Ако кожата ви е предразположена към петна или акне, ще се повлияете добре от редовен режим на грижа, използващ продукти, специално формулирани за конкретните нужди на вашата кожа.

Най-важно е да използвате продукти без сапун, некомедоногенни, комедолични и с леко киселинно pH.
Здравата кожа има леко киселинен pH. Предразположената към петна кожа обикновено е по-алкална, а сапунът има алкален pH, затова допълнително разстройва естествения баланс на кожата, правейки я по-податлива на инфекции.
Некомедоногенен е продукт, който не съдържа съставки, които може да запушат порите (запушената пора се нарича още комедон). Запушените пори водят до образуване на черни точки, бели точки и пъпки.
Предразположената към петна и акне кожа и без това произвежда прекалено много себум, затова избягвайте мазните продукти.
Комедолитичен е този продукт, който премахва комедоните (черните точки и белите точки) и отваря запушените пори.
Кератолитичните продукти разтварят твърдите „тапички“ от кожа и стимулират естествения процес, с който кожата отделя мъртвите клетки.
Предразположената към петна кожа е по-алкална от нормалната кожа, която има леко киселинен pH. Добре е продуктите за кожа с петна да са леко киселинни, тъй като това помага на кожата да възстанови оптималния си pH.

Съставките, които могат да помогат при грижата за акнеичната кожа са ексфолиращите агенти, салициловата киселина, Ликохалкон A, семирамиди, млечна киселина. Търсете продукти, които ги съдържат.Акне и грим

Не слушайте тези, които ви казват, че не можете да носите грим, ако имате кожа, предразположена към акне или петна.

Когато е нанесен правилно, подходящият грим може да ви помогне да прикриете петната и да ви даде самочувствието, от което се нуждаете. Нещо повече – някои хора установяват, че когато са с грим, докосват лицето си по-малко, защото не искат да размажат грима си. Това са потенциално добри новини за хората с акне, защото няма нищо по-лошо за кожата ви от това да чоплите пъпките.

Фактът, че имате кожа, склонна към акне или петна, не трябва да ви спира да използвате който и да е от различните продукти за грим. Но има неща, които трябва да търсите, и неща, от които трябва да стоите далеч, ако сте предразположени към появата на пъпки.
Важно е да използвате висококачествени продукти. От особено значение е да са некомедоногенни и да имат доказан активен състав. Доказателството, което трябва да търсите, е клинично и/или дерматологично проучване и наличие на поне някои от активните съставки, които могат да окажат положително влияние върху петната, като например салицилова киселина, която премахва пъпките и има антибактериален ефект.

Колкото и грим да решите да носите, особено важно е свалянето му вечер. Никога не пропускайте да почистите добре кожата си преди лягане, защото това е от особено значение за нейното здраве и за намаляване на петната.

Повече полезна информация и съвети за правилна грижа за кожата, склонна към акне, можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: вт, 23 окт 2018, 09:01 от Pедактop