скоро ще станат мъже/!

Съгласна, че объркването е голямо с тези програми, то на мен не ми е съвсем ясно, смятам, че те трябва да са по вътре в нещата. А ако не са като се сблъскат челно с влака ще им се раздвижат мозъците.
Вероятно е различно с  момчетата, но е въпрос на опит и с тях, докато ги дундуркате, че уж  не можели и не се сещали, те няма и да се сетят.Simple Smile Дано някоя мъжка майка не се обиди сега....Но е така:)
От години се опитам да превъзпитам и мъжа ми, който по същия начин е "дундуркан" от майка си/ учителка/, тя му е чела уроците в големите класове, защото повече помнел като слушал и т.н, неща , които няма как да ми се случат, ако бях на нейно място. Как пък не родих един мъж, да види той.....можел ли, не се ли сещал...!:smiles:
Наблюдавам и мои приятелки, повечето са с момчета, ами масово е така, всичко им се носи и меси, защото не се сещали, не можели или други оправдания. Не сте прави, ей, помислете за девойките, които в бъдеще ще трябва да ги учат на елементарни неща, за които "уж" не се сещат пак заради "новата система" на живота!

Санака, събра ли банските, девойките измислиха ли как ще разпускат учейки?

Общи условия

Активация на акаунт