Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 11

 • 51 909
 • 744
 •   1
Отговори
 • Мнения: 26 776
Старите теми:
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10

Задължителен клип за гледане:
Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети
Защо трябва да ядем качествена и естествена  храна.
https://www.youtube.com/watch?v=yMmrw6inWYk

Важно за плодовете:
Марк Сисън за консумация на плодове
Важна информация за инсулина
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма

http://www.puls.bg/illnes/issue_530/

http://lubomirivanov.com/5287/

http://www.168chasa.bg/article/6771920
Гликемичен индекс и гликемичен товар:
https://joyfitnessbg.com/2015/07/22/%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0% … 0%B2%D0%B0%D1%80/

Каква е разликта между Гликемичен и Инсулинов индекс?
https://bodyconstructor.com/99-
Полезни  книги за четене:
Дейвид Лудуиг "Никога повече гладни" – Търсете я в Спиралата
“Зоната“ от д-р Бари Сиърс
“Ензимния фактор“ от д-р Хироми Шиния
“Яж мазнини и отслабвай“ от д-р Марк Хаймън
“Голямата измама с холестерола“ от д-р Малкълм КендрикКопирам статията от първия линк, току виж се загубила някъде.
1. Какво е ИР?

Скрит текст:
Инсулинът е хормон, който се отделя от бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза). Синтезираният инсулин се доставя на всяка клетка на тялото чрез кръвта. Функциите на инсулина са свързани с контрол на обменните процеси на въглехидрати, липиди и белтъци. Участва и в регулирането на растежа клетките.
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори  спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът  произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
Причините за развитието на инсулинова резистентност са:

наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност

Лично аз бих добавила, че причина е и консумация на твърде много бързи въглехидрати.
При мен беше така. Затова избягвам бързите, а бавните консумирам умерено.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
При мен от бързите най-лош ефект имат хлебните изделия и сладките.
Според някои и плодовете не са препоръчителни и даже вредни, но аз не смятам така.
http://lubomirivanov.com/3094/
В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем.

3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.

Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.

Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.

Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:

високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
 
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.

Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.

При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
Освен изброените заболявания има връзка между ИР и болести на щитовидната жлеза. Много често, хора с хипо или хиперфункция, Хашимото развиват ИР.
https://www.medinfo.bg/spisanie/2012/4/statii/zaharen-diabet-i-z … idnata-jleza-1277
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2013/12/zaharen-diabet-i-boles … itovidnata-zhleza
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2011/06/diabet-i-zabolyavaniya … itovidnata-zhleza

4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?

Скрит текст:
Най-висока е вероятността да се развие инсулинова резистентност при:

наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза


5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

ОРАЛЕН ГЛЮКОЗО-ТОЛЕРАНТЕН ТЕСТ (ОГТТ) означава всъщност обремяняването с глюкоза.
Прави се с цел да се изследва как организма разгражда глюкозата под въздействие на инсулина. С този тест се поставя диагноза за диабет или за ИР.
Обременяването се извършзва с глюкоза. Купува се от аптека.
Не се приема храна поне 8 часа преди теста. Също така е нужно да се завишат 3-4 дни преди теста въглехидратите. По време на теста никакво движение, а също и храна. Дори и вода не бива да се пие.
Преди самия тест с глюкоза се взима венозна кръв за да се установи базисното ниво на кръвната захар и инсулина. След това веднага се изпива глюкозата. Тя се купува предварително от аптека. Може да се разтвари преди боцкането на гладно. След първото взимане на кръв, веднага се изпива и се чака да минат 60 минути. След което пак се взима венозна кръв. Седи се още час и се взима трети път кръв.
Има лаборатории не изследват инсулина, а само кръвната захар, което обезсмисля изследването.
Задължително се казва на лаборантката, че искате освен кръвна захар да ви се изследва задължително и инсулина с всяко взимане на кръв.


Тук искам да добавя, че според мен обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и КЗ.
Може да се изследва инсулин и КЗ след едно по-обилно хранене и това смятам също би установило как протича лечението.

6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?
 

Скрит текст:
Нуждата от инсулин може да се редуцира чрез придържането към специален режим, който засяга предимно консумацията на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват от организма след като се разградят на по-прости съставки. Някои въглехидрати се усвояват по-бързо от други, което ги отнася към групата с висок гликемичен индекс. Тези въглехидрати повишават кръвната захар рязко и изискват повече инсулин, който да регулира концентрацията й в кръвта.

Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:

тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
 
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в

богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
Метформинът е лекарството, което най-често се използва при терапия на диабет. Има два механизма на действие, които помагат за контрола на нивата на кръвна захар. Намалява производството на глюкоза в черния дроб, повишава чувствителността на мускулите и мастните клетки към инсулина. Така се намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. По този начин метформинът регулира и нивото на инсулин в организма.

Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.

Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност  е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.

Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.

Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства.
Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР.
Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове.
Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци.
Закуската съм я писала, но пак ще я опиша.
Скрит текст:
Една лъжица овесени ядки. Може и ядки от елда. От скоро си я взех и тя е добър вариант. Овесените ядки са бавен въглехидрат, но и с него трябва да се внимава. Затова слагам една лъжица. Преди слагах повече. Та така, слагам лъжица овесени ядки, много малко сол тръскам /заради овесените ядки/, овкусяват се по-добре и не се разкашкват. Слагам канела, ленено брашно, лъжица слънчогледово семе и тиквено, конопено семе, 2 бразилски ореха, 2 бадема, 2 лешника, 2 броя кашу. Добавям и много малко сусамов тахан. Заливам с вряла вода, захлупвам, чакам 20 минути, добавям много малко мед за сладост и почвам.
Отскоро всъщност измивам суровите ядки отделно. Кой ги знае къде са седяли.
Понякога ми омръзва тази закуска. Тогава правя следното. В три лъжици кисело мляко слагам канела, малко пектин и малко мед. В съд наливам вряла вода, слагам млякото и захлупвам. Това го правя заради меда, да се разтопи. Отделно накисвам ядките и после ги слагам. Това го правя 2 пъти в седмицата или веднъж за да разнообразя.
Да допълня за тази закуска. Ядките са нещо хубаво, но не бива да се взимат всекидневно. За момента лично аз ще я спра за 2 седмици, а после ще я правя, но само 2 пъти в седмицата евентуално.
И за финал ще добавя, че е абослютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта. Ходенето пеша също е от изключителна важност за ИР. Особено пък ако работата ви е свързана със седене. Минимума трябва да е 3 км на ден, оптимално 5 км, а ако можете повече, още по-добре.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.
Добавям петте тибетци. Който иска и има желание може да ги пробва.
https://www.youtube.com/watch?v=sAu0BT4mevM
https://www.youtube.com/watch?v=71jaJu0dc98
Изгледайте клипчетата. Прочетете и внимателно тази статия.
https://vemiplast.files.wordpress.com/2010/10/d0b4d180d0b5d0b2d0 … 1d182d182d0b0.pdf

Упражненията трябва да се правят бавно. Правилното дишане на всяка поза и издишване са от огромно значение.
Помагат за много неща – обмяна, регулират жлезите с вътрешна секреция, болки в кръстта, стави, тонизират, дават енергия. Действат много добре на нервната система, психиката, успокояват.  Хубаво е да се правят сутрин. Вечер може и да не успеете да заспите. Принципно се прави всяко по 21 пъти. Но в началото не е нужно да се напъвате. Тук насилие няма. Ако може почнете по три пъти. Чела съм, че бройката трябва да е кратна на три.Тоест ако не можете по 21, а можете 9 или 15 – толкова направете.
Този комплекс упражнения са идеални за всички хора. Но най-вече за хора с изключително много килограми. Лично на мен като бях най-много кила, само това можех да правя като движения.
Трябва да се правят всеки ден. Освен първите 3 дни по време на цикъл.
Лично аз съм вкарала Алтернативно дишане след първото упражнение.


Превод на Richards, Byron J.. Mastering Leptin: Your Guide to Permanent Weight Loss and Optimum Health. Wellness Resources Books. Kindle-Version от Обич Синеока. Много благодаря Hug

8. Добавки за инсулинова резистентност.
Изреждам бързо добавките за ИР. Който иска без лекарства, може да опита да взима някои от тях.
От Невена:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1057791.msg37306203&utm_sourc … tlink#msg37306203

Освен изброените другите са:
К 1 -  важен е за инсулина и може да се набави със супена лъжица листа от магданоз. К 1 е за кръвосъсирване по принцип, но и за правилна 1ва фаза на отделяне на инсулин.
К2 се взема с големите дози Вит Д за да не отива калций в меките тъкани.
Прим Оил - е добра добавка за жени с ИР. Влияе на самата инсулинова резистентност, но и на кожата, редовността на цикъла. Започнах да го взимам от 2 месеца. Цикъла вече не ми е толкова болезнен.
Магнезия е най-добре да бъде магнезиев цитрат. По-добра форма е.
Формата на Селена ако взимате е хубаво да бъде селенометионин.
Витамин С също е хубаво да се взима. Като цяло когато се пие витамин С, излишъка се изпишква. Затова няма смисъл да се тъпчете с големи дози наведнъж. Може да търсите качествен витамин с удължено освобождаване. Друг вариант е витамин С на прах, който е в чиста форма без добавки. Може да го взимате по-няколко пъти на ден. На кутийката си пише колко се съдържа в мерителната лъжичка. Ако пиете витамин С на прах, не е желателно като се разтвори във вода да седи дълго време. Трябва да се изпие бързо.
Хром - Хромът е много добра добавка при ИР. Влия добре на кръвната захар, но и на инсулина. лично на мен в началото ми помогна много за ограничаване на бързите В.
https://www.bb-team.org/articles/870_hrom1

9. Лептинова резистентност

Добавям информация и за нея, тъй като има доста хора с ИР имат и нея.
http://lubomirivanov.com/3201/
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37572616#msg37572616
Графика на зависимости между ниво на КЗ и ниво на кетони


metabolic health levelHbA1c  (%)average blood glucose  (mmol/L) or (mg/dL) ketones  (mmol/L)GKI
low normal4.13.9(mmol/L)  or  70(mg/dL)2.11.9
optimal4.54.6(mmol/L)  or  83(mg/dL)1.33.5
excellent< 5.0< 5.4(mmol/L)  or  < 97(mg/dL)> 0.511
good< 5.4< 6(mmol/L)  or  < 108(mg/dL)< 0.330
danger zone> 6.57.8(mmol/L) or  >  140(mg/dL)< 0.339
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37574849#msg37574849

Казвайте, ако нещо друго искате да се добави.

# 1
 • Ню Йорк
 • Мнения: 5 015
Благодарности за темата  bouquet

Утре сутрин отивам да ме бодат. Написала съм си изследвания за 300лв Wink  Дано са ок.

# 2
 • Мнения: 399
Благодарности за темата  bouquet

Утре сутрин отивам да ме бодат. Написала съм си изследвания за 300лв Wink  Дано са ок.

Впечатляваща сума! Ако не е тайна, какво точно ще изследваш и в коя лаборатория? Аз ползвам услугите на Рамус, пускам си на всеки 3 месеца пакета им "Рамус мега" за 29лв. плюс гликиран хемоглобин за още 14лв. Сега се чудя дали да не пусна и един вит.Д.

# 3
 • Мнения: 7 287
Гликиран хемоглобин за 14 лв? Astonished
Че в скъпия Кандиларов пакет захарен диабет (кръвна захар, инсулин и гликиран хемоглобин на гладно, после още два пъти КЗ от пръста плюс пълно изследване на урина - сутрешна и 24 часова), е само 20 лв.
И като знам на свой гръб какво плащам, а и като чета в темата, се питам за какво плащаме здравни застраховки?

# 4
 • Ню Йорк
 • Мнения: 5 015
В Кандиларов ще ходя, но в пакета се включва само инсулин на 0 мин и като се добавят още 2 по 20 лв и ето само тук 60+ лева. Ще пусна и пълен пакет репродуктивни хормони и на щитовидната, магнезий, цинк, вит Б12, реактивен протеин и д-димер и тя горе долу става сметката Wink

# 5
 • София
 • Мнения: 4 878
В Рамус има промоция до края на ноември - ТСХ, вит. Д и калций за 19 лв. и ТСХ, В12, общ холестерол за същите пари.

# 6
 • Мнения: 26 776
И в Рамус мисля само гликирания е 15.
И личния ми каза, че се пускал с направление само ако си диабетик. Но ми даде. Как и защо не знам.
Тоест чакат хората да се разболеят, че да им направят това изследване. Срамота!
Вместо да взимат превантивни мерки и да ги научат да си следят стойностите, те чакат хората съвсем да грохнат.
Рамус мега изглежда добре.
А това СУЕ да не би да установява дали някой има анемия?

# 7
 • София
 • Мнения: 1 041
Някой пие ли аскорбинова киселина (витамин C) на прах? Смесва ли се с нещо? newsm78 И как е на вкус?

# 8
 • София
 • Мнения: 15 200
Рамус е скапана лаборатория. Така съм чувала, има много недоволни.

Аз ходя в болници обикновено. Хем малко по- евтино от Цибалаб и Бодимед, хем лелите бодат доста по- добре.

Аз пия, разтварям го в малко вода. Доста кисело е, как да е на вкус. Като сдъвкано хапченце от 100мг, ама по- силно. Simple Smile

# 9
 • Мнения: 207
Здравейте момичета,надявам се приемате нови членове, тъй като и аз съм сред вашите редици с много сериозна инсулинова резистентност. Резултатите ми от преди 10тина дена са: на 0 мин 17 инсулин, след 75гр глюкоза, разтворена във вида, на 60мин 150, на 120 - 129.. Плюс кръвна захар 4.65 на 0мин, след глюкозата на 60мин 8 (това много ме притеснява) и на 120мин 5.77. Имам и завишен холестерол 5.50 някъде при норма до 5.20. Иначе асат и алат са ми в норма. Бях писала в миналата тема подробно резултатите. Вече 9 дни съм на строг режим и не ям боклуци от сорта на тесто, сладкиши, пакетирани храни, макар че много обичам сладкото и съм по принцип пристрастена към шоколадовите изделия. В последните години всеки ден консумирах от тях, ядях също пици, боклуци от сорта на чипсове, зрънчо. Как да нямам инсулинова резистентност, я. Плюс това имам и фактор - и двамата ми родители имаха диабет тип 2. Майка ми имаше и хипофункпция на ЩЖ, както и аз. Тсх ми е 3.45 при положение, че пия от близо 3 години еутирокс, но последно ми беше много ниска дозата 12.5мг, сега вече ендото каза да я увелича на 25мг, предстои ми и ехограф скоро, за да се види дали не е Хашимото. Освен това имам Пкя откакто имам цикъл и картинката е пълна. Имам и едни 19-20кг за сваляне и ме чака много работа. В момента съм 69кг при ръст 152см...И реших, че този път няма да правя просто диета от ден до пладне, а ще променя начина си на живот и режима ми ще бъде максимално истинска храна без боклуци и сладкиши до живот. Карам на индивидуален режим на Руми Илиева и вече съм свалила за 9 дни 1.7кг, 3см от талията, 1 см от бедрото и 1 от ханша. Лошото е, че не тренирам много, а работя на бюро и почти нямам движение. А миналата година по това време ходех на фитнес и правех невероятни силови тренировки с инструктор, но пък тогава не спазвах режим... Смятам да ходя на плуване от време на време, може би пак на фитнес и си правя засега тренировки на Джейн Фонда, по точно аеробика упражнения от нета. Пия инофолик по препоръка на ендото ми и метформин. Като тя ми увеличи оюдозата от 2 хапчета метфогама 850 на 3 хапчета. Чувствам се супер с инофолик и не знам от него, от режима или случайно, но цикъла ми дойде преди няколко дни на 33 ден и нормален, а не адски осъден както беше последните пъти. А в последната година имах пропуски и по 3 месеца. По принцип винаги ми е бил нередовен, но толкова никога не е прескачал. Също се и потя повече откакто пия инофолик и съм доволна, особено нощем. Чувствам се добре с режима, вече не ми е тежко както преди и имам повече енергия.
Бих искала да ви попитам какво ви е мнението за плодовете в моя случай. Аз си позволявам само по 1 на ден и то не всеки ден. А ако много ми се приядв някой път шоколад може ли примерно няколко кубчета 2,3 чистчерен шоколад с над 70 процента какао? Питам, тъй като моя инсулин е наистина висок и не знам опасно ли е плод. Не говоря за банани, а най-вече цитруси - портокал, грейпфрут, киви, мандарини. А макар и рядко ябълка проблем ли е? Обичам и ягоди, череши, диня... Говорим за ядене на 1 плод от изброените сутрин като втора закуска. Аз се храня 5 пъти в деня според режима. Примерно меню за де ня ми е: закуска: 30гр пълнозърнеста хляб с 50 гр сирене или 35гр кашкавал. Втора закуска 1 плод или 20гр сурови ядки. Обяд да речем 70гр боб,70гр леща или грах 250гр със зеленчуци като манджичка и накрая 1 супена лъжица зехтин като го сготвя добавям. Като може салата към обяда, но без други мазнини,овкусена с лимон и малко сол. Следобедната закуска 200гр кисело мляко или 40гр сирене. Вечеря голяма салата със 150 грама пилешко филе печено или на скара. Това ядох и днес. Въпроса ми е 3,4 пъти седмично бобови изделия, най вече грах или леща, 1, 2 пъти ориз или картофи(само 220гр и само в обяда за деня) и 3,4 пъти седмично месо, най вече пилешко филе ок ли е? А 5хранения на ден подходящо ли е при висок инсулин? Трябва да приемам около 1300кал на ден, за да съм в калориен дефицит и да свалям. Искам да попитам и какво е важно още да направя като изследвания. Може би витамин Д, селен?
Извинявам се, че стана много дълго, но искам съвети от вас, защото имате опит и всички целим да сме здрави и слаби и да се чувстваме добре. Много се радвам, че тук можем да споделяме и да се подкрепяме една друга.

Последна редакция: пн, 19 ное 2018, 22:40 от Maria Draganova

# 10
 • София
 • Мнения: 1 041
 Maria Draganova, прочети поне последните 3 теми  Peace
От прочетеното до сега смятам, че менюто ти не е подходящо  Peace
Дано се включат по-опитните дами  Hug

# 11
 • София
 • Мнения: 15 200
Махат се ориз, боб, царевица, грах и картофи.
Махат се всякакви "полезни" пълмозърнести.
Някои махат и млечните. Защото са възпалителни.
Някои махат и плодовете.
Вторите 2 не съм махнала, но първите 2 са задължителни. Много висок гликемичен индекс. Simple Smile

Може да си видиш и чернодробните ензими- асат, алат и третия (забравих името)

# 12
 • Мнения: 4 041
Мария, плодове най добре т.нар. берита - ягоди, боровинки, малини, къпини. Аз всеки ден почти ям 60-70 гр боровинки или ягоди, все още се намират. Като свършат може би ще си купувам замразени, така или иначе ги ям с кисело мляко, извара или орехи и не ми пречи, че са кашкави.

Колкото до боба и лещата, от 10 месеца точа лиги за тях, но все още не смея. Като им видя само количеството въглехидрати в калкулатора и ми се отяжда. Старай се да ги избягваш. Вечерята поне ти е добра. Отслабвала съм и аз преди с въглехидрати само до обяд, получава се. Но след като разбрах, че съм с ИР ги ограничих максимално.

Бих те посъветвала и с млечните да внимаваш щом си с хипофункция.

# 13
 • Мнения: 207
Мария, плодове най добре т.нар. берита - ягоди, боровинки, малини, къпини. Аз всеки ден почти ям 60-70 гр боровинки или ягоди, все още се намират. Като свършат може би ще си купувам замразени, така или иначе ги ям с кисело мляко, извара или орехи и не ми пречи, че са кашкави.

Колкото до боба и лещата, от 10 месеца точа лиги за тях, но все още не смея. Като им видя само количеството въглехидрати в калкулатора и ми се отяжда. Старай се да ги избягваш. Вечерята поне ти е добра. Отслабвала съм и аз преди с въглехидрати само до обяд, получава се. Но след като разбрах, че съм с ИР ги ограничих максимално.

Бих те посъветвала и с млечните да внимаваш щом си с хипофункция.
Благодаря за съвета. Тогава се чудя понеже не съм много запозната със здравословното хранене, затова и си платих този режим преди 3 години за 120лв, с какво да заменя боба, лещата, граха, картофите. Не мога само на зеленчуци да карам, месо, яйца от време на време.,ядки. Риба не обичам. А млечните много ги обичам.., не мога да си представя да ги спра Sad

# 14
 • София
 • Мнения: 15 200
И аз не обичам доста неща. Общо взето, няма плод, който да не ям, само пъпеш не обичам, но зеленчуци като цяло не обичам много и доста от тях не ги ям.
Но все пак има варианти. Аз лично ям зелена салата, много магданоз, рукола и копър, понеже доста обичам.
Гъби, пълнени със синьо сирене (по- мазно е, а и силно на вкус > по- малко материал отива, щото нали.. млечни)
Не ям риба често (макар че обожавам, но не мога да избирам добра и я обичам само във формата на филе, котлет и подобни, не вув формата на животното)
Бекон проядох доста напоследък, а на пилешките гърди им слагам масло отгоре да се разтапя, за да не са толкова сухи.

За млечните- аз лично ям вече само сметана, маскарпоне, синьо и пармезан. Като най- мазни, а и най- вкусни за мен.

Има тема за нисковъглехидратното хранене в същия раздел, там има много рецепти, виж я Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт