Обсъждане на имотни обяви-6

• 42 969
  • 814
  •   1
Отговори
# 720
Не е нужно нито праг, нито параван да има.
Да на тая теснотия и кривотия - най-доброто и евтино решение
Пак повтарям става дума за двустаен апартамент в хубава сграда само за 49 000 евро. Няма как за тези пари да е идеален.

# 721
Пак повтарям става дума за двустаен апартамент в хубава сграда само за 49 000 евро. Няма как за тези пари да е идеален.

Хич не е двустаен, а е с размерите на панелна гарсониера. 50 квадрата за мен не е двустайно жилище, а е апартамент за сам човек/ерген. За да е нормален двустаен апартамент на този му липсват още 15 квадратни метра.

# 722
Те тристайни по 60 кв.м. продват, ти на този намери кусур. Просто припадам, когато ми предложат такова жилище. Че аз сега се „ширя” в по-голямо с двете деца, те искат да ме наврат в още по-малко...

# 723
Те тристайни по 60 кв.м. продват, ти на този намери кусур. Просто припадам, когато ми предложат такова жилище. Че аз сега се „ширя” в по-голямо с двете деца, те искат да ме наврат в още по-малко...

Всъщност да. Как ли изглежда едностаен, щом това недоразумение е уж двустаен? Сигурно кучешка колиба...

# 724

Всъщност да. Как ли изглежда едностаен, щом това недоразумение е уж двустаен? Сигурно кучешка колиба...
Ето как: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2b15221615020960 … k=4agmfb&f1=1

# 725

Хич не е двустаен, а е с размерите на панелна гарсониера.
Панелната гарсониера има хол 20 квадрата и кухня поне 10, а тук имаме 16 и 10, така че като сложим кривините и малкия коридор и баня, смятам,че панелната гарсониера е по-голяма от това недоразумение.

# 726
  • софия
тази баня е много забавна , осигурява моментална интимност м/у потенциални партньори - нищо по-секси от това да гледаш как половинката ака и си мие дупето под душа след това Simple Smile

# 727
Това е за сам човек като цяло.

# 728
  • софия
За един е да, но този един се предполага ,че от време на време се съвукоплява с някой друг Wink

# 729
Въпросният апартамент е доста зле като цяло, но по-притеснителното е, че отново се забелязват наченки на опити за сравнение панел-нова тухла. 

# 730
Въпросният апартамент е доста зле като цяло, но по-притеснителното е, че отново се забелязват наченки на опити за сравнение панел-нова тухла. 

Притеснително трябва да е само за новите инвеститори, които следва да си дадат сметка, че преди 50-40-30 години са се стояли много по-просторни апартаменти с нормални форми и големина на стаите. За качество на строителството не взимам отношение, говоря за разпределение, което в панелните блокове е къде къде по-добро.

Нормално е и е редно да се прави сравнение, защото и двата типа имоти се предлагат на пазара.

# 731

Притеснително трябва да е само за новите инвеститори, които следва да си дадат сметка, че преди 50-40-30 години са се стояли много по-просторни апартаменти с нормални форми и големина на стаите. За качество на строителството не взимам отношение, говоря за разпределение, което в панелните блокове е къде къде по-добро.

Нормално е и е редно да се прави сравнение, защото и двата типа имоти се предлагат на пазара.
Моралка, точно.
Освен другото, може ли някой да ми обясни как това жилище със светли размери 16 и 10 кв помещения, баня 3 кв и коридорче няма и 2 кв, като се прибавят стените и ще стане 51 кв ЗП, а една панелна гарсониера със светли 20 кв стая, 10 кв кухня, да кажем същите баня и коридор, по документ е около 45 кв застроена площ, тоест при по-големи светли помещения има ЗП с 5-6 кв по-малко.

# 732
Моралка, точно.
Освен другото, може ли някой да ми обясни как това жилище със светли размери 16 и 10 кв помещения, баня 3 кв и коридорче няма и 2 кв, като се прибавят стените и ще стане 51 кв ЗП, а една панелна гарсониера със светли 20 кв стая, 10 кв кухня, да кажем същите баня и коридор, по документ е около 45 кв застроена площ, тоест при по-големи светли помещения има ЗП с 5-6 кв по-малко.
Мога да се опитам. Няма точно определена формула, по която се смятат общите части. В старата нормативна уредба - общите части се разпределяха към обектите в зависимост от стойността на обекта - повече пари, повече общи части. Сега как изчисляват общите части - нямам представа. Доколкото ние сме подавали данни за площи на апартаменти и принадлежащи общи части, то е било в зависимост от площта на обекта, по-голяма квадратура, по-голям % общи части. Общите части в една сграда са около 18 % от общата застроена площ.  Следователно това жилище е със ЗП около 42 м2, в която са включени и двете тераси, площта на ограждащите стени (са половинките от изток и запад и цялата площ от север и юг).
В старото строителство в квадратурата не са се включвали терасите, а площта на избените помещения се е редуцирала с коефициент 0.3. Също така се е отчитало и изложението на жилището при изчисляване на общите части.

# 733
Моралка, точно.
Мога да се опитам. Няма точно определена формула, по която се смятат общите части. В старата нормативна уредба - общите части се разпределяха към обектите в зависимост от стойността на обекта - повече пари, повече общи части. Сега как изчисляват общите части - нямам представа. Доколкото ние сме подавали данни за площи на апартаменти и принадлежащи общи части, то е било в зависимост от площта на обекта, по-голяма квадратура, по-голям % общи части. Общите части в една сграда са около 18 % от общата застроена площ.  Следователно това жилище е със ЗП около 42 м2, в която са включени и двете тераси, площта на ограждащите стени (са половинките от изток и запад и цялата площ от север и юг).
В старото строителство в квадратурата не са се включвали терасите, а площта на избените помещения се е редуцирала с коефициент 0.3. Също така се е отчитало и изложението на жилището при изчисляване на общите части.

Общите части нямат нищо общо със ЗП - тя е без тях. В нот акт и преди, и сега, фигурират отделно Застроена площ и отделно % от общите части (те може да са сметнати и в кв.м. според общата РЗП, или да са в %, това не е толкова важно), избеното помещение и таванът, ако има такъв, се посочват отделно.
 Обявата във Витоша с общите части е 58 кв, а ЗП е 51 кв. (светлата площ е трето, тя не фигурира в нот акт), Панелната гарсониера е 45 кв ЗП и еди си какъв % общи части (иделани части от общите части)
Говорим за сравняване на съпоставим показател, застроената площ, която и по двете методологии не включва общите части - тоест 51 кв във Витоша (по обявата ЗП, с общите е обявен 58 кв) срещу 45 кв панелна стандартна гарсониера, и двете са БЕЗ общите части. Мислех, че е очевидно, затова не го написах. Разликата може да дойде само от балкони, които преди 1990 също влизаха, но не 100 %, а с коефициент, но лоджиите влизаха с 1/2 (мисля), а сега влизат изцяло, или от дебелина на стени. В случая балконът е малък, доколкто виждам, и не виждам как ще даде 6 кв разлика, при положение, че и в панелната също е вътре с 1/2 от квадратурата си (ако е лоджия). Всъщност, обявата във Витоша има 2 тераси около 6 кв заедно, затова пък стаята светло няма и 15 кв срещу 20 кв в панелната. Не ми се вързва. Строителят само може да каже как ги е сметнал, обаче на 54-55 кв има СС с три отделни светли помещения - стая, хол и кухня. Така че както и да ги е докарал до 51 кв, по отношение на квадратите НС е много по-зле от СС.  

Последна редакция: пн, 17 дек 2018, 17:16 от Анонимен

# 734
Обяснението е много просто. В обявите всеки си пише какво му падне. Сега смятах по скица и ми излиза около 47-48кв  със стените. Вариантите са или включват и мазето в обявата, или са неверни данните. Нали не мислите, че на ниво проект лъжат с квадрати? Едно е какво пише в проект, друго в някаква обява в имот.бг.
Иначе математиката е точна наука и чиста квадратура от 48 кв в тухла, са колкото чиста квадратура от 48 кв в панелка. Няма как да е различно. Това какво някой застрелян брокер е написал в обява, няма никакво значение. Пишат повече квадрати за да изглежда цената по-ниска на квадрат, но това е безсмислено да се гледа точно тази цена. На мен хареса ли ми нещо отивам, гледам и ако ме устройва за тази цена купиувам, ако не, търся друго. Не меря до милиметри, или да избирам само на база цена на кв.м.

Общи условия

Активация на акаунт