Каним Ви да се включите в нашето предизвикателство и да тествате и споделите в реални условия впечатленията си от най-новите смартфони Nokia! Ще изберем шест от Вас, които ще имат възможността в продължение на няколко седмици да ползват продуктите и да дадат независимо мнение.
Очакваме от Вас да споделите мнения в темата по следните въпроси:
● Ползвали ли сте някога смартфон с чист Android™ и ако да, какви са впечатленията Ви? Какви според Вас са ползите и недостатъците?
● Какво според Вас е важно да има в един съвременен смартфон? И какво е излишно?
● Сблъсквали ли сте се с подвеждащи „маркетинг” похвати, изтъкващи предимства, които не добавят стойност?
На 07.11. 2018 г. ще обявим избраните потребители, които ще получат мобилен телефон Nokia 7.1 или Nokia 5.1 Plus срещу ангажимент да споделят своите лични впечатления и снимки в настоящата тема.
Моля, запознайте се с общите условия на нашата активация ТУК.
Здравейте!
Добре, че обяснявате какво значи чист Android™, та да ми стане ясно, че досега не съм имала такъв телефон. ... Съвсем честно ще ви кажа, че харесвам новите технологии по принцип, защото целят все повече да улесняват живота ни, но това бясно развитие на мен много ми бяга напред – и ето, и сега разбирам, че пак имам пропуски в информираността си. До момента повечето телефони, които съм имала все са били по-старички, със съответните им недостатъци, но все пак до поносимо ниво за да ми вършат работа някак. И да, (много ДА!), все са били претъпкани с всякакви приложения, много от които дори не знам за какво служат. Реално ползвам 5-6 от тях, а останалите само ми пречат хем със заемане на памет, хем с присъствието на иконите им, докато търся онези, които искам да стартирам. Очевидно чистият Android™ изключва тази досада, което ми звучи Супер!
. По въпроса за сигурността, мога само да подозирам, че и сегашният ми телефон не е добре защитен, защото често ми прави разни необясними „номерца”. И като най-смислена причина ми се вижда именно ниската му защитеност и опасността от вирусни инфекции и тем подобни гадости от мрежата ... Колкото до недостатъците на чистия Android™, бих могла да споделя, евентуално ако имам късмета да го пробвам – за момента просто нямам какво да кажа.На въпроса „Какво е важно да има един съвременен смартфон?” мога да пиша много, но ще гледам да се огранича до най-важното:
1. Той трябва да е много опростен от към ползване от потребителя, но в същото време да не е ограничен откъм опции. Например, диалоговият режим между телефона и потребителя трябва да е много строен - с ясни въпроси и съответни варианти за отговор. Ето това го прави удобен за ползване – бързо и лесно да правиш с телефона онова, което искаш. Ние, масата потребители не сме специалисти в областта на технологиите и всяко недомислено от тази страна положение ни затруднява – това е и една от главните причини хората да предпочитат по-прост (и по-ограничен от към възможности) смартфон, вместо някакво свръх-смарт чудо, което не умееш да го управляваш... Нещо като да имаш самолет, но да не си пилот по професия, и да караш самолета тромаво само по пистата, но не и да летиш с него. В тоя случай за предпочитане е да смениш самолета с кола, нали?!
2. Относно „оборудването”, ясно е че смартфонът трябва да има всички онези наложили се вече устройства като камера, микрофон, достъп до интернет и тн. И сега ще ви кажа какво още ми се иска да имат колкото може по-скоро смартфоните – да имат възможност за соларно зареждане на батерията им, поне до някакъв „санитарен” минимум за ползване на не-дълъг телефонен разговор или за откриваемост по GPS. Не знам до колко сложно е да се вгради такова соларно устройство, но го намирам за много полезно! Така ще отпада рискът от напълно изключване на смартфона при изчерпване на батерията му, което в ситуации на спешност е много неприятно! С една дума – смартфонът трябва да е дотам „смарт”, че наистина нон-стоп да разчиташ на него!
3. Много ми се иска смартфоните наистина да са по-устойчиви на удар от изпускане, най-вече! На някой може да му се стори прекомерно фантастично, но ми се иска буквално устройството да е гъвкаво и по-удобно за задържане в ръка или с други приспособления за бездопирно ползване ( командване с глас, например). Да, знам че има подобни, но цените им не са по джоба на масата потребители...
Ето с тези три основни точки, смятам, че смартфонът ще стане още по-ценен за човека – нещо като приятел, който винаги може да те разбере (дори без думи, дето има една приказка) и винаги да разчиташ на него, без притеснения за „здравето и кондицията” му.
По въпроса за това кое е излишно – смятам, че излишно би било поддържането на повече от един или най-много 2 езика. Когато човек си купува телефон той да заяви на кой език да комуникира с устройството си и такъв да му бъде зареден. Други езици да няма, защото никога няма да му трябват. Защо да заемат част от паметта му?
По третия въпрос – относно маркетинг триковете, в момента се сещам за една – масово се тръби за голяма памет (конкретно число), а дефакто заради задължително инсталираните приложения, паметта, с която потребителят реално може да разполага е по-малка (логично!)..., но много от хората си дават сметка за това едва след като си купят устройството и тръгнат да инсталират нещо на него.
Накрая искам да напиша, че много ще се радвам ако имам късмета да разуча възможностите на Nokia и с охота най-искрено бих споделяла впечатленията си – приятни и неприятни, както и бих приемала „задачки” от интересуващите се тук във форума!
И последно – за протокола, вероятно и от целия ми текст тук става ясно – чист лаик съм с неособено добри познания от сферата на смартфоните, но все пак професионалната ми ориентация е от сферата на инженерните науки и на тая основа любопитството и логиката ми са взаимно свързани. ...
Пожелавам успех на инициативата във форума!
Доколкото разбрах, чист Андроид означава точно това - потребителят сам да инсталира каквото реши. Което е наистина страхотно!!!