Неговите родители

• 20 464
  • 380
  •   1
Отговори
# 255
Аз не мога да стана болногледач 24 часа в денонощието на възрастен човек. Кой както иска да го тълкува. Виждам си силите и възможностите и само от гледането на деца съм на ръба.

# 256
  • Най-красивата страна
И тук има хосписи с добри условия,но се плаща.А болния трябва да е съгласен.Нашата свеки не е съгласна и ни казаха,че на сила никого не вземат.
В държавен старчески дом приемат хора,които нямат жилище на свое име.А и условията са лоши.
Освен това тук все още се смята ,че не е редно да пратиш брат,сестра или родител в хоспис или старчески дом.

# 257
Много малко стари хора имат нужда от дълго гледане на легло.
Хммм, баба ми почина след като прекара 8 години на легло, парализирана от инсулт. На Уишмастъров майка му- на легло 6 години след счупването на крака. Не ми се вярва ние двамата да сме уцелили изключенията.

# 258
  • Paris, France
Хммм, баба ми почина след като прекара 8 години на легло, парализирана от инсулт. На Уишмастъров майка му- на легло 6 години след счупването на крака. Не ми се вярва ние двамата да сме уцелили изключенията.

А защо е на легло след счупване на крак? С патерици или бастун не може ли да се придвижва? С инвалидна количка? Каквото и да е счупването в един момент се започва рехабилитация на крайника. Преди това има упражнения за сила на ръце, врат, корем. Иначе, ако се залежи дълго мускулите атрофират.

Никой от бабите ми и дядовците ми, нито тези на мъжа ми са се залежавали. Дядото на мъжа ми умря преди 10г на 100 години. Живееше сам след смъртта на жена си, но плащаше на жена да спи нощем при него за да не умре сам. Посещаваха го социални грижи, но не искаше да му носят храна. Децата му, внуците, роднини го посещаваха ежедневно. Свекърва ми и сестра и му готвеха. От родителите ни само майка е под 80г. Никой не ползува помощ, освен за чистене, миене на прозорци. На свекъра брата се разболя и беше в болница. Умря в къщи заобиколен от роднини. Двамата ни съседи, на 95+, умряха в болница. Взеха ги чак като се влошиха и не седяха там дълго.

Според мене дългото залежаване е от липса на качествена рехабилитация в повечето случаи, ниска хранителна култура и лоша хигиена на живот.

# 259
...или човекът просто губи мотивация и рехабилитацията не действа. Баба ми лежа също осем години - главно защото НЕ ИСКАШЕ да се движи, за нея правилното беше да лежи, тоест да се изпълни заветното "падане-гледане". Като се добавят и психичните изменения и страх от падане - ето ти картинката. Лекарите пък изписват терапии, които удължават живота и наистина така може и десетилетие да се изкара.

# 260
  • Варна
Рехабилитация, ако болният се навие. Имам приятел, на който майка му е на легло от скоро. Акъла съвсем го няма, но си държи на ината, че не иска да става. Лежи си и иска да я обслужват. Логично - вече и да иска, не може да става. Всичко атрофира. Страшна работа е.

# 261
  • София
Мда, и дядо ми не искаше да ходи. В стаята в леглото, до банята, после стана до химическата тоалетна наблизо, а накрая пълен отказ да се изправя и памперси.

Понякога сами си го причиняват. Майка е с диабет. Слага си инсулин и пак и е висока захарта. Ама неще да спазва хранителен режим и туйто. А парите не са проблем, взима голяма пенсия.

# 262

Не сте изключение. Баба ми - 10 години.

# 263
И дядо така се залежа на инат. Дори не беше нещо болен. Реши, че му е дошло времето, легна и така си откара, докато почина.

# 264
  • Paris, France
Мда, и дядо ми не искаше да ходи. В стаята в леглото, до банята, после стана до химическата тоалетна наблизо, а накрая пълен отказ да се изправя и памперси.

Понякога сами си го причиняват. Майка е с диабет. Слага си инсулин и пак и е висока захарта. Ама неще да спазва хранителен режим и туйто. А парите не са проблем, взима голяма пенсия.

Заведете я на добър специалист! И 2 кофи инсулин да си сложи, ако няма място в клетките, защото са вече пълни с глюкоза, захарта ще си се мотае в кръвта, а инсулинът и той, а междувременно инсулинът ще уврежда кръвоносните съдове. Защо и давате въглехидрати когато КЗ е висока? Глюкозата е гориво и трябва да се изгаря. Когато лежим и седим не ни е нужна изобщо. Заведете я на ендокринолог и и направете нисковъглехидратна диета като начало! Иначе рискувате слепота и отрязани крайници и ще става все по-зле. Свекърва ми си беше докарала преддиабет, но като я стегнаха и разкараха със свекъра хляб, ориз и ямс за година се излекува. Обаче си докара катаракта, та се оперира. Има упражнения за ръце, за бедра в легнало положение. Много неприятности ще имате с тази висока захар.

# 265
Как добрият специалист, рехабилитатор и пр. ще накара възрастен човек да спазва инструкции, които не желае?
Невена, не си се сблъсквала с ината\логиката на старите хора. Те ще му кажат какво да яде, какви упражнения за раздвижване да прави и т.н. Той като реши, че не иска, ако щеш му закарай на крака петима национални консултанти - все тая.

# 266
  • София
Къде ги намирате тези професионлни болногледачи и от къде знаете как и какво правят? Могат ли те да живеят с болния, колко струват такива грижи за 24 часа?
Майка ми се грижи 24 часа за болна възрастна жена. Живее нон стоп при нея, за две години е почивала 20 дни. Можеше и да не го прави, но заплатата, която й предложиха, не беше за изпускане. Но тя за по-малко нямаше и да се навие. А сумата е такава, че много малък процент от хората биха могли да си позволят. Определението за "мързелива лелка" ме разби. (Да вметна, че бабата, за която майка ми се грижи, е била омъжена за германец и получава неговата пенсия, която е 3300 лв. Дъщеря й не би имала възможност да плаща за болногледачка.)

# 267
Чакам да стигнем темата колко гледане заслужава човек, който не иска да се лекува.

# 268
  • София /Абсурдистан
Масово възрастните хора не искат да се лекуват, както им е казано. И върви да се бориш с ината...

# 269
Много малко стари хора имат нужда от дълго гледане на легло. Повечето имат нужда някой да помогне с тежка домакинска работа като миене на прозорци и носене на чували, колички и торби с покупки. И малко компания, разбира се. Периодът залежаване и обслужване в леглото е доста кратък при повечето хора.
Така е било при теб, в моето семейство беше съвсем различно.
Прабаба ми беше с нарушено зрение, около 10 години я гледа баба ми. Не се беше залежала, но не можеше да живее сама. Гледане си е от всякъде.
Дядо ми лежа повече от година, баба ми - две, изобщо в моята рода хората са със здрави сърца и изкарват лежешком доста време.
Това, че ти нещо не си виждала, не значи, че го няма на този свят.
Невена, ти от Марс ли падаш бе човек? Еди си как си било в твоето семейство, ти други семейства не си ли виждала, в клетка ли живееш, що ли?

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 14:53 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт