Меню за гости

  • 19 249
  • 155
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
  • Мнения: 1 885
No_frame bitch, менюто ти е екзотично, но аз освен ризотото и десерта, не бих яла друго. Не всеки обича морски дарове и синьо сирене. Авторката на темата се опитва да включи по нещо за всеки.

# 31
  • София
  • Мнения: 19 261
А и не знаем с какви средства разполага.

# 32
  • Мнения: 9 555
No_frame bitch, менюто ти е екзотично, но аз освен ризотото и десерта, не бих яла друго. Не всеки обича морски дарове и синьо сирене. Авторката на темата се опитва да включи по нещо за всеки.

убедила съм се, че много екзотичните храни и комбинации масово не се приемат добре. ядат се, но като цяло се харесват по-прости и достъпни ястия. дори неща като класически комбинации /сирена с ядки и плодове/ не радват хората особено. рибните пък са направо рискови, малко хора се кефят и трябва да знаеш, че конкретните гости харесват.
напоследък забелязвам тенденция към връщане към по-традиционната, дори бих казала "селска" кухня с домашни продукти. аман от авокадо, сьомга, рукола и т.н.

# 33
  • Мнения: 4 752
Е даааа,това меню е за моите гости ,специално.Имала съм големи фалове с морските дарове,направо руска ролетка Sweat ,да не говорим ,че щях да убия на два пъти майката на миУото-и двата пъти чрез задушаване в последствие на обструкция на трахеята-единият път спагета,която юнашки засмука,а сега наскоро погълна 10см несдъвкано листо от рукола-познайте ,дали ще повторя хахахах Stuck Out Tongue
Като за наши хора:
-Гъбена крем супа сервирана с запечена с кашкавал и масло франзела.
-предястие и мезета-на дъска -запечени картофи с кората -с масло и сирене или кашкавал, ,нарязани филета,сирена,пълнени чери домати със снежанка-за по консервативните.
-Руло Стефани-психологически се възприема добре от родата .
Десерт- домашна бисквитена  торта.

Снимки от близките дни
Скрит текст:


П.С.ААААА забравих да ви кажа ,как миналата година,за РД на миУто  ,вместо традиционната празнична вечеря в къщи с шкембе и пържоли,реших да блесна с огромно плато сирена ,плодове,мезета,шоколад и вина-няма да ви казвам как ме гледаха роднините -с някакво пълно недоумение как съм могла да ги извикам за такава храна ConfusedJoy все едно им отнех коледата

Последна редакция: пн, 05 ное 2018, 14:27 от No_frame bitch

# 34
  • Мнения: 2 111
Здравейте, търся меню за гости, което да е лесно и бързо за приготвяне, по възможност с 1-2 неща, които да бъдат приготвени от предходния ден. Причината е, че съм с бебе на 2 м. и още едно малко дете. Ще дойдат за вечеря, десертът ще поръчаме. Ядат всичко, жената единствено не обича особено месо, но не е вегетарианка. Ще съм благодарна ако можете да ми помогнете с идеи. Благодаря!

# 35
  • София
  • Мнения: 19 261
Печено цяло парче месо във фурната - бут или врат. Зарязваш го 2 часа под фолио и после махаш - да се изпари обилното количество вода. Може с мед, чесън и соев сос, малко тип китайско. Или има рецепти с кока или пепси кола в тенджера - правиш от предния ден и после само затопляш.
Задушени зеленчуци за гарнитура, може и с малко ориз. Или картофи на фурна с чесън и копър.
Настъргани яйца и сирене - на пастет или като топчета, оваляни в подправки.
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8 … D0%B5%D0%BD%D0%B0
Ако ви се яде зеле - една рецепта, която правя вече 3-ти път вкъщи и се изяжда скоростно, само намали количествата наполовина - http://bg-mam.ma/p/297129/16959193 - Лабрекс също имаше една мъжка торта, потърси я - кюфтета в тесто.
Салата табуле - засищаща от булгура. https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%80%D0%B5%D0%B1

Не се престаравай, хората знаят, че си с 2 деца, нормално да нямаш време за кулинарни чудеса.

# 36
  • Мнения: 4 859
Здравейте, търся меню за гости, което да е лесно и бързо за приготвяне, по възможност с 1-2 неща, които да бъдат приготвени от предходния ден. Причината е, че съм с бебе на 2 м. и още едно малко дете. Ще дойдат за вечеря, десертът ще поръчаме. Ядат всичко, жената единствено не обича особено месо, но не е вегетарианка. Ще съм благодарна ако можете да ми помогнете с идеи. Благодаря!
От предния ден правя питка,баница,торта ако ще има,също и салати на майонезена основа или примерно снежанка с изцедено кисели краставички,катък с печени чушки.Картофи съм сварявала от вечерта за картофена салата.Мариновани меса,омесена кайма си имам във фризера,ако случайно нямам пак от предния ден.Плата колбаси/сирена нарязани под стреч фолио пак предварително.
За неядящата месо,някакъв бърз огретен от броколи и карфиол(претоплен пак е вкусен,или само да си на редиш продуктите в тавичка и да чакат в хладилника до изпичане),може и гарнитура към основното да е
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpab … IRENE-I-KASHKAVAL
Може и с чушки-вкусно е и студено
http://www.cookwithasmile.com/%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0% … 1%88%D0%BA%D0%B8/
Кашкавал на фурна
http://traianaskitchen.blogspot.com/2014/02/blog-post_17.html?m=1
Паниран кашкавал/сирене в кори за баница(може от предния ден да се подготвят пликчетата,пърженето е за секунди)
http://pep-4o.blogspot.com/2014/08/blog-post_6.html?m=1
За месоядните
Бързи вратни пържоли на фурна(подготвени от вечерта)
http://pep-4o.blogspot.com/2016/08/blog-post_19.html?m=1
10 минутни пържоли салтимбока(може и с пилешко и със свинско)
http://pep-4o.blogspot.com/2012/10/10.html?m=1
Печено свинско в плик пак на Пепчо, в линка има и за зеленчуци в плик като гарнитура
http://pep-4o.blogspot.com/2014/05/blog-post_20.html?m=1
От предния ден и това руло от тиквички като предястие(може да не е с колбас,а с печена чушка и да стане вегетарианско)
http://pep-4o.blogspot.com/2017/07/blog-post_5.html?m=1

Пилешки бутчета(подготовката е наистина десетина минути)
http://m.bg-mamma.com/?topic=604256
Крехко печено свинско с лук,майонеза и кашкавал(нареждала съм го в тавата цял ден преди печене)
http://m.bg-mamma.com/?topic=337164
Пилешки филенца с майонеза,горчица и кашкавал(аламинут)
http://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0% … D0%B2%D0%B0%D0%BB
Въздушна/стъргана салата/торта ,пак от предния ден
http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post_3154.html?m=1
Палачинкова торта с руска салата (или друга плънка с готови палачинки)
http://www.sense4style.com/tradicionna-solena-palachinkova-torta/

С толкова малко бебе бих наблегнала на плата с колбаси/сирена (готови нарязани,само да се подредят),по-тежки салатки тип майонезени/млечни (купени или от предния ден),и бобена върви по тома време или боб с лютеница,една свежа (тип шопска,зелена или зеле с моркови),печено месо във фурна с гарнитура или на скара/грил тиган кебапчета,кюфтета,свински и пилешки шишчета...


Последна редакция: пн, 05 ное 2018, 16:34 от lady_gothic

# 37
  • Мнения: X
Не ме кефи менюто ти и като гост не бих била възхитена (без лоши чуства го казвам) Много е раздуто и зле структурирано,няма водеща идея ,която да го обединява. Сега обмислям да поканя приятели на гости и планирам следното:
- пикантна супа от морски дарове(тайландска или нещо такова.
-ризото с гъби и сирена(многократно репетирано,нямам фалове)
-калмари/октопод на плоча
-салата с рукола и синъо сирене
-крем брюле или тирамису
Това е! Ризотото и десерта се правят предният ден.Супата за 30 мин е готова ,калмарите и пред тях мога да ги метна на плочата за по атрактивно,аа и някакво сосче индивидуално в каничка-чесново или зехтин с нещо си,направи им взема акъла Grin

На мен ми харесва това меню. Има стил.

Качеството на продуктите и умението на готвача също са много важни.
В чугунската тема скоро коментирахме как може едни кюфтенца без особено овкусяване, само поради това, че са от качествена кайма и печени на чугун, могат да станат истински деликатес.

# 38
  • MI
  • Мнения: 11 828
От предния ден бих направила нещо тестено - баница, солена торта тип киш, лазаня и т.н., както и някаква салата - картофена, оризова и т.н. Има много варианти, определено може да се получи ефектно а няма нужда да е приготвено веднага. Друга идея, която мога да ти дам, е да приготвиш крокети, кюфтенца и всякакви панирани неща от предния ден и после само да ги наредиш в тавата с хартия за печене и да ги сложиш във фурната.

Ризото от предния ден не бих правила, но всеки си преценява. Определено си личи много, ако не е прясно приготвено.

# 39
  • Мнения: 20
Аз промених менюто което бях написала първоначално и се спрях върху идеите които ми даде lady_gothic
*кюфтенца на клечка
*панирани пилешки хапки с корфлейкс
*хрупкави пилешки хапки на фурна
*кашкавалени топки
*сирени топки
*картофени хапки с паста патафари
*хапки от палачинки (или палачинкова торта) с руска салата
Сосове
*доматен сос
*чеснов сос
*майонезен сос
*сметаново - горчичен сос
*сладко от боровинки (за което си мислех по - рано)
*постни сърми с ориз (рецепта която намерих в интернет)
и баница със сирене!!

# 40
  • Мнения: 9 555
доста еклектично Wink
аз лично хич не харесвам тип шведска маса за гости /за деца е ок/, но мнения всякакви. според мен се люшкаш в някакви крайности. също и храна на клечки за възрастни е ретро.
според мен усилията ти няма да отговарят на резултата, но ти си знаеш. естествено, зависи и от гостите.

# 41
  • Мнения: 4 859
hristiana.angelova ,един съвет-помисли и за салати(аз имах за последния път картофена,яйчена и шопска от нас приготвени и купени руска,млечна и катък с печени чушки).

Също ако това ти е менюто,от предния ден бих приготвила сармичките,баницата и тортата(ако са хапки от палчинки-завиваш плътно намазаните палачинки в стреч фолио и в деня Режеш на хапки).
Сместа за топчетата от сирене и от кашкавал,за картофените кюфтенца(без панировката),бих омесила каймата и мариновала пилешките хапки.Всичко в кутии с капак или купи с фолио отгоре и в хладилника.
Незнам дали имаш кой да ти помага,при нас мъжо е по пърженето и става бързо.
Топчетата от кашкавал/сирене може да си ги оформиш с мокри ръце предварително и да чакат в тава в хладилник пърженето,да не се бавиш.
В самия ден да се изпържят например първи картофените кюфтенца,тези от кайма и топчетата от сирене,после пилешките хапки и топчетата от кашкавал(да са топли).Докато се пържат последните,във фурната тавата с другите пилешки хапки.
Всичко пържено подреждаме за кратко на скарата от фурната(или друго подходящо) върху кухненска хартия,едно до друго,да не е много мазно,и тогава по чиниите/подносите.
Предполагам си ги знаеш тези неща,но пак да си кажа,че да не губиш евентуално време.
Скрит текст:
Подобно ми беше менюто за гостите у нас за рождения ден на малката (събирането с роднини и съседите)-всичко се изяде,останаха сосове,по едно две неща във плато и хляб естествено,та много си зависи от гостите.Не е било на клечки ,а в плата(в едно два вида панирани пилешки хапки,пълнени гъби,пилешки бон
филенца в бекон и кебапчета в бекон на грил тиган,в друго топчетата от сирене и кашкавал и панирано пушено топено сирене,в други баница и питчици).
Като е за много гости за мен е по-добрия вариант,не обичам да сервирам отделно,пък и няма да стигнат чиниите Embarassed Фалове съм имала когато идват малко познати за мен хора (първия път с кумците,които не ядат гъби,пък в предястие и основно имаше,и 'зелении'също не консумират,а на всичко бях наръсила магданоз).По време на пости,пък аз съм седяла на масата без да има какво да хапна освен малко салата.И в двата случая е неприятно и неудобно.
Меню като моето например не е подходящо за хора на диета/режим или такива със здравословни проблеми,заради пърженето.






Последна редакция: вт, 06 ное 2018, 11:37 от lady_gothic

# 42
  • Мнения: 1 047
Не ме кефи менюто ти и като гост не бих била възхитена (без лоши чуства го казвам) Много е раздуто и зле структурирано,няма водеща идея ,която да го обединява. Сега обмислям да поканя приятели на гости и планирам следното:
- пикантна супа от морски дарове(тайландска или нещо такова.
-ризото с гъби и сирена(многократно репетирано,нямам фалове)
-калмари/октопод на плоча
-салата с рукола и синъо сирене
-крем брюле или тирамису
Това е! Ризотото и десерта се правят предният ден.Супата за 30 мин е готова ,калмарите и пред тях мога да ги метна на плочата за по атрактивно,аа и някакво сосче индивидуално в каничка-чесново или зехтин с нещо си,направи им взема акъла Grin

Пикантна супа, морски дарове, гъби, сирена, синьо сирене и за капак сурови яйца Shocked
Не се съмнявам че ще се приготвят старателно , но не всеки би го понесъл това.

# 43
  • MI
  • Мнения: 11 828
Ако панировката е направена добре (брашно->яйце->галета, евентуално двойна), може да се приготви от предния ден. Всъщност може и да се замрази, периодично правя кордон блу и панирано филе треска така, после става за минути готово като нямаш време - всъщност така са правени и полуфабрикатите, които продават, но с доста по-лошо качество. Просто след паниране трябва да се остави да поизсъхне на лист хартия и след това да не се слагат едно върху друго панираните неща.

# 44
  • Мнения: 9 555
проблемът с пържените неща е, че трябва да се направят преди поднасяне + много хора вече не ги докосват.

Общи условия

Активация на акаунт