Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 104
  • 811
  •   1
Отговори
# 195
наемателите - за вас  е ясно, че няма да искате да показвате, ако може да минете без това. Да не сте луди да се прецаквате сами Wink
Това не го разбрах.
При една сделка всеки иска да даде минималното възможно и да получи максималното възможно - а даването под наем е сделка. Това е нормално. Ако наемодателят не се сеща да поиска тези неща, защо наемателят да си прави труда да ги дава? Дори не визирам случаите, когато НАИСТИНА няма доход, за да покрива такъв наем. Тоест, когато е злонамерен от самото начало.

Но като размислих, този подход дава на коректните кандидат-наематели с достатъчен доход конкурентно предимство пред такива, които не искат или не могат да покажат доход. Затова този подход е от полза както за наемодателите като цяло, така и за добронамерените и коректни наематели, които така могат да изпъкнат пред некоректните и да получат желания имот. В твоя случай, ако отдавах имот в този ценов клас, аз бих предпочела теб с такъв доход, но честно показан и доказан (и да, ще говоря с работодателя ти, ако трябва), пред някой със заявен по-голям доход, но който не иска или не може да го докаже.

За мен това е честен и правилен подход в интерес и на двете страни, ако са добронамерени и не целят измама. Неслучайно се е наложил навсякъде на наемни пазари с много по-дълга традиция от нашия.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 13:23 от Анонимен

# 196
Попея, като питбул си Simple Smile Захапеш ли, не пускаш Simple Smile) Определено дебатът е твоят "спорт", практикуваш го с много хъс, но и до втръсване

# 197
  • София
А ако кандидата покаже приличен доход, но след време го загуби? Или има пари, но ги харчи за друго и бави наем и сметки?

# 198
Имаме наемател, който е много добре финансово. Е, няма да казвам с какви усилия си получавахме наема. Всеки месец се налагаше да звъним по 15-20 пъти да напомняме. За щастие, нещата се пооправиха след като казахме, че искаме да прекратим договора.

# 199
А ако кандидата покаже приличен доход, но след време го загуби? Или има пари, но ги харчи за друго и бави наем и сметки?
Ами същото, което прави банката, когато оптуска потребителски кредит или кредитна карта - те са без порчъител и без ипотека. Тя как знае дали ти няма да ги харчиш за друго, а не за нейните вноски? Не знае, разбира се, просто ако имаш добри доходи, е по-вероятно да не искаш да си навличаш неприятности с нея. Не е сигурна, разбира се, и поема риск от загуба -затова има и необслужвани кредити.  А ако загубиш работа, може да се разберете за нещо, докато намериш нова. Ако, разбира се, си бил лоялен платец. Затова и при наемането, ако е наемател с история при теб е едно, ако има препоръки от блзиък - друго, а ако е напълно непознат - трето.
При наемането е подобно, разбира се, нямаш лостовете на банката, но все пак имаш някакви. Гледаш дали е безсрочен трудов, гледаш коя и каква е фирмата/организацията (ако е в колцентър на Хюлет Пакард, например,  не е същото като да е в ЕТ Минчо Минчев), гледаш дали е добре поставен фрилансър, гледаш дали доходът му позволява да заделя, гледаш дали има спестявания. Изобщо правиш си проучване. И искаш двоен и троен наем депозит, в зависимост от риска, който си преценил. А пък ако на втората година си загуби работата и сте били в добри взаимоотношения, и той няма спестявания, можеш да с еразбереш с него, а можеш и да прекратиш договора и да го извадиш от жилището. Зависи.  

А ако изобщо не покаже и/или го няма от самото начало? Някак си второто е по-приемлив риск от първото, ми се струва Wink А изобщо без риск е да го държиш заключено. Правиш, каквото можеш, да го минмизираш и това е. Мишелин, а ако не беше добре финансово? Сега може, но не иска и вие го принуждавате, а ако не можеше, щяхте вече да сте пили една студена вода с няколко наема, а може и с други щети.

Абе вие сте странни хора - човек прави нещата, за да минимизира риска, а не да го елиминира, защото това не е възможно - това е азбучно, не знам как може изобщо да се обсъжда.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 14:10 от Анонимен

# 200
  • София
Аз пък не знам как ще си развява всеки доходите на частни лица без никаква гаранция. И това е азбучно. Или пък какви спестявания имам. Това е лична информация, която не се раздава за наемане на някаква си квартира. Нито пък някой ще ти иска НА за наемането. В така великата чужбина някой показа ли ти личните си документи по имота? И как така смяташ, че за продажба не трябва да ги показваш на оглед, но видиш ли за наемане си ги показваш Grinning
Като искаш гаранция за месторабота - телефон за референция в компанията. Трудовите договори и възнаграждението са конфиденциални, мен биха ме наказали от работа ако ги показвам наляво-надясно.
Нали човек ако няма пари няма да ги има и за депозита, и за първия наем... ако ти плаща - плаща. Както иска ще си ги изкарва. Ако не плаща го гониш и това е.

# 201
Аз пък не знам как ще си развява всеки доходите на частни лица без никаква гаранция. И това е азбучно. Или пък какви спестявания имам. Това е лична информация, която не се раздава за наемане на някаква си квартира. Нито пък някой ще ти иска НА за наемането. В така великата чужбина някой показа ли ти личните си документи по имота? И как така смяташ, че за продажба не трябва да ги показваш на оглед, но видиш ли за наемане си ги показваш Grinning
Като искаш гаранция за месторабота - телефон за референция в компанията. Трудовите договори и възнаграждението са конфиденциални, мен биха ме наказали от работа ако ги показвам наляво-надясно.
Нали човек ако няма пари няма да ги има и за депозита, и за първия наем... ако ти плаща - плаща. Както иска ще си ги изкарва. Ако не плаща го гониш и това е.

Е, щом отношението е такова "за наемане на някаква си квартира" - ясно е Simple Smile- за теб може да е "някаква си квартира", но за мен е вложение от стотици хиляди.  Аз лично на такива хора имота си не давам, който иска, да си го дава.  
Моят наемател ги даде, а и на мен ми иска НА при наемането. И да, във "великата" чужбина и наемодателят си доказва собствеността - на наемателя, който си е избрал от всички интервюта. Както и у нас, впрочем. А ако има такива, които плащат наем на някого, който може да не е собственик, а да има ключ от приятел да наглежда имота (примерно), ама решил да изкара някой лев от чуждия имот, това е техен проблем, че го правят.
Не знак колко пъти да го кажа - ако искаш да вземеш определен имот и наемодателят не иска да ти го даде без тази информация, ще търсиш съдействието на вашата компания, иначе няма да получиш имота. Те тези неща и в Италия, и в Германия са конфиденциални в много компании, ама наемането "на някаква си квартира" е сериозен прецедент за изключение. Защото без него там ще спиш под моста.
Нещо не си ме разбрала -  показвам си на наемателя, когото съм си избрала, и който ми е доказал доходи, не на всеки, който съм викнала на интервю. За подписване на договора.  
Ти когато инвестираш стотици хиляди в имот за под наем, тогава ще обясняваш кой какво да иска от наемателите си. Докато си от другата страна, естествено, че няма да искаш да показваш.  Не и докато не те принудят с отказ да ти дадат имота на теб.  Но пък в София ако има кой да ти дава без тези неща, ама разбира се, че няма да ги дадеш.
Да му мислят наемодателите. "Не е виновен който яде баницата, а който му я дава"

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 14:29 от Анонимен

# 202
  • Варна
Можем да пуснем две анкети за наемодателите колко от тях са си показали нотариалния акт и колко от тях са разглеждали документи за доходи на наемателите. Grinning Лично аз си мисля, че процентът на такива собственици засега ще е доста под 50. Но в бъдеще може и да се увеличи.

# 203
  • София
Ами какво да е отношението, да не би да ме настаняваш безплатно в Бъкингамския дворец?
Има приемливи неща като изисквания, има и някакви безумия каквито си съчиняваш. Може да се иска гаранция от работодателя, може да се искат препоръки от предишни наемадоатели.
Да ми искаш извлечението от заплатата и къде си харча или спестявам парите може да забравиш. Все едно пък хората чакат само на твоя имот, щом си намерила някой достаатъчно наивен да ти ги показва, ок, радвам се за теб.
Ще чакам тогава някой да ми откаже имот при редовно плащане и добро стопанисване Grinning Живееш си в някакъв измислен свят и някъде другаде си развявай "стотиците хиляди инвестиции". 

# 204
Можем да пуснем две анкети за наемодателите колко от тях са си показали нотариалния акт и колко от тях са разглеждали документи за доходи на наемателите. Grinning Лично аз си мисля, че процентът на такива собственици засега ще е доста под 50. Но в бъдеще може и да се увеличи.
Това е добра идея Simple Smile
Ами ако искаме да имаме повече сигурност, е добре за самите нас, наемодателите, да се увеличи. Иначе по-добре да стои заключено.

Meredith-Grey, не мисля, че с кандидат-наемател като теб ще имам изобщо разговор в реала. Остани си със здраве и си търси наемодатели да ти отговарят на изискванията. А също и продавачи на апартаменти  в Младост Wink
Ще чакам тогава някой да ми откаже имот при редовно плащане и добро стопанисване Grinning Живееш си в някакъв измислен свят и някъде другаде си развявай "стотиците хиляди инвестиции".  
Нещо си скарана с логиката - при ново-наемане на имот (не преподписване) наемодателят няма как да знае дали ти редовно ще плащаш, дали ще стопанисваш и изобщо нищо за теб. Точно защото не знае това за теб, затова иска тези неща, които изброих. Ако беше сигурен в тях, нямаше да ги иска, ама това се разбирамного по-късно. Утре ако те изгонят от квартирата ти за 250 лева в Изток (стая със съжителство), нали бъдещият наемодател  няма да знае ти какво и как си плащала и стопанисвала, а ще иска доказателства за това. И понеже не знае, носи значителен риск да не му плащаш, да не стопанисваш или и двете.
Нищо не развявам, опитвам се да ти обясня, че твоята гледна точка по никакъв начин няма как да е моя гледна точка, защото моето и твоето положение са коренно различни.  

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 14:54 от Анонимен

# 205
Германският модел е интересен, но е приложим за пазар със силно търсене на имоти под наем. Ако пазарът е в обратното съотношение, този модел няма да издържи. Наемането е сделка, както казва Попеа, но е сделка с една по-специална стока, имам предвид човешкия фактор, наемателят, който има и права.
Ще ти кажа, че има и други модели на този вид отношения, при които на Наемателят са му защитени правата по закон. За кои права говорим?
1.Наемателят пуши - когато идва на оглед не е длъжен да ти каже, че пуши, дори и ти да попиташ. Ако в договора изришно е забранено пушетето, се подчинява, ако не, може да пуши, а ти не можеш да го изгониш.
2.Наемателят има домашен любимец. На огледа нито се питате, нито отговаряте има ли домашен любимец или не. Ако в договора не е забранено, се счита за позволено и може да си гледа животни
3.  Депозит, не повече от 3 наема.  Има държави, в които наемодателите вече много прекалиха в това отношение.
4. Право на гости в наетия имот -  Право на гости толкова често, колкото иска, без някой да му казва мъжки или женски гости да има. Simple Smile Може да си покани на гости човек с куче, дори и в договора да има клауза да не се гледат дом. животни. Ако му се забрани, му се нарушават основните човешки права. В договора може да се забрани единствено пренощуването на други лица.

# 206
  • Варна
Имот за "стотици хиляди левове" да стои заключен за мен лично е признак на много слаба финансова култура, прахосничество, глупост, грехота ако щеш. То ако ще е така, по-добре парите да се инвестират в някакъв бизнес или фонд, или дори да седят в банка при лихва 0.01%. Поне ще плащаш данъци само върху лихвата, а не върху имота. А и заключен имот пак може да доведе до разходи. Може да влязат крадци, може да се появи теч и да го забележиш едва след 5 месеца, когато вече има големи поразии, щот нали никой не живее там. Винаги има риск.

Аз лично не бих се впечатлила от доказан висок доход, защото съм се нагледала на не малко индивиди с доста добри финансови възможности, които са егати скръндзите, никога не си признават, че грешат, пълни мизерцини в битово отношение и не само, готови да ти направят проблеми само и само за да ти е зле на теб.  За мен би било по-важно по време на един оглед да "усетя" човека насреща, на ми вдъхва доверие на отговорен и добросъвестен, комуникацията да върви гладко и така.

И друг път съм го казвала, но явно пазарите в София и Варна са доста различни. В момента съм в пета подред квартира и никога не ми се е случвало да харесам апартамента и да чакам отгoвор от собственика дали се е спрял на мен. Директно казвам, че го наемам, плащам и вземам ключа. Та тук май е който пръв извади парите, печели. Grinning

# 207
Германският модел е интересен, но е приложим за пазар със силно търсене на имоти под наем. Ако пазарът е в обратното съотношение, този модел няма да издържи. Наемането е сделка, както казва Попеа, но е сделка с една по-специална стока, имам предвид човешкия фактор, наемателят, който има и права.
Ще ти кажа, че има и други модели на този вид отношения, при които на Наемателят са му защитени правата по закон. За кои права говорим?
1.Наемателят пуши - когато идва на оглед не е длъжен да ти каже, че пуши, дори и ти да попиташ. Ако в договора изришно е забранено пушетето, се подчинява, ако не, може да пуши, а ти не можеш да го изгониш.
2.Наемателят има домашен любимец. На огледа нито се питате, нито отговаряте има ли домашен любимец или не. Ако в договора не е забранено, се счита за позволено и може да си гледа животни
3.  Депозит, не повече от 3 наема.  Има държави, в които наемодателите вече много прекалиха в това отношение.
4. Право на гости в наетия имот -  Право на гости толкова често, колкото иска, без някой да му казва мъжки или женски гости да има. Simple Smile Може да си покани на гости човек с куче, дори и в договора да има клауза да не се гледат дом. животни. Ако му се забрани, му се нарушават основните човешки права. В договора може да се забрани единствено пренощуването на други лица.

Това е така - зависи от това какъв е пазарът, а също и какви формални регулации има на този пазар.
Тая работа с правата и задълженията е изцяло въпрос на договорка, доколкото не противоречат на Конституцията или друг основен закон в държавата.  Я ми посочи законов документ - в България или другаде, където правото да идват гости е посочено като "основно човешко право". Дали ще идват или няма да идват, не е основно човешко право, а е въпрос на сделка между двете страни. Наемателят има тези права, които са описани в договора и под които са се подписали и двамата. Същото за наемодателя. Но ако наемодателят има изискване за пушене или домашни любимци, това си е негово право да ги има и не виждам кое основно конституционно право на наемателя е нарушено. Ако не го устройва такова изискване, си търси друг имот за под наем, където няма такова изискване. Разбира се, че в договора пише, че няма право да пуши и че няма право на домашни любимци. А ако на интервюто не ми го каже, защо да си губим времето взаимно, не разбирам? Това е в общ интерес да ми каже освен ако не иска да го скрие тенденциозно с цел да наруши договора, което за мен е знак на интервюто. И довиждане.
Моята финансова култура си е моя работа. Който има пари за инвестиране, да си ги инвестира, както намери за добре.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 15:09 от Анонимен

# 208
При наемането и отдаването в момента е хаос, но това не значи, че така е нормално.
Трябва да има повече евентуална сигурност и за двете страни.
За единия, че ще му плащат, за другия, че няма да го изгонят всеки момент.

# 209
  • Варна
Моята финансова култура си е моя работа. Който има пари за инвестиране, да си ги инвестира, както намери за добре.

Защо си помисли, че говоря конкретно за твоята финансова култура? Мисля, че затова е темата - всеки да споделя своята гледна точка и да изразява своето мнение. Досадно е да се уточняваме във всеки един пост, че това, което пишем е само според нас и не задължаваме никого да се съгласява с него. Камо ли пък да имаме претенции, че чуждите решения са наша работа.

Общи условия

Активация на акаунт