Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 398
  • 811
  •   1
Отговори
# 435
:::, Наемателите имат ли възражение?
С кой наем плащат сметките?
Или сметка по сметка, както излизат ф-рите? Confused
Защото да речем от 1ви до 5 ти март ще ми платят наема за март, ама тогава ще мога да знам и да им изискам всички сметки за януари ( тогава ще са излезли всички сметки и ще мога да ги сумирам и изискам или нещо такова ) ? така ли? не се ли получава много късно? т.е ако решат да напускат ще напуснат с два месеца неплатени сметки?
Пък три сметки да ги карам да ми превеждат след излизането на ф-рата в различни дати + наем на друга дата, става каша

Не, нямат възражения наемателите. С всеки наем плащат излезлите към момента сметки. Сметка по сметка е досадно и за двете страни. Например всеки месец плащат една сметка за вода, една за ток, една за парно и такса вход като плащат наема. Няма как да платят сметки, за които не са излезли фактурите. При напускане вече е друга тема.

За да не става каша-плащане на консумативите (ток и вода) по показания на електромер и водомери в деня на плащане на наема. С парното е по-сложно, ако не е с дистанционен ежемесечен отчет. Но пак може, на база миналогодишна изравнителна сметка, да се направи ~ изчисление колко лв. на куб.м. топла вода + колко лв.(ст.) на единица от уредите по радиаторите е изразходвано съответния месец. Естествено това за парното е приблизително, точното  е с последната изравнителна сметка (обикновено излиза през октомври следващия отоплителен сезон). Така няма забавяне с месец при плащането на консумативите.
За самоотчета за вода (ВиК) - ами не може всеки да се отчита, когато му скимне, защото веднъж на 3 месеца се прави реален отчет, като се разпределя и разликата между общия и сбора на индивидуалните водомери. Няма да е коректно разпределена тази разлика, ако индивидуалните самоотчети са в дълъг период от време.

За мен това е излишна гимнастика. Всеки път да засичаме електромери, топломери, водомери и да преизчисляваме. Това правим само при напускане.

Последна редакция: пн, 05 ное 2018, 17:23 от :::

# 436
Аз мисля при следващите наематели, да включа изискване да им плащам сметките аз, и да речем да сложа едни +100 лева летните месеци + 200 лева зимните за топло, вода и ток ( за 70 кв.). С клауза, за изравянване на следващият месец и представяне на фактури по имейл от моя страна. За мен усилието е едно цъкване в epay. Чудя се дали ще се приеме добре от наемателите. Confused Ама, въпреки коректните наематели които имах досега, пак ми се наложи да им звъня и да им напомням няколко пъти за неплатени сметки, че чак от Софийска вода ми звъняха да ме "помолят" да платим просрочена ф-ра. Ами не ми е приятно да съм бирник. Хем момичето е свестно и веднага си плати, но пак..... чудя се. Те сметките в това жилище са горе - долу константни, с дистанционно отчитане на топломери сме, всеки месец, и със отчитане за блока всеки месец, за общите показания  на ТЕЦ-а. Това според Нелбо.... Thinking водата само е с изравняване
Наемателите са съгласни на такъв вариант, и си чакат изравняването, даже се стараят да са по-икономични и да не стане така, че да доплащат.

# 437
  • София
Ами предполагам задържаш депозита до излизане на изравнителните сметки ? Струва ми се справедливо.

В договора е записано, че независимо кога напускат  депозита и ако има сума за парното се връщат  след окончателното изравняване от Топлофикация. Преди това те са длъжни всеки месец да си плащат текущите сметки. Дали са реални или прогнозни не се коментира. След като са наели имот с ТЕЦ ще си плащат.

# 438
На мен, ако съм наемател, би ме дразнило, посредник /наемодателят/ да плаща сметките, все едно наемателят не може, а най-вече му се няма доверие. Ако са ученици, би било сигурно ок.

# 439
  • София
и за мене като наемодател е обидно и излишно.
Но хора всякакви....
иначе съм си въвела сметките в ел. банкиране и знам какво, кога излиза и кога го плащат.
Сумите не са големи за ток, вода, парно. Хората си ги погасяват в срок, не  натрупват.
Интернета си е на тяхно име, но и той се плаща редовно.
А как процедирате, ако имота попада в синя или зелена зона?

# 440
  • София

Никак, как да процедираме?

# 441
Интересувам се, ако наемателят не плаща, има ли някакви законни 'привилегии' да остане в имота - примерно, ако е зимен сезон, ако е с дете, ако е бременна жена и не знам още какви случаи съм чувала.

# 442
Мисля, че има. Но ако е заверено и вписано в агенцията по вписвяния ги изпитваш отма

# 443
  • София
Pepina_n3, има за съжаление. Доколкото знам наемателят е в по-изгодната позиция ако искаш да го изгониш, а той не иска.

Скрит текст:
Познати дават 3-стаен в ж.к. Яворов под наем. Ако някой се интересува може да ми пише да ги свържа.

# 444
  • София

Никак, как да процедираме?

Ами буквално. От 01.11 - единия от имотите ми в Лозенец  е в зелена зона.
На квартиранта му се иска да си паркира свободно колата. Говорихме - нямам против да го регистрирам адресно. А после той да се оправя с колата/с провинциален номер е/ Но не му се сменят документи и не му се ходи в КАТ. На мое име има 2 -3 таксита, но няма как да регистрирам едно на адреса. Нали лепенката за колата е с определен рег. номер май. Изобщо и двамата не сме наясно какво да се прави. А пред блока има нещо като паркинг, не е улица с тротоар. Но пък сложиха вече табела за зелена зона. Някакви със скоби се мотат наоколо Лепнаха ги  на 2 - 3 стари таралясника.  Аз работя до имота и гледам от прозореца.
Уф, писна ми и ще взема да го продам лозенския апартамент.

# 445
  • Бургас
Не знам как е в София синята зона, но тук можеш да регистрираш кола само по постоянен адрес и ако името ти е вписано в талона на колата като собственик или ползвател. Трябваше да си сменям личната карта заради тази зона.
Не знам как бих постъпила. Досега не съм си регистрирала наемателите адресно и никой не е искал.

# 446
  • София
И при нас има зелена зона от скоро, но не мисля да предприемам каквото и да е. На наемателите не съм обещавала нито паркомясто нито имам общо с решенията на общината.
Още малко ако преместят контейнерите за смет да ходя да им изхвърлям аз боклука, че им е далече.

# 447
  • Варна
Абсурд. Не бих регистрирала наемател. Като има кола, да си се оправя сам с нея. Да си наеме гараж или паркомясто или ако не може да си го позволи, да си наеме квартира в свободна зона. Как ли пък не аз ще си нарушавам моя комфорт и интереси заради чуждите...

# 448
Какви лоши хазайки, ама ако живеете вие там, ще си вземете стикер или ще държите таралясника в хола?

# 449
  • Варна
Не съм хазяйка. Grinning Както написах по-назад - докато не се измисли законов механизъм, с който наемодателят едностранно да прекратява адресна регистрация на своя наемател, това е положението.  Ако аз живея там, естествено, че ще си взема стикер, щом апартаментът и колата са мои. Що за въпрос...

Общи условия

Активация на акаунт