Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 998
  • 811
  •   1
Отговори
# 420
  • Бургас, София
Софийска вода има възможност за подаване на самоотчет по телефона. Тъпото е, че става по някакъв график, не може произволен ден да се обадиш да кажеш показанията.

И в сайта може да се подаде самоотчет. При добро желание.
И онлайн има график. Около седмица е периодът всеки месец, в който може да се подаде самоотчет. Може би е различен този период за различни картали и така си разпределят равномерно работата.
Намирам го за страшна глупост да не може да се подават данните по всяко време (поне онлайн), а те после да си ги проверяват, когато преценят.

# 421
Страшн глупост. Ако си навържат системата като хората, няма да има какво да проверяват при онлайн самоотчет.

# 422
  • София
Аз мисля при следващите наематели, да включа изискване да им плащам сметките аз, и да речем да сложа едни +100 лева летните месеци + 200 лева зимните за топло, вода и ток ( за 70 кв.). С клауза, за изравянване на следващият месец и представяне на фактури по имейл от моя страна. За мен усилието е едно цъкване в epay. Чудя се дали ще се приеме добре от наемателите. Confused Ама, въпреки коректните наематели които имах досега, пак ми се наложи да им звъня и да им напомням няколко пъти за неплатени сметки, че чак от Софийска вода ми звъняха да ме "помолят" да платим просрочена ф-ра. Ами не ми е приятно да съм бирник. Хем момичето е свестно и веднага си плати, но пак..... чудя се. Те сметките в това жилище са горе - долу константни, с дистанционно отчитане на топломери сме, всеки месец, и със отчитане за блока всеки месец, за общите показания  на ТЕЦ-а. Това според Нелбо.... Thinking водата само е с изравняване

# 423
А ако те искат да си ги плащат сами с едно кликане, какво ще направиш?

# 424
Аз мисля при следващите наематели, да включа изискване да им плащам сметките аз, и да речем да сложа едни +100 лева летните месеци + 200 лева зимните за топло, вода и ток ( за 70 кв.). С клауза, за изравянване на следващият месец и представяне на фактури по имейл от моя страна. За мен усилието е едно цъкване в epay. Чудя се дали ще се приеме добре от наемателите. Confused Ама, въпреки коректните наематели които имах досега, пак ми се наложи да им звъня и да им напомням няколко пъти за неплатени сметки, че чак от Софийска вода ми звъняха да ме "помолят" да платим просрочена ф-ра. Ами не ми е приятно да съм бирник. Хем момичето е свестно и веднага си плати, но пак..... чудя се. Те сметките в това жилище са горе - долу константни, с дистанционно отчитане на топломери сме, всеки месец, и със отчитане за блока всеки месец, за общите показания  на ТЕЦ-а. Това според Нелбо.... Thinking водата само е с изравняване

Коментирали сме и преди. Аз процедирам така. Всички режийни ми се удържат по банков път веднага щом излезнат фактурите. Така аз съм винаги изряден платец и знам, че няма просрочени сметки. Изпращам електронните фактури на наемателя, който ми възстановява платената сума със следващия наем. Досега не сме имали проблеми. Това обсъждаме още при подписването на договора. Наемателите са доволни, че им е спестена мисълта за плащане на сметките, било то и с един клик. Аз съм доволна, че просрочия няма.

# 425
Приятелка си търси квартира, има съквартирантка и искат обзаведен с две отделни спални, близо до метро. Ако някой дава подобно, пишете ми на лични. Домашни любимци няма, работи, коректна е и няма да ви съсипе нищо.

# 426
  • София
:::, Наемателите имат ли възражение?
С кой наем плащат сметките?
Или сметка по сметка, както излизат ф-рите? Confused
Защото да речем от 1ви до 5 ти март ще ми платят наема за март, ама тогава ще мога да знам и да им изискам всички сметки за януари ( тогава ще са излезли всички сметки и ще мога да ги сумирам и изискам или нещо такова ) ? така ли? не се ли получава много късно? т.е ако решат да напускат ще напуснат с два месеца неплатени сметки?
Пък три сметки да ги карам да ми превеждат след излизането на ф-рата в различни дати + наем на друга дата, става каша

# 427
Ами аз плащам на наемодателката, тези които излизат в началото на месеца, значи са за миналия месец, накуп с наема между 10 и 15 число. Много ми е удобно, че не се занимавам лично. А и тя си ми изпраща фактурите.

# 428
За да не става каша-плащане на консумативите (ток и вода) по показания на електромер и водомери в деня на плащане на наема. С парното е по-сложно, ако не е с дистанционен ежемесечен отчет. Но пак може, на база миналогодишна изравнителна сметка, да се направи ~ изчисление колко лв. на куб.м. топла вода + колко лв.(ст.) на единица от уредите по радиаторите е изразходвано съответния месец. Естествено това за парното е приблизително, точното  е с последната изравнителна сметка (обикновено излиза през октомври следващия отоплителен сезон). Така няма забавяне с месец при плащането на консумативите.
За самоотчета за вода (ВиК) - ами не може всеки да се отчита, когато му скимне, защото веднъж на 3 месеца се прави реален отчет, като се разпределя и разликата между общия и сбора на индивидуалните водомери. Няма да е коректно разпределена тази разлика, ако индивидуалните самоотчети са в дълъг период от време.

# 429
Проверих си сега фактурите и за съответно до 11.10, 15.10 и 17.10 за Топлофикация, ЧЕЗ и Софийска вода. За интернет и телевизия не ми праща фактури, но аз съм ОК с цената. Значи плащам с месец или по-малко назад. Не е кой знае колко време, не виждам защо някой би си причинил гимнастиките с отчитане на електромери и водомери на датата за плащане на наем и прочие. Ами ако не е една и съща дата ? Този месец хазяйката не може да мине преди 25-то число, при все че обикновено плащам на 8-ми, 9-ти или нещо такова. Какво правим при такава ситуация? Плащам за месец и половина ли? Страшно излишно ми звучи.

# 430
  • София
Да, аз затова смятам да сложа едни + 100 лева за летните месеци от май до септември и + 200 лева от октомври до април и толкоз, ако има изравняване със следващият наем. Като разбира се за първия месец няма да събирам авансово нищо, реално на 2рия месец след настаняването, от 1во - до 5 то число на март, плащат за февруари и толкоз. Ако има изравняване, се отразява от 1ви до 5ти април ( но едва ли ........то при нас сметките са горе - долу средни и постоянни) Ще има да го мисля... още .... при мен излизат електронно в epay, виждам ги към 15-20 то число и мога да ги изискам с наема за следващия месец чак, когато те ми плащат наем... няма как сметка по сметка

# 431
Норагами, на теб може да ти звучи излишно, ама ако приплачеш на наемодателя, че нещо ти бавят заплатата, пък може ли малко по-късно да платиш наема, пък айде утре, айде други ден, след това не си вдигаш телефона, сметките си текат - консумативи и наем, а депозитът е 1 наем. Пък след това рязко си събереш багажа и дори не уведомяваш хазяина за това, той е вътре с по-голяма сума от депозита. Ако направиш мизерии в апартамента, ей така, да не вземе да забогатее много с твоите пари - той/тя е вътре с още повече.
Затова наемът е с предплащане, първата седмица на текущия месец, + консумативите към момента. Наемодателят плаща, с кликове или без, а наемателят не се занимава с това.

# 432
Ако приплача и не платя, има право да ме изгони и това си го пише в договора. Имам си позволени дати за плащане, не търся безплатно съчувствие. Плюс това, за това наемодателите си правят "мини конкурси" за наематели, за да си направят сметката, кой би им играл номера и кой не. За този апартамент първо брокерката й ни интервюира задълбочено, избра три подходящи избора, и после наемодателката ни интервюира още по-задълбочено - точно за да може да си направи сметката, че бидейки държавен служител няма как да ми забавят заплатата.
Иначе, разбирам и твоята логика де, казвам какво работи перфектно при нас, със сигурност не е универсално решение.

# 433
  • София
Не, ние брокери не ползваме GrinningGrinning в общи линии си ги избирам сама наемателите
Аз при предните не исках да се занимавам със сметки, вече казах де
Ама като просрочиха, а бяха коректни наемателите, и ми се наложи да им звъня, че на мен ми звънят от Саф вода че за ТЕЦ - а няколко месеца "не разбрали били че има сметки"  ,аммииии ........ питам се.... какво ще бъде при по - кофти наематели и не особено дисциплинирани ? хора всякакви

# 434
Ами предполагам задържаш депозита до излизане на изравнителните сметки ? Струва ми се справедливо.

Общи условия

Активация на акаунт