Обсъждане на имотни обяви-6

• 43 017
  • 814
  •   1
Отговори
# 615
Fuckforlife,няма изгледи в бъдещите 20-30 години хубавите части на Центъра да станат лоши, още по-малко да бъдат презастроени. Последното е много по-валидно за новите квартали. Историческите забележителности, театрите, парковете няма как с магическа пръчка да отидат в Ман Ли. Та поне в обозримото бъдеще нямам притеснения за стойността на имотите в Оборище или Яворов. Вече поколенията след мен сами ще си решават за себе си .
Мислех си да не отговарям, но реших така за спорта. Аз пък си виждам как и в центъра си се застроява стабилно. На мястото на старите къщи никнат нови и нови блокове. Правилото е, че колкото е по-желан 1 квартал, толкова по-голям инвеститорски итнерес има, така че няма логика в това, което казвате, че не може да се презастрои. Относно театрите, парковете, училища, детски градини - пак се повтарям, но това са държавни учреждения и зависят изцяло от държавата. Защо да не може да се озоват и в други части на София? За забележителностите съм съгласен, но да бъдем реалисти, наистина ли има някой, който закупува имот заради това, че е близо до някоя забележителност, пък може и да има, но е странно.
Всичко, което се опитвам да кажа е, че докато не можем да променим местоположението на имота си, това не означава, че околността не може да се промени - както към лошо така и към добро. Никаква гаранция не виждам аз.Има доста такива примери в столицата ни.

# 616
Има примери и в обратното - хубави части преди 50-100 години и в момента са хубави. Единственият панелен квартал, който си е подобрил статута е Младост, не се сещам за друг.

# 617
Относно паркове, ДГ и т.н. няма как да се озоват в новите квартали, защото там всичко  е частно - даже и улиците понякога - в Ман ли има една приватизирана половин улица, по която минава почти целият квартал на излизане за бул. България. Това е за голямо съжаление. Никой вече не си дава земята за парк или за обществени нужди, като може да спечели доста повече чрез застрояване. Ето сега горублянци са скочили против нов проект за булевард и парк - искат си земите хората.

# 618
Относно паркове, ДГ и т.н. няма как да се озоват в новите квартали, защото там всичко  е частно - даже и улиците понякога - в Ман ли има една приватизирана половин улица, по която минава почти целият квартал на излизане за бул. България. Това е за голямо съжаление. Никой вече не си дава земята за парк или за обществени нужди, като може да спечели доста повече чрез застрояване. Ето сега горублянци са скочили против нов проект за булевард и парк - искат си земите хората.
И пак се стига до заключението, че е виновна държавата. Защо земите бяха реституирани в пълен размер? Можеше спокойно да се заделят зелени пространства, училища, детски градини и т.н., стига някой да си беше свършил работата и ако имаше нормално градоустройствено планиране, както има в другите държави. Да не говорим, че при самото урегулиране на парцел държавата има право да вземе до 30% точно за улици. Ако всичко това беше направено, сега нямаше да ставаме свидетели на такива недосмислици в новите квартали като Ман. Ливади, а и не само там. Това, че в нашата държава обаче корупцията е висока и частните инвеститори си "купуват" право на строеж навсякъде е съвсем друга история, в която не смятам да задълбавам.

# 619
Fuckforlife, аз говоря за някои съвсем конкретни части на София. Например, сгради в близост до Университета винаги ще се актрактивни за наемане (нали не смяташ, че Ректоратът ще изчезне)? Народният театър и всички театри по Раковска също едва ли ще се преместят. В центъра и най-близките до него квартали има изградена инфраструктура, има училища и културни обекти с традиции, паркове, магазини, обществени сгради, в които много хора работят - т.е. имаме много плюсове на едно място. Тъй като на тези места вече има по-високи кооперации със собствени дворове, а не къщи, масово бутане и презастрояване е малко вероятно в следващите 50-60 г.Може да не е важно да живееш до исторически забележителности, но имоти в близост до такива лесно се отдават на туристи (напр. през AIR BNB) .Ако дадена локация в момента е топ за живеене, за отдаване за дългосрочен наем и за отдаване за краткосрочен, вероятността да стане неатрактивна за 20-30 години и за трите е минимална. Има части на центъра, които бяха неособено атрактивни и станаха съвсем нежелани (като района около Женски пазар, Халите и Лъвов мост), но там никога не е било топ. Например, около Сточна гара и нагоре по Левски може и да стане гадно в близко бъдеще, но това няма да се случи за сградите около Университета. За някои сега никнещи крайни квартали перспективата може да е добра, може и да не е, много по-трудно е да се прогнозира. Аз купувам имот, който да ползвам в моя живот, т.е. ако сега е компромисно, но има шанс да стане по-добре, за мен не е достатъчно.

# 620
И други примери има, но понеже са недолюбвани в темата, няма да ги споменавам.

# 621
Апартамента изобщо не е близо до гарата, но че е безумно скъп - спор няма.

Е как да не е близо до гарата? Разстоянието до гара Подуяне е по-малко от една трамвайна спирка! След Подуяне следващата спирка на 20 и 22 е ул- Алеко Константинов, а този апартамент е между Алеко Константинов и Черковна. Съвсем в района на гарата е. Много по-близо е до гарата, отколкото до Докторската градина например. Всъщност е точно по средата между парка Заимов и гара Подуяне.

# 622
Това с районите е много субективно - разказвала съм как преди 3-4 години гледах в Кръстова вада на 700 евро, но нямаше път и канализация и сградите, които гледах НС бяха със септични ями. Сега разбирам, че вече имало канализация, и метро им построиха, и булеварда разшириха. А преди десет години пък съвсем беше зле там - само вили. Така че ситуацията в момента и тази след 5-10 години може да е много различна. А в центъра пък не бих се навряла и не мисля,че има перспективи. Да живея в центъра и всеки ден да се бутам в задръстванията не е за мен, бизнесите също са изместени по райони - в Манастирски ливади има оформена бизнес зона, сега около Парадайс се оформя такава, на Цариградско около Младост и Дружба. В центъра освен двете кули на НДК не се сещам за друга такава концентрация на бизнес. Да не говорим,че паркирането за клиенти е ужасно. А самата Витошка се оформи като туристическа зона и има предимно кафета. Центърът с нищо не ме привлича, особено като мога да свърша всичко в квартала си, където не е такава лудница.
Районът около бул. Оборище на мен никога не ми е харесвал, винаги е много мрачно, тесни улици, сенчесто, няма перспектива да се построи нещо голямо като супермаркети, защото терени или няма или са много скъпи, по същата причина няма и големи бизнес сгради. Дори и да построят, проблемът с паркирането си остава. Разбира се, всеки си харесва районът, в който е свикнал и за него си е най, но погледнато обективно кварталите, които най-много се развиват са Младостите, какво няма там?

# 623
Е, не всеки е зает в сферата на така наречения "бизнес". Със сигурност на доста хора не им е важно да живеят до бизнес зони. Аз ако трябва да избирам къде да живея - в центъра или в ливадите/вадите и т.н. с две ръце избирам центъра.

# 624
Ако си пенсионер и не ти се налага да излизаш с колата често,със сигурност Simple Smile

# 625
Аз ходя на работа с градския транспорт, а мъжът ми бачка в Изток, не всеки работи на Околовръстното.

# 626
Ако си пенсионер и не ти се налага да излизаш с колата често,със сигурност Simple Smile

Не съм пенсионер, кола нямам и не ми се налага да имам. Ползвам градски транспорт, който в центъра е добре развит. Освен това центърът е по-чист от останалите райони, има що годе поддържана инфраструктура, разбирай тротоари. Има магазини, културни институции, възможности за пазаруване. Да добавя - и заведения!

# 627
Работя в центъра и ми е ужасно разминаването с тълпите по улиците. Имах и осигурено паркомясто, но го отказах в замяна на карта за градски транспорт. Абсурд е да си причиня шофиране в този трафик... Единственият плюс е, че има разнообразие откъм заведения за хранене.

Последна редакция: сб, 01 дек 2018, 08:32 от Мишелин

# 628
Това с районите е много субективно - разказвала съм как преди 3-4 години гледах в Кръстова вада на 700 евро, но нямаше път и канализация и сградите, които гледах НС бяха със септични ями. Сега разбирам, че вече имало канализация, и метро им построиха, и булеварда разшириха. А преди десет години пък съвсем беше зле там - само вили. Така че ситуацията в момента и тази след 5-10 години може да е много различна. А в центъра пък не бих се навряла и не мисля,че има перспективи. Да живея в центъра и всеки ден да се бутам в задръстванията не е за мен, бизнесите също са изместени по райони - в Манастирски ливади има оформена бизнес зона, сега около Парадайс се оформя такава, на Цариградско около Младост и Дружба. В центъра освен двете кули на НДК не се сещам за друга такава концентрация на бизнес. Да не говорим,че паркирането за клиенти е ужасно. А самата Витошка се оформи като туристическа зона и има предимно кафета. Центърът с нищо не ме привлича, особено като мога да свърша всичко в квартала си, където не е такава лудница.
Районът около бул. Оборище на мен никога не ми е харесвал, винаги е много мрачно, тесни улици, сенчесто, няма перспектива да се построи нещо голямо като супермаркети, защото терени или няма или са много скъпи, по същата причина няма и големи бизнес сгради. Дори и да построят, проблемът с паркирането си остава. Разбира се, всеки си харесва районът, в който е свикнал и за него си е най, но погледнато обективно кварталите, които най-много се развиват са Младостите, какво няма там?

Живея и работя в центъра. В нашата кооперация половината апартаменти са офиси, на партера са само магазини, работя в сграда от 20те, там положението е същото - офиси и магазини. Никой не идва на работа с кола, всички са с метрото и проблема с паркоместата не съществува.

# 629
Това със задръстванията не е много релевантно, защото сутрин и вечер има задръстване навсякъде, то само центъра на беше..

Общи условия

Активация на акаунт