Dove Men+Care в подкрепа на бащинството

• 65 406
  • 775
  •   1
Отговори
# 510
  • sofia
Със спокойствие и много любов, просто, но много точно.

# 511
Като прекарва повече време с бебчето Simple Smile

# 512
  • sofiq
Незнам възможно ли е и бащата и майката да не преминат през сътресения след появата на бебето.Колкото и да е желано и чакано,колкото и да се опитваме да се подготвим по всякъкъв начин,независимо от цялата любов и старание има сътресения.
Според мен тези сътресения са съвсем нормални .

# 513
  • София
А ето и нашия пети въпрос към вас:
В живота на бащата също настъпват много промени след появата на детето. Как според вас най-лесно той може да приеме новата си роля и без сътресения?
Като прекарва повече време с детето си. И разбира се, необходими са търпение и любов.

# 514

В живота на бащата също настъпват много промени след появата на детето. Как според вас най-лесно той може да приеме новата си роля и без сътресения?

Цитат
В не малко случаи бащата не продължава да работи както преди, а започва да работи даже повече. И в неговия живот настъпват промени.

Цитат
Моят мъж в 17:30 е вкъщи и поема щафетата, разпределили сме и домакинстването. Но ако работи на сто места и се прибира по нощите, няма как да има чисто физически сили и енергия да подхване тенджерата и детето на секундата. Естествено, че най-добре е да има баланс и в работата, и в семейството, но ако парите не стигат, се налага да се правят компромиси. В описаната ситуация бих очаквала да имам емоционална подкрепа и опора, и да знам, че мога да разчитам на половинката си.
Хубаво е да се говори за това кой как се чувства, да намират време един за друг, да си споделят, да се прегърнат, да си кажат мъките спокойно, и да помислят за оптималната за тях конфигурация.
Аз самата мразя израза “помагане”, що се отнася до домакинстване и родителство, защото това е равноправно партньорство. Но когато положението е екстремно, то тогава или се търси промяна в него, или се напасват според ситуацията.

Цитат
Може би по-шашнат беше докато бяхме в болницата след раждането. Като се прибрахме влязохме във вихъра на нови емоции. Доста физическо изтощение в началото. Може би тогава се е чувствал по-изолиран, защото аз или кърмех или бях по някаква причина около малката или спях. Той готвеше, пазаруваше, переше и гладеше. НО това много в началото. После се напаснахме и не мисля, че е бил изолиран. Единствено не е кърмил  Laughing, иначе и гащи е сменял, преобличане, къпане, приспиване. И сега много си играят, извежда я, за да мога да свърша нещо вкъщи. Мисля, че сме успели да не се изолираме един друг Simple Smile

Като се включва активно и помага и така се чувства полезен.

# 515
След появата на детето мъжът най лесно може да приеме новата си роля без сътресения,като взима участие във всичко свързано с бебето.

# 516
Не мисля , че има точна формула за адаптация на таткото към новата ситуация. При нас нещата се случиха от самосебе си. Той сам започна да се "лишава" от определени неща за сметка на това да помага и да прекарва повече време с бебето. За всички ни беше ясно, че за да свикне с новия ни начин на живот трябва да е готов на компромиси. Никога не е мрънкал или оплаквал, понякога си спомня с носталгия за "старите времена", но после се заиграва с малката и му минава. 😁

# 517
Особено в първите  седмици след раждането, когато жената трябва повече да почива е много важно мъжът да поеме грижите за домакинството и да помага повече

# 518
Трябва предварително да се настрои психически за промените и после едно след друго да посреща предизвикателствата и промените

# 519
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
Всичко зависи само и единствено от него.Сътресенията и промените са и за двамата и при добро желание и организация няма проблеми.

# 520
  • Велико Търново
Прекарвайки повече време с бебето, друг начин мисля че няма.

# 521
Сътресение от новата си роля,мъжът може и да избегне ,но си зависи изцяло от характера и от това да е винаги "в час "със семейните промени.

# 522

Ако детето е желано и семейството е стабилно няма да има изненадани. Може би малко недоспали, но чак с големи сътресения... Ако таткото е подготвен предварително по-лесно ще приеме ролята си. Може би малко му се нарушава графика на ежедневната рутина, но бързо се привиква към новите задачи. Повечето татковци не приемат и новите си отговорности като задължение, а като нещо нормално. Според мен зависи от човека и характера му.

# 523
Според мен новите татковци приемат по-лесно новите си роли, когато още от самото начало започнат да полагат грижи за бебето, да бъдат оставяни сами с него за известно време, докато майката си почине и си отдели малко време за себе си. Това ще е ползотворно и за двамата родители.

# 524
Трябва да се настрои за коренна промяна още преди това, така ще му е по-лесно. Да знае, че ще има жертви, недоспиване и нерви. Когато го знае предварително, някак ще му е по-лесно после.

Общи условия

Активация на акаунт