Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 092
  • 811
  •   1
Отговори
# 225
Да ви питам нещо, всъщност аз затова започнах да следя темата.
Казусът е следният - става дума за жилище наето преди 4 години при пазарен тогава наем, т.е. нито подценено, нито надценено. Жилището е необзаведено, обзаведена е само кухненският бокс с шкафове, печка (обикновена) и хладилник (среден размер). При наемането жилището е прясно ремонтирано. Условията са нормални, но не луксозни - т.е. паркет (от преди 20 години) изциклен лакиран, вътрешни врати обикновени, боядисани (но не интериорни), външна врата обикновена (стара, има следи от разбиване), бани с нови плочки (нормални, без никакъв лукс) коридор с плочки стари, но в приличен вид. Отопление и топла вода на ток и бойлери. Към жилището има и паркомясто в подземен гараж (т.е. няма отделна врата).
Та според вас колко процента е нормално да иска повишение собственикът като единственият му аргумент е, че наемите са се вдигнали през последните години? В жилището няма да бъде вложено нищо допълнително, така че да се повиши качеството на живот, т.е. наемателите няма да получат нищо в повече от това, което в момента получават, но ще плащат по-висок наем. Исканото увеличение е 20 %.
За мен е нормално да се вдигне наемната цена само по причина на пазара, т. е. без да са правени подобрения.  Не мога да кажа с какъв % е нормално,  просто цената да отговаря на пазарните условия. Ако има хора, които биха дали за апартамента 20% над цената отпреди 4г, да, такава е цената.
Също може да се повиши цената при подобрения.

# 226
  • Варна
fanfanito, ти разлика между наемател и гост можеш ли да направиш? За каква амортизация говориш? Лелее.....  Flushed

И моля те, направо те умолявам да ползваш препинателни знаци, да слагаш точки между отделните изречения поне. Искам да те чета, но ми е адски трудно. Не защото са ти дълги постовете, а защото мисълта ти изобщо не тече гладко. Започваш да говориш от първо лице, по някое време преминаваш в трето... абе хаос! И това в абсолютно твой всеки пост. Сякаш пише не възрастна жена, а някое дете на едноцифрена възраст. И други потребителки са ти правили забележка. Иначе споделяш ценен опит, но моля ти се, стегни се малко.

# 227
Според мен такова увеличение при изрядни отношения и поддръжка задължително върви с някакво подобрение. Аз бих поискала смяна на входната врата. Не е кой знае колко, а пък и вратата е със следи от разбиване още при немането.
Наемателите със сигурност ще се огледат за друго жилище. Да не стане да намерят.
Подобрението ще направи скока малко по-поносим. Обаче! Има релна възможност наемателите да кажат, че ще подобрят на свои разноски и исканото увеличение ще увисне неоправдано.
Отделно подобрението ще усложни логистиката на наемателите за някакъв период.
Изобщо, 20% от раз за стари наематели ми се вижда лоша търговска практика, без значение дали има подобрение, или не.

# 228
Вдигнах с 50 процента наем, неактуализиран от три години. Поогледаха се хората, прецениха и приеха. В бъдеще няма да допусна да минат три години, за мен това са загуби.

# 229
Диди, права си, но мразя пунктуацията)) Иначе вярвай ми, много добре знам правописа, надявам се де, щом дълги години бях коректор в печатница))
Правили са ми забележка за дългите постове, вярно е. Но аз в резюме не мога да се изказвам. По принцип и не гледам как пиша, защото пиша бързо и знам , че се разбира, та си спестявам разтягането на пръстите по клавиатурата.
Правя разлика между гост и постоянно живущ на адрес. Но често госта става наемател, без да е отразено или поне уведомен наемодателя. За мен това е нередно. Реално , колкото са повече хората , по-голям е наема. Може с 20 лв да е , но би трябвало да е повече, въпреки квадратурата и обзавеждането , и каквото се сетиш.
Гал, моята врата ми излезе близо 1000 лв с правенето на праг и плочки после. Хубава е, аз поне я харесвам, пасна идеално, ама няма си късмет горката. Но... 1000 лв са си пари, ако наема ти е 400 лв примерно. В случая на Жълтото цвете обаче си е необходимост, вече почти няма стари врати , пък и при тази престъпност, при този дългосрочен наем , при това повишаване особено , би трябвало да се направи поне според мен. След това си остава пак на имота , няма да му я изнесат, а и цената ще се вдигне, пък и всичко става по-скъпо напоследък. Просто да му подметнат или поставят условие. Няма да се притеснят много , става бързо , така че...

# 230
Вдигнах с 50 процента наем, неактуализиран от три години. Поогледаха се хората, прецениха и приеха. В бъдеще няма да допусна да минат три години, за мен това са загуби.
Юхууу! 50% е адски много, дори както последните 2 години имаше ръст 15-20% на година.
Кофтито на такова рязко вдигане е, че в един момент се получава извиване на ръце. Не съм фен човек, на когото плащам, да ми извива ръцете по прищявка. По-добре да се заложи ясно годишно вдигане в договора, отколкото да ми сервират такова нещо.

# 231
  • Варна
Трудно ми е да повярвам, че коректор в печатница оставя интервал пред запетаите. Grinning И пак ти казвам, проблемът не е в това, че пишеш дълги постове, а в това, че не успяваш да се изразиш правилно в писмена форма.
Гал, жилището е необзаведено, какви стари мебели?

# 232
Юхууу! 50% е адски много, дори както последните 2 години имаше ръст 15-20% на година.
Кофтито на такова рязко вдигане е, че в един момент се получава извиване на ръце. Не съм фен човек, на когото плащам, да ми извива ръцете по прищявка. По-добре да се заложи ясно годишно вдигане в договора, отколкото да ми сервират такова нещо.

Не ми се спори.
Това е нивото на наемите днес, при това не за нови наематели. На нов наем е по-скъпо, дори без да се отчитат разходи за местене, за комисионна и т.н.

# 233
Не ми се спори.
Това е нивото на наемите днес, при това не за нови наематели. На нов наем е по-скъпо, дори без да се отчитат разходи за местене, за комисионна и т.н.
Аз не споря, питах защо толкова много. Доколкото разбирам, било е под пазарната цена при отдаване?
Следя наемите от 3 или 4 години, +50% за пазарен наем си е чрезвичайно.

# 234
Съвсем пазарна цена и тогава, и сега, като сегашната е съобразена с това, че са стари наематели, както казах. За нови наематели наемите са по-високи.

# 235
Аааа, ама ще следя тогава интервалите))
Аз пиша легнала винаги , така си почивам и ми е свободно време.
Може и да ти е трудно да повярваш, но вероятно съм на годините на майка ти.
Пък и не държа да вярваш. Интервал преди запетайка съм сложила, просто защото ми е била по-удобна от точката да отделя в момента написаното)) Иначе, ако можех и това бих спестила, ама от мен да мине)))
Развесели ме.)) Ще внимавам тогава в темата как пиша и се изразявам. Но... коректор съм била само 5 години де (в моята младост), аз доста професии съм сменила. Както и да е, ще се изказвам лаконично и кратко, с необходимата пунктуация (когато го правя, ама надали, щото не съм на изпит де)
За наемите , може и да ви е смешно или невероятно, но аз със стари и очукани мебели май си бях по-добре. Желаещи имаше, нямаше щети, наема беше с 60 лв по-нисък. Еми... сега всяка година , след всеки излезнал оправям по нещо. Влагам и пари доста (почти всичко взето) да дооправям и обзавеждам. Не ми излиза сметката. Но пък има доста конкуренция на пазара вече на малки жилище, въпреки че се търсят , но и се строят и пускат за наеми-нови и модерно обзаведени.
Най-добре е без обзавеждане, освежено и свалени радиатори, да е на ток. Разликата в наема на такова жилище и същото, но обзаведено и с парно да е някъде 50-100 лв , зависи от големината. Няма сметка никаква от второто , ако попаднеш на лош наемател за обзавеждането, за сметките особено с това парно.

# 236
  • София
Жълто Цвете, можеш ли да споделиш за кой град става дума и ако е за София - за кой квартал? Също какъв е изходния наем? За мен 20% увеличение за 4 години си е нищо, има хора дето всяка година с толкова вдигат наема.
Също не става ясно ти наемодател или наемател си?

# 237
Трудно ми е да повярвам, че коректор в печатница оставя интервал пред запетаите. Grinning И пак ти казвам, проблемът не е в това, че пишеш дълги постове, а в това, че не успяваш да се изразиш правилно в писмена форма.
Гал, жилището е необзаведено, какви стари мебели?
Извинявай много, но като ти е трудно да разбираш не чети. Не се намираме в литературен форум или в час по български, че да си правим забележки.

# 238
Жълто цвете, според инфлацията се вдига, ама ако си точна той няма сметка да те гони.
Годишна 2018:
Цитат
04.1   Действителни наеми за жилища   2.6%
http://www.nsi.bg/bg/content/2528/%D1%85%D0%B8%D0%BF%D1%86-%D1%8 … 8%D0%BD%D0%B0-100
м. септември 2018г спрямо м. септември 2014 - 5,2%
http://www.nsi.bg/bg/content/2539/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83 … D1%8F%D1%82%D0%B0
Вдигнах с 50 процента наем, неактуализиран от три години.
Явно не ги декларирате и нси "страда" откъм статистика.
Споделям обратен развой, след 3 годишен договор.
Анексът, към този договор, за следващи три години е с наем, намален с 10%.
Поствала съм снимки на познатите ми, отдаващи имоти под наем, където поддържам техника.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 02:17 от Анонимен

# 239
Сериозно, действителна? Като сме заговорили за закони и уреденост...

Общи условия

Активация на акаунт