Неговите родители

• 20 454
  • 380
  •   1
Отговори
# 270
Масово възрастните хора не искат да се лекуват, както им е казано. И върви да се бориш с ината...
Да бе, ама грижата да стига ли до Сизифови усилия и заболяване на гледача, или да не си дава толкова зор?

# 271
Аз клоня към не-даване на зор, само комфорт. Защото някои пък започват кански усилия, все едно може да върнеш вече тотално развалено здраве с героични усилия. Като не ще - не ще.

# 272
Нужни ли са нападки от сорта в клетка ли живее? Нещо подигравателно ми идва, и забелязвам не е единичен случай.
Има места по света, където към възрастните-инатливи или не, подходът е различен. Самите хора са и с различен мироглед и няма нужда да прескачат инат. Възпитание ли е, манталитет ли е, но им се живее и след инциденти с хъс се борят за оздравяване и отново пълноценен живот. Допускам, че при Невена говорим за вродена любов към качествения живот просто.

# 273
В България обаче като че ли има някаква поетична любов към залежаването, ей така за принципа.

# 274
Светът не започва и не свършва с Невена, има около 7 000 000 000 души по света. Къде видя нападка, зададох й въпрос, наистина ли всички възрастни хора, които познава, са умирали в съня си или 1 месец след инцидент, наистина ли всички възрастни хора, които познава, много им се живее, или говори за богати държави и възрастни хора с големи пенсии и много подложено преди това през живота ...
Малко ала 'Много сме си добре ние, а вие колко сте зле' ми звучат нещата.
Абе, дразни ме с категоричността си, все тя е права, в другите теми, и в тази също. А, и мразя хора, които оплюват други хора, пък кой как се лекувал, пък този какво направил - все едно децата на тези хора, които лягат болни, сами са го пожелали това нещо да им се случи, все едно някаква огромна вина носят, та трябва да бъдат оплюти тук във форум, че не закарали незнам си кой на лекар.
Майка ми например не ходи по лекари, нито като млада, нито като стара, не желае, и какво сега, пистолет ли да й опра? Здрава е, млада е, изобщо не става дума за гледане, не съм в такава позиция, явно само моите родители знаят най-добре как да живеят и не слушат децата си. Дали само моите, българска черта ли е, не знам каква й е тезата, но всеки случай е нещо в стил "Моите родители са супер хипер мега умни и интелигентни, знаят как да се грижат за себе си, не се инатят и в резултат на това аз имам хубав живот." Голям праз. Какво касае нас останалите това, обаче?

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 15:15 от Анонимен

# 275
Така е. И се гони принципа-"ще ме гледаш".
Но тук сякаш пишат и хора, попили и видели малко или повече и друг манталитет и други разбирания за живота. Не знам при Невена дали има фактор "живееща извън БГ", защото не знам.

# 276
Аха, темата е против възрастните хора, които не искат да ходят в хоспис и каквито и да било домове, разбрах.

# 277
Айде пак - вие сте с български манталитет, не с еди-какъв си.

# 278
Айде пак - вие сте с български манталитет, не с еди-какъв си.
Много го мразя този израз, но понякога наистина е манталитет.

# 279
Е добре, ама ние какво да направим, че родителите ни са с еди какъв си манталитет. Много сте интересни.

Моите родители казват 'Аз си знам, ти нищо не разбираш'. /Или не го казват, а го намекват и се подразбира, че те си знаят най-добре/. И какво сега? Насила на лекар, да го упоя ли, че да го закарам...?

# 280
Масово възрастните хора не искат да се лекуват, както им е казано. И върви да се бориш с ината...
Далеч не винаги е инат. Възрастови промени, наченки на деменция или друг неврологичен проблем. Болест на Паркинсон или Алцхаймер, напр. В началото обикновено близките смятат, че близкият им е станал егоист, инат, че съзнателно не иска да се лекува...

# 281
  • София
В България обаче като че ли има някаква поетична любов към залежаването, ей така за принципа.

Не точно така.
В България няма достъпна рехабилитация, затова възрастните лесно се залежават.
За всичко трябват пари, трябва човек, който да развозва, или просто да посреща и изпраща рехабилитатора.
Пенсиите са жълти стотинки, младите са на работа и кръгът се затваря.

ПП. Съжителството  млади/ стари вече е рядкост, което допълнително допринася за залежаването на възрастния- сам цял ден, няма стимул да стане и да свърши дори домакинска работа- няма за кого.

# 282
Е добре, ама ние какво да направим, че родителите ни са с еди какъв си манталитет. Много сте интересни.

Моите родители казват 'Аз си знам, ти нищо не разбираш'. /Или не го казват, а го намекват и се подразбира, че те си знаят най-добре/. И какво сега? Насила на лекар, да го упоя ли, че да го закарам...?
Чакай, аз не споря. Въпросът ми беше в такава ситуация този човек колко гледане заслужава. Едно е да полагаш грижи, които не са достъпни, друго -  на инат ти стъжнява живота и не изпълнява лекарските предписания.

# 283
Подкрепям absurT, че в България качествената рехабилитация не е достъпна за огромната част от нуждаещите се. От опитен ортопед знам, че допреди няколко години след определени тежки ортопедични операции, след изписване от болница, болните са имали право на пет дни рехабилитация у дома им. Рехабилитатор ги е посещавал за пет процедури, не повече. Е, вече прословутата Здр. каса не ги покрива!

# 284
  • София
Сериозно ли има родители, които не са се гръмнали, ако са много зле, а чакат на децата си с години да ги тормозят. Ще кажеш животът е дар безценен. Да, ама да плуваш в лайна по цял ден, да си като зеленчук и да гледаш децата ти да страдат- то не е живот това.

За протокола- бих гледала майка ми, никога не бих я пратила в дом, но тя няма да иска, ще ми казва "каквото можеш, пък не се притеснявай толкова, гледай себе си/децата си и т.н.", познавам я, а няма да легне и да чака да я обгрижват, което пак бих направила, ако се наложи. Просто самата настройка ми е непонятна.
Тя се грижеше доста години за дядо ми, но тук е друг поглед- не физически толкова, колкото психически, а то си има хора душевадчици, мислещи, че някой им е длъжен и като имат чувствително "дете", се получава това, което в този случай- от нерви- хиляди болежки.
Та, за мен родителите, които очакват от децата си да се грижат за тях с едно чувство, че са им длъжни, са токсични егоисти. И са били токсични и на млади години. Не бих искала някой ден децата ми да ме гледат. Деца не се правят, за да те дундуркат на стари години. Ще си вземат дажбата със своите деца, а те със своите и т.н.
Не е нужен реваншизъм между деца и родители.

Общи условия

Активация на акаунт