Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 10

 • 40 293
 • 752
 •   1
Отговори
# 30
 • Paris, France
 • Мнения: 14 597
Бутонът за следене на темите в мобилната, нова версия е една камбанка до бутона отговор, отгоре, в началото на темата.

Елора, това, което Савина изпитва е мозъчен глад. Сто пъти го обясних и даже пуснах линк към статия, в която има графики на зависимости между ниво на КЗ и ниво на кетони. Сега не ми се търси пак. Иска ми се да мога да тропна графиката в темата, ама не успявам. Нормалните и леко инсулинорезистентни хора започват да произвеждат кетони когато захарта им падне. Колкото е по-ниска захарта, толкова повече кетони има в кръвта им. С тези кетони се храни мозъка когато няма достатъчно захар. При преддиабетици при падане на захарта се произвеждат някакви кетони, но те са малко и затова те се изморяват и им прилошава. При диабетиците достатъчно производство на кетони няма. То просто не се случва. Колкото и да им падне КЗ кетоните не се качват лесно над заветното 0.3. С ниска КЗ и кетони под 0.5 мозъкът гладува. Нормалните хора без особена трудност качват кетони до 1. Моите ставаха 2.5 от самосебе си дори при консумация на малко ВХ. Савина най-вероятно не може, все още, да влезе в кетоза. Ако можеше, щеше сега да се чувствува окрилена и да лети като тебе, мене, Бледолилава и много други. Кето грипът е ниска захар и липса на кетони. След вдигането на нивата на кетоните той изчезва. Само че при Савина това най-вероятно не може да се случи. Оттам и прималяването. Не е от антидепресантите, защото ако беше тя щеше да го има и като се храни нормално. Единствените разлики в живота и са диетата и падането на кръвната захар.

Някои диабетици 2 могат по-лесно да влязат в кетоза, но повечето не, поне в началото. Правата на зависимостта КЗ/кетони е индивидуална и се променя във времето в зависимост от инсулиновата чувствителност.

Тези проучвания с кето диети при диабетици са често правени с външни кетони. Намаляват се въглехидрати и калории и се подават и готови кетони. Едно време са слагали децата с тежка епилепсия, която не се поддава на антиконвулсивни на тридневен глад и чак тогава са почвали да ги хранят с мас и протеини. За да не ги мъчат, все пак са деца, сега направо, от самото начало им дават готови кетони от кокосова мас и нещо друго. На елитните колоездачи също дават такива кетони. Иначе им трябва седмица кето хранене за да постигнат такива нива на кетони в кръвта. Ще потърся едно проучване, в което обезни са сложени на 4 или 6 месечна диета, в която всички участници са постигнали 90 дни кетоза. Не знам как са карали 1 до 3 месеца на кето хранене без да са в кетоза.

Инсулинорезистентни диабетик не е като ИР Недиабетик и има допълнителни нужди и проблеми. Двете състояния имат общи черти, но нуждите от витамини, минерали и подобни са различни. К2 не е особено полезен за диабетик 2, а за ИР без диабет да. ИР, които не сме били диабетици рядко имаме жестокия недостиг на ретинол (мастноразтворимия Вит А), а повечето диабетици го имат. Наситените мазнини не са особено проблем за ИР (ако няма проблем с холестерол и мазен дроб), но направо тровят малкото останали мускули на диабетик 2.

От много Вигантол нямаш нужда ако нямаш недостиг. 1 капка Вигантол е 100 единици. 5000 единици или 50 капки е максималната доза. Виж колко единици ти дава сегашния витамин и раздели на 100 за да изчислиш капките Вигантол, които са еквивалент.

# 31
 • Мнения: X
Не. Преди да ми открият диабета се чувствах физически прекрасно. Бях дебела, болна, с кръвно и една шепа лекарства, обездвижена и се чувствах екстра. Сега живея здравословно, храня се уж правилно, спортувам, свалих 25 кг,  намалих значително лекарствата, кръвното и кз са по-ниски..... и се чувствам отвратително. Това е което ме озадачава.
На тялото му трябва време... Не може да го тормозиш и съсипваш десетилетия, а да очакваш после да се "поправи" за няколко месеца. Бях с високо кръвно 2-3 години, а ми трябваше година и половина да влезе в норма постоянно. Невена ти е писала какво можеш да направиш.

# 32
 • Мнения: 4 042
Възможно е от драстична промяна да се е получило така при Савина.
Но пък и при Бледолилава е било драстично от днес за утре и не е имала проблеми. Може би наистина антидепресантите нещо спират работата.

Елора, аз първите 2 месеца бях като л*йно. След това живнах. Чета сега за състоянието на Савина, но не смея да давам за пример себе си, защото при нея може и да е друго. Но ако има значение, да, отначало и аз се чувствах ужасно.

# 33
 • Sofia
 • Мнения: 9 789
Интересното е, че аз в началото се чувствах добре. Преди ядях основно ВХ и то бързи, вредни и по много. Спрях ги изведнъж от днес за утре, минах на до 50 гр вх. И нямах никакъв проблем първите 2 мес. Това състояние е от 2-3 седмици. Но в началото свалях малко по-плавно. Приблизително по 3 кг на месец. А сега съм свалила 6 кг само за последните 3 седмици. Аз си мисля, че може би организмът има нужда от време да се адаптира към теглото. Въпреки че преди съм сваляла и по-бързо и не съм имала проблеми, но възрастта вероятно има значение за адаптационните възможности.
Невена, кои са другите подходящи за диабет диети?  newsm78

# 34
 • Мнения: 32 950
Обаче моят режим включваше повече В. Писала съм  каква ми беше закуската. Реално повечето В ми бяха сутрин. Плодове, меда в кафето, меда в закуската със суровите ядки. И пак ми се получи.
Сега планирам нова закуска.
Пак ще си накисна 2 лъжици елда от вечерта. Сутринта сварявам и ще добавя или сирене или извара. Grinning

# 35
 • Мнения: 393
Момичета, като започнах диетата ми беше много зле, все едно не стъпвах по земята.
Благодаря на Неви, Елора, Мама Галя, Савина, Бледолилава за подкрепата и дадените препоръки. Въглехидратите ги спрях от раз. Организма има памет и си иска предишното хранене. Имах чувството, че ще полудея. Тъй като работя през нощта и се хранех предимно със сладки неща / 4-5 морени една след друга/, килограмите отидоха по дяволите и затова се получи IR. Адаптацията към НВ-ВМ си иска време, нагласа, желание, мотивация, все хубами неща....
Сега три месеца на диетата, като предимно зелени, месо, риба и яйца ми е по-леко на организма, но е трудно. Има дни, когато ми е доста зле, особено вечер. Тогава взимам айран със сол и зелена салата, без месо и до 1/2 час се оправям или 1-2 блокчета шоколад Линдт 85% какао. Вече си нося храна и не ми се ядат въглехидрати.
Дегестивните ензими, които взимам поне ми помагат за храносмилането и няма това висене във WC-то, както преди. Добавките на Неви също подпомагат организма.

Елора, благодаря че си качила на Неви добавките.

# 36
 • Мнения: 4 042
Савина, сещам се и още нещо. Споменаваш високо кръвно. Аз пиех от 10 години бетаблокери, преди всичко за сърцебиене помня че ми ги изписаха, но имах на няколко пъти малко високо кръвно - 140/80. Спрях ги лятото. С тях поддържах от години 120/80. След като ги спрях не само не ми се повиши, а на няколко пъти ми причерняаше и го измерих 110/80 - 110/70, значи леко понижено. Но веднага усещам дискомфорт. Да не пада и при теб заради намаленото тегло или да се доближават граници?

# 37
 • Мнения: 32 950
Всъщност то това си е лептинова резистентност.
Сега направо добавям и малко за нея докато мога да редактирам.

# 38
 • София
 • Мнения: 29
Здравейте,
досега само ви четях, темата ми е много полезна, благодаря!


Nevena Virolan, тази ли е графиката:metabolic health levelHbA1c  (%)average blood glucose  (mmol/L) or (mg/dL) ketones  (mmol/L)GKI
low normal4.13.9(mmol/L)  or  70(mg/dL)2.11.9
optimal4.54.6(mmol/L)  or  83(mg/dL)1.33.5
excellent< 5.0< 5.4(mmol/L)  or  < 97(mg/dL)> 0.511
good< 5.4< 6(mmol/L)  or  < 108(mg/dL)< 0.330
danger zone> 6.57.8(mmol/L) or  >  140(mg/dL)< 0.339

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 12:26 от e.l.i

# 39
 • Мнения: 2 527
Когато ви прилошава е добре да разберете кръвното или КЗ са паднали или е нещо друго,защото те са си наред.Един грам въглехидрат поема 4 гр вода за метаболизирането си .Солта също,но колко не знам .Промятата в храната много влияе на кръвното.За това е важно да се следи ,особено когато се приемат лекарства ,а има промяна в диетата.Активността също може да влияе като причинява обезводняване,оттам се променя и КЗ и кръвното.Диуретични храни,напитки  или лекарства също влияят и на двете.

# 40
 • Sofia
 • Мнения: 9 789
Кръвното със сигурност ми е поспаднало, едно от намаляването на ВХ и второ от намаляването на теглото. Намалявам си съответно лекарствата за кръвно, от две лекарства в максимална доза, сега съм на едно в минимална. Случва се да ми падне до 110/70, на което не съм свикнала и ми се вие свят, но бързо го оправям. Но в моментите, когато ми е странно на главата (замаяно и като в мъгла) кръвното ми е нормално.

# 41
 • Paris, France
 • Мнения: 14 597

Ели, златна си! Много, много ти благодаря. Точно тази е графиката. Забележете, че преддиабетици и диабетици 2 никога, при никаква КЗ не вдигат кетоните над 0.3. В момент на ниска КЗ ние имаме кетони за мозъка, а те не. Затова им прилошава като им падне КЗ. Г*за си да скъсат не могат да функционират на кетони, защото просто не ги произвеждат.

Силно затлъстялата диабетичка 2, която се е подлагала на диети има проблем с инсулина, но и с лептина, който е седял толкова дълго висок, че тялото е свикнало с високите нива, с Грелин, който не се качва от липсата на достатъчен обем в стомаха, щитовидни хормони и особено Т3, който, като падне, сваля кръвно но женските хормони обичат висок Т3, с кортизол, който, ако е бил висок се вдига още повече от липса на въглехидрати. Всичкото това се случва в условия на липси на витамини, минерали и силно кисела среда, породена от повече протеини, но и невъзможността им да произвеждат собствени бикарбонати. За повечето явления съм пускала линкове. В което режим се отделя огромно количество калий и не след дълго и той започва да липсва, особено ако се пие магнезий. Тялото има хормон, който връща натрия обратно от урината в тялото. Калият, обаче, заминава.

Категорично не е проблемът от кръвното, защото тя писа, че е било нормално. Проблемът и си е от КЗ.

Савина, знаеш ли каква е киселинността на урината ти? Ако вдигнеш pH ще се чувстваш по-добре. Анестетиците алкализира. Във всяко спешно отделение имат ленти за киселинност. Ако имаш познати там могат да ти метнат няколко. Продават се и в аптеките.

Глюкомера ти мери ли кетони или само захар? Ако мери кетони можеш да ги измериш когато ти е лошо сутрин и вечер. Някои лекари и отделения дават на заем такива глюкомера. Диабетиците от тип 1 имат такива. Ако имаш наблизо съсед с такъв глюкомер да помолиш да си измериш глюкозата, но и кетоните. Така направих аз.

Другата диета е WFPB - цели, вегански храни, в твоя случай без мазно. Но там се тича и мери захар докато КЗ падне под 5 и се яде след изгорена захар. Мериш, ако е над 5 тичаш и като измериш 5 ядеш и пак препускаш. Доста е пипкава. Мазнините са от каквото има в целите храни и само омега 3 от чия и ленено.

Третата е постенето през ден. За него вече писах и то се съчетава със всякакви диети. Идеалното е леко преяждане на следващия ден с някакъв десерт от боклук като любимите ти баници, поници и кифли. Може и сладолед. Поемат се доста по-малко калории така, а в същото време си лекуваш лептина, защото не се чувстваш лишена. На мене ми харесва. Единственото условие, което би затруднило такава диета е, че транс мазнини не се допускат. Баницата е с масло и олио, сладоледът със захар и яйца а не стевия и някакъв друг боклук. В деня на поста омиташ 1-2 кила гъби и зелении и ряпа, цвекло, ей такива.

Важно е да промениш това, което те тормози и да си направиш яденето приятно. Храненето с полезни неща може да е приятно.

Отрязването изведнъж на въглехидратите е тъпо и разболява. За 10-15 дена, с ходене може да се влезе в кетоза плавно и без да припаднем.

Другото са витамините. Търся сайта на Гордън, който е най-доброто за излекуване на диабет 2, на което някога съм попадала, но сега не мога да го намеря. Имаше написани всички витамини в дозите, които той е пил с линкове към проучвания. Има и в какви форми да са с обяснения защо. Как не го запомних! Освен вече да не съществува сайта, защото го търся под дърво и камък!

Сега видях, че кръвното ти е ниско. Освен да намалиш лекарствата за кръвно още повече и да ги спреш. Дори да се качи леко, това ще ти помогне в краткосрочен план. В дългосрочен то само ще падне.

Важното е, че нещата се случват и че скоро хапове няма да имааааааааааа.

# 42
 • Sofia
 • Мнения: 9 789
Не знам. Ще си купя лентички. Глюкомерът мери само захар. Невена, защо да ми прилошава от захарта и липсата на кетони, като когато ми е зле захарта е 6-7. Мозъкът при кз 6 не би трябвало да страда и да има нужда от кетони.  newsm78 И като изключа редките моменти на прималяване, които обикновено разбирам от какво са, в останалото време проблемът е, че главата ми е замаяна. Не ми се вие свят, не ми е лошо, но съм като в мъгла. Замаяно... не знам как точно да го обясня, като на 1-2 ракии се чувствам. И сега като се замисля това стана откакто намалих още повече ВХ. Първите 2 месеца си позволявах по филийка пз хляб на ден или по 1-2 плода. И отслабвах обаче по-бавно. Сега ги спрях, свалям по-бързо, но мозъкът ми е на боза.
Невена, веганска диета изобщо не си представям как ще изглежда при мен. Бях вегетарианец няколко години, на път да стана веган, докато не ми откриха диабета. Сега страдам, че не мога да спазвам постите или поне не съм открила начин как да го правя. При положение, че не трябва да ям захар, брашно, ориз, картофи, боб, леща, елда, киноа, овес, ядки, плодове.... Какво всъщност веганско да ям? Остават само нисковъглехидратни зеленчуци, зехтин и маслини. Как да стане? А протеин откъде?  newsm78
Хапчето за кръвното от днес го намалих на половина и вече е в минимална доза. Може би скоро ще го спра съвсем.

# 43
 • Paris, France
 • Мнения: 14 597
Savina, във Веганската храна има страшно много протеини и не са проблем за никого. 1 кг покълнало жито има 75 грама протеин:

https://www.nutritionvalue.org/Wheat%2C_sprouted_nutritional_value.html

В един килограм гъби и а 21 грама протеин и никакъв усвояемост ВХ. Във Веганската за диабет няма зехтин и мазнини. Всичко се яде цяло. Мазнините трябва да са от цели храни и в минимални количества. Авокадо и маслини няма. В тази диета няма мазнини, които да пречат на изгарянето на ВХ. Не е лесна и тя.

Тя хубаво ти е 6-7 захарта, ама на тялото ти си му липсват ВХ. Може Т3 да ти е паднал много, да ти липсва селен. Се да знам. Сезонът сега е студен. Тялото ти, което е свикнало да живее със захар 9-10 и високо кръвно изведнъж губи мазнини, захар, налягане в артерии. Не му е лесно. В природата организмите са устроени да събират и пазят, не да пускат и губят.

Ако утре на мене ми паднат месечните доходи от 900 на 700, месечно, примерно, клъцнат ми здравните застраховки и ми спрат градския транспорт в първите месеци ще ми е трудно. И доста гадно. После, сигурно ще свикна. В началото ще имам главоболие, безсъние, депресия, недоволство Итн. В същото време, ако на някого му увеличат дохода от 400 на 600 той ще си се чувства добре. Той с 400 е живял по добре от мене със 900.

Махни две нули и вместо пари сложи захар. Същото е, хаха. Захарта е удобство и кеф за мозъка.

Доста хора са били в твоето положение. Тъпчи се и преди тренировка изяж някакъв въглехидрат. Само гледай след тренировката захарта ти да е по-ниска от преди тренировката.

# 44
 • Мнения: 725
Тези дни се заговорих с една майка от ДГ на детето ми, която е преодоляла ИР , намалила ТСХ и не на последно място отслабнала с почти 20 кг със Суровоядството. Т.е. зеленчуци, малко плодове, ядки и семена. За период от 2 месеца била постигната резултати.  Сега е вегетарианка и изглежда добре. 168 - 59 са й мерките.
Аз също обмислям подобен начин на хранене, но без сурови зеленчуци, заради стомаха си, а също и по идея на Невена ще включа гъби. Останалото ще е малко плодове, ядки и семена .

Общи условия

Активация на акаунт