Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 10

• 44 912
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
alinna , някакви допълнителни витамини или добавки пиеш ли - магнезий, цинк, витамин В , витамин Д, омега 3 ?

# 196
Пия магнезий обогатен с витамини,масло от вечерна иглика. Но ям чия, пия масло от черен кимион. От днес мисля да започна и куркума, само дето не знам как ще я преглъщам....

# 197
  • Варна
Ами приятелките ми, които са с депресия и панически атаки са от други градове.  На работа не смея да коментирам състоянието си, защото не всеки е добронамерен. А пък и аз съм със социална фобия и предпочитам да се прибера вкъщи при половинчо и детето и с тях да си споделям. От миналата седмица си взех квартира......от една страна ще си спестя пътя, но от друга си "причинявам" самота, защото само в петък вечер ще се прибирам в Шумен и понеделник отново на работа.
Значи отпада съвета ми за срещи със съмишленици Simple Smile Но това, че ще си сама в новата ти квартира ти дава един много добър бонус -можеш да се раздвижиш вкъщи, без чужди погледи, от които се притесняваш.
Погледни това видео https://www.youtube.com/watch?v=BunBLMgPhyk  само 15мин е, вървене вкъщи, за това време изминаваш 1 сухопътна миля. Не е никак тежко, а ако все пак ти дотежи , можеш да си направиш почивка.
След като си хапнеш вечерята, правиш 15минутната разходка вкъщи, душ , пиеш магнезия , лягаш и заспиваш, или поне така трябва да ти подейства Simple Smile

# 198
Smile Това с вървенето го правя от години, че даже бягам понякога, но го правя от нерви. не знаех, че е полезно. та аз даже обученията и тренингите за учениците си подготвям като се разхождам из апартамента и дъвча химикала....

# 199
  • Варна
alinnna, включи още витамини и задължително Омега 3, Невена на няколко пъти те посъветва да взимаш някои неща допълнително  , виж разрови се из интернет ,има доста статии кои витамини , минерали и добавки помагат в твоето състояние.

Ето от тук например http://www.pharmacy-bg.com/zdrave2/depresiya-9-estestveni-nachin … orim-depresiyata/ :

Цитирам :
" 2) Омега-3 мастни киселини
Скрит текст:
Омега-3 мастните киселини са ценни и необходими за правилното фунциониране на мозъка. Не се произвеждат от човешкия организъм, затова се набавят чрез храната.

В страни с висока консумация на риба като Япония и Тайван, депресията се среща 10 пъти по-рядко отколкото например в Северна Америка. Студеноводните риби като сьомга, сардина, аншоа са богат източник на омега-3 мастни киселини. Все пак рибните капсули са считат за по-безопасен начин за набавянето на тези мазнини, тъй като много от рибите съдържат живак и други вредни химикали. При обработката им до капсули тези химикали биват филтрирани и отсранени. При избора на капсули за повлияване на депресия е важно да съдържат дълговерижните мастни киселини ЕРА и DHA.

3) САМ-Е (S-Adenosyl-L-Methionine)

Скрит текст:
САМ-Е е съкращение на С-аденозил-Л-метионин – химикал, който естествено присъства в човешкото тяло и се смята, че увеличава нивата на невротрансмитерите серотонин и допамин. Въпреки, че е сравнително скъпа хранителна добавка, САМ-Е е сред популярните средства за лечение на депресия и остеоартрит.

4) Фолиева киселина
Скрит текст:
Фолиевата киселина и витамин от В групата, който често е дефицитен при хората с депресия. Фолиевата киселина се съдържа  предимно в зелените листни зеленчуци, в плодовете, фасула и зърнените култури. Недостигът на фолиева киселина е сред най-често срещаните дефицити и е следствие на нерационално хранене, на някои хроничини възпалителни процеси или продължителния прием на медикаменти като аспирин или противозачатъчни хапчета.

6) Диетата
Намалете сладкото – захарните храни подобряват настроението за кратко, тъй като нивата на кръвната захар се покачват драстично, но симптомите на депресия се влошават след резкия й спад. Тези скокове и спадове на кръвната захар като цяло вредят на организма и задействат верига от процеси с неблагоприятен ефект върху здравето и настоението.

Избягвайте кофеина и алкохола – и двете имат негативен ефект върху настроението. Консумацията на алкохол има времененно релаксиращо действие, а кофеинът зарежда с енергия, но ефектът е краткотраен и последван от влошаване на симптомите при тревожност, депресия и безсъние.

Витамин В6 – нужен е за производството на едни от отговорните за доброто настроение невротрансмитери – серотонин и допамин. Недостигът на В6 е рядко срещан, но все пак по-вероятно е да се получи при хора на хормоно-заместващи терапии, при прием на противозачатъчни средства и лекарства за туберкулоза.

Магнезий – повечето хора не приемат достатъчно магнезии с храната. Добри източници на магнезий са бобовите растения, суровите ядки, пълнозърнестите храни и зеленолистните зелечуци. Подобно на витамин В6 магнезият е необходим за производството на серотонин. Знае се, че силният стрес намалява усвояемостта на магнезий от организма."

Или  тук https://bilkabg.com/2017/05/26/%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F/
Цинк

"
Скрит текст:
Цинкът е хранителен елемент, свързан с умствените функции на човек. Ниските нива на цинка в кръвта са свързани с депресията, според биологичната психиатрия.  Приемането на 25 mg добавка на цинк дневно в продължение на 12 седмици може да помогне за намаляване на симптомите на депресия. Приемането на цинкови добавки може също да увеличи количеството на  омега-3 мастни киселини в организма.

Джинджифил

Скрит текст:
Джинджифилът е полезен и при депресия. В 1.2 л вряла вода добавяме 5 супени лъжици настърган джинджифил, мед на вкус и разбъркваме. Прецеждаме през сито, добавяме щипка лют червен пипер и 4 супени лъжици цитрусов сок. Пие се горещо.
"

Липсата на витамин Д също води до задълбочаване на депресивни състояния, щом не обичаш да излизаш, може и липса и на този витамин да имаш .

От собствен опит ти пиша, и аз се бях сдухала доста, след като ми откриха един куп болни органи,  но откакто почнах да пия допълнително витамини и Омега- та се чувствам доста по-спокойна. И заради болките в краката, които имам от няколко месеца  и аз трудно се движа в момента. А последните 7-8 години , въпреки теглото си, ходех по 3 пъти седмично на Народни танци и това много ме зареждаше , сега едвам вървя , но се надявам, като смъкна още 10-тина килограма, да ми се облекчат още краката, от лекарствата имам някакъв ефект, но не съм съвсем без болки.

Г-ца Д, много приятно видео , много нахилени всички

# 200
  • Paris, France
г-це Д, когато дебелеем маста трябва да иде някъде. Най-добре на задника и бедрата. Мускулите на бедра и задник са най-големите и горят най-много глюкоза. Затова трябва да се пазят като ябълката на окото и да се развиват. Иначе масчицата отива по мишниците, гръб и като свърши там мястото в корема. Прекрасно е, че като наддадеш слагаш там, където слагаш. След години няма да е точно така. Крушовидната форма е идеалната.

алиннна, добре се развиват нещата. Сега, сама, не е нужно да готвиш ежедневно. Няма да ти мирише на храна. Времето във влака можеш да го замениш с бързо ходене сутрин, вечер, когато искаш. Ще се наспиваш ежедневно поне. Само изхвърли алкохола и телевизора, ако имаш! Витамин Д? Виж и другите, които вървят с ИР.
 Нещо като вечерна ваканция имаш. Наслаждавай се!

Днес излизах сутринта и изядох с наслада 3 чушки, навън, сама. Голям кеф беше. Вкусни са, какво? И след яденето им не остава брашно между зъбите и захар. Мозъкът ти ще свикне. Психолог си и трябва да го обучиш, че чушки, магданоз и маруля са най-големите вкусотии на този свят. Като си сама можеш да ядеш доста чесън и лук вечер. Да си направиш покълнало жито, леща, кафяв ориз. Мнения го е лесно. Виж как вече искаш да ходиш и бягаш повече.

# 201
Идея за вечеря: пилешки късчета запечени на тиган с гъбки и поръсени с много магданоз и копър. Може да се добави “салата” - нарязани на половинки чери домати подправени със зехтин и босилек. 😊

# 202
Ами приятелките ми, които са с депресия и панически атаки са от други градове.  На работа не смея да коментирам състоянието си, защото не всеки е добронамерен. А пък и аз съм със социална фобия и предпочитам да се прибера вкъщи при половинчо и детето и с тях да си споделям. От миналата седмица си взех квартира......от една страна ще си спестя пътя, но от друга си "причинявам" самота, защото само в петък вечер ще се прибирам в Шумен и понеделник отново на работа.

Да, принцпно само с близки хора си споделяй проблемите.
Да кажеш, че си болен от грип е едно, но депресията и останалите неща не се възприемат от повечето хора. Едва ли не като луди и прокажени ги смятат.
За куркумата, може да пробваш като добавка или естествена. Но някъде четох, че трябвало да бъде смесена с храна, май мазнина за да има ефект. Не съм сигурна обаче.

# 203
Момичета, някои от вас споменаха, че пият Хуск. Аз го започнах от вчера, днес ми е подут корема. Възможно ли е да е от него?

# 204
Възможно е.
Може би просто реакция, може да не значи непременно, че не ти понася.
Ако искаш го пий да кажем още 4 дни и ако не видиш ефект или си все подута не е за теб.
Другото по природно е натуралакс.
Само да те питам. Ти хуска на прах ли или на хапчета го пиеш?

# 205
На прахчета. Пише да се пие по 2 прахчета на ден - сутрин и вечер.

Ще пия още няколко дни и ще видя.

# 206
Скрит текст:

Да, принцпно само с близки хора си споделяй проблемите.
Да кажеш, че си болен от грип е едно, но депресията и останалите неща не се възприемат от повечето хора. Едва ли не като луди и прокажени ги смятат.
За куркумата, може да пробваш като добавка или естествена. Но някъде четох, че трябвало да бъде смесена с храна, май мазнина за да има ефект. Не съм сигурна обаче.
За черен пипер знам че подсилва действието на куркумата, за мазнина май не съм срещала.

# 207
Може и това да е. Не помня. Помня, че за да се усвои и за да действа, с нещо трябва да бъде съчетано.

# 208
  • Варна
Здравейте, минавам да отчета една малка "победа"...
Във Fitday , където си следя храна, тегло и разни други графики, има и BMI индекс, не че му обръщам внимание на цифрите, така или иначе той не отмерва мускулна или мазнинна маса, но от 25дни -от както започнах режима съм изпаднала от графата Obese и в момента съм в много по-оптимистичното Overweight Satisfied

Вчера забравих, че щях да ям киви, за това тази сутрин започнах с него, и веднага след това 35мин Тае-бо + тежести. Втори ден закусвам зелени пиперки със сирене, а днес към тях и парче Едам.
Засега стомашните колики утихнаха
Купих си извара от Берьозка, чака си реда

# 209
Аз продължавам да си закусвам все същото, докато има берита на пазара. А именно: до 70-80 грама ягоди или боровинки, 2-3 лъжици извара, 2-3 лъжици домашно кис.мляко, 25-30 гр. орехи. Млечни на останалите хранения почти не ям, обядът и вечерята са ми месо и зеленчуци. Още преди месеци я почнах тази закуска, като си изследвах час след нея инсулина и захарта и бяха задоволителни. С тази разлика, че тогава я правех със сметана, сега разкарах сметаната напълно и въобще намалих добавените мазнини. В началото на режима имах период, в който закусвах 100-тина грама печена тиква със сметана, канела и орехи, в скоро време сигурно пак ще премина към тази закуска, естествено с кисело мляко този път. Не знам правилно ли е, не е ли, но си ме държи 3-4 часа сита такава закуска, и си ми е приятно начало на деня. Още едно хранене с месо/яйца и зеленчуци просто нямам стомах да понеса Simple Smile Въглехидратите са около 20 грама, на останалите хранения имам по още около 10, максимум 15, така че за деня не ми надхвърлят обикновено 50. О, щях да забравя. Едната ми котка всяка сутрин чака с нетърпение да си изям закуската и да ѝ дам да оближе купичката. Абсолютно е пристрастена. Щом и хищниците я одобряват, значи е ок Grinning

Общи условия

Активация на акаунт