Пубертет при момчетата - Тема 3

• 49 237
  • 769
  •   1
Отговори
# 300
  • София
И моят син е рожденик след месец и малко и съм в чуденка, къде ще празнуват. Ще става на 12, предлагам му кино и почерпка, но той иска да покани над 15 деца, като че ли още не може да ги селектира, кои са му по-близки.

# 301
Моят съвсем скоро си празнува рождения ден вкъщи. Черпиха се, пускаха си музика, говореха си, хич не им е било скучно. За нас остават главоболията с чистенето.
С банята никога не сме имали проблеми. Единствено, че се карат двамата. Или и двамата искат да са първи, или пък гледат нещо интересно и всеки от тях иска да е последен в банята. Вече колко качествено се къпят е отделен въпрос. Обикновено се налага да почукаме за да излязат. Особено пуберът се забравя вътре.

# 302
Пробремът е, че сме в малък град и нямаме екстри като кино и мол. Вкъщи не мога да си представя да ги събера. Като знам какво ставаше последните няколко пъти в заведенията, не мога да си го причиня. Искрено завиждам на родените през лятото. Освен да отложим празнуването с няколко месеца 🙂

# 303
Пробремът е, че сме в малък град и нямаме екстри като кино и мол. Вкъщи не мога да си представя да ги събера. Като знам какво ставаше последните няколко пъти в заведенията, не мога да си го причиня. Искрено завиждам на родените през лятото. Освен да отложим празнуването с няколко месеца 🙂
При нас отлагането е много разпространено.
тити, благодаря!  Много хубаво звучи това за уважаването на културите, направо приказно : -)

# 304
Честит медал и от мен Simple Smile Браво на младежа!
Миналия месец празнува моя 13, в МОЛА. Давам парите, кани "френдове" Wink и да не ме занимават.
Косата не му се омазнява чак толкова, но лицетоооо... Затова и почиствам. А и той не е с една, две пъпки..Цялото му лице е нашарено..и не мога да го оставя така да ходи. Поподърпва се, но ми помага това,че е и суетничък..та успявам да го приведа що-годе у вид Joy

# 305
Честит медал и от мен!Едно голямо БРАВО на момчето ти!
За РД,кино+почерпка,боулинг,билярд,ескейп стая,почерпка в пицария или нещо от сорта.Аз избягвам събиране у дома,защото се лепват за техниките и всичко минава лежерно,без емоция,сякаш е поредното гости,но с малко повече храна.

# 306
  • Sofia
Здравейте. Кажете, моля, при вашите деца увеличи ли се агресията в пубертета?
Единият от моите, който влезе в пубертета в началото на лятото, напоследък изпада в страшно безумни състояния. Никога не е бил агресивен, никога двамата (близнаци са) не са се били помежду си, дори като съвсем малки. По принцип е добра душа и състрадателен, но доста палав и разпилян. И сега от няколко месеца, когато нещо (или някой) го ядоса много изпада в едни истерични пристъпи - блъска, удря, рита.... просто е страшно. Понякога по стената, но 2-3 пъти изля това върху брат си. Който, разбира се, не му остава длъжен и си се бият съвсем истински. Дали защото не съм свикнала, но аз много се плаша от това. Да не се наранят имам предвид. Днес и госпожата се беше уплашила. За сега не са се били с други деца, слава Богу, но ме е страх, че рано или късно и това ще стане. Изтърка ми се езика да обяснявам и да говоря, обещават всеки път, че "няма повече" и... нищо. Ходят при училищната психоложка, за сега няма ефект, но може би е рано.
Та как е при вас? Има ли какво още да направя?

# 307
Моят хубостник не се бие,не посяга,страхлив е и може би това го спира,НО когато се ядоса у дома блъска вратата на стаята си,ругае понякога,хвърля учебници по земята,мрънка,че и реве чат пат. Веднъж посегна на по-малкото си братче и аз го шамаросах,та не се е повторило.Класната сподели,че в у-ще само един от 20 си позволява да блъска врати и не е моят.Там е кротък,възпитан и мълчалив.За разхвърлията и у дома е на почит,а до миналото лято бе най-подреденото и чисто момче.Ясно е,че е период и трябва да се преодолее,но на моменти едвам се сдържам.
Щом имат посещение при психолог вярвам,че ще се наредят нещата.Често между близнаците има съперничество,особено ако единият е по-добър в дадена област(така бяхме с брат ми,30мин. ни е разликата и бая пердах съм изяла,но сега сем много близки).

# 308
  • Пловдив
И моят е страхлив,обаче в у-ще знам ли  Thinking Там са коренно различни...
Имат проблемни деца в класа и те провокират.

# 309
Савина, моят не е агресивен. Ще стане на 13 след 1 месец. Винаги съм ти харесвала постовете, разумна си, защо се получава това? Т.е. вижда ли го това някъде? С таткото как са нещата?
Хм, да не кажа по-силна дума, но - енергийни напитки? Моят като пие става по-агресивен. Даже по това познавам. Много говоря, напоследък май ги е намалил. Но стягаме също така - имахме 1-2 скандала напоследък .. де да знам. Но агресията му стига до трясване на врата, някое и друго заяждане .. Даже и колата му влияе. Недоспиването ужасно му влияе. Изобщо - режимните неща, храна, сън.
Оф, да се оплача Пак - при нас проблемът е с ученето. Иначе е пушка, даже стаята си подрежда чат пат до идеално състояние. По химия, физика и биология не мога да се включвам. Но установих, че уроците по история и география трябва да ги преподавам вкъщи, няма друг начин. Написано е умопомрачително.

# 310
  • Бургас
много от момчета стават по-агресивни в пубертета, дете на мои близки, което беше супер послушно и кротко, аз все го давах за пример на моичкия, а то тотално се преобрази след 7 клас, в училище беше фраснал един съученик в лицето, чак си счупи ръката, другото дете - ударено до окото, имаше жалби в полицията, разпити, разследвания, чак накрая директорката го отнесе

# 311
savina_33 , не знам какво е провокирало едното ти момче да го избива в агресия. Ти си вярваща, може би е добре да се обърнеш към свещеник.
Колко минути е разликата на момчетата ти?  При мен със сестра ми (близначка - много сме близки)  е имало сдърпвания като малки. Помня, че е имало случаи бая люто  да се удряме - скубели сме си косите, даже веднъж така бях провокирала сестра си, че тя заби една вилица в главата ми. Ама бяхме малки, някъде в нач. училище......
Дано мине този период  час по - скоро!

# 312
      Моят не е агресивен , само е недисциплиниран и шумен, но такъв си е бил винаги.
Измененията в пубертета са, че взе много да плаче. Той като малък не е плакал, дори се учудваше на деца, които плачат за лоши оценки, например.Тази година- за няма нищо се разплаква, ама за съвсем обикновени неща.Не ми харесва, говорим,но надявам се да е временна проява.

# 313
  • Варна
Моят също изпада в такива нервни състояния. Най-ме е яд защото често е заради тъпите му игри на компа. Ония ден го чувам нещо вика и блъска, направих забележка, така три пъти и като изпаднах аз в същото състояние и като се разхвърчаха едни кабели и рутери. На бегом идва да ме успокоява "Спокойно бе мамо, спокойно бе мамо"  Joy

# 314
Моят също изпада в такива нервни състояния. Най-ме е яд защото често е заради тъпите му игри на компа. Ония ден го чувам нещо вика и блъска, направих забележка, така три пъти и като изпаднах аз в същото състояние и като се разхвърчаха едни кабели и рутери. На бегом идва да ме успокоява "Спокойно бе мамо, спокойно бе мамо"  Joy
Глухарче и аз така реагирам, макар че това е лош пример
бях си записала съвети за общуване с тийн-не знам откъде са
дано на някой свършат работа, че на мен не ми помагат Smirk
Скрит текст:
1. Спри с мърморенето;
2. Гледай малко по-ведро и не така фаталистично на нещата. Всички сме се сопкали на майките си, държали сме се неуважително, понякога сме послъгвали и други глупости сме правили, но пак сме станали хора;
3. Дългите лекции са живота са страшно отегчителни, даже когато са изпълнини с истини и с мъдрост. Уроци наготово не се учат. Ако ставаше така, нямаше да правим грешки. Гледай да възпитаваш повече с личен пример, а не с обяснения;
4. Намали правилата до минимум. Помисли с какво можеш да направиш компромис;
5. Преди да избухнеш, помисли: станало ли е/става ли нещо сериозно и толкова драматично, колкото ти се струва или ти преескпонираш (като родители често правим излишно от мухата слон от страх да не изпуснеш нещата от контрол);
6. Когато започне да се сопка, си го представяй като една празна глава, в която жужат безброй мухи (мухите са хормоните му).    Повтаряй си: това не е той, това са неговите хормони. Аз даже така казвам на детето: станало ли е нещо, че си нервна, или това са само хормоните?
7. Опитвай се да обърнеш нещата на смях. Понякога имитирам, понякога театралнича, играя го засегната, застреляна, припадаща и ситуацията отминава. Всички се разхилваме и напрежението спада.
8. Не настоявай да ти споделя всичко, нека сам преценява кое кога и доколко.
9. Показвай зачитане на личното му пространство;
10. Покажи, че отговорността за това, което прави е негова. Ако не научи, той ще има двойка. Ако пие кола, неговите зъби ще се развалят. ;
11. Давай КРАТКИ, ЯСНИ и КАТЕГОРИЧНИ насоки, но нека звучат като съвет и той да остава с впечатлението, че да, винаги има право на избор, но това не е без последствия.
12. Ако нещо не се случва както желаеш, не дудни, не обяснявай, не прави фаталистични заключения за бъдещето му (Ето, пак си оставил чорапите на пода. Колко пъти ще повтарям! Същия си като вуйчо си! Коя жена ще те иска? Стар ерген ще останеш и бос ще ходиш!   ). Вместо това дай ясна и кратка заповед какво точно следва да се направи или насочи вниманието му към проблема ("чорапите са на пода!" 1-2 пъти, бързо свикват какво значи това. "чорапите да се сложат веднага в коша за пране!").
13. Ако желае да ти сподели нещо, изслушай мълчаливо и търпеливо. Отразявай "Значи той каза еди-какво си и на теб ти стана кофти", без да даваш оценки за поведението му. Така се чувстват разбрани и приети (а в този период имат нужда от това) и ще бъде по-склонен да споделя и да търси съвет, защото няма да се притеснява, че ще го укоряваш...

Общи условия

Активация на акаунт