Обсъждане на имотни обяви-6

• 42 958
  • 814
  •   1
Отговори
# 750
  • В планината / На морето
Бая хора упорито са зациклили във времената от преди 89 г и отказват да вдянат или поне да отворят гугъл и да прочетат нормативните уредби за площообразуванията на съвременните жишища. Казано на прост език - вече я няма системата, която да ни подарява терасите, подземните гаражи и мазетс, междуетажните площи и стълбищата.

На който не му изнася, просто да не търси НС. Ще се разочарова.
Никога никога не ни ги е подарявал, винаги сме си ги плащали, те са били част от цената на имота, но не и част от ЗП. Нито преди, нито сега е така - за какви съвременни нормативни уредби говориш?
Не,не сме зациклили преди ‘89. Просто това явно е някаква супер луксозна кооперация с мега многото общи части и архитект от детската градина, който не може да начертае 2 прави линии.
Ето ви пример за жилище със същите размери по обявата - 51 кв.м. ЗП и 58 с общите части. Открийте десетте разлики:
https://m.imot.bg/details/1b154158542015764
Да, този имот изглежда далеч по-вероятно да е 50 кв ЗП
Сестра ми живееха едно време в точно същото разпределение , във високите военни блокове на Младост 3 , водеше се гарсониера-лукс и имаше 2 балкона- лоджии, а не един

# 751
Бая хора упорито са зациклили във времената от преди 89 г и отказват да вдянат или поне да отворят гугъл и да прочетат нормативните уредби за площообразуванията на съвременните жишища. Казано на прост език - вече я няма системата, която да ни подарява терасите, подземните гаражи и мазетс, междуетажните площи и стълбищата.

На който не му изнася, просто да не търси НС. Ще се разочарова.
Никога никога не ни ги е подарявал, винаги сме си ги плащали, те са били част от цената на имота, но не и част от ЗП. Нито преди, нито сега е така - за какви съвременни нормативни уредби говориш?
Не,не сме зациклили преди ‘89. Просто това явно е някаква супер луксозна кооперация с мега многото общи части и архитект от детската градина, който не може да начертае 2 прави линии.
Ето ви пример за жилище със същите размери по обявата - 51 кв.м. ЗП и 58 с общите части. Открийте десетте разлики:
https://m.imot.bg/details/1b154158542015764
Да, този имот изглежда далеч по-вероятно да е 50 кв ЗП
Сестра ми живееха едно време в точно същото разпределение , във високите военни блокове на Младост 3 , водеше се гарсониера-лукс и имаше 2 балкона- лоджии, а не един
За тези ли става дума? “Съгласен съм с всичко изброено горе, като изключим военните в Младост 3. Живял съм в 376-ти бая време като дете и просто няма по-криви стени от тези в оня блок... С краката си ли са го строили, идея нямам. А околните (в/у 364-ти и 377 имам наблюдения) не са по-различни. Пък возенето в асансьор в един от 3-мата глупаци (371-ви беше мисля) ми е един от най-кошмарните спомени като дете.“

# 752
  • София
В тримата глупаци няма гарсониери лукс с 2 лоджии.... има една голяма тераса пред 2те стаи, но това не прави 2 балкона за мен. Аз съм влизала в 2 гарсониери в 370 и 371 и двете не бяха лукс, а си бяха просто гарсониери.
Гарсониерите лукс са с отделен кухненски бокс, било то и 3 кв. и с по-голямо антре. Тези там не са такива.
Иначе прави стени не виждам нито в ЕПК, нито в панел, нито в НС, в което работя. Май само в стара тухла съм виждала прави стени.

# 753
За стените много зависи. В тухления апартамент на баба ми и дядо ми, строен в края на 70-те стените в някои помещения са чудовищно криви. Толкова криви, че в малката тоалетна таванът очевидно е много по-малък от пода. В стария ни панелен апартамент пък бяха прави.

Като цяло апартаментите в новото строителство са много по-малки и това е стандарт. Както не може човек да види в никое ново строителство отделна кухня, която не е част от хола, така и не може да открие двустаен с реална ЗП 64 квадратни метра, която е стандарт за двустаен апартамент в панелно или старо строителство. Това, което в новото строителство наричат "двустаен" всъщност е по-малко от панелна гарсониера, която е "едностаен". Новите "тристайни" са колкото старите "двустайни". И някакви мизерни холчета, в кьошето с навряна кухня. Хол+кухня в едно винаги ми е изглеждало много мизерно и бедняшко. Не мога да разбера кой реши, че това ще е новият жилищен стандарт.

# 754
  • София
https://www.telegraph.co.uk/interiors/home/open-plan-living-is-over---bring-back-the-closed-kitchen/

Кухньохолът американците наричат opеn-plan kitchen  или family room. Докато имаш малки деца или тийнейджъри, има смисъл, защото докато се готви, не си изолиран/а от останалите в семейството. За мен лично отделната кухня е синоним на "имам си специална готвачка"/"не меся прислугата с гостите"/"жената стои диван чипраз".

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 16:06 от Sharky*

# 755
Хол+кухня в едно винаги ми е изглеждало много мизерно и бедняшко. Не мога да разбера кой реши, че това ще е новият жилищен стандарт.
Ами да... ако кухнята ти е за 300лв от Бриколаж... ще ти е мизерно и бедняшко. В Европа масово са с холокухни... тук сме големи буржоа Simple Smile

Аз съм от хората, които не харесват отделни кухни...

# 756
  • София
У нас, понеже готвим аз и ММ заедно, също не харесвам отделни кухни.

# 757
Ами да... ако кухнята ти е за 300лв от Бриколаж... ще ти е мизерно и бедняшко. В Европа масово са с холокухни... тук сме големи буржоа Simple Smile

Аха. И после посрещаш някой "височайши" гост и го каниш да седне в холокухнята от 16 квадратни метра, където като седне на стола да се удари в пералнята и хладилника.

Моята позиция е, че холът е част от представителните помещения на жилището. Кухнята е от сервизните помещения. В хола може да има нещо като бар за напитки, но да каниш гости и бобът да им къкри до главите си е точно мизерно и бедняшко според мен Laughing .

opеn-plan kitchen  или family room, ок. Само дето в САЩ обикновено имат и трапезария освен това, а и въпросният opеn-plan kitchen / family room едва ли е от порядъка на 16-18 квадратни метра. Съмнявам се масово да са заврени в миши дупки с трапецовидна форма, както е случаят с новото ни строителство.

# 758
Има НС с холокухня 30-40-50-...кв
Ако 16-18 са ти малко, вземи си от по-големите.

Силно предпочитам 30кв холокухня пред 20 хол и 10 кухня.

# 759
  • София
У нас (в София) "отвореното" помещение е цял етаж, 92 кв.м. (6 кв.м. е тоалетната и е "затворена").  "Височайши" гости не каня. Не ми пука кой какво ще си помисли.

# 760
Много е бедняшко да се види, че готвиш за гостите? Откога сме пък такива височайши, че да "крием" такива ежедневни дейности?
Не знам, аз не бих имала такива притеснения. Сигурно не е много яко да видят мръсните чинии в мивката, ама пък ще ги тръкнеш малко, преди да дойдат...

# 761
  • София
Откак има миялни, кой държи мръсни чинии в мивката?

# 762
И за да аргументираш визията си приемаш за даденост, че всички кухньохолове НС са по 16 квадрата  Twisted Evil

Всъщност кухньохолът в добро тристайно жилище е около 30 квадрата, че и повече. Моето е оптимизиран размер, но пак при желание бих могла да спретна една стеничка и да имам хол 20 квадрата и кухня 9 квадрата, ама не ни и хрумва. Две тесни помещения вместо един по-голям обем не си струва. Освен това всичко е направено в единен дизайн и стои добре. Хубавото е, че готвещият не е изолиран в отделна тясна стаичка и не притичва насам натам за да гледа ту гозбите, ту семейството. Най-големият страх от миризми за мен се оказа преекспониран. Онзи ден си сготвихме свинско с кисело зеле (ултра тежък тест за миризми  Joy) и не беше проблем. Докато готвехме се усещаше лека миризма, но никой не се е оплакал, само имаше облизване и питане кога ще е готово. След това едно проветряване и нямаше и следа от миризми.
Кухньохолът е новост за мен, но почва да ми харесва. Може би все пак някакъв вариант с портал, който да се затваря при нужда, ще е най-доброто, но това вече трябва да е доста голямо помещение над 35 квадрата.

# 763
Е, не всеки има. Но пък чудо голямо да подредиш малко преди гостите.

# 764
  • София
В апартамента на моите родители - строен през 1978 -  имаше два портала (между кухнята и столовата и между столовата и хола) и нито веднъж не се "видяха" затворени. Кауза пердута Simple Smile)).

Общи условия

Активация на акаунт