Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 087
  • 811
  •   1
Отговори
# 240
Най-добре е без обзавеждане, освежено и свалени радиатори, да е на ток. Разликата в наема на такова жилище и същото, но обзаведено и с парно да е някъде 50-100 лв , зависи от големината. Няма сметка никаква от второто , ако попаднеш на лош наемател за обзавеждането, за сметките особено с това парно.
Аз поради същата причина реших: купих 4 климатика за650 лв. Наистина не е много. С монтажа ще ми дойдат към 1000. Но - няма да ме завлекат с парното поне Simple Smile

# 241
  • Варна
Все още обмислям дали да не заменя "умрялата Мидеа" с една конвекторна печка, защото в големи студове просто не се справя. Но поне ще знам за мое жилище - или наистина добър климатик, или никакъв.

# 242
В големите студове никой климатик не се справя. В нашия ап имахме хайер с разни екстри и конвекторен. Обаче като стане свръх студено и той се обледеняваше и не топлеше. Радиаторът в детската вършеше чудеса, обаче сметката за тока беше съсипваща просто ...

# 243
Относно климатикът, който ползвате, ако моделът, който написахте е версия 6, а не 5, то нещата ще са ОК след профилактика  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 00:27 от Анонимен

# 244
Някой отдавал ли е жилище на фирма - да ползва за живеене на нейни бизнес-партньори и служители? Каква е разликата при отдаване на фирма и на физическо лице?

# 245
Пепина, преди години давах жилище (много отдавна) в хубав квартал и тристайно. Взеха го от банка за служител-американец към Корпуса на мира. Платих данък да ходя да се обеся направо. Почти половината приход от наема дадох. Не знам излъгаха ли ме , какво стана , но...си платих , като поп. Беше отдавна обаче, сега не знам как е, затова първо разпитай да не увиснеш и си на загуба. Освен това си мисля, че там не може да не платиш данък, защото фирмата май си води този разход и го обявява.
Още преди това , пак същото жилище го дадох към Балкантурист (навремето имаше и такова нещо) на едни унгарци към посолството. Даже при тях имаше щастливо събитие, неочаквано след дълги години  чакане им се роди момиченце. Подариха ми една кратуна (оставиха я, като подарък))) Моя приятелка даваше гарсониера в Люлин (не помня коя част) свободен наем и месечно взимаше повече пари от мен. При мен автоматично някакъв данък се приспадаше и те така пак се бях минала.
С две думи преди поне имаше разлика в данъка , ако си го дал на фирма или на частно лице, при това значителна. Сега не знам как е, но провери и това.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 00:32 от Анонимен

# 246
@Помпеа,
какво ще стане ако в Германия, някой се яви на интервю при теб, ти го избереш, но той не плаща? Прекратяваш му договора незабавно и той излиза. Какви пари губиш? Наемателят ще излезе незабавно,  каква е вероятността някой в Германия, да не излиза от жилището, в случай, че не е изправна страна  по закон. Колко % са тези случаи в Германия? И смяташ ли, че целия този цирк с 'конкурса' си струва?  
Мъжът ми живя в Германия под наем и имаше една бележка на прозореца "Не отваряй, за да не влизат мухи!" Това нормално ли е като изискване на собственика или граничи с дебилното?
Както и Welt е написала, нито в Германия, нито тук в БГ е лесно да извадиш неизправен наемател. Именно по тази причина е  ситното сито, за което писах и аз.
Нормално или не, ако е вписано в договора и е ясно на наемателя, си е негово право да има такова изискване - имотът си е негов и той определя какво и как в този имот ще се случва, стига да не противоречи на закона и да пречи на другите съсобственици.  На наемателя ако не му харесва, излиза и си търси жилище, където няма такова изискване. Правата на наемателя са тези, които са описани в договора и са подписани от двамата, същото и за наемодателя, и разбира се, не са в противоречие с Конституцията или друг основен закон (тоест, не може да пише, че наемодателят има право да бие наемателя два пъти дневно, примерно, защото ще е недействителна клауза). Ако в договора има изискване на наемодателя да не се отваря прозореца и наемателят го е подписал, еми няма да отваря. Все пак е знаел и се е съгласил с това ограничение.  
Пепина, нищо няма да стане на мига в Германия. Няма тук такова нещо като да те изхвърлят, защото не си платил един месец. И тук трябва да те осъдят, но поне три месеца трябва да не си плащал, за да се стигне въобще до съд. Няма магически пръчки и закони, но има много ситно сито при търсенето на наематели, защото и тук, ако попаднеш на вандали, тежко и горко.
Точно така е. Част от това сито са именно исканите доказателства за доход, друга част са подробните договори, трета са интервютата и личната преценка. Риск винаги има, но ако ги няма и тези сита, рискът се увеличава многократно. Именно затова ги има.  

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 00:24 от Анонимен

# 247
Някой отдавал ли е жилище на фирма - да ползва за живеене на нейни бизнес-партньори и служители? Каква е разликата при отдаване на фирма и на физическо лице?
ако фирмата е строителна или електро или подобна и вътре ще живеят само мъже - твърдо НЕ!!!

# 248
  • Варна

Малко по-спокойно де.
Не ти си причината да пиша какво си знам и както ми е удобно. Нищо общо с твоя пост и жалби. Аз съм търпелив човек и не се засягам лесно , но малко премина границата на няколко пъти.
Аз съм неграмотна и недорасла , Нико   ограничен. Как се не изморихте? Може би да си вярваш прекалено , но това е форум. Никой не задължава някой да го чете, нито пък някой трябва да избива комплекси. Нито сме видими, нито се познаваме. Тук сме да обменяме мнения и да си помогнем със съвети , ако можем.
 Не знам как така нападате и давате характеристика на хора непознати, само защото не са на вашето мнение или са на отсрещната страна , в случая наемател-наемодател.

След изцепки като тази, че не се справям с живота, защото съм сменила няколко квартири и съм си делила наема с гаджето... похвала ли очаква въпросния? Сигурно е трябвало аз да плащам и неговата част, кой знае... На теб някой ако ти каже, че си пълен провал, само защото ти е малко жилището примерно или защото си на възрастта на майка ми, а си сменила няколко работи, вместо да създадеш успешна фирма на 22, приятно ли ще ти стане?

# 249
  • София
Четейки последните постове ми се струва, че си имаме трол с един мъжки и един женски профил. Мъжкия специално не виждам какво даже търси в темата, нищо градивно не пише, не задава въпроси, не търси съвет...

# 250
Диди, аз на няколко пъти много тактично (по мои критерии) ти отговорих в темата на нападките. Премълчах , защото имам донякъде поглед и разбрах, че си наемател, млад човек и реших да не задълбавам и да ти отговоря както си знам и мога.
Прочети си предишните постове , прецени си, не е само до запетайките въпросът, а и до съдържанието  на написаното. Нико искаше да ти каже точно това, тук си пишем , както ни е удобно, важното е да се разбира (мое мнение).А  ако смяташ някой за спамер и не са ти интересни постовете му, просто го прескачаш. Това обаче не ти понесе и подкара и него.

Попея, имам въпрос. Как се явяват наемателите в Германия (май оттам имаш поглед повече) за наем. Минават ли първо през фирма с някакъв набор документи и да бъдат одобрени за представяне на наемодателя. Какъв е процента при фирмите (може би нещо друго се казва) Какви са задълженията на тази фирма и с какво се обвързва към наемодателя. Знам, че чакат после да се обади собственика кой е избрал , а не веднага и на място договорът да се подписва -  еднакви и типови договори. Изобщо , това с доказването на дохода е важно , да има препоръки от предишния собственик , да се знае поне нещо за този човек със сигурност. Тук всеки ти идва и се прави на някои. Понякога (често дори) напълно съвестни и подходящи хора отпадат и ги пренебрегваш пред мошеници и лъжци, защото знаят как да се представят.  Фирмата не ги е проучила, няма и как, те също нищо не изискват. Срещат се и ти ги водят(адреса е тайна за наемателя) Това им е задължението и един лист договор типов за всички. Наистина трябва да има повече сито и наемодателите да искат някаква ангажираност щом им помагат да си правят бизнеса (ако не дават жилища и да се търсят няма къде да настаняват хората) Тук наистина трябва да има някаква промяна, защото и преди писах още много жилища ще се спрат от пазара.
Четох във фейсбука в една от темите за наеми как се надяваха и искаха да се задължат собствениците да си дават жилищата под наем, че нямало къде да живеят хората. Разбирам ги, тежко е, не е справедливо , но не хората тук са виновни за това положение и липсата на препитание в малките градчета и селца. Хората щяха там да си останат и се радват на живота, ама трябва да оцелеят и те. Но... като си дошъл, уважавай хората дето ти дават покрив, те също са се лишавали
Стана така, че се озлобихме едни към други и по-зле ще става.. Та там предлагаха да се РЕГУЛИРА НАЕМА ОТ ДЪРЖАВАТА и собствениците да си дават жилищата според тази оценка. В Германия как е и в другите страни от ЕС, когато не е общинско разбира се жилището , а на собственик. Кой им определя наема?

# 251
След изцепки като тази, че не се справям с живота, защото съм сменила няколко квартири и съм си делила наема с гаджето... похвала ли очаква въпросния?
Didi168,
точно от въпросния трол ли се "прихващаш"?
Има си платени такива, а има и по "природа".  Hug

# 252
 PAV,
аз по природа съм спамер и си го признавам
за Нико не знам някой да му плаща, за такива постове
но, ако преча няма да ви пиша в темата
нека Диди да си поства под всеки наемодател критериите и оценките))
Мда, наистина е нужно тема за наемодатели да има.

# 253
  • Варна
Съжалявам, ако съм досадила и аз на някого. Понякога при твърде много свободно време така се получава. Fanfanito, можеш да направиш такава тема. Но нали знаеш, че там също ще четат всякакви хора, не само наемодатели, както и ще имат право на коментари. Та накрая май ще се получи дублиране на теми.

# 254
Ох, ще умра от смях. Наистина се получава тролене Simple Smile И между другото в западна Европа наемателите са с повече права от наемодателите. Ако си плащат изрядно, не могат да ги пипнат. Пример - Швейцария Simple Smile
А заверяването на договора при нотариус е в защита на наемателите.

Общи условия

Активация на акаунт